גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכסים? הבעיה מסתתרת במקום שטראמפ לא מעז לגעת בו

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ קושר שוב ושוב בין המכסים ההדדיים מול מדינות העולם ובין הגירעון המסחרי של ארה"ב ● הבעיה של המעמדות הבינוניים-נמוכים אינה נובעת ממכסים או יבוא, אלא מהמקום שבו הנשיא נמנע מלגעת

דונלד טראמפ. במקום הקלות מס למיליונרים / צילום: ap, John Locher
דונלד טראמפ. במקום הקלות מס למיליונרים / צילום: ap, John Locher

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בארה"ב. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.com. בטוויטר @ChananSteinhart

טראמפ מטרלל את אמריקה והעולם. פתאום כולם מוטרדים מגירעון הסחר של אמריקה, ועוסקים במכסים שכביכול גורמים לו, ובינתיים הוא בכלל השהה את הגזירה. אך המציאות שונה לגמרי, וכל תרופות האליל שמציע טראמפ רק יביאו על אמריקה מיתון, העלול להידרדר לכדי משבר סטייל 1932, בצירוף אינפלציה של ממש.

פרשנות | מה טראמפ מנסה לעשות? כמה הסברים למהפך של נשיא ארה"ב
ההכרזה, הרמז וההתקפלות: שלב אחרי שלב, כך נראתה פארסת המכסים של טראמפ
לסין יש נשק כלכלי רב-עוצמה נגד ארה"ב. האם היא תעשה בו שימוש?

ראשית מוטב להבהיר דבר פשוט. לאמריקה אין בעיה של מאזן תשלומים. אם היא יכולה לייצר כסף מהאוויר, ובמדינות השונות מוכנים לייצר עבורה, בזול, סחורה בתמורה לאותו כסף, איפה פה הבעיה? מבחינה זו, מכונת ייצור הכסף אינה שונה ממאגר אינסופי של נפט או ערימות זהב, אם יתגלו כאלה בהרי קליפורניה.

תאורטית, אם החוב יכול לגדול בלי שיגרם עול בלתי אפשרי בגין הריבית, ואם היצרנים מחוץ לארה"ב יהיו מוכנים להמשיך לקבל את הכסף הזה בתמורה לעבודה, הרי שארה"ב יכלה לגדל את הגירעון במאזן התשלומים עד אינסוף.

ההדפסות הובילו לגירעון

שנית, הגירעון במאזן המסחרי של אמריקה היא תוצאה ישירה של המדיניות המוניטרית והפיסקלית שלה ב-25 שנה האחרונות, ותו לא. מתחילת המאה ייצרה ארה"ב קצת מעל 75 טריליון דולר חדשים, וזאת בדמות חוב, המיוצר ברובו על-ידי הבנקים המסחריים ומיעוטו על-ידי הבנק המרכזי. ייצור הכסף הזה התאפשר והיה תוצאה בעיקר של המדיניות המוניטרית, קרי הריבית וההרחבות הכמותיות, שנקט הפד.

הדפסות הכספים הללו העלו את מחירי הנכסים המקומיים באופן דרמטי. כך למשל עלה סל המניות ב-S&P 500 יותר מפי 4 מתחילת המאה ועד תחילת 2025. מחיר הבית החציוני עלה פי 3.5 ובאזורים שבהם זרם הרבה מהכסף המודפס, כמו ניו יורק או עמק הסיליקון בקליפורניה, הוא עלה אף יותר.

גם מחיר מוצרים ושירותים מקומיים התייקרו בהתאם. כך למשל סל שירותי בריאות למשפחה החציונית התייקר גם הוא פי 4, ושכר הלימוד באוניברסיטאות עלה בפי 3 ויותר. גם השכר של בעלי מקצוע מקומיים, שלא ניתן להחליף ביבוא, כמו מנכ"לים של חברות ציבוריות, עלה פי 4 עד פי 8.

