גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגזירה החדשה שמאיימת על צים: "קנס" של 1.5 מיליון דולר לספינה מתוצרת סין

ענף הספנות וצים בתוכו נכנס לכוננות ספיגה בעקבות הכרזת המכסים של הנשיא טראמפ, וכעת מצטרף איום נוסף: גביית אגרה מאוניות שיוצרו בסין ועוגנות בנמלי ארה"ב ● BDO: "מלחמת הסחר יוצרת חוסר ודאות בענף, חששות מפגיעה בהיקף הסחר ואולי אף עודף היצע"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: סיוון פרג'
אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: סיוון פרג'

אחד הסקטורים שחשופים במיוחד למלחמות סחר הוא התובלה הימית. עליית מכסים והטלת מגבלות על הסחר הגלובלי עלולות להפחית את היקפי הסחר, מה שצפוי לפגוע בחברות התובלה, וזה עוד בטרם מדברים על האטה גלובלית שעלולה להתפתח כתוצאה מכך. על רקע זה, נפלה מניית חברת התובלה הימית צים במעל 20% מתחילת השנה (וירידה של קרוב ל-50% מנובמבר האחרון).

בלעדי | משבר בנמל אילת: בהסתדרות דורשים לשלול את הזיכיון, האחים נקש משיבים אש
ארה"ב הטילה מכס של 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

כעת ניצבים החברה הישראלית והענף כולו בפני פגיעה אפשרית נוספת: ממשל טראמפ מתכנן גביית אגרות מאוניות שיוצרו בסין ועוגנות בנמלי ארה"ב. האגרה תוטל החל מעוד 180 יום, כשהסכום שתשלם כל אוניה ייקבע על בסיס משקל הסחורות בה, ויעלה בהדרגה. משרד נציב הסחר בארה"ב (USTR) שערך חקירה בנושא הדומיננטיות של סין בתחום, הציע לקבוע אגרות שיגיעו עד 1.5 מיליון דולר לאוניה מייצור סיני.

צים התייחסה לאחרונה לסיכון הכרוך במס החדש, בדוח המורחב שלה (20F) שפורסם לאחרונה. לפי החברה, "חלק משמעותי מהאוניות שאנו מפעילים יוצרו בסין, ואם ההחלטה תאומץ אנו עלולים להידרש לעלויות תפעול משמעותיות נוספות, שייתכן כי לא נוכל לקבל בחזרה מהלקוחות שלנו. כך שהדבר עלול לפגוע בעסקינו, בתוצאות הפעילות ובתנאים הפיננסיים שלנו".

החששות המוקדמים, אגב, היו שאוניות יידרשו לשלם על כל עגינה בכל נמל בארה"ב, וכעת מדובר על אגרה אחת לכל הפלגה, גם אם האוניה תמשיך לעוד נמל בארה"ב. בנוסף, חברות יהיו זכאיות להפחתת התשלום אם יזמינו אוניות מארה"ב. ב־CNN צוטט דובר משרד החוץ הסיני שהגיב לצעד ואמר שהוא יגדיל את הלחצים האינפלציוניים בארה"ב ויפגע באינטרסים של לקוחות ועסקים שם.

צים הרוויחה ממשברים קודמים

סקטור התובלה הימית, וצים בתוכו, שרד ואף שגשג על רקע כמה משברים בפרופיל גבוה שהתרחשו בשנים האחרונות. זה התחיל במשבר שרשרת האספקה בתקופת מגפת הקורונה שנוצר משיבושים בפעילויות הנמלים, ואוניות נאלצו להמתין זמן רב לפריקה, וזאת בזמן שצרכנים ש"נתקעו" בבית הזמינו יותר מוצרים אונליין. התוצאה הייתה עלייה במחירי התובלה הימית, וחברות הסקטור נהנו משיפור משמעותי בתוצאות. כך צים הפכה לחברה הישראלית הרווחית ביותר, בעוד הצרכנים חוו עליית מחירים שהגבירה את הלחצים האינפלציוניים באותה תקופה.

משבר נוסף התחיל בסוף 2023: התקפות החות'ים על אוניות שעברו בים סוף. בתחילה זה נתפס כאיום ספציפי על ישראל ועל צים, אך כשהאיומים גברו, חברות תובלה נוספות הסיטו את הקווים שלהן מהאזור. המשמעות הייתה עקיפת אפריקה והארכה משמעותית של הקווים, מה שהוביל שוב לעליית מחירי התובלה הימית, לאחר שכבר ירדו מהשיאים במשבר הקודם.

