לא רק המלדיביים: מדינות דרום אסיה עוינות לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ירדן עצרה גוף טרור שרצה לשלוח רקטות "למדינות ידידותיות", העוינות המתגברת של מדינות דרום אסיה נגד ישראלים, הממשל בארה"ב ינסה לסנן כניסת מהגרים אנטישמים, והחברות הישראליות שסיפקו ציוד לתעשייה הביטחונית הרוסית • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

כותרות העיתונים | בגלל הפגנות: הנזק הכלכלי ליהודים בארה"ב נאמד ביותר ממיליארד דולר
כותרות העיתונים | סכום העתק שיעביר האיחוד האירופי לרשות הפלסטינית

1 העוינות המתגברת של מדינות דרום אסיה נגד ישראלים

באיים המלדיביים הצהירו אמש כי הם אוסרים על אזרחים ישראלים להיכנס למדינה, בצעד של "סולידריות" עם הפלסטינים, כך פורסם בטלגרף הבריטי. ההצהרה היא רק האחרונה בשורת פעולות של מדינות בדרום אסיה שמגלות עוינות כלפי ישראל, אוסרות כניסה לישראלים ואף אוסרות על האזרחים שלהם לבקר במדינת ישראל. בבנגלדש ובפקיסטן, התרחשו הפגנות ענק נגד המלחמה של ישראל בעזה. בבירת בנגלדש הוסיפו את הנוסח "למעט ישראל" בדרכונים של האזרחים, מה שמונע מהם לבקר במדינה.

מוחמד מואיסו, נשיא המלדיביים, האשים את ישראל ב"המשך הזוועות" שמתרחשות בעזה, כך נכתב ב-Firstpost ההודי. מואיסו אמר כי הצו שאושר אתמול בפרלמנט (ג') "מבטא את עמדת הממשלה הנחרצת בתגובה לזוועות המתמשכות ולמעשי רצח העם שמבצעת ישראל נגד העם הפלסטיני".

ישראל הזהירה בעבר את אזרחיה שלא לנסוע למלדיביים בשל העוינות הגוברת כלפי המדינה מאז ה-7 באוקטובר והמלחמה בעזה. הצו הקודם שאסר על כניסת ישראלים בוטל בשנות ה-90. אז, נשיא המלדיביים דאז, מוחמד נשיד, הצהיר על כוונה לחדש את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל, אך התנגדות עזה מצד גורמים פוליטיים הביאה לביטול היוזמה.

מתוך ה- Firstpost. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הטלגרף מאת הנרי בודקין. לקריאת הכתבה המלאה.

2 ירדן עצרה גוף טרור שרצה לשלוח רקטות "למדינות ידידותיות"

לאחר תקופה של מעקב ביטחוני, ממשלת ירדן הודיעה אתמול על סיכול מזימה "אסלאמיסטית" שמטרתה ייצור רקטות ונשק וביצוע פעולות טרור בתחומי הממלכה שמטרתן לפגוע "במדינות ידידותיות", כך פורסם בוושינגטון פוסט. על פי גורמי הביטחון הירדניים, מדובר בתשתית הקשורה לארגון הטרור "האחים המוסלמים", שהצמיח בין היתר את ארגון הטרור הרצחני - חמאס.

הפרשה חושפת את המתח הגובר באזור בין מדינות ערב המקיימות קשרים עם ישראל לבין קבוצות אסלאמיסטיות בעלות השפעה אזורית, במיוחד על רקע המלחמה בעזה. אף שתנועת האחים המוסלמים בירדן מכחישה כל קשר למזימה, והצהירה כי היא "תמיד תמכה בביטחונה ויציבותה של ירדן", הרשויות מספקות עדויות וסרטונים של חשודים, המעידים לכאורה על קשרים עם פעילים בלבנון וניסיונות לייצור נשק בתוך ירדן. ב-BBC פורסם כי שירותי הביטחון הירדנים "עצרו 16 חשודים שתכננו לבצע פיגועים בתוך המדינה באמצעות רקטות ומל"טים. לטענת המודיעין הירדני, החשודים היו תחת מעקב מאז 2021 ופעלו בארבעה תאים שונים".

"בסרטונים שפורסמו על ידי המודיעין הירדני, שני חשודים אמרו כי נסעו לביירות, שם פגשו אדם בשם אבו אחמד, מנהיג סניף האחים המוסלמים בלבנון. הוא סיפק להם כסף והדרכה לייצור רקטות פרימיטיביות באמצעות כלי עבודה. חשודים נוספים היו מעורבים בגיוס חברים, ייצור מל"טים, ואחסון חומרי נפץ וכלי נשק אוטומטיים, לפי הרשויות הירדניות", נכתב בוושינגטון פוסט.

הפרשה עוררה תגובות בזירה האזורית, כולל מצד לבנון והרשות הפלסטינית, והבליטה את רגישות המצב הביטחוני-פוליטי בממלכה. "נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס גינה גם הוא את מה שכינה "מזימה טרוריסטית" והביע את "האמון המלא" שלו בירדן תחת הנהגת עבדאללה". עבאס אמר "הנשיאות הפלסטינית הדגישה כי אלו שמנסים לפגוע בירדן ולהחלישה - למעשה פוגעים גם בפלסטין ומחלישים אותה", פורסם בוושינגטון פוסט.

מתוך ה-BBC מאת דייויד גריטן. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הוושינגטון פוסט מאת גרי שיה. לקריאת הכתבה המלאה.

3 הממשל בארה"ב ינסה לסנן כניסת מהגרים אנטישמים למדינה

בשבוע שעבר (ד') החליטה ממשלת ארה"ב לבדוק ויזות של מהגרים שפעילותם ברשתות החברתיות הנחשדת "כאנטישמית". "המהלך מעורר ביקורת חריפה מצד ארגוני זכויות אדם - כולל ארגונים יהודים - שמזהירים מפגיעה בחופש הביטוי", כך פורסם בעיתון הטורקי הדיילי סאבח.

"מהיום, שירות האזרחות וההגירה של ארה"ב (USCIS) יתחיל לבחון פעילות אנטישמית של זרים ברשתות החברתיות ובהטרדה פיזית של יהודים כעילה לדחיית בקשות הגירה", נמסר בהצהרה של USCIS, סוכנות הכפופה למשרד לביטחון פנים.

בעיתון הטורקי נכתב כי המהלך עלול להשפיע על סטודנטים זרים ועל אלו המגישים בקשה למעמד של תושב קבע.

מהיום הראשון שדונלד טרמאפ נכנס לכהונתו השנייה הוא הצהיר כי "אין מקום בארה"ב לתומכי טרור מהעולם". טראמפ החיל מדיניות נוקשה על מוסדות ההשכלה הגבוהה וכן על ההפגנות הפרו-פלסטיניות. הממשל החל לגרש סטודנטים זרים, ביטל ויזות, וקיצץ מיליוני דולרים מתקציבים פדרליים של מוסדות גבוהים להשכלה.

לאחר הצהרתו של טראמפ על פיקוח מוקפד בנוגע לבקשות הגירה, ארגוני זכויות אדם גינו את ממשל טראמפ וטענו "מדובר באיום על חופש הביטוי ובמהלך שמזכיר מעקב ממוקד אחר מהגרים", נכתב.

ארגון חופש הביטוי Foundation for Individual Rights and Expression) FIRE) טען כי ממשל טראמפ "ממסד בפועל פרקטיקות של צנזורה", והוסיף, "באמצעות מעקב אחר בעלי ויזה וגרין קארד והתמקדות בהם רק בשל ביטוי מוגן, הממשל מחליף את מחויבותה של אמריקה לשיח חופשי ופתוח בפחד ובשתיקה".

פרויקט נקסוס שנאבק באנטישמיות יצא נגד המדיניות של טראמפ "בשם המאבק באנטישמיות". הארגון טוען כי טראמפ מציג את האנטישמיות "כבעיה מיובאת".

מתוך הדיילי סאבח. לקריאת הכתבה המלאה.

4 החברות הישראליות שסיפקו ציוד לתעשייה הביטחונית הרוסית

אתר החדשות הביטחוני Militarnyi חשף כי ישראל סיפקה ציוד לתעשיית הביטחון הרוסית. "בשנת 2024 יוצאו מישראל לרוסיה כלי עיבוד מתכת בשווי של יותר מ־10 מיליון דולר, אשר שימשו חברות הקשורות לתעשיית הביטחון הרוסית", נכתב. חברות ישראליות כמו ישקר, קרמקס וארוג'ט העבירו בשנת 2024 ציוד לתעשיית הביטחון הרוסית בשווי מיליוני דולרים. נזכיר, כי ישקר נוסדה על ידי סטרף ורטהיימר, ונמכרה ב-2006 לתאגיד ברקשייר האת'וויי של המיליארדר וורן באפט.

"רוסיה מסתמכת מזה זמן רב על ספקים זרים לציוד לעיבוד מבוקר מחשב (CNC), שמהווים מרכיב חיוני בייצור מודרני, לרבות בייצור ביטחוני", נכתב. הספקית הישראלית שהעבירה את חלקי המתכת לרוסיה היא יצרנית כלי עיבוד מתכת. "החברה פועלת ברוסיה דרך שלוש חברות־בת: Iskar LLC, Tegotek Rus LLC ו־Tungaloy Rus LLC", נכתב.

לפי הדיווח ישקר סיפקה לרוסיה בשנת 2024 ציוד בשווי מעל 4 מיליון דולר. "לפי נתוני המכס הרוסיים, משלוחי ישקר נכנסו לרוסיה בעיקר דרך מתווכים סיניים עלומי שם וחברה אחת באוזבקיסטן", נכתב.

מותג ישראלי נוסף ששלח ציוד לרוסיה הוא ורגוס "שייצא לרוסיה בשנת 2024 ציוד בשווי של כ־3 מיליון דולר" שסופק בין היתר לחברות כמו סוחוי ולמפעל "70 שנה לניצחון", העוסק בהרכבה ובבדיקות של מערכות ההגנה האווירית S-400 ו־S-500. גם חברת קרמקס הישראלית סיפקה כלי חיתוך לרוסיה בשווי כולל של כ־2 מיליון דולר, בעיקר לחברת Standard Tools LLC, אשר רשמה זינוק חד בהכנסות בשנים האחרונות. נחשף גם כי ארוג'ט הישראלית, שלחה לרוסיה ציוד בשווי של כחצי מיליון דולר, כאשר הלקוח המרכזי היה מפעל לייצור מכונות השייך לחברת Russian Helicopters. המפיץ הרוסי של ארוג'א, חברת Alkrona, נהנה מגידול דרמטי ברווחים בשנים 2022-2023.

מתוך ה- Militarnyi מאת ולדימיר ב. לקריאת הכתבה המלאה.