לתופעה הזו קוראים אינפלציה, והיא נגרמת כשכמות הכסף גדלה בקצב מהיר בהרבה מהגידול בהיצע המוצרים והשירותים. הסיבה היחידה שמוצרי צריכה רבים לא התייקרו בקצב דומה לעליית מחיר הנכסים והשירותים באמריקה, הייתה אחת. אמריקה ייצאה את האינפלציה הזו למדינות שבהן השכר זול בהרבה. מדינות שהיו מוכנות לייצר ולייצא לאמריקה בזיל הזול מוצרים בתמורה לאותם דולרים מודפסים.

הבעיה של אמריקה, אפוא, היא האשראי והחוב, לא הגירעון המסחרי. הוא רק התוצאה.

ההבדל טמון ביכולות

מכאן נובעת העובדה הפשוטה הבאה. בניגוד לטענותיו של טראמפ, אין קשר בין המכסים ובין הגירעון המסחרי של ארה"ב. ניקח למשל את וייטנאם. לארה"ב יש גירעון מסחרי עצום מולה: היא מייבאת מווייטנאם כ-130 מיליארד דולר בשנה, ומייצאת אליה כ-10 מיליארד דולר בלבד. אולם מכסי היבוא בווייטנאם עומדים רק על 9.5%. גם אם מכסים אלה יירדו לאפס, כפי שאגב הציעה ממשלת וויטנאם, היצוא האמריקאי אליה לא יעלה דרמטית. הסיבה פשוטה: מה שמונע מהווייטנאמים לרכוש עוד מוצרים המיובאים מאמריקה הוא לא הבדל של 9.5% במחיר, אלא חוסר ההתאמה בין מחירי המוצרים האמריקאים, לבין הצרכים והיכולות הכספיות של הוייטנאמים.

התמונה אינה מאוד שונה באירופה. כך למשל המכסים הממוצעים בגרמניה עומדים על פחות מ-2%, לפי ועדת המסחר של האו"ם ונתוני הבנק העולמי. כך גם בספרד באיטליה ובצרפת. הסיבה לכך שבין ארה"ב לשוק האירופי יש פער במאזן המסחרי של כ-235 מיליארד דולר, כרבע מכל הגירעון במאזן האמריקאי, אינה המכס בשיעור של פחות מ-2% - אלא העובדה שהרבה מדי מהמוצרים האמריקאים יקרים מדי. זאת הואיל והשכר החציוני בארה"ב גבוה בכ-35% מאשר בגרמניה, ויותר מפי שניים מאשר בפולין. וזאת בשעה שהם, באופן כללי, אינם טובים יותר מהמקבילים המיוצרים באירופה או מיובאים אליה ממקומות אחרים.

בנסיבות אלה, אין פלא שהאירופאים מיהרו להציע אפס מכסים בינם לבין ארה"ב. בהצעה הזו אין מבחינתם כל הקרבה, רק מתן היכולת לטראמפ לדבר גבוהה ולהרשים את הבייס. יתרה מזו, אפס מכסים היה בדיוק הבסיס להסכם נאפט"א בין ארה"ב וקנדה, שאליה ייצאה ארהב בשנת 2024 כ-350 מיליארד דולר (וייבאה כ-412 מיליארד), ואותו מיהר טראמפ להחליף במשטר מסים גבוה.

ארה"ב לא תוכל להתחרות

מאחר שהגירעון במאזן המסחרי הוא תוצאה בלבד, ואינו בשום דרך הסיבה לכאב של המעמדות הבינוניים-נמוכים עליהם כביכול בא המהלך להגן, הפתרונות שמציע טראמפ אינו פתרון, להפך. מדיניות המכסים הגבוהה רק תקשה יותר עליהם ועל המשק.

נזק זה יבוא לידי ביטוי בשני מישורים. האחד - המחירים. רשת וולמארט, לדוגמה, מייבאת גרביים מווייטנאם במחיר של נניח 2 דולר לזוג, ומוכרת אותן בחנות ב-4 דולר. עם המכסים החדשים שטראמפ הטיל, כ-50% על ווייטנאם, מחירם יעלה ל-3 דולר לוולמארט, וזו בתורה תמכור אותן לצרכן ב-6 דולר.