כתוצאה מכך רשמה צים ב־2024 הכנסות של 8.4 מיליארד דולר, גידול של 63.3% לעומת 2023, ועברה להציג רווח נקי של 2.15 מיליארד דולר (לעומת הפסד שנה קודם). ה־EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) צמח ב־252% ל־3.7 מיליארד דולר, והחברה חזרה לחלק דיבידנד.

המשבר השלישי מתהווה כעת, והוא נוגע למכסים שעליהם הכריז הנשיא האמריקאי טראמפ ולמלחמת הסחר המתפתחת, כשהאגרות על אוניות שיוצרו בסין הן צעד נלווה. מנכ"ל צים, אלי גליקמן, אמר בחודש שעבר כי מכסים ומלחמות סחר הם השפעות חיצוניות קשות מאוד שעלולות לזעזע את תעשיית הספנות, ואינם בשליטתה. מעבר לכך, הוא הזכיר שהעלאת מכסים עלולה להעלות את האינפלציה, לגרום להורדת ביקושים ולפגוע בסחר העולמי.

בדוח המורחב של צים היא מפרטת כי השינויים המוצעים, הכוללים העלאות מכסים על סחורות המיובאות לארה"ב, עלולים לגרום לירידה בהיקף הסחורות שיש להוביל ואולי גם לשינויים בתנאי הסחר עם ספקים או לקוחות של החברה. עוד נכתב שם שהמהלכים עלולים להוביל לירידה בצמיחה הגלובלית ובביקוש לתובלה.

המכסים יובילו להתייקרויות

לדברי חן הרצוג, הכלכלן הראשי של חברת הייעוץ BDO, "מלחמת הסחר יוצרת חוסר ודאות בענף, וגם מייצרת חשש שהיקף התנועה הימית יהיה נמוך יותר. משמעות המכסים היא שהיצוא יקר יותר, הביקושים יורדים והחששות הם מפגיעה בהיקף הסחר ואולי אף עודף היצע בספנות. רואים את זה כבר היום במחירי התובלה הימית - המדד חזר שנה אחורה". לפי מדד Drewry’s World Container Index, מחירי ההובלה ירדו כמעט ב־50% על רקע המכסים המתוכננים - מכ־4,000 דולר למכולה ערב בחירת טראמפ לכ־2,200 דולר כיום.

לדברי הרצוג, לחוסר הוודאות עצמו כבר יש מחיר: "גורמים בענף חוששים כי תהליך תובלה לוקח מספר שבועות, והם לא יודעים איזה מכס יוטל כשהסחורה תגיע למדינת היעד". על האגרה שתוטל על אוניות שיוצרו בסין הוא אומר כי "הטלת מס על הסחורה כתלות במקום ייצור האוניה, יוצרת עוד חוסר ודאות ותוספת עלויות בענף". הרצוג מוסיף שהשאלה המרכזית היא בכמה יקטן היקף הסחר העולמי, כשהחשש הוא גם מהאטה בצמיחה, האטה כלכלית גלובלית וירידה בפעילות העסקית, שמשמעותם פחות סחר בינלאומי.

בהיבט האינפלציה, הרצוג מציין שהמכסים עצמם מחוללי אינפלציה ומנגד, לכאורה, ירידת היקף הסחר יכולה להוביל לירידת מחירי התובלה הימית ולמתן את עליית המחירים, אך לא באותם סדרי גודל. "בסוף כל יצרן, גם אם הוא מייצר בארה"ב, קונה רכיבים וחומרי גלם מחו"ל, כך שהזעזוע הוא לכל מערך התובלה".

בשלב ראשון מעריך הרצוג ש"הצרכן האמריקאי ישלם את המחיר, אבל צריך לזכור שמשמעות הגלובליזציה של הכלכלה היא שאם המחירים בארה"ב יותר יקרים, כנראה יהיה שיווי משקל שיוביל להתייקרות גלובלית וגם אצלנו, כי אנחנו לא אי בודד".

באשר לתעשיית התובלה הימית, אומר הרצוג כי "הענף נמצא בחוסר ודאות, אבל כדאי לזכור שלפעמים הטקטיקה של טראמפ היא להתחיל במצב הקיצוני ביותר ואז להגיע לפשרה. אנחנו נמצאים בנקודה שממנה יכולים להיות שני תרחישים: המשך הידרדרות, אבל גם אפשרות להסדר והתמתנות".

עוד כתבות

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, וזה עלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות