גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנתון שעשוי להעיד - בשווקים מתמחרים חזרה קרובה לנורמליות?

בניגוד למתאם ההפוך שמצופה בעת ירידות בשוק המניות, גם מחירי האג"ח הארוכות של ממשלת ארה"ב צנחו השבוע ● אי.בי.אי: "קיים חשש לתגובה סינית שתכלול מכירת אג"ח אמריקאיות" ● מזרחי טפחות: "פיחות הדולר והשלכות המכסים מגדילים ציפיות לעלייה באינפלציה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי
עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בחודש ינואר האחרון נסחרו איגרות החוב הארוכות של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים בתשואה לפדיון של 4.8%. מאז, לאחר כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, הלכה וירדה התשואה בהדרגה עד שהגיעה לאזור ה-4.2% בתחילת חודש מרץ, ולאחר הכרזת רפורמת המכסים של טראמפ בשבוע שעבר היא אף צנחה מתחת ל-4% ביום שישי האחרון. זאת כתוצאה ממעבר של משקיעים מנכסי סיכון, ושוק המניות בראשם, לאפיקים סולידיים.

הגענו לתחתית? כמה השוק צריך עוד לרדת לפני שמגיע הזמן לקנות מניות
לפי ריי דליו, הבעיה האמיתית היא לא מכסים. ויש לה פתרון מפתיע
רק פעמיים ב-30 השנים האחרונות: מדד הפחד הגיע לרמה חריגה

אלא שדווקא כעת, בתפנית מפתיעה, נפלו מחירי האג"ח האמריקאיות בחדות מתחילת השבוע הנוכחי לרמה המשקפת תשואה של כ-4.4%. בד בבד זינקה התשואה על האג"ח האמריקאיות הארוכות יותר, לתקופה של 30 שנה, מ-4.39% בשבוע שעבר ל-4.85%. כך, בעוד שמדדי המניות מתנהגים כפי שאפשר לצפות ברגעי הבהלה, ופשוט נופלים, מתנהג שוק האג"ח הממשלתי בארה"ב בשונה מהמצופה על בסיס משברי עבר.

אם בעבר נהגו המשקיעים "לברוח" אל האג"ח של ממשלת ארה"ב ולקנות אותן בבחינת "התבצרות בחוף מבטחים", כפי שאכן היה בשלבים הראשונים של המשבר הנוכחי, הרי שבימים שלישי-רביעי נרשם עודף מכירות שהוביל לעלייה בתשואותיהן (עלייה במפלס הסיכון).

מיד לאחר הטלת המכסים, נפלו מדדי וול סטריט במעל ל-10% בימים חמישי-שישי בשבוע שעבר. המשקיעים אז התנפלו, כמו שהם עושים בעתות משבר, על אג"ח ארה"ב, שבתגובה מחירן עלה והתשואה עליהן (הסיכון הגלום בהן) צנחה עד לרמת 3.99% ביום ו' האחרון.

כאמור ההתפתחויות האחרונות הובילו לזינוק חד בתשואות האג"ח, מה ששולח את הכלכלנים לחפש אחר תשובות. "עד לתחילת השבוע אג"ח ממשלת ארה"ב התאפיינו במתאם הפוך לשוק המניות", אומר רפי גוזלן, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות אי.בי.אי, בהתייחס למחירי האיגרות. "כלומר הן שימשו כחוף מבטחים בירידות בשוק המניות, והפוך כשהסנטימנט במניות הפך לחיובי יותר".

להערכת גוזלן, החלטת הנשיא טראמפ מהיממה האחרונה להחריף את הצעדים מול סין ולהשית עליה מכסים גבוהים יותר, "שינתה משהו בקורלציה הזו, מתוך חשש לתגובה סינית שתכלול מכירת אג"ח אמריקאיות. במקביל, זה הגביר את הלחץ על השווקים וצורכי הנזילות של המשקיעים, שהחלו לחלחל גם לשוק האג"ח הממשלתיות".

טראמפ העלה השבוע (יום ג') את המכסים על תוצרת מסין, שנכנסו כבר לתוקף, ליותר מ-100%, מה שהוביל לגל מחודש של נפילות במדדי המניות בוול סטריט (S&P 500 עבר מעליות חדות לירידה של 1.6%) ובהמשך בבורסות אסיה (ד'). בסך הכול השלים מדד הדגל האמריקאי ירידה של 12% בשבוע האחרון (עד שלישי) בעוד הנאסד"ק ירד ב-13% בזמן זה.

"השוק ער לגירעון הגבוה"

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות, מעריך כי הזינוק בתשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב נובע ממספר גורמים, ובהם חשש מאינפלציה. "פיחות הדולר בעולם והשלכות המכסים, מגדילים יחד את הציפיות לעלייה באינפלציה, כפי שהן מתבטאות באג"ח הצמודות למדד (TIPS) ובסקרי הציפיות של משקי בית וחברות", אומר מנחם.

"עליית האינפלציה תשחוק את האג"ח שתשואת הפדיון שלהן נומינלית ולכן פוגעת בערכן. בנוסף, אם ההשלכות הכלכליות של תוכנית המכסים יתבטאו בטווח הקצר, ייתכן שהריבית תרד קודם, אך רק זמנית, עד שהפעילות תתאושש. אז תהליך ההורדה ייעצר ויהיה תלוי יותר בהתחדשות ירידת האינפלציה. זה יכול להסביר מדוע תשואות הפדיון באג"ח עם מח"מ בינוני-ארוך הן שעולות יותר, ועקום התשואות נעשה תלול יותר".

