מייסדי הום ביוגז, יאיר טלר (מימין), אושיק אפרתי וארז לנצר / צילום: באדיבות HomeBiogas
בחודשים האחרונים, חברות בבורסה בתל אביב מדווחות לא פעם על הזמנות מגופים ביטחוניים וצבאיים שונים, ובדרך-כלל המניות מגיבות בעליות נאות. הזמנה שכזו שקיבלה חברת הום ביוגז מצבא ארה"ב הקפיצה (יום ב') את מניית החברה בבורסה בתל אביב בכ-17%.
● ראיון | "כבר לא זוכר את עצמי בשוק ההון": הכלכלן שמאחורי מניית הקורקינטים הלוהטת
● חברת האוטוטק שמפטרת חצי מכוח האדם שלה לאחר ששרפה כ-100 מיליון דולר
הום ביוגז מפתחת מערכות להפקת אנרגיה באמצעות מיחזור פסולת אורגנית. ההזמנה שקיבלה היא הזמנת שירותים מהחברה - לא שירות כלשהו אלא מערכות שירותים (Bio-Toilet) שהחברה תספק 20 מהן במסגרת הזמנה ראשונה עבור בסיס חיל האוויר האמריקאי. לא נמסר מהו ההיקף הכספי של ההזמנה. לפי הדיווח, "החברה רואה בהזמנה זו פריצת דרך משמעותית שעשויה להוביל להזמנות נוספות, בהיקפים נרחבים יותר, למערכת השירותים החדשנית שפיתחה".
המערכת שהוזמנה מהווה, לדברי החברה, פתרון ייחודי לבסיסים צבאיים הפועלים באזורים שמנותקים מתשתיות ביוב מרכזיות. המערכת מטפלת בשפכים באמצעות הפיכתם לאנרגיה מתחדשת, ללא צורך בחיבור לתשתיות או פינוי שפכים, ומאפשרת לדברי הום ביוגז חיסכון של כ-90% בצריכת המים בהשוואה למערכות שירותים רגילות.
מחזירה מעט מהשווי שאיבדה
לדברי מנכ"ל החברה, אושיק אפרתי, "הכניסה לשוק הצבאי האמריקאי מהווה ציון דרך חשוב לחברה. אנו גאים בכך שהפתרון החדשני שפיתחנו פורץ דרך לשוק גדול ורווחי עם סטנדרטים וחסמי כניסה גבוהים, ורואים בכך ביטוי נוסף לערך המוסף הסביבתי, החברתי והכלכלי של טכנולוגיות החברה".
הום ביוגז מאפשרת טיפול מקומי בפסולת אורגנית בדרך שהופכת את הפסולת לאנרגיה נקייה (ביוגז) בתהליך שלדבריה הוא ביולוגי וידידותי לסביבה, תוך הפיכת הפסולת למשאב.
מייסדי החברה הם המנכ"ל אפרתי יחד עם יאיר טלר וארז לנצר. שלושת המייסדים, יחד עם שני גופים, התקשרו בהסכם בעלי מניות והם בעלי השליטה בחברה. בין הגופים המוסדיים, רק מגדל היא בעלת עניין עם החזקה של כ-8.4%.
החברה הוקמה בשנת 2012 והונפקה לראשונה בבורסה בגל ההנפקות של 2021, לפי שווי של מעל 300 מיליון שקל, וכמו חברות רבות מאותו גל היא איבדה חלק גדול משוויה. מנייתה נפלה בכ-90% וכעת שווי החברה (לאחר העלייה במהלך המסחר ביום שני) הוא כ-39 מיליון שקל. ב-2024 הכנסות החברה היו 2.6 מיליון דולר, ירידה מ-4.8 מיליון דולר ב-2023, וההפסד הנקי הסתכם ב-9.4 מיליון דולר, לעומת 11.3 מיליון דולר ב-2023.
במצגת שפרסמה החברה היא ציינה כי בעקבות המלחמה, ובמסגרת תוכנית התייעלות עסקית, "ביצענו חידוד למיקוד העסקי, כולל סגירת ערוצים לא רווחיים והשקעה מרוכזת בפרויקטים עם פוטנציאל צמיחה גבוה". כתוצאה מכך ההוצאות השוטפות ירדו ב-75% והחברה צופה מעבר לתזרים מזומנים חיובי בשנתיים הקרובות, לעומת תזרים שלילי של 4.5 מיליון דולר מפעילות ב-2024.