גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ יוצא למאבק נגד האוניברסיטה הגדולה, העשירה והוותיקה באמריקה

הממשל האמריקאי הציג אולטימטום להרווארד לוותר על עצמאותה האקדמית, או לאבד תמיכה של מיליארדים - היא השיבה שהיא מעדיפה את עצמאותה ● אמנם אנטישמיות הייתה הסיבה המקורית לעימות, אבל עכשיו עומד במרכז החופש האקדמי

אוניברסיטת הרווארד / צילום: ap, Charles Krupa
אוניברסיטת הרווארד / צילום: ap, Charles Krupa

אמריקאים אוהבים לדבר על "מורשת הנשיא", והם מתחילים לדבר עליה הרבה לפני שהנשיא מגיע אל שלב המורשת. היסטוריונים, פוליטיקאים ופרשנים נוטים לייחס לנשיא, לכל נשיא, עניין כמעט כפייתי באופן שבו תצטייר יום אחד נשיאותו.

האוניברסיטה העשירה בעולם מתקוטטת עם טראמפ. וזה עולה לה ביוקר
כותרות העיתונים | לא רק המלדיביים: מדינות דרום אסיה עוינות לישראל

ברק אובמה אמר במערכת הבחירות הראשונה שלו, ב־2008, שהוא רוצה להיות נשיא מחולל-תמורה (transformational). במלאות שנה לנשיאותו הוא הסב לראיון טלוויזיה, ואמר בו, כי הוא מבכר נשיאות 'טרנספורמטיבית' של קדנציה יחידה על פני נשיאות 'לא־טרנספורמטיבית' של שתי קדנציות.

דונלד טראמפ עדיין לא הגיע אל סוף החודש השלישי של נשיאותו, אבל אין קושי להגיד שהוא אמנם נשיא 'טרנספורמטיבי'. הוא נע במהירות שלא נראתה דוגמתה בוושינגטון זה 90 שנה ויותר (מאז ימי נשיאותו הראשונים של פרנקלין רוזוולט, בימי השפל הכלכלי הגדול). הוא עושה כן כמובן באמצעות צווים וחקיקה; אבל הוא גם חוזר ומנסח את כללי ההתנהגות. ממש כפי שהבטיח בתחילת נשיאותו, הוא עושה דברים שלא עלו כלל על הדעת לפניו. מנוי וגמור איתו שלא להרשות לגלגל לחזור אחור.

יום אחר יום מתבהרת נחישותו להעמיד במבחן את כל הציפיות הטבעיות. בשבוע שעבר הוא קרא תיגר על סמכותם של בתי המשפט. השבוע הוא עוסק באוניברסיטאות. האיש שנהג להתפאר בתמיכתם של מצביעים לא משכילים ("אני אוהב את בעלי ההשכלה הנמוכה") מנסה עכשיו לכוף את האוניברסיטאות העצמאיות של ארה"ב למרותו הישירה. הוא עושה כן באופן היחיד הידוע לו: איום לפגוע בחשבון הבנק שלהן.

המהלך הזה התקדם לא רע, עד יום ב' אחר הצהריים. או אז, בפעם הראשונה, אוניברסיטה גדולה אמרה לו בפשטות 'לא'. הוא הקפיא מייד מענק של 2.2 מיליארד דולר, וביום ג' איים לבטל את פטור המס של האוניברסיטה. אבל עצם הסירוב הפיל תדהמה על המערכת הפוליטית. מישהו העז להתנגד לנשיא הכוחני הזה במקום להחניף לו. אולי נפל דבר.

האוניברסיטה המסרבת היא במקרה הגדולה, העשירה והמפורסמת ביותר באמריקה. היא נוסדה במאה ה־17, היא הכשירה רבות מן הדמויות הבולטות ביותר בתולדות ארה"ב, כולל שמונה נשיאים. כמעט עשירית מחברי הקונגרס של ארה"ב הם בוגריה. השפעתה נמדדת לא רק במספרים, והיא חורגת הרבה מעבר לגבולות אמריקה. היא אחד הסמלים רבי הכוח של התרבות האמריקאית. היא מעיין של מצוינות, של מקוריות ושל העזה. זו אוניברסיטת הרווארד, כמובן.

