בגלל הפגנות: הנזק הכלכלי ליהודים בארה"ב נאמד ביותר ממיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המחקר שמעריך כי 17% מהישראלים יסבלו מפוסט-טראומה לאחר המלחמה, הפרעות ממושכות גרמו לנזק שמוערך במיליארדים לעסקים יהודים בארה"ב, הלחץ על לבנון לפרק את חיזבאללה מנשקו, והתפיסה הביטחונית החדשה של ישראל ש"נולדה מטראומה" • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הדיל של ארגנטינה עם הגופים הכלכליים: רפורמה במט"ח תמורת 42 מיליארד דולר
הפקק הצהוב כבש את אמריקה: קוקה-קולה כשרה לפסח הפכה ללהיט בעולם
הצוללת | המומחית שבטוחה: קטאר עובדת לטובת חמאס, מצרים נמצאת במקום ההפוך

1 כך הפכה ישראל לאומת הפוסט-טראומה

לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר היקף הפוסט-טראומה בישראל מדאיג במיוחד, ומצביע על מגמה מתמשכת של פגיעה נפשית נרחבת באוכלוסייה. לפי דוח מבקר המדינה מפברואר, כ-3 מיליון מבוגרים בישראל חוו חרדה, דיכאון או תסמינים של פוסט-טראומה בעקבות ה-7 באוקטובר והמלחמה שהתפרצה. כ-580 אלף סובלים מתסמין חמור. לא זאת בלבד, מחקר נוסף של האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת קולומביה מצא כי מאז ה-7 באוקטובר 5% מהישראלים צפויים לפתח פוסט-טראומה - כלומר מעל 500 אלף איש. מי שנפגעו ישירות מהאירועים כמו תושבי העוטף ושורדי הפסטיבלים כ-31% מהם צפויים לפתח פוסט-טראומה מלאה.

למרות שבישראל שיעור המתמודדים עם פוסט-טראומה ממשיך לעלות, "ההבנה והטיפול בפוסט-טראומה בישראל עדיין מוגבלים, וכי יש צורך דחוף בגישה קהילתית, פתוחה ולא שיפוטית, שתפחית את הסטיגמה ותתמוך במתמודדים", נכתב.

שיר פלד, לוחמת לשעבר שהתראיינה למדיה ליין, אמרה כי 16,500 חיילים ישראלים מוכרים רשמית כסובלים מפוסט-טראומה. אם ההערכות יתממשו, כמעט 17% מהישראלים יחיו עם ההפרעה - יותר מפי שלושה מהממוצע האמריקאי (כ-5%) ופי ארבע מהממוצע העולמי (3.9%).

מערכת בריאות הנפש בישראל מתקשה לעמוד בביקוש לטיפול. מנכ"ל מועדון הלם, ירון אדל, אמר למדיה ליין כי התמיכה הקיימת מוגבלת לפסיכולוגים ותרופות, "אבל אין מספיק פסיכולוגים, ואין מספיק תרופות". בנוסף, רבים מהסובלים מהססים לפנות לעזרה.

פלד אמרה למדיה ליין "אני חושבת שאם יותר אנשים יתמודדו עם פוסט-טראומה ויספרו, בלי בושה, ויבקשו עזרה - אז הידע יתרחב. בישראל, כמעט אין בית או מקום עבודה בלי מישהו עם פוסט-טראומה".

מתוך המדיה ליין. לקריאת הכתבה המלאה

21.51 מיליארד דולר: זה הנזק הכלכלי שנגרם לעסקים יהודיים בארה"ב בגלל הפגנות

דוח חדש של פורום המזרח התיכון חושף את הנזק הכלכלי שנגרם לעסקים יהודיים עקב המחאות האנטי-ישראליות בארה"ב. מאז ה-7 באוקטובר והלחימה של ישראל בעזה, ההפגנות נגד ישראל יצרו לא רק סערה פוליטית אלא גם נזק כלכלי מתמשך לעסקים בבעלות יהודית. "ההפגנות הללו נמשכות לעיתים קרובות שבועות או חודשים באזורים מסוימים. כתוצאה מכך, השפעתן הכלכלית הצטברה לאורך זמן ולא הגיעה לשיא בודד של שיבוש. ההשפעה הכלכלית הכוללת הגיעה ל-1.51 מיליארד דולר בעלויות בפריסה ארצית, עם פוטנציאל לעלייה ככל שהמחאות יימשכו", נכתב בדוח של Middle East Forum, מכון מחקר אמריקאי.

"גורמי העלות המרכזיים כוללים אובדן הכנסות עסקיות של 1.19 מיליארד דולר כתוצאה מהפרעות ממושכות לפעילות מסחרית וקמעונאית, שפגעו במיוחד בעסקים בבעלות יהודית ובאלו הנתפסים כתומכים בישראל. עלויות אכיפת החוק הגיעו ל-97.3 מיליון דולר עקב שעות נוספות, פריסות מיוחדות והוצאות ביטחון במספר תחומי שיפוט", נכתב בדוח.

בנוסף נכתב כי "אובדן השכר נאמד ב-178.5 מיליון דולר כתוצאה מהכנסות שאבדו לעובדים בעקבות שיבושים וסגירת עסקים. נזק לרכוש בסך 33.1 מיליון דולר היה מתון יחסית למחאות הרסניות היסטוריות, אך עדיין משמעותי, במיוחד עבור עסקים קטנים בלתי מבוטחים. קטגוריות נוספות כוללות שדרוגי ביטחון (1.65 מיליון דולר), עליות בפרמיות ביטוח (2 מיליון דולר), ועלויות פציעה ומוות (6.5 מיליון דולר)".