ועדיין, ייצור הגרביים בצפון קרוליינה לא יוכל להציב תחרות לוייטנאם, שכן גם לאחר המס, מחיר שעת עבודה בווייטנאם תישאר נמוכה מדולר. לפיכך, קשה לראות יזם שיעז להקים בית חרושת שינסה להתחרות בעלויות שכר כאלה. התוצאה תהיה אפוא שמחיר הגרביים בוולמארט יוכפל. עליות מחירים שכאלה יתרחשו בהרבה מוצרים, והנפגעים העיקריים יהיו דווקא הקבוצות שמוציאות את רוב הכנסותיהם, אם לא כולן, על הקיום היומיומי.

המישור השני שבו המכסים יזיקו לשכבות הללו הוא התעסוקה. אחרי שנים של גלובליזציה, הרבה מאוד משרשראות האספקה בעולם משולבות. כך למשל במפעלי BMW בדרום קרוליינה, שבהם הושקעו כ-15 מיליארד דולר, בונים רכבים ממרכיבים המיוצרים בארה"ב, בגרמניה ובאוסטריה. אלה נמכרים בארה"ב אך גם מיוצאים לעשרות מדינות. הטלת מכסים של 20%-25% על החלקים המיובאים הנכנסים למכוניות האלה, יעמידו בסימן שאלה גדול את כדאיות המשך קיומם של בתי החרושת הללו, על כל המשתמע לכ-11 אלף המועסקים בהם.

האבטלה תבוא ממקום נוסף. עליות המחירים יאלצו את הצרכנים לקצץ בהוצאות באופן כללי, והעסקים הנפגעים מכך יידרשו לצמצם בכוח-האדם - מעגל מיתון קלאסי שיגדיל את האבטלה.

תשומת-הלב הפתאומית למאזן המסחרי ורעיון המכסים הגבוהים מפספסים את הבעיה. אם ברצונה לפתור את הבעיות הקשות שנובעות מייצור הכסף והחוב, ובראש ובראשונה את פערי ההכנסה העצומים והנזקים שנגרמו למעמדות הביניים והנמוכים, אין היגיון בייקור כלל המוצרים בשוק באמצעות מכסים. כיוון זה רק יביא לסטגפלציה, קרי מיתון חריף מלווה בצמיחה באינפלציה.

הפתרון לשכבות שנפגעו ממעבר הייצור מחוץ לארה"ב נמצא דווקא בהגדלת המס על הנהנים העיקריים מהשיטה של ייצור הכסף, קרי על ההון ועל רווחי הון; שימוש בכסף הזה לא להקלות מס למיליונרים, כמו שמציע טראמפ, אלא דווקא לשיפור מצבם של קורבנות השיטה. למשל למימון חינוך ילדים בגילאי 3-5, שלא מקבל סיוע ממשלתי בארה"ב. או לקידום חינוך טכנולוגי באזורים מעוטי הכנסה. אלה סובלים מבעיות מימון קשות, שכן מערכות החינוך המקומיות מבוססות כמעט בלעדית על רמת ההכנסה של התושבים.

גישה כזו גם תצמצם פערים וכעסים, וגם תסייע לנפגעים העיקריים מהיבוא המסיבי באופן שיקנה סיכוי של ממש לדור הבא. סיכוי להיות חלק מעולם העתיד, במקום להציע להם חיים של תפירת גרביים ונעליים במפעלים אשר לפי המובטח יעשו רילוקיישן מווייטנאם לאמריקה.

