גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרפת מתקרבת לספק 30 מטוסי קרב לשכנה של ישראל

טראמפ שוקל להזמין ספינות לצי האמריקאי ממספנות זרות, צרפת תספק מטוסי קרב מתקדמים למצרים, פוטין הכריז על השקעת ענק בפיתוח הצי הרוסי, ובסין מכניסים סטארט־אפ ביטחוני אמריקאי ל"רשימה השחורה" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תצוגה של מטוסי קרב מתוצרת צרפת / צילום: ap, Ludovic Marin
תצוגה של מטוסי קרב מתוצרת צרפת / צילום: ap, Ludovic Marin

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ משנה סדרי עולם בכל תחומי החיים, כולל בתעשייה הביטחונית והימית האמריקאית; במזרח התיכון, צרפת מקדמת הליך בחינת מטוסי קרב מתקדמים שמיועדים להתחזקות הצבאית המצרית; וברוסיה - הנשיא ולדימיר פוטין מתכנן להשקיע סכומי ענק בצי, על אף שלא ברור מהיכן יביא את הממון. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

התותח ממלחמת העולם הראשונה שעושה קאמבק
הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

ממשל טראמפ מטלטל את התפיסה הביטחונית האמריקאית

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הצהיר כי הוא עשוי לפנות למספנות זרות, במטרה שייצרו ספינות לטובת מדינתו. הוא אומנם לא הצהיר אם כוונתו לספינות צבאיות או מסחריות, אבל סביר להניח כי הכוונה היא לשני התחומים, משום שלפי דיווח באתר TWZ, קצב הייצור של המספנות בסין גבוה פי 200 מאלה האמריקאיות.

"ייתכן שנזמין", אמר טראמפ, "נצטרך ללכת לקונגרס עבור זאת, אך אולי נרכוש כמה ספינות ממדינות שאנחנו קרובים אליהן ועושות עבודה נפלאה עם ספינות".

הצי האמריקאי. טראמפ רוצה לרכוש ספינות חדשות / צילום: ap, US Navy

בה־בעת, הצי האמריקאי עצר תוכנית לרכישת טיל שיוט היפרסוני נגד ספינות שמשוגר ממטוסים, בגין עלויות ודרישות תעשייתיות. רק לפני ארבע שנים אמרו בצי כי זו יכולת שתידרש עד 2030, וכעת החליטו לשנות את עמדתם ולבחון אפשרויות זולות יותר.

לפי שעה, הצי ימשיך להשתמש בטילי LRASM של לוקהיד מרטין, שאומנם הוכיחו את עצמם בשדה הקרב, אבל לא מגיעים למהירות היפרסונית.

מי שעוד מקצץ בוושינגטון הוא מזכיר ההגנה פיט הגסת', שהחליט לחתוך 5.1 מיליארד דולר "בזבזניים". הקיצוצים כוללים, בין השאר, התקשרויות עם חברות חיצוניות עבור סוכנות הבריאות הביטחונית וכן שירותי ענן.

לעומת הקיצוצים, חיל החלל האמריקאי הגביר את קצב הניסויים שנועדו להוכיח יכולת טכנית לתדלוק לוויינים בטווח הזמן הקרוב והבינוני, במסגרת הגברת היכולות הנדרשת מול רוסיה וסין שמגדילות את יכולותיהן בחלל.

צרפת מתקדמת באספקת מטוסי קרב מתקדמים למצרים

חברת התעופה הצרפתית דאסו מבצעת ניסויים במטוסי קרב מדגמי רפאל DM18 ו־DM19, לקראת אספקתם לחיל האוויר המצרי - כך מדווח באתר XL Aviation.

לממשל א־סיסי ולחברת דאסו יש מערכת יחסים קרובה שנמשכת כעשור: זו החלה ב־2015 עם עסקה ראשונה לרכש 24 מטוסי רפאל, כשהעסקה השנייה נחתמה ב־2021 בסך 4.5 מיליארד דולר עבור 30 מטוסים נוספים. עמם, מצרים הפכה למפעילה השנייה בהיקפה של רפאל, לאחר חיל האוויר הצרפתי.

מטוסי רפאל שייכים לדור 4 ו־4.5, תלוי בדגם, לעומת מטוסי F-35 מהדור החמישי. את המנועים שלהם מייצרת חברה צרפתית אחרת, ספראן, כשמשקל ההמראה המקסימלי של המטוס עומד על 24.5 טונות. המהירות המקסימלית היא 1,912 קמ"ש (מאך 1.8), ויכולת התדלוק שלו מאפשרת למטוס הקרב הצרפתי פעילות רצופה של לפחות 12 שעות.