האוניברסיטאות קיבלו עליהן אחריות

ביום ו' שעבר, ממשל טראמפ הציג אולטימטום לנשיא הרווארד. כדי להוסיף וליהנות מסובסידיה רבת-מיליארדים של הממשלה הפדרלית יהיה על האוניברסיטה לוותר למעשה על עצמאותה האקדמית, למלא אחר שורה של תנאים דרקוניים, ולהעמיד את עצמה לבדיקה בלתי פוסקת של ממשל טראמפ. האולטימטום נכלל במכתב של חמישה עמודים צפופים ומפורטים. מלשונו ברור בהחלט שהוא לא נכתב כלאחר יד. סביר להניח שלפחות הטיוטה שלו הייתה מוכנה עוד לפני שטראמפ נכנס לבית הלבן.

המכתב הזה, בחתימת שלושה פקידים בכירים, נאמני טראמפ, נקרא בנשימה עצורה. כמעט כל פסקה שלו ראויה לכותרת נפרדת. הוא אינו מנסה רק לכוף את האוניברסיטה למאוויי טראמפ, אלא גם להשפיל את ראשיה. הם נדרשים למשל "לחתום על הצהרה פומבית" תקופתית לאשר את עמידתם בתנאים שהוכתבו להם. הם נדרשים להתנער ממדיניותם הקודמת, שעודדה אפלייה חיובית של קבוצות מיעוט גזעיות, אתניות או מגדריות.

הרווארד נדרשת להבטיח שהיא לא תקבל סטודנטים זרים המגלים "איבה לערכי אמריקה ולמוסדותיה כמפורט בחוקת ארה"ב ובהכרזת העצמאות שלה, כולל סטודנטים התומכים בטרור ובאנטישמיות". לשון אחר, הרווארד מואשמת שעד עכשיו היא התירה, אולי עודדה, איבה לערכי אמריקה.

במרכז המהלך עומדת ההאשמה, שהאוניברסיטאות, גדולות וקטנות, הקלו ראש באופי האנטישמי של מחאות הקמפוס האלימות נגד ישראל.

הרווארד ואוניברסיטאות אחרות אינן מכחישות את עצם ההאשמה. הן קיבלו עליהן אחריות. הנשיאות בשורה של אוניברסיטאות מרכזיות התפטרו תחת לחץ פוליטי וציבורי, גם על רקע תרעומת של תורמים יהודיים. אבל בעיניהן, תיקונים מהותיים יתכנו גם מבלי לוותר על עצם עצמאותן.

"שום ממשלה אינה צריכה להכתיב"

מסורת של דורות מעניקה לאוניברסיטאות מעמד אוטונומי, לא רק באמריקה, ואפילו לא רק בארצות דמוקרטיות. הקמפוס הוא מקום טבעי לוויכוח ולאי-הסכמה; הוא זירה טבעית של חריגה מנורמות ושל קריאות תיגר על הסכמות רחבות.

אוניברסיטה מרכזית אחת, קולומביה בניו יורק, שהקמפוס שלה אירח את המתפרעים האלימים ביותר, נענתה לתנאי טראמפ בחודש שעבר. הסכמתה עוררה כעס בחלקים של האקדמיה האמריקאית. בעל טור אחד הוקיע את ראשי קולומביה כ'קוויזלינגים'.

תשובתה החד משמעית של הרווארד לטראמפ הייתה קצרה בהרבה מן המכתב שעליו השיבה, והיא הייתה חתומה בידי שני עורכי דין. שניהם מזוהים, כנראה לא במקרה, עם המפלגה הרפובליקאית.

נשיא הרווארד, אלן גרבר (Garber), רופא יהודי בן 69, הגיב בהצהרה נפרדת. "שום ממשלה, תהיה המפלגה בשלטון אשר תהיה, אינה צריכה להכתיב לאוניברסיטאות פרטיות מה עליהן ללמד, את מי עליהן לקבל ולשכור, ומה צריכים להיות תחומי ההוראה והמחקר שלהן", הוא אמר.

