גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם תשואה של 18% מתחילת השנה: המניות שהרימו את הבורסה

מתחילת השנה מותירים ביצועי הבורסה של תל אביב אבק לרוב שוקי המניות בארה"ב ובאירופה ● מנוע העליות המקומי הוא מניות הבנקים, אשר מהוות שליש משוויו של מדד הדגל ת"א-35, ואשר זינקו