עוד כתבות

לוחמי מילואים בשדה תימן / צילום: שימוש לפי סעיף 27א, חוק זכויות יוצרים

חקירה פלילית נפתחה בעקבות הדלפת הסרטון משדה תימן, הפצ"רית יצאה לחופשה עד לבירור הפרטים

דובר צה"ל הודיע על פתיחת חקירה פלילית בעניין הדלפת הסרטון משדה תימן, בו נראים חיילים תוקפים מחבל חמאס כלוא ● הרמטכ"ל אישר את בקשת הפרקליטה הצבאית הראשית לצאת לחופשה עד לבירור פרטי המקרה ● שר הביטחון ישראל כ"ץ גיבה את ההחלטה, והדגיש שמדובר בפרשה חמורה שדורשת חקירה מעמיקה

הואנג בכנס של אנבידיה, השבוע / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

השבבים, טראמפ והקשר הישראלי: הדרך של אנבידיה לשווי של 5 טריליון דולר

אנבידיה שברה שיא נוסף, והגיעה בפתיחת המסחר לשווי של חמישה טריליון דולר ● בתוך שלושה וחצי חודשים, היא הוסיפה טריליון לערכה - ופתחה פער גדול מהבאות ברשימה ● מה עומד מאחורי הצמיחה האסטרונומית, ומה הקשר לנשיא ארה"ב? ארבע נקודות על השיא החדש

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

אנבידיה מציגה: מפעלי בינה מלאכותית עצומים, חיבור בין מחשוב קוונטי ל-GPU ושבבים כחול-לבן

ענקית השבבים הכריזה הערב בכנס בוושינגטון על הקמת שני מפעלי AI ענקיים בשיתוף ממשלת ארה"ב ואורקל, שיספקו כוח מחשוב אדיר של 2,200 אקסהפלוס • שני שבבים שפותחו בישראל - BlueField-4 ו-ConnectX-9, יעמדו במרכז מהפכת הדאטה החדשה • וגם: טכנולוגיה שמחברת בין בינה מלאכותית למחשוב קוונטי

פרויקט בנייה למגורים / צילום: Shutterstock

משקי הבית מתקשים: עלייה בפיגורי המשכנתאות, בעיקר בקרב לווים קטנים

בשנה האחרונה קצב הגידול בפיגורי המשכנתאות מטפס, ובכל חודש עשרות משפחות נוספות מתקשות לעמוד בהחזר ● היקף הפיגורים גבוה מ־4 מיליארד שקל - עלייה של כ־50% בתוך שנתיים ● אומנם השיעורים נמוכים ביחס לסך נוטלי המשכנתאות, אך בענף מודאגים מהמגמה

יוסי זינגר וארז בלשה, יו''ר ומנכ''ל ג'נריישן קפיטל / צילום: כדיה לוי

לפי שווי של 1.1 מיליארד שקל: לאומי פרטנרס משקיעה בזרוע הזו של קרן ג'נריישן

לפי מזכר ההבנות, לאומי פרטנרס תחזיק ב-15% מממניות זרוע הפסולת של ג'נריישן לאחר ההשקעה ● מניית ג'נריישן קפיטל עולה ב-6% בבורסה לשווי שוק של כ-2 מיליארד שקל, ומשלימה עליה של כ-85% בשנה החולפת ● ארז בלשה, מנכ"ל ג'נריישן: "מדובר בתחום שנמצא בתחילתו של מהפכה"

יו''ר ועדת הכספים חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לוחמי המילואים יחכו: הטבת המס נתקעת בוועדת הכספים של הכנסת

על אף שהובטחו נקודות זיכוי מס ללוחמי המילואים כבר מינואר, בוועדת הכספים דורשים לשנות את המתווה ● באוצר מזהירים: כל שינוי שיבוצע כעת עלול להביא לאי עמידה בלוחות הזמנים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט, בעקבות דבריו של יו"ר הפד ג'רום פאוול