נשיא האוניברסיטה, אלן גרבר / צילום: ap, Charles Krupa

תגובת הממשל באה מייד, מצד 'כוח המשימה הפדרלי למלחמה באנטישמיות'. "הצהרת הרווארד חוזרת וממחישה את תחושת הזכאות השורה על האוניברסיטאות ועל המכללות היוקרתיות ביותר בארצנו", אמר כוח המשימה. ביום ג' הפריח טראמפ את הרעיון של שלילת הקלות מס מהרווארד. היא פטורה ממס הכנסה מהיותה מסווגת כמוסד שלא למטרות רווח. היא משלמת מס קנייה (excise) קטן, שהגיע בשנה שעברה לפחות מ־50 מיליון דולר.

הסובסידיה הפדרלית מאפשרת לה להקצות משאבים למחקרים בכל תחומי המדע, המשרתים את האינטרס הלאומי. זו מסורת שהתחילה לאחר מלחמת העולם השנייה. הרווארד מבורכת גם בקרן ענקית של 53 מיליארד דולר. אוניברסיטאות אמנם אינן להוטות למשוך יותר מ־5% בשנה מן הקרנות שלהן, אבל סביר להניח שהרווארד תוכל לעשות כן ללא סיכונים ניכרים, לפחות בטווח הקצר.

האם סירובה של הרווארד הפתיע את טראמפ, או הוציא אותו משיווי משקלו? יש דווקא הנחה שהנשיא שוחר עימות, בהנחה שלניצחון בבית המשפט יהיה אפקט דרמטי במיוחד.

המסר על חומרתה של תופעת האנטישמיות לא יישכח, וזה כמובן הישג חיוני, שלא רק יהודים רשאים להתברך בו. אבל האופי מרחיק הלכת של האולטימטום להרווארד מסיח את הדעת מן האנטישמיות. אפשר שיתברר כי זה מהלך קלאסי של תפיסת מרובה, המסתיימת ב"לא תפסת".

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

"למי שמאמין במשק הישראלי": הבכיר שממליץ על הסקטור שטס ב-140% בשנתיים

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך כי מבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

המשפחות השכולות מפנות את גבן לשר שקלי / צילום: מועצת אוקטובר

"ועדת טיוח": התגובות הקשות לוועדת החקירה הפוליטית

מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את ההצעה להקים ועדת חקירה פוליטית לאירועי ה-7 באוקטובר ● קצין נפצע מפיצוץ מטען ברפיח, ובלשכת רה"מ זעמו: "חמאס ממשיך להפר את הפסקת האש, ישראל תפעל בהתאם" ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים

קמפיין פייבר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות - והזוכה האמיתית: הבינה המלאכותית

בין הזוכים הגדולים בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות, שהתקיימה היום, נמנים פרסומת ה-AI של פייבר, סרטון הפסולת של עיריית תל אביב וקמפיין "אחת מתשע" בהשראת אמריקן איגל וסידני סוויני ● ומי עוד בזוכים?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הביקוש קפא, המחירים ירדו: ענף הנדל"ן מסכם שנה מאתגרת, ומה צפוי ב־2026?

שנת 2025 הייתה מטלטלת במיוחד עבור שוק הנדל"ן: הרגולציה סביב מבצעי המימון התהדקה, היצע הדירות בשיא היסטורי, המחירים ירדו כמעט מדי חודש, ותמהילי המשכנתאות השתנו ● רגע לפני 2026, המומחים מנסים להעריך האם המגמות יימשכו או שמדובר רק בתיקון זמני

אילוסטרציה של דגימות דם / צילום: Shutterstock

מטופלים במיון יוכלו לתרום דגימות למאגר חדש: הבנק שמצטרף למגמה העולמית במחקר

מאבחון מוקדם של סרטן ועד המלצות איך ללכת - בנקי דגימות הם הדבר החם בקידום מחקרים ● השבוע הוכרז על הקמת מאגר חדש בישראל על ידי חברת MeMed, בשיתוף שלושה בתי חולים והטכניון ● בארץ כבר פועלים כמה מאגרים מרשימים, אז למה שיתוף הפעולה ביניהם מסובך ומה הסיכוי שנראה כאן בנק דגימות לאומי ענק כמו בבריטניה

מזג אויר חורפי ברד ירושלים / צילום: איל יצהר

האם השיא של השפעת כבר מאחורינו ולמה כדאי להתחסן?