מנחם מסביר גם כי עניין טכני השפיע על שוק האג"ח השבוע - משרד האוצר האמריקאי יצא עם המכרז (לגיוס חוב) הראשון מאז הודעת הנשיא על המכסים, שהיה "בהיקף של 58 מיליארד דולר ל-3 שנים, שלפי הערכות זכה לביקוש מוגבל יחסית. זה השפיע בתורו על השוק המשני, שבו האג"ח הממשלתיות נסחרות".

הוא מדגיש כי השוק "ער לגירעון הגבוה במונחי תוצר בתקציב ממשלת ארה"ב, וזקוק להוכחות נוספות שמדיניות ה-DOGE (המשרד להתייעלות תקציבית בארה"ב, ח"ש), חזקה מספיק כדי לפצות על הפחתות המס שהממשל מתכנן. אם לא, יקשה על הריבית לרדת כשהגירעון עדיין גבוה".

עוד גורמים שייתכן והכבידו על אג"ח ממשלת ארה"ב, היו לדברי מנחם העימותים המילוליים בין הנשיא לבין הנגיד האמריקאי ג'רום פאוול בסוגיית הריבית. בעוד טראמפ דורש שוב הפחתת ריבית מיידית, הנגיד חוזר ואומר כי ימתין לנתונים בדבר השפעת תוכנית המכסים, הן על לחצי המחירים והן על הפעילות הכלכלית. עימותים מתוקשרים אלה בעייתיים לשוק, שמעדיף מדיניות מתואמת, וגם זה עשוי להשתקף בעליית התשואות לפדיון, להערכת מנחם.

לדבריו ייתכן גם שגופים גדולים המחזיקים אג"ח של ארה"ב בחרו למכור חלק מהן. "צריך לזכור בעניין זה, כי לסין נתח לא קטן של אג"ח ממשלת ארה"ב. מכירה אפשרית שלהן מצדה תגדיל את היצען בשוק. במקרה זה השפעת ריבית הפד, שפועלת לטווח קצר, תוגבל בכל הקשור לריביות השוק. אולם אפשרות זו עוד טעונה בחינה".

ויש תרחיש נוסף, אופטימי יותר, שהציעו בוול סטריט ג'ורנל השבוע, לפיו תשואות האג"ח זינקו משום שהשווקים לאחר הטלטלה של השבוע האחרון צופים חזרה ל"נורמליות" בשוקי המניות. לכן רמות התשואה באג"ח הממשלתיות חזרו במידה מסוימת לאלו של ערב פרוץ המשבר הנוכחי בשווקים.

גם האג"ח בת"א בירידות

בתל אביב נפתח המסחר ביום ד' בשוק המניות בירידות של יותר מ-1%, כשגם שוק האג"ח שינה כיוון והציג ירידות. למעשה עד ליום שלישי השבוע נרשמו ביקושים נאים, שהובילו את מדדי הדגל של האג"ח בת"א לטפס במתינות, מגמה שנעצרה ברביעי.

מדד תל גוב-כללי , שכולל את כלל איגרות החוב של הממשלה, רשם ירידה של 0.3% (רביעי בצהריים) שהובילה אותו לסכם את השבוע האחרון עם ירידה של 0.2%, והתשואה לפדיון שלו נאמדת ב-3.53%. בשנה החולפת עלה התל-גוב כללי ב-3.6%, עדות לאמון המשקיעים בכלכלה המקומית, לפחות עד למשבר הנוכחי.

גם מדד האג"ח הארוכות לפדיון של ממשלת ישראל, תל גוב-שקלי 10+, ירד ביום ד' ב-0.6% (עדיין עלייה שבועית של 0.3%) כשהתשואה לפדיון הגלומה בו עלתה ל-4.67%.

באשר לאיגרות שמנפיקות חברות, מדדי האג"ח הקונצרניות המרכזיים נסחרו גם הם בירידות ביום ד' כשתל בונד 60 איבד כחצי אחוז. היקפן הכולל של האג"ח הקונצרניות בת"א נאמד ב-490 מיליארד שקל, כאשר היקף החוב שנסחר בתשואה דו-ספרתית המשקפת סיכון רב - זניח בהיקפו.

רק רבע מיליארד שקל אג"ח קונצרניות (שאינן חלק מהסדר חוב) נסחרו בתשואה דו-ספרתית ברביעי, שבריר אחוז המעיד על חוסן של מרבית החברות, בעיני המשקיעים. נזכיר שבשיא הבהלה בשוק לאחר פרוץ המלחמה באוקטובר 2023, כמעט 8% מהחוב שנסחר בת"א הגיע לתשואה דו-ספרתית. שנה לאחר מכן כבר "התרוקנה" הבורסה מהן, ועד למשבר המכסים לפי שעה מצב זה נשמר.

עוד כתבות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

תיקון והתנצלות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

שמואל דונרשטיין / צילום: איל יצהר

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

ראש ממשלת קטר, מוחמד בן עבד א-רחמאן א-ת'אני / צילום: Reuters, Murat Gok

דיווח: קטאר הורתה לבכירי חמאס בדוחה למסור את נשקיהם האישיים

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות