גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכסים? הבעיה מסתתרת במקום שטראמפ לא מעז לגעת בו

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ קושר שוב ושוב בין המכסים ההדדיים מול מדינות העולם ובין הגירעון המסחרי של ארה"ב ● הבעיה של המעמדות הבינוניים-נמוכים אינה נובעת ממכסים או יבוא, אלא מהמקום שבו הנשיא נמנע מלגעת

דונלד טראמפ. במקום הקלות מס למיליונרים / צילום: ap, John Locher
דונלד טראמפ. במקום הקלות מס למיליונרים / צילום: ap, John Locher

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בארה"ב. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.com. בטוויטר @ChananSteinhart

טראמפ מטרלל את אמריקה והעולם. פתאום כולם מוטרדים מגירעון הסחר של אמריקה, ועוסקים במכסים שכביכול גורמים לו, ובינתיים הוא בכלל השהה את הגזירה. אך המציאות שונה לגמרי, וכל תרופות האליל שמציע טראמפ רק יביאו על אמריקה מיתון, העלול להידרדר לכדי משבר סטייל 1932, בצירוף אינפלציה של ממש.

פרשנות | מה טראמפ מנסה לעשות? כמה הסברים למהפך של נשיא ארה"ב
ההכרזה, הרמז וההתקפלות: שלב אחרי שלב, כך נראתה פארסת המכסים של טראמפ
לסין יש נשק כלכלי רב-עוצמה נגד ארה"ב. האם היא תעשה בו שימוש?

ראשית מוטב להבהיר דבר פשוט. לאמריקה אין בעיה של מאזן תשלומים. אם היא יכולה לייצר כסף מהאוויר, ובמדינות השונות מוכנים לייצר עבורה, בזול, סחורה בתמורה לאותו כסף, איפה פה הבעיה? מבחינה זו, מכונת ייצור הכסף אינה שונה ממאגר אינסופי של נפט או ערימות זהב, אם יתגלו כאלה בהרי קליפורניה.

תאורטית, אם החוב יכול לגדול בלי שיגרם עול בלתי אפשרי בגין הריבית, ואם היצרנים מחוץ לארה"ב יהיו מוכנים להמשיך לקבל את הכסף הזה בתמורה לעבודה, הרי שארה"ב יכלה לגדל את הגירעון במאזן התשלומים עד אינסוף.

ההדפסות הובילו לגירעון

שנית, הגירעון במאזן המסחרי של אמריקה היא תוצאה ישירה של המדיניות המוניטרית והפיסקלית שלה ב-25 שנה האחרונות, ותו לא. מתחילת המאה ייצרה ארה"ב קצת מעל 75 טריליון דולר חדשים, וזאת בדמות חוב, המיוצר ברובו על-ידי הבנקים המסחריים ומיעוטו על-ידי הבנק המרכזי. ייצור הכסף הזה התאפשר והיה תוצאה בעיקר של המדיניות המוניטרית, קרי הריבית וההרחבות הכמותיות, שנקט הפד.

הדפסות הכספים הללו העלו את מחירי הנכסים המקומיים באופן דרמטי. כך למשל עלה סל המניות ב-S&P 500 יותר מפי 4 מתחילת המאה ועד תחילת 2025. מחיר הבית החציוני עלה פי 3.5 ובאזורים שבהם זרם הרבה מהכסף המודפס, כמו ניו יורק או עמק הסיליקון בקליפורניה, הוא עלה אף יותר.

גם מחיר מוצרים ושירותים מקומיים התייקרו בהתאם. כך למשל סל שירותי בריאות למשפחה החציונית התייקר גם הוא פי 4, ושכר הלימוד באוניברסיטאות עלה בפי 3 ויותר. גם השכר של בעלי מקצוע מקומיים, שלא ניתן להחליף ביבוא, כמו מנכ"לים של חברות ציבוריות, עלה פי 4 עד פי 8.

לתופעה הזו קוראים אינפלציה, והיא נגרמת כשכמות הכסף גדלה בקצב מהיר בהרבה מהגידול בהיצע המוצרים והשירותים. הסיבה היחידה שמוצרי צריכה רבים לא התייקרו בקצב דומה לעליית מחיר הנכסים והשירותים באמריקה, הייתה אחת. אמריקה ייצאה את האינפלציה הזו למדינות שבהן השכר זול בהרבה. מדינות שהיו מוכנות לייצר ולייצא לאמריקה בזיל הזול מוצרים בתמורה לאותם דולרים מודפסים.

הבעיה של אמריקה, אפוא, היא האשראי והחוב, לא הגירעון המסחרי. הוא רק התוצאה.

ההבדל טמון ביכולות

מכאן נובעת העובדה הפשוטה הבאה. בניגוד לטענותיו של טראמפ, אין קשר בין המכסים ובין הגירעון המסחרי של ארה"ב. ניקח למשל את וייטנאם. לארה"ב יש גירעון מסחרי עצום מולה: היא מייבאת מווייטנאם כ-130 מיליארד דולר בשנה, ומייצאת אליה כ-10 מיליארד דולר בלבד. אולם מכסי היבוא בווייטנאם עומדים רק על 9.5%. גם אם מכסים אלה יירדו לאפס, כפי שאגב הציעה ממשלת וויטנאם, היצוא האמריקאי אליה לא יעלה דרמטית. הסיבה פשוטה: מה שמונע מהווייטנאמים לרכוש עוד מוצרים המיובאים מאמריקה הוא לא הבדל של 9.5% במחיר, אלא חוסר ההתאמה בין מחירי המוצרים האמריקאים, לבין הצרכים והיכולות הכספיות של הוייטנאמים.

התמונה אינה מאוד שונה באירופה. כך למשל המכסים הממוצעים בגרמניה עומדים על פחות מ-2%, לפי ועדת המסחר של האו"ם ונתוני הבנק העולמי. כך גם בספרד באיטליה ובצרפת. הסיבה לכך שבין ארה"ב לשוק האירופי יש פער במאזן המסחרי של כ-235 מיליארד דולר, כרבע מכל הגירעון במאזן האמריקאי, אינה המכס בשיעור של פחות מ-2% - אלא העובדה שהרבה מדי מהמוצרים האמריקאים יקרים מדי. זאת הואיל והשכר החציוני בארה"ב גבוה בכ-35% מאשר בגרמניה, ויותר מפי שניים מאשר בפולין. וזאת בשעה שהם, באופן כללי, אינם טובים יותר מהמקבילים המיוצרים באירופה או מיובאים אליה ממקומות אחרים.

בנסיבות אלה, אין פלא שהאירופאים מיהרו להציע אפס מכסים בינם לבין ארה"ב. בהצעה הזו אין מבחינתם כל הקרבה, רק מתן היכולת לטראמפ לדבר גבוהה ולהרשים את הבייס. יתרה מזו, אפס מכסים היה בדיוק הבסיס להסכם נאפט"א בין ארה"ב וקנדה, שאליה ייצאה ארהב בשנת 2024 כ-350 מיליארד דולר (וייבאה כ-412 מיליארד), ואותו מיהר טראמפ להחליף במשטר מסים גבוה.

ארה"ב לא תוכל להתחרות

מאחר שהגירעון במאזן המסחרי הוא תוצאה בלבד, ואינו בשום דרך הסיבה לכאב של המעמדות הבינוניים-נמוכים עליהם כביכול בא המהלך להגן, הפתרונות שמציע טראמפ אינו פתרון, להפך. מדיניות המכסים הגבוהה רק תקשה יותר עליהם ועל המשק.

נזק זה יבוא לידי ביטוי בשני מישורים. האחד - המחירים. רשת וולמארט, לדוגמה, מייבאת גרביים מווייטנאם במחיר של נניח 2 דולר לזוג, ומוכרת אותן בחנות ב-4 דולר. עם המכסים החדשים שטראמפ הטיל, כ-50% על ווייטנאם, מחירם יעלה ל-3 דולר לוולמארט, וזו בתורה תמכור אותן לצרכן ב-6 דולר.

ועדיין, ייצור הגרביים בצפון קרוליינה לא יוכל להציב תחרות לוייטנאם, שכן גם לאחר המס, מחיר שעת עבודה בווייטנאם תישאר נמוכה מדולר. לפיכך, קשה לראות יזם שיעז להקים בית חרושת שינסה להתחרות בעלויות שכר כאלה. התוצאה תהיה אפוא שמחיר הגרביים בוולמארט יוכפל. עליות מחירים שכאלה יתרחשו בהרבה מוצרים, והנפגעים העיקריים יהיו דווקא הקבוצות שמוציאות את רוב הכנסותיהם, אם לא כולן, על הקיום היומיומי.

המישור השני שבו המכסים יזיקו לשכבות הללו הוא התעסוקה. אחרי שנים של גלובליזציה, הרבה מאוד משרשראות האספקה בעולם משולבות. כך למשל במפעלי BMW בדרום קרוליינה, שבהם הושקעו כ-15 מיליארד דולר, בונים רכבים ממרכיבים המיוצרים בארה"ב, בגרמניה ובאוסטריה. אלה נמכרים בארה"ב אך גם מיוצאים לעשרות מדינות. הטלת מכסים של 20%-25% על החלקים המיובאים הנכנסים למכוניות האלה, יעמידו בסימן שאלה גדול את כדאיות המשך קיומם של בתי החרושת הללו, על כל המשתמע לכ-11 אלף המועסקים בהם.

האבטלה תבוא ממקום נוסף. עליות המחירים יאלצו את הצרכנים לקצץ בהוצאות באופן כללי, והעסקים הנפגעים מכך יידרשו לצמצם בכוח-האדם - מעגל מיתון קלאסי שיגדיל את האבטלה.

תשומת-הלב הפתאומית למאזן המסחרי ורעיון המכסים הגבוהים מפספסים את הבעיה. אם ברצונה לפתור את הבעיות הקשות שנובעות מייצור הכסף והחוב, ובראש ובראשונה את פערי ההכנסה העצומים והנזקים שנגרמו למעמדות הביניים והנמוכים, אין היגיון בייקור כלל המוצרים בשוק באמצעות מכסים. כיוון זה רק יביא לסטגפלציה, קרי מיתון חריף מלווה בצמיחה באינפלציה.

הפתרון לשכבות שנפגעו ממעבר הייצור מחוץ לארה"ב נמצא דווקא בהגדלת המס על הנהנים העיקריים מהשיטה של ייצור הכסף, קרי על ההון ועל רווחי הון; שימוש בכסף הזה לא להקלות מס למיליונרים, כמו שמציע טראמפ, אלא דווקא לשיפור מצבם של קורבנות השיטה. למשל למימון חינוך ילדים בגילאי 3-5, שלא מקבל סיוע ממשלתי בארה"ב. או לקידום חינוך טכנולוגי באזורים מעוטי הכנסה. אלה סובלים מבעיות מימון קשות, שכן מערכות החינוך המקומיות מבוססות כמעט בלעדית על רמת ההכנסה של התושבים.

גישה כזו גם תצמצם פערים וכעסים, וגם תסייע לנפגעים העיקריים מהיבוא המסיבי באופן שיקנה סיכוי של ממש לדור הבא. סיכוי להיות חלק מעולם העתיד, במקום להציע להם חיים של תפירת גרביים ונעליים במפעלים אשר לפי המובטח יעשו רילוקיישן מווייטנאם לאמריקה.

עוד כתבות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה