גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרפת מתקרבת לספק 30 מטוסי קרב לשכנה של ישראל

טראמפ שוקל להזמין ספינות לצי האמריקאי ממספנות זרות, צרפת תספק מטוסי קרב מתקדמים למצרים, פוטין הכריז על השקעת ענק בפיתוח הצי הרוסי, ובסין מכניסים סטארט־אפ ביטחוני אמריקאי ל"רשימה השחורה" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תצוגה של מטוסי קרב מתוצרת צרפת / צילום: ap, Ludovic Marin
תצוגה של מטוסי קרב מתוצרת צרפת / צילום: ap, Ludovic Marin

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ משנה סדרי עולם בכל תחומי החיים, כולל בתעשייה הביטחונית והימית האמריקאית; במזרח התיכון, צרפת מקדמת הליך בחינת מטוסי קרב מתקדמים שמיועדים להתחזקות הצבאית המצרית; וברוסיה - הנשיא ולדימיר פוטין מתכנן להשקיע סכומי ענק בצי, על אף שלא ברור מהיכן יביא את הממון. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

התותח ממלחמת העולם הראשונה שעושה קאמבק
הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

ממשל טראמפ מטלטל את התפיסה הביטחונית האמריקאית

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הצהיר כי הוא עשוי לפנות למספנות זרות, במטרה שייצרו ספינות לטובת מדינתו. הוא אומנם לא הצהיר אם כוונתו לספינות צבאיות או מסחריות, אבל סביר להניח כי הכוונה היא לשני התחומים, משום שלפי דיווח באתר TWZ, קצב הייצור של המספנות בסין גבוה פי 200 מאלה האמריקאיות.

"ייתכן שנזמין", אמר טראמפ, "נצטרך ללכת לקונגרס עבור זאת, אך אולי נרכוש כמה ספינות ממדינות שאנחנו קרובים אליהן ועושות עבודה נפלאה עם ספינות".

הצי האמריקאי. טראמפ רוצה לרכוש ספינות חדשות / צילום: ap, US Navy

בה־בעת, הצי האמריקאי עצר תוכנית לרכישת טיל שיוט היפרסוני נגד ספינות שמשוגר ממטוסים, בגין עלויות ודרישות תעשייתיות. רק לפני ארבע שנים אמרו בצי כי זו יכולת שתידרש עד 2030, וכעת החליטו לשנות את עמדתם ולבחון אפשרויות זולות יותר.

לפי שעה, הצי ימשיך להשתמש בטילי LRASM של לוקהיד מרטין, שאומנם הוכיחו את עצמם בשדה הקרב, אבל לא מגיעים למהירות היפרסונית.

מי שעוד מקצץ בוושינגטון הוא מזכיר ההגנה פיט הגסת', שהחליט לחתוך 5.1 מיליארד דולר "בזבזניים". הקיצוצים כוללים, בין השאר, התקשרויות עם חברות חיצוניות עבור סוכנות הבריאות הביטחונית וכן שירותי ענן.

לעומת הקיצוצים, חיל החלל האמריקאי הגביר את קצב הניסויים שנועדו להוכיח יכולת טכנית לתדלוק לוויינים בטווח הזמן הקרוב והבינוני, במסגרת הגברת היכולות הנדרשת מול רוסיה וסין שמגדילות את יכולותיהן בחלל.

צרפת מתקדמת באספקת מטוסי קרב מתקדמים למצרים

חברת התעופה הצרפתית דאסו מבצעת ניסויים במטוסי קרב מדגמי רפאל DM18 ו־DM19, לקראת אספקתם לחיל האוויר המצרי - כך מדווח באתר XL Aviation.

לממשל א־סיסי ולחברת דאסו יש מערכת יחסים קרובה שנמשכת כעשור: זו החלה ב־2015 עם עסקה ראשונה לרכש 24 מטוסי רפאל, כשהעסקה השנייה נחתמה ב־2021 בסך 4.5 מיליארד דולר עבור 30 מטוסים נוספים. עמם, מצרים הפכה למפעילה השנייה בהיקפה של רפאל, לאחר חיל האוויר הצרפתי.

מטוסי רפאל שייכים לדור 4 ו־4.5, תלוי בדגם, לעומת מטוסי F-35 מהדור החמישי. את המנועים שלהם מייצרת חברה צרפתית אחרת, ספראן, כשמשקל ההמראה המקסימלי של המטוס עומד על 24.5 טונות. המהירות המקסימלית היא 1,912 קמ"ש (מאך 1.8), ויכולת התדלוק שלו מאפשרת למטוס הקרב הצרפתי פעילות רצופה של לפחות 12 שעות.

נשיא מצרים, עבד אל־פתאח אל־סיסי, מקבל את פניו של נשיא צרפת, עמנואל מקרון, בשבוע שעבר / צילום: ap, דוברות משרד הנשיא המצרי

בד־בבד, בפריז פועלים גם ליצירת מוצרים חדשים, כשם בוחנים את מערכת הרקטות FLP-T, במטרה שתהיה מוכנה כבר באמצע השנה הבאה ותוכל לתת מאבק עסקי למערכת HIMARS האמריקאית הפופולרית.

מבחינת תזמון, ניכר כי יש פוטנציאל במהלך הצרפתי, בגלל המדיניות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שמחריפה את המתיחות עם מדינות אירופה.

השקעת הענק של פוטין בפיתוח הצי הרוסי

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הכריז על תוכנית ענק להשקעת 8.4 טריליון רובל (כ־100.54 מיליארד דולר) בעשור הקרוב בפיתוח הצי. במהלך נאומו התמקד פוטין בחשיבות התווך הימי עבור האינטרסים של מוסקבה, אבל לא פירט לגבי מקורות המימון והיעדים של ההשקעות. זו סוגיה משמעותית במיוחד בתקופה שבה רוסיה במילא מפנה הון תועפות לטובת מימון מכונת הפלישה לאוקראינה.

בד־בבד, המלחמה והסנקציות שנבעו ממנה פגעו קשות בכלכלה הרוסית. לפי הבנק העולמי, למשל, התמ"ג הרוסי עמד על 2.24 טריליון דולר ב־2023, מול התמ"ג האמריקאי שעומד על 25.46 טריליון דולר. לפי מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), רוסיה הפנתה באותה השנה 5.9% מהתוצר שלה לטובת תקציב הביטחון, כך שהפניית 10 מיליארד דולר בשנה לצי צפויה להזניק זאת אף יותר.

הקשיים של רוסיה בניהול המלחמה משתקפים גם מהתלות שלה במקורות חיצוניים מפוקפקים. אדמירל סמואל פפארו, מפקד הפיקוד ההינדו־פסיפי האמריקאי, סיפר למחוקקים בשבוע שעבר כי קצב אספקות האמל"ח הצפון־קוריאניות לרוסיה נמצא במגמת עלייה. לדבריו, פיונגיאנג סיפקה למוסקבה "אלפים, אולי מאות אלפי פגזי ארטילריה", וכן מאות "טילים קצרי־טווח" שמשמשים את רוסיה בתחזוק הפלישה לאוקראינה.

סין משתמשת בתעשיות הביטחוניות להרחבת ההשפעה במרכז אסיה

סין משתמשת בדרכים שונות לצורך הגברת ההשפעה שלה על מדינות מרכז אסיה. אחת מהן היא באמצעות התעשיות הביטחוניות, תוך שהצעד האחרון של בייג'ינג, לפי דיווחים באסיה, היה לאשר מכירת מטוסי קרב נרחבת לאוזבקיסטן, כולל מטוסי דור רביעי מדגם JF-17 בלוק III, מטוסי דור 4.5 מדגם מדגם J-10C ואף מטוסי דור חמישי מדגם J-35.

כיום, חיל האוויר האוזבקי עודנו משתמש במטוסי סוחוי 27 ומיג 29 משנות ה־80. מטוסי הקרב ירחיבו את התלות הקיימת של טשקנט בתעשייה הביטחונית הסינית, שכוללת מערכות הגנה אווירית שונות שמוטמעות במקום כאלה מהתקופה הסובייטית - כולל HQ-9B. האוזבקים בחרו במטוסי הקרב הסיניים על אף אפשרות שהייתה להם, לפי דיווחים, לרכוש מטוסי סוחוי 30SM מרוסיה או רפאל מצרפת. המניע העיקרי היה, ככל הנראה, כלכלי.

בזירה הבינלאומית, משרד המסחר הסיני החליט להכניס את הסטארט־אפ הביטחוני שילד AI וחמש חברות אמריקאיות נוספות ל"רשימה השחורה". בבייג'ינג נימקו את הצעד בחששות לריבונות הלאומית, לביטחון ולאינטרסים נוספים של סין. שילד AI עוסקת בכלי טיס בלתי מאויישים מבוססי בינה מלאכותית, ובבייג'ינג השתמשו בהצהרות בנוגע לחברה הצומחת לניסיון לשלוח מסר רוחבי לחברות שיעבדו עם האי שבו הסינים רואים כשייך להם.

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"