הנאסד"ק עלה בכ-0.5% ● הפדרל ריזרב הוריד את הריבית בארה"ב מ-4.25% ל-4%, אך הנגיד פאוול ציין כי הורדת ריבית בדצמבר רחוקה מלהיות מובנת מאליה ● טראמפ הכריז על הסכם סחר חדש עם דרום קוריאה ● יומיים קריטיים: חמש "מופלאות" יפרסמו את דוחותיהן שעשויים לקבוע את כיוון השוק לשארית השנה • אנבידיה קפצה בכ-3% - ושווי השוק שלה חצה את רף 5 טריליון הדולר

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

אנבידיה שוברת שיא חדש: שווי השוק שלה חצה את ה-5 טריליון דולר

בסוף ספטמבר קבעה החברה שיא של 4.5 טריליון דולר, ובתחילת יולי עקפה לראשונה בהיסטוריה שיא של 4 טריליון דולר ● מה דחף אותה לשיא החדש?

בית המשפט העליון / צילום: אוריה תדמור

המדינה חשפה בבג"ץ: מיולי הקרוב - אין מגבלה בגיוס חרדים


בג"ץ דן בהרכב מורחב בעתירות של ארגוני מילואים בשל חוק הפטור מגיוס • השופטים תהו: "האם כל המשתמטים עצורים?", נציגת המדינה השיבה: "לא יהיה מקום בכלא" • בדיון נחשף: "לצבא אין שום מגבלה על מספר החרדים שהוא יכול לקלוט לשורותיו" • מהומה התחוללה כשחרדים התפרצו לדיון: "גאים להשתמט, נמות ולא נתגייס" • המדינה: המשטרה לא עוצרת משתמטים חרדים בגלל ההפגנות

ירון פרידמן, מנהל יחידת המחקר בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

אחרי העליות החדות: האנליסט שממליץ - זה הסקטור שכדאי להתרחק ממנו

ירון פרידמן, מנהל יחידת המחקר בבנק הפועלים, חזה את העליות בשווקים בשנה החולפת, אך כעת כשהשוק כבר יקר בעיניו, הוא מציע "לשקול להקטין את רכיב המניות בתיק ב-20%-30%, עד למחירים נוחים יותר" ● עם זאת, הוא אופטימי באשר לשוקי המניות ולדחיפה מהורדות ריבית

ח''כ דוד ביטן בדיון בוועדת הכלכלה בהצעה לשינוי דרך מינוי מועצת התאגיד / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב/נועם מושקוביץ

הפתרון של ח"כ דוד ביטן להקפאת מועצת התאגיד

ועדת הכלכלה, בראשות היו"ר ח"כ דוד ביטן, עסקה היום בהצעת חוק העוסקת במינוי חברים חדשים למועצת תאגיד השידור הציבורי, על-מנת שזו תוכל לפעול ● ח"כ אושר שקלים מהליכוד הציע שהמינויים יהיו בידי שר התקשורת ובאישור ועדת המינויים, ביטן הציע שההליך יתנהל כך רק לגבי יו"ר המועצה – כלל הנוכחים התנגדו

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

האנרגיה קורצת למוסדיים: כלל משקיעה 200 מיליון שקל בהקמת תחנת הכוח קסם

חברת הביטוח כלל דיווחה כי תרכוש 8% מהתחנה החדשה שתוקם ליד ראש העין ● בעל השליטה, מאיר שמיר, יזרים אף הוא כסף כדי לשמור על שיעור אחזקתו

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

שמחון הציע ונתניהו ביקש לקדם: מס על הבנקים שנועד לסבסד משכנתא

בדיון שנערך בשבוע שעבר ביקש ראש הממשלה לקדם בחקיקה שתקבולי המס יועברו מהבנקים ישירות לרוכשי דירות ● לפי התוכנית, שמוביל יועצו הכלכלי של נתניהו, פרופ' אבי שמחון, יגדל המס על הבנקים להיקף של כשלושה מיליארד שקל בשנה ● בינתיים, באוצר מתנגדים וגם מבחינה משפטית זה לא כל כך פשוט