נשיא מצרים, עבד אל־פתאח אל־סיסי, מקבל את פניו של נשיא צרפת, עמנואל מקרון, בשבוע שעבר / צילום: ap, דוברות משרד הנשיא המצרי

בד־בבד, בפריז פועלים גם ליצירת מוצרים חדשים, כשם בוחנים את מערכת הרקטות FLP-T, במטרה שתהיה מוכנה כבר באמצע השנה הבאה ותוכל לתת מאבק עסקי למערכת HIMARS האמריקאית הפופולרית.

מבחינת תזמון, ניכר כי יש פוטנציאל במהלך הצרפתי, בגלל המדיניות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שמחריפה את המתיחות עם מדינות אירופה.

השקעת הענק של פוטין בפיתוח הצי הרוסי

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הכריז על תוכנית ענק להשקעת 8.4 טריליון רובל (כ־100.54 מיליארד דולר) בעשור הקרוב בפיתוח הצי. במהלך נאומו התמקד פוטין בחשיבות התווך הימי עבור האינטרסים של מוסקבה, אבל לא פירט לגבי מקורות המימון והיעדים של ההשקעות. זו סוגיה משמעותית במיוחד בתקופה שבה רוסיה במילא מפנה הון תועפות לטובת מימון מכונת הפלישה לאוקראינה.

בד־בבד, המלחמה והסנקציות שנבעו ממנה פגעו קשות בכלכלה הרוסית. לפי הבנק העולמי, למשל, התמ"ג הרוסי עמד על 2.24 טריליון דולר ב־2023, מול התמ"ג האמריקאי שעומד על 25.46 טריליון דולר. לפי מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), רוסיה הפנתה באותה השנה 5.9% מהתוצר שלה לטובת תקציב הביטחון, כך שהפניית 10 מיליארד דולר בשנה לצי צפויה להזניק זאת אף יותר.

הקשיים של רוסיה בניהול המלחמה משתקפים גם מהתלות שלה במקורות חיצוניים מפוקפקים. אדמירל סמואל פפארו, מפקד הפיקוד ההינדו־פסיפי האמריקאי, סיפר למחוקקים בשבוע שעבר כי קצב אספקות האמל"ח הצפון־קוריאניות לרוסיה נמצא במגמת עלייה. לדבריו, פיונגיאנג סיפקה למוסקבה "אלפים, אולי מאות אלפי פגזי ארטילריה", וכן מאות "טילים קצרי־טווח" שמשמשים את רוסיה בתחזוק הפלישה לאוקראינה.

סין משתמשת בתעשיות הביטחוניות להרחבת ההשפעה במרכז אסיה

סין משתמשת בדרכים שונות לצורך הגברת ההשפעה שלה על מדינות מרכז אסיה. אחת מהן היא באמצעות התעשיות הביטחוניות, תוך שהצעד האחרון של בייג'ינג, לפי דיווחים באסיה, היה לאשר מכירת מטוסי קרב נרחבת לאוזבקיסטן, כולל מטוסי דור רביעי מדגם JF-17 בלוק III, מטוסי דור 4.5 מדגם מדגם J-10C ואף מטוסי דור חמישי מדגם J-35.

כיום, חיל האוויר האוזבקי עודנו משתמש במטוסי סוחוי 27 ומיג 29 משנות ה־80. מטוסי הקרב ירחיבו את התלות הקיימת של טשקנט בתעשייה הביטחונית הסינית, שכוללת מערכות הגנה אווירית שונות שמוטמעות במקום כאלה מהתקופה הסובייטית - כולל HQ-9B. האוזבקים בחרו במטוסי הקרב הסיניים על אף אפשרות שהייתה להם, לפי דיווחים, לרכוש מטוסי סוחוי 30SM מרוסיה או רפאל מצרפת. המניע העיקרי היה, ככל הנראה, כלכלי.

בזירה הבינלאומית, משרד המסחר הסיני החליט להכניס את הסטארט־אפ הביטחוני שילד AI וחמש חברות אמריקאיות נוספות ל"רשימה השחורה". בבייג'ינג נימקו את הצעד בחששות לריבונות הלאומית, לביטחון ולאינטרסים נוספים של סין. שילד AI עוסקת בכלי טיס בלתי מאויישים מבוססי בינה מלאכותית, ובבייג'ינג השתמשו בהצהרות בנוגע לחברה הצומחת לניסיון לשלוח מסר רוחבי לחברות שיעבדו עם האי שבו הסינים רואים כשייך להם.

עוד כתבות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מתרסקת, אנבדיה צומחת - אך מי מהן תורמת יותר לכלכלה הישראלית?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס ישראל: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?