משרד הבריאות מרחיב היערכות ורוכש מאות אלפי חיסונים על רקע גל שפעת שהגיע מוקדם מהרגיל ● באיזה זן אנחנו חולים השנה, האם החיסונים פחות יעילים ומה עם הקורונה? גלובס עושה סדר

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת רוחה של טורקיה

אילוסטרציה: איל יצהר

פסק דין: האם ניתן לחייב את הסבים ואת הדודים לשמור על קשר עם הילדה?

סיפור יוצא דופן הגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, כאשר אם לילדה בת 11 הגישה תביעה לאכוף על משפחת האב לקיים קשרים אישיים עם בתה, מאחר שהם מסרבים לעשות כן ● מה נפסק?

שנת השיא בהנפקות / צילום: Shutterstock

חברות הנדל"ן נוהרות לבורסה. מה צפוי בשנה החדשה?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות, וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת־ימי", צוין

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

הלם באירופה: האמריקאים מטילים סנקציות על בכירים באיחוד

הממשל האמריקאי הטיל סנקציות על בכירים באיחוד האירופי שפעלו כדי לחייב רשתות חברתיות לנטר שיח מסית ואלים ● בין הסנקציות שהוטלו: איסור כניסה לארה"ב ● באיחוד האירופי הגיבו בתדהמה, האמריקאים טוענים כי מדובר ב"צנזורה"

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

לקראת שביתה של עובדי צים? הוועד הכריז על סכסוך עבודה ודורש לעצור את מכירת החברה לידיים זרות

על רקע המהלכים למכירת החברה, הודיע ועד עובדי צים על סכסוך עבודה ● בין השאר מעלה הוועד את נושא הרציפות של אספקה ימית לישראל בשעת חירום ● יו"ר ועד עובדי צים: "זהו תחילתו של מאבק, ונחריף את הצעדים ככל שיידרש"

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר משבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחייה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

טדי וארדי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: אינסייט פרטנרס

המשקיע שמאחורי האקזיט הענק חושף את נוסחת ההצלחה, ויש לו גם אזהרה לתעשיית הסייבר

טדי וארדי מאינסייט מתייחס לאקזיט הענק של ארמיס הישראלית ומספר על הפוטנציאל שזיהה בחברה ● בראיון לגלובס הוא מנתח את מלכודת הסייבר המקומי, ומזהיר: הפער בין סטארט־אפ לחברה גלובלית עובר דרך הדמיון והיכולת לבנות הנהלה בארה"ב

גמל להשקעה או פוליסות חיסכון? / צילום: Shutterstock

פוליסות חיסכון מול גמל להשקעה: מה ההבדלים, איפה מרוויחים יותר, ומי המנהלים המובילים בתשואות

לקופות הגמל להשקעה יש יתרונות ברורים על פני פוליסות חיסכון, ובכל זאת הן מנהלות חצי מכמות הכסף ● אחת הסיבות: חברות הביטוח מתרכזות בפוליסות החיסכון, הרווחיות יותר מבחינתן ● מובילי התשואות בפוליסות החיסכון - איילון השנה ומיטב ב-3 שנים. בגמל להשקעה: הראל, מנורה וכלל ● וכיצד קורה שהראל ראשונה בתשואות במוצר אחד אך בתחתית באחר?

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

המדינה שמבקרת את ישראל וגם מטמיעה מערכות נשק כחול־לבן

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יובל לנדסברג / צילום: מורג ביטן

מנכ"ל סנו פורש אחרי 15 שנה. זו הסיבה, וזה המחליף שלו

יובל לנדסברג, מנכ"ל חברת סנו ובנו של בעל השליטה, פורש מהתפקיד ויעבור לכהן כמשנה למנכ"ל כדי להתמקד ב"פיתוח עסקי וכניסה לתחומי פעילות חדשים" ● במקומו ימונה למנכ"ל סגנו, לירן נסימי

צ'ארלי ג'ביס

סוכריות גומי במאות דולרים: איך זינק שכר־הטרחה של היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל־7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

רשות התחרות סיימה את הבדיקה: האם אל על תיקנס בגלל מחירי הטיסות?

רשות התחרות סיימה בדיקה כלכלית ומשפטית שנועדה לקבוע האם אל על ניצלה את מעמדה כמונופול בקווי טיסה מסוימים בתקופת המלחמה ● עפ"י המסתמן, על החברה יוטל עיצום כספי שגובהו טרם נקבע, ושעשוי להגיע עד כ-118 מיליון שקל