מי שנפגעו מההפסדים הכלכליים מוגנים בחוק RICO (ראשי תיבות של Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) שמטרתו להלחם בפשע מאורגן. החוק מאפשר לעסקים שנפגעו לקבל פיצויים על הנזק הכלכלי.

מתוך ה-Middle East Forum. לקריאת הכתבה המלאה

3זאת הסיבה שללבנון קשה לפרק את חיזבאללה מנשקו

לאחר משבר פוליטי כלכלי וביטחוני של שנים, לבנון הקימה ממשלה חדשה בפברואר שעליה הוטלה המשימה הקשה - לפרק את חיזבאללה מנשקו על מנת להשיג יציבות דיפלומטית ואזורית. ניתוח חדש של העיתונאי מאלק ג'דעה ל-New Arab מציע כי פירוק הארגון מנשקו הוא משימה עצומה, שאם תנוהל בצורה שגויה עלולה להוביל הן לחוסר יציבות פנימית והן לפעולה צבאית מצד ישראל".

למרות שרוב האתרים הצבאיים של חיזבאללה הועברו לשליטת הצבא הלבנוני, ארגון הטרור עדיין מחזיק בנשק. "למרות שחיזבאללה מראה לאחרונה מידה מסוימת של פתיחות לדיון בנושא הנשק, אין זה בהכרח מעיד על נכונות למסור את כל הארסנל בעתיד הקרוב".

הממשלה הלבנונית זוכה ללחץ רב לפרק את חיזבאללה מנשקו הן מארה"ב והן מישראל. פירוק הנשק נותר אתגר מהצד של לבנון משום "שהנשק הוא חלק בלתי נפרד מזהותו של הארגון"."חיזבאללה טוען כי הסכם הפסקת האש מתייחס רק לפירוקו מדרום לנהר הליטני - כלומר, לטענתו, מותר לו להחזיק נשק מצפון לנהר", נכתב.

ישראל הזהירה שאם לבנון לא תבצע את המשימה, היא תעשה זאת בעצמה. ממשלת לבנון נמצאת בין הפטיש לסדן משום שהיא חוששת מסכסוך פנימי עם חיזבאללה. "השתלטות הצבא הלבנוני על אתרי חיזבאללה מדרום לליטני התבצעה לכאורה ללא אלימות, מה שמרמז על תיאום מסוים בין הצבא לארגון, שכן לא דווח על עימותים".

אך התרחיש הזה לא יחזור על עצמו באתרים נוספים כפי שהזהיר ארגון הטרור. "יש גבולות למה שחיזבאללה יסכים לקבל. פירוקו בכפייה איננה אפשרות שחיזבאללה יקבל. לכן, הדרך היחידה האפשרית שלא תוביל לאלימות היא באמצעות משא ומתן דיפלומטי - אזורי או מקומי".

"בהתחשב בדינמיקה הנוכחית, ממשלת לבנון נמצאת בעמדה קשה, מנסה להימנע מהסלמה ישראלית מחד, ומעימות פנימי מאידך", נכתב.

מתוך ה-New Arab מאת מאלק ג'דעה. לקריאת הכתבה המלאה

4 הפייננשל טיימס: זו תוכנית הביטחון החדשה של ישראל

ישראל שינתה את הדוקטרינה הביטחונית, וזו הפכה ל"אגרסיבית יותר". כעת, צה"ל "משתלט על שטחים ומשטח כפרים כדי לבנות אזורי חיץ ותוקף את שכנותיה של ישראל", נכתב בפייננשל טיימס.

לדברי העיתון, לאורך גבולות ישראל התמונה הזו חוזרת, חיילים מחזיקים בעמדות אסטרטגיות, מפנים שטחים והורסים בתים. "זוהי ההתגלמות של דוקטרינה צבאית ישראלית חדשה שמעצבת מחדש את המזרח התיכון לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023 ופריצת המלחמה האזורית", נכתב.

גורם צבאי בכיר אמר לפייננשל טיימס "זה עולם חדש". ישראל לא מסתפקת יותר בגדרות התרעה אלא "משתלטת על שטחים של שכנותיה, בונה אזורי חיץ ומפציצה איומים נתפסים עד ביירות ודמשק, בהפגנות עוצמה מסיביות".

בכירים ישראלים אומרים כי התפיסה הביטחונית החדשה "נולדה מהטראומה והלקחים של 7 באוקטובר". גורם בכיר בצה"ל שביקש להישאר בעילום שם אמר לפייננשל טיימס "אי-אפשר לתת לצבא טרור לבנות מול הדלת שלך".

התוכנית הביטחונית החדשה של ישראל זוכה לביקורת מבפנים ומחוץ "ומסלימה את המתיחות האזורית", נכתב.

הלחימה המחודשת של ישראל בעזה, לצד מדיניות ההתרחבות בסוריה וכן הפעילות בלבנון וביהודה ושומרון גורמת למתיחות עם מנהיגים אזוריים וזוכה לביקורת בינלאומית. "מנהיגי לבנון הצהירו כי 'לא תיתכן שלום' אם צה"ל לא ייסוג מהמדינה, בעוד הממשלה החדשה בסוריה גינתה את 'התוקפנות המתמשכת של ישראל בהפרה בוטה של ריבונות לאומית והחוק הבינלאומי'", נכתב.

מנגד, בכירים ישראליים טוענים כי שמירה על נקודות אסטרטגיות חיונית לשמירה על ביטחון המדינה. כעת, נראה שהתוכנית של ישראל רחוקה מסיום. צה"ל ממשיך להחזיק בשטחים ולהרחיב את אזורי הביטחון בגבולות, "שלא זוכה כמעט לביקורת פנימית".

מתוך הפייננשל טיימס מאת נרי זילבר, סטיבן ברנרד וג'אנה טאושינסקי. לקריאת הכתבה המלאה