בריכה בפנטהאוז באשדוד. בונים קונסטרוקציה למשקל כבד / צילום: אלעד בן נחמיאס
בעקבות עלייה של 7.7% במחירי הדירות בשנה החולפת, ולצדה עלייה במדד תשומות הבנייה, אפשר היה אולי לחשוב שהרוכשים יצטרכו להפחית בשדרוגים ובהתאמות שהם מכניסים בדירות. אולם בענף אומרים שאף שהסטנדרט שמציעים הקבלנים עלה ביחס לשנים עברו, השדרוגים הם עדיין חלק בלתי נפרד מהרכישה - ולא רק בדירות היקרות.
● הדור הבא של מבצעי 20%/80% יגיע מהמימון החוץ־בנקאי: "העולם שבו דירות נמכרו כמו לחמניות נגמר"
● הילד נהנה וההורה משתעמם? כך תכנון עירוני יכול לעבוד לטובת כל המשפחה
● בלי הנחה: קבוצת רוכשים רכשה בניין שלם בקריית אתא
אירית הופר, הבעלים של אינהאוס שיווק פרויקטים, מציינת כי "לעומת שנים עברו יש עלייה דרמטית בשימוש במעצבת. אני רואה את זה בלפחות 70% מהדירות. יש תכנון ויש השקעה מאוד מאוד גדולה בתוך הבית". לדבריה, בעוד שבעבר השדרוגים נעשו בעיקר לטובת שיפור הסטנדרט, כיום, כאשר הסטנדרט כבר גבוה מאוד, אנשים פונים לשינויים אחרים, כמו חיפויי קירות. "אנשים נכנסים ממש לשיפוץ אחרי שהם מקבלים את הדירה. פעם זה היה נחלתם של בודדים והיום זה נפוץ".

בשוק מעריכים כי העלויות הקשורות לשינויי דיירים מול הקבלן והספקים יכולות להגיע ל־100־150 אלף שקל, אך מתן זלמן, סמנכ"ל בחברת ארי מגורים, מציין כי "יש גם הרבה זוגות שמשקיעים חצי מזה".
המטבח: מוקד עיקרי
בחלל הפנימי, המטבח נותר מוקד עיקרי להשקעה. הופר מדגישה כי כיום "אנשים מקבלים אי או דלפק בתוך המטבח כחלק מהסטנדרט, ולכן לא צריכים להוסיף אי על חשבונם. אף כי לעתים זה מגיע במידה מסוימת על חשבון ארונות גבוהים".

רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק נדל"ן, מדגיש כי "הדרישה לשני כיורים בחדר השינה המרכזי מתחילה להתבסס בתכנון של דירות חמישה חדרים ומעלה, לא רק כפינוק אלא כפונקציונליות. גם מקלחת זוגית עם שני ראשי גשם מבוקשת כסטנדרט חדש".

דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן: "מזגן מיני מרכזי הפך לסטנדרט בכל דירה חדשה, ובמטבחים אנחנו רואים את המעבר למותגים איכותיים כמו סמל ומטבחים גרמניים, כשבחלק מהמקרים, במיוחד בתל אביב וירושלים, ישנם גם מטבחי יוקרה של בולטהאופ. גם כלים סניטריים של מותגים מובילים כמו Grohe חדרו לחדרי המקלחת".
אוהב ציון מציין בנוגע ללובי הבניינים כי "אנחנו עדים לעלייה בגובה התקרה, במיוחד בבניינים גבוהים, ולעתים מדובר בתקרה בגובה של 4 עד 6 מטר. הדלתות שודרגו אף הן, ובחלק מהפרויקטים ניתנות כיום דלתות קו אפס כסטנדרט - דלתות בקו הקיר, ללא משקופים, עם טריקה שקטה, שמקנות לדירה מראה מינימליסטי ויוקרתי. ביחס לברזים לדוגמה - אם בעבר, בשנות ה־90, היו מדברים על ברזי פרח כעל שדרוג משמעותי, היום אפילו לא טורחים לציין את זה במפרט".
אלעד בן נחמיאס, בעל סטודיו לעיצוב פנים המתכנן בין היתר את מגדלי הדקל של קבוצת נחמיאס באשדוד, אומר כי בתהליך העיצוב מתכננים מראש את הדלתות בקו שטוח כדי שאפשר יהיה להוסיף חיפויי קיר. הוא מציין כי ניכרת השקעה גם בדירות הקטנות ולא רק בגדולות.
טכנולוגיות בית חכם
רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק נדל"ן, מציין כי "מערכות מיזוג VRF עם שליטה נפרדת לכל חדר (דאמפרים) הן היום חלק בלתי נפרד מהציפייה במפרטים גבוהים, בעיקר בדירות גדולות, לצד מערכות חשמל חכם מקיפות - לא עוד שליטה בסיסית בתאורה, אלא מערכות שליטה הפועלות באמצעות אפליקציות וכוללת שליטה במיזוג, תריסים, תאורה, דוד מים ועוד".
זלמן מציין כי "יש היום מגמה של חימום מים בגז, שמצפים שתהיה לזה כבר הכנה וחלק כבר נותנים את זה במפרט". הוא מציין גם את הביקוש לחימום תת רצפתי, במיוחד באזורים כמו ירושלים: "בירושלים מרבית הדירות מגיעות עם חימום על הקיר, ומי שלוקח את זה צעד קדימה רוצה תת רצפתי".
מרפסות וגינות
אחת המגמות הבולטות היא ההשקעה המוגברת במרפסות ובגינות. הופר: "לבחוץ יש תפקיד רציני, ובדירות עם מרפסות וגינות אנחנו רואים עלייה בבקשות לחיזוקים קונסטרוקטיביים שיאפשרו להניח בריכה או ג'קוזי, הכנות למטבחי חוץ". היא מציינת כי בריכות מעלות משמעותית את שווי הנכס.

זלמן מסכים עמה: "בבנייה רוויה הכנות תשתיות במרפסות, כמו נקודות מים וגז, כבר הפכו לסטנדרט. בפרויקטים יותר בוטיקיים ובצמודי קרקע השדרוגים מתבטאים במטבחים, וגם במטבח חוץ. חלק מהיזמים נותנים תשתיות למטבחי חוץ וחלק כבר נותנים את מטבחי החוץ עצמם כי הבינו את הדרישה".
"המרפסת, שבעבר הייתה תוספת פונקציונלית בלבד, הפכה לאחד מהאלמנטים המרכזיים בתכנון דירות פנטהאוזים ומיני־פנטהאוזים", אומר גם אוהב ציון. היום אנחנו רואים דגש רב על עיצוב המרפסות/הגינות בפרויקטים יוקרתיים, עם מטבחי חוץ, בריכות קטנות, ריצוף יוקרתי ואזורי גינה תלויה. המרפסת לא רק שמחברת אותנו לנוף, אלא הפכה למרחב מחיה לכל דבר ועניין. הנושא דורש כמובן גם שיקולים הנדסיים חשובים, כמו קונסטרוקציה ומשקל, חיבורי גז מים וניקוזים - כל אלה משדרגים את חוויית המגורים בצורה משמעותית".