אבטחת סייבר | אילוסטרציה: Shutterstock

"גאון מי שחשב על זה. בהצלחה למגינים": כך מתקפות הסייבר מתגברות ומשתכללות

נתונים עדכניים של צ'ק פוינט ומיקרוסופט מראים כי ישראל מתמודדת עם גל חסר תקדים של מתקפות סייבר, שהולכות ונעשות מתוחכמות יותר ● רכיבים פשוטים כמו שעוני נוכחות במקומות עבודה נפרצים והתחזויות ה־AI עולות רמה ● מומחים מזהירים: "מנגנוני ההגנה נעקפים בקלות מדאיגה"

פיטורי הענק באמזון / צילום: Reuters

אמזון לא לבד: גל פיטורים חדש בהייטק. זו הסיבה

אמזון הכריזה על פיטורי 14 אלף עובדים, לרבות מתכנתים ובעלי מקצועות שנחשבו בעבר מוגנים ● ענקית הטכנולוגיה לא לבד: עוד שורה של חברות בעולם ובישראל ערכו בחודשים האחרונים קיצוצים במצבת העובדים כתוצאה מהטמעת טכנולוגיות בינה מלאכותית, שמגדירות את התעשייה מחדש

גמל להשקעה או קרן נאמנות? / צילום: Shutterstock

גמל להשקעה או קרן נאמנות: איפה הכי כדאי לשים את הכסף

יוקר המחיה מחריף, והמשקיעים מבינים שהכסף שלהם חייב לעבוד, אך מתלבטים ● היכן להשקיע? בניהול עצמי דרך קרנות נאמנות שקופות ונזילות, או בניהול מנוטרל רגשות בקופת גמל להשקעה?

משרדי UMI באזור תעשייה ראם - בני עייש / צילום: אייל פישר

UMI תרכוש חברת חלקי חילוף וליסינג תמורת 288 מיליון שקל

קבוצת יוניברסל מוטורס חתמה על מזכר עקרונות מחייב לרכישת 65% מחברת "המאגר חלפים" ולרכישת מלוא פעילות "המאגר ליסינג" שבבעלות משפחת כדורי ● לאחר השלמת העסקה, UMI עשויה למזג את פעילות הליסינג של "המאגר" לתוך פעילות חברת AVIS שבשליטתה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

גוגל מציגה: הכנסות של מעל 100 מיליארד דולר וצמיחה בכל המגזרים. המניה קופצת

אלפאבית דיווחה על הכנסות בגובה של 102.3 מיליארד דולר ועל רווח של 2.87 דולר למניה - צמיחה של 35% ביחס לרבעון המקביל ● החברה חצתה לראשונה בתולדותיה את רף 100 מיליארד הדולר מכירות ברבעון אחד ● המניה קופצת במעל 5% במסחר המאוחר

עו''ד ד''ר גיל לימון, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המשנים ליועמ"שית נגד המלצות ועדת גל"צ: "חשש מהתערבות פוליטית בשידור הציבורי"

הוועדה לבחינת המשך פעילות גלי צה"ל הגישה אתמול לשר הביטחון את המלצותיה, הכוללת שתי חלופות: סגירת התחנה או סגירת מחלקת החדשות ● המשנים ליועמש"ית: "עבודת הוועדה מעוררת שאלות ביחס לפגיעה בחופש הביטוי והעיתונות; בטרם קידום הנושא, נדרש לקיים דיון ולהתייחס לקשיים המשפטיים המשמעותיים מבחינה חוקית"

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: צוות תכנית אב לתחבורה

"עצרת המיליון" נגד הגיוס: אילו רחובות ייחסמו מחר בירושלים?

משרד התחבורה ועיריית ירושלים מזהירים: מחר, בעקבות "עצרת המיליון" נגד גיוס חרדים, צפויים עומסים כבדים בבירה ● כבישים מרכזיים ייחסמו, הרכבת הקלה תפעל חלקית וקווי אוטובוסים יוסבו או יופעלו בשירות מקוצר ● במשטרה הודיעו על היערכות מיוחדת