חודש בלבד חלף מאז החלטת דירקטוריון התעשייה האווירית לבחור בפרופ' גבי סרוסי, מועמדו של שר הביטחון ישראל כ"ץ, לתפקיד היו"ר, והיום (ג') החליטה ועדת דותן לאישור מינויי בכירים, שלא לאשר אותו בשל אי עמידה בתנאי הסף.
● ראיון | נגיד בנק ישראל: "סערת המכסים עלולה לגרום לאינפלציה לא לרדת כפי שאנו רוצים"
● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ומזהיר: "יצוא הסחורות לארה"ב ייפגע משמעותית מהמכסים"
הוועדה מצאה "שהמועמד אינו מתאים לתפקיד המוצע, על רקע ניסיונו הניהולי המצומצם, שאינו כולל עמידה בראש פירמידת ניהול, אל מול הדרישות הניהוליות בחברה. בה בעת, הוועדה סבורה כי מינוי יו"ר דירקטוריון לחברה לתקופה של כשלושה חודשים - התקופה שנותרה עד לסיום כהונתו של המועמד כדירקטור בחברה - "אינו נכון ואינו תואם את צרכיה של החברה, בין על דרך הכלל ובין, ביתר שאת, בעת הזאת".
במכתב ששלחה הוועדה לשר כ"ץ ולשר הממונה על החברות הממשלתיות דודי אמסלם, נכתב כי "נפלו פגמים בהתנהלות דירקטוריון החברה בנוגע לבחירתו של המועמד על ידי דירקטוריון החברה לאור התקופה הארוכה מדי שחלפה מאז סיום כהונתו של יו"ר דירקטוריון הקודם ביום 29 בנובמבר 2024, ועד למועד בחירת המועמד בדירקטוריון החברה ביום 12 במרץ 2025. כמו כן, התייחסה הוועדה לכך שבתהליך הבחירה של המועמד לא נעשה ניסיון מספק מצד הדירקטוריון לבחון את עמידתו של המועמד בדרישות החוק".
קריאה להשלמת מינויו של יו"ר הדירקטוריון
בסיכומו של דבר, הוועדה קוראת לדירקטוריון החברה ולשרים לפעול בהקדם האפשרי לבחירתו ולהשלמת מינויו של יו"ר דירקטוריון מתאים לחברה, כדי לאפשר פעילות תקינה של החברה, שעל חשיבותה לציבור אין צורך להרחיב".
נזכיר כי שעה קלה בטרם החלטת דירקטוריון התעשייה האווירית לבחור בסרוסי כיו"ר, החליט המועמד שבו תמך אמסלם, השר והשגריר לשעבר גלעד ארדן, להקפיא את מועמדותו. הוא הקפיא את מועמדותו בידיעה כי סרוסי צפוי לסיים את הקדנציה השנייה כדירקטור בחודש יולי, ועוד קודם לכן הקדנציה של עדי ברשדסקי שמכהנת כיו"ר ועדת ביקורת תסתיים ב־22 במאי, ושל חוה שכטר שמכהנת כיו"ר ועדת כספים ביוני.
הבחירה בסרוסי התבצעה אף שבאופן תמוה הוא בחר שלא לגשת להליך המקדמי שביצעה הוועדה לבדיקת מינויים ברשות החברות הממשלתיות, בראשות השופטת בדימוס שולמית דותן. כבר בבוקר היום שבו נבחר, הבהירו ברשות החברות לדירקטורים כי ועדת דותן לא תאשר את מינוי סרוסי: "בהתאם לעמדה המקצועית של הרשות, נדרש להתייחס גם למשך הכהונה הריאלי של כל מועמד. זאת, בין היתר, בשים לב לכך כי בהתאם למדיניות הרשות כפי שהיא מובאת בפני הוועדה, ניתן להאריך כהונה למועמד, לקדנציה שלישית, אך ורק במקרים חריגים ותחת נימוקים מיוחדים. נכון למועד זה לא התקבלה עמדת השרים בקשר לרצון השרים בעניין זה".
ישראל כ"ץ נמנע מאישור מינויו של גלעד ארדן
אותה הוועדה התכנסה שעות ספורות לאחר חשיפת גלובס, כי ועדה שהתכנסה בשנת 2018 בראשות היו"ר דאז הראל לוקר לבחירת מנכ"ל לחברה, פסלה את מועמדותו של סרוסי. שיקולי הוועדה שבחרה באלוף (במיל') נמרוד שפר לתפקיד היו שהמועמד היה בעברו במעמד של כפוף ישיר למנכ"ל חברה. סרוסי עבד במשך 17 שנים באלאופ, חברה־בת של אלביט, כמדען ראשי ובהמשך כסמנכ"ל ומנהל חטיבה. אולם לפי עמדת הוועדה, הוא לא היה מתאים, משום שדיווח למנכ"ל אלאופ כראש חטיבת המודיעין החזותי אוויר וחלל, ולא למנכ"ל אלביט - החברה־האם.
כעת, עם החלטת ועדת דותן, מתווספת לשאיפת כ"ץ למנות את פרופ' סרוסי ליו"ר אתגר נוסף, על השניים שכבר היו: הסירוב של אמסלם לאשר מינוי שאינו ארדן, ומשך הקדנציה הקצר במילא של כשלושה חודשים שנותרו לפרופ' סרוסי. ניסיון העבר מלמד כי בג"ץ אישר את מינוי עמיר פרץ ליו"ר התעשייה האווירית על אף עמדת ועדת דותן, אבל זה קרה בהסכמת שני השרים הממונים, ותוך כדי קביעה של בג"ץ שחסם את המסלול של תואם נבחרת כמעט לחלוטין. על כן, בסיכומו של דבר, נותרו לכ"ץ שתי ברירות: לנסות ליצור לחץ פנים־ליכודי על אמסלם שיאשר את המינוי של פרופ' סרוסי, מה שנראה קלוש בסיכוייו, או ללכת על מועמד אחר. בין כה וכה, שתי האפשרויות הללו נובעות מכך שכ"ץ נמנע מאישור מינוי ארדן, בשל מאבקי היום שאחרי בליכוד, מאבקים פוליטיים מצידו ולא ביטחוניים.
גבי סרוסי אישר את הפרטים, ומטעם תע"א נמסר: "בשנת 2018 התקיים מכרז למינוי מנכ"ל לחברה, במסגרתו הוצבו קריטריונים המותאמים לדרישות התפקיד. דיוני הוועדה היו סגורים וחסויים, וכך גם בנוגע למועמדים שהשתתפו בתהליך".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.