בזמן שסוללת ה־THAAD האמריקאית מסייעת למערך ההגנה האווירית של ישראל, ארה"ב סוגרת עסקאות הגנה אווירית גדולות במדינות נוספות במרחב. בה־בעת, מול החדשנות יש מדינות שפונות למערכות ישנות במיוחד, כמו רוסיה שמתגברת את כוחותיה בתותח ממלחמת העולם השנייה. ובארה"ב, אנדוריל ממשיכה לספק פתרונות יצירתיים. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.
● אי־עמידה בתנאי סף: נפסל מינוי גבי סרוסי ליו"ר תע"א
● הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט
כווית רוכשת מערכות פטריוט מארה"ב
מדינת ישראל היא בעלת העצמאות הרבה ביותר בהגנה אווירית במזרח התיכון, אך מפריסת סוללת THAAD בישראל בחצי השנה האחרונה ניכר כי גם היא זקוקה לסיוע האמריקאי בתחום. עם זאת, יש מדינות במזרח התיכון שמערך ההגנה האווירית שלהן תלוי בארה"ב, כשאחת מהן היא כווית, כאשר לאחרונה אישרה מזכירות המדינה האמריקאית שדרוג משמעותי של סוללות הפטריוט שפרוסות באמירות, תמורת כ־400 מיליון דולר.
סוללות הפטריוט הן בעלות שלושה דורות: PAC-1, PAC-2 ו־PAC-3, כשהמערכת הישראלית שנחשבת קרובה מאוד לרמה הבכירה היא קלע דוד.
סוללות הפטריוט הן בעלות שלושה דורות: PAC-1, PAC-2 ו־PAC-3, כשהמערכת הישראלית שנחשבת קרובה מאוד לרמה הבכירה היא קלע דוד .
בהתחשב בשדרוג מערך ההגנה האווירית הלאומי, ניתן היה לשער כי הכוויתים יפנו ל־PAC-3, אבל הם בחרו להרחיב את מלאי טילי ה־PAC-2, ולשפר את מערכת השליטה והבקרה שלה. המניע מאחורי ההימנעות משדרוג משמעותי ל־PAC-3 הוא, ככל הנראה, כלכלי.
בדומה למרבית ההשוואות בין אמצעים צבאיים אמריקאים לכאלה ישראליים למשל, אלה שמספקת וושינגטון יקרים במיוחד. כך, בין השאר, בעת שכל מיירט של PAC 3 מוערך בכ־6 מיליון דולר, יירוט של קלע דוד עולה לישראל כ־700 אלף דולר. כמו כן, קלע דוד היא מערכת ארצית, בניגוד לפטריוט שמתבסס על סוללות שמכסות אזור מסוים כמו, למשל, כיפת ברזל. כשמוסיפים לכך את הנדבך המהותי שלכווית יש כבר את התשתית המבוססת של PAC-2, מקבלים חיסכון משמעותי.
הפתרון של רוסיה למלחמה באוקראינה: תותח ממלחמת העולם השנייה
במסגרת ניסיונותיה של רוסיה למצוא פתרונות יצירתיים למלחמה הרחבה והמתמשכת מול אוקראינה, החליטו במוסקבה כי כוחות הארטילריה יחזרו להשתמש בתותחי M-30, כך לפי דיווחים שונים. אלה אמצעים שצבא ברית־המועצות החל להשתמש בהם ב־1939, והופעלו באופן נרחב במלחמת העולם השנייה. מהזווית הישראלית, צבאות ערב השתמשו בתותחים אלה, ובחלק מהמקרים הפכו לשלל מלחמה.
תותחי M-30 הם בעלי קליבר של כ־122 מ"מ, כשהצוות המפעיל אותם מונה שמונה לוחמים. התותחים מסוגלים לשגר 6-5 פגזים בדקה, לטווח של עד 11.8 ק"מ. את הייצור ההמוני שלו החלו הסובייטים ב־1940, כשעד 1955 יוצרו כ־19.2 אלף יחידות. לאורך השנים נמכרו תוכניות הייצור שלו למדינות שונות, בהן פולין שייצרה את Wz 1938 וסין שייצרה את "סוג 54".
בה־בעת, בתחום ההגנה, רוסיה מתקשה להתמודד עם החימושים המשוטטים (כטב"מים מתאבדים) של אוקראינה, ועל כן ניכר מצילומים שונים שהחליטה בערי החזית להגן על בניינים בדרך פשוטה: רשתות. אותן רשתות שעוטפות את הבניינים מיועדות למנוע נזקים בלתי הפיכים, ופינויי אוכלוסייה בהיקפים גדולים שעימם עשויים להתמודד כתוצאה מכך במשטר פוטין.
אנדוריל השיקה פתרון לאיתור צוללות
הסטארט־אפ הביטחוני האמריקאי בן השבע, אנדוריל, השיק מערכת של רשתות חיישנים לצורך מעקב תת־ימי. בדומה למקרים קודמים של השקות בחברה, מערך הסונאר החדש צפוי להיות זול ביחס למענה הנרחב שהוא מעניק. כיום, בארה"ב חוששים מאוד מהפעילות התת־מימית של רוסיה וסין שמרחיבות את פעילות הצוללות שלהן, ועבור זאת נדרש מענה תואם. אותן צוללות דורשות מענה יעיל, נרחב וקבוע שיפקח אחרי התנועות שלהן.
המוצר החדש נקרא "סיבד סנטרי" על השם המוצר הראשון של אנדוריל, סנטרי היבשתי. סנטרי הוא דמות שהופיע בסדרת "הנוקמים" של מארוול, כשאנדוריל נקראת על שם חרב מסדרת "שר הטבעות". במוצר החדש באה אנדוריל להשתמש ביישומים קיימים תוך התאמתם לתווך הימי. סנטרי היבשתי, לדוגמה, נועד לניטור איומים באוויר ובשטח.
במסגרת המיזם החדש פנתה אנדוריל גם למענים קיימים מחוץ לחברה, כדוגמת "סי ספיר" של חברת "אולטרה מריטיים". "אמצעים יבשתיים ואווירים יכולים לפעול בקווי ראייה ברורים, אבל האוקיינוס הוא עצום", נמסר מאנדוריל. "אנחנו צריכים רשת להחלפת נתונים בזמן אמת. סיבד סנטרי ממלא את פערי הקישוריות והתפיסה, ומאפשר מודעות ימית".
ד"ר שיין ארנוט, סגן נשיא להנדסה של אנדוריל, אמר לאתר TWZ כי מה שעומד בראש המוצר הוא חיבור "כל התקשורת והמערכות הממוחשבות" לטובת הייעוד.
יפן משקיעה מאות מיליוני דולרים בטילים ארוכי־טווח
צבא יפן חתם על חוזה בסך 32 מיליארד יין (כ־216 מיליון דולר) לפיתוח טילים מדוייקים ארוכי־טווח. בצל ההתמודדות עם הכוחות המאיימים במזרח הרחוק, סין וקוריאה הצפונית, במשרד ההגנה בטוקיו ציינו, כי החוזה מהווה רק חלק אחד מתוכנית רחבה להרחיב את יכולות הטילים - מול האיומים במרחב. לוחות הזמנים מול מיצובישי כוללים את סיום שלב הפיתוח עד 2028, ואת התחלת הייצור עד 2032.
הטילים ארוכי־הטווח החדשים מיועדים לפגיעה בספינות או במטרות יבשתיות בדיוק גבוה במיוחד. הטילים החדשים מתווספים להשקעות גדולות של טוקיו בשנים האחרונות בתחום הטילאות, כולל טילי יבשה-ים בהשקעה של כ־112.6 מיליון דולר; טילי גלישה מהירים בסך כ־160.2 מיליון דולר וטילים מונחים שמשוגרים מצוללות בהשקעה של כ־20.1 מיליון דולר.
חוזה לעשות אשקלון עם משרד הביטחון
מינהל הרכש הביטחוני (מנה"ר) במשרד הביטחון, בשיתוף עם מינהלת המרכבה והרק"מ (מנת"ק), אגף התכנון וחט"ל באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בצה"ל, הודיע על חתימת עסקה עם חברת עשות אשקלון עבור תיקון ואספקת חלקי חילוף לכלי הרק"מ. במסגרת העסקה שעליה חתם מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (במיל') אמיר ברעם, ייוצרו ויסופקו חלקים קריטיים לטנקי המרכבה ולנגמ"שי הנמר בעלות כוללת של כ־100 מיליון שקל.
ההסכם כולל ייצור ואספקה של חלפים לממסרות 1,500 ו־1,200 כוח סוס, מתלים והינעים שיסופקו לצה"ל במהלך חמש השנים הקרובות.
מפעל עשות אשקלון מתמחה בייצור מערכות הנעה, ממסרות ומכלולים מורכבים וייחודיים לכלי רכב משוריינים (מרכבה, נמר ועוד). המפעל, שפועל באשקלון, מעסיק כ־500 עובדים, כאשר כ־80% מהם תושבי אשקלון, עוטף עזה ויישובי הדרום.
חוזה בשווי 100 מיליון דולר לאלביט
אלביט זכתה בחוזה בשווי של כ־100 מיליון דולר לאספקת מערכות צריח בלתי מאוישות מתקדמות מסוג UT30 MK2 מ־General Dynamics European Land Systems (GDELS). המערכות יותקנו על רכבי הלחימה המשוריינים מסוג ASCOD שיסופקו למדינה אירופית החברה בנאט"ו.

מערכות צריח בלתי מאוישות של אלביט מערכות / צילום: אלביט
במסגרת החוזה שיבוצע עד סוף 2027, החברה תספק את צריחי ה־UT30 MK2 הבלתי מאוישים, המצוידים בכוונות תותחן ומפקד, כמו גם טילים מונחי נ"ט (ATGM) והגנה ברמה 4. הצריחים ייוצרו בשיתוף־פעולה תעשייתי עם חברות מקומיות, שיתמוך בהבטחת שרשרת האספקה ויכולות תמיכה ותחזוקה מקומיות.
ה־UT30 MK2 הוא צריח שניתן לשימוש מאויש או בלתי מאויש, המשפר את כוח האש של נגמ"שים (APCs) מבלי לפגוע בבטיחות החיילים. העיצוב המודולרי והארכיטקטורה הפתוחה שלו מאפשרים תצורות צריח מאוישות ובלתי מאוישות, עם המרה קלה בין השתיים ושילוב של טילים וכוונות שונות.
עם פרופיל נמוך מאוד, ה־UT30 MK2 משלב מגוון רחב של מערכות נשק, כולל תותח ראשי 30 מ"מ, מקלע מקביל בקוטר 7.62 מ"מ וטילים מונחים נ"ט. הוא כולל גם מערכת הגנה ברמות שונות, מערכת הגנה אקטיבית מסוג חץ דורבן ואמצעים נוספים. כל אלה משולבים עם מערכות אלקטרו־אופטיות מתקדמות, שאף הן מפותחות על־ידי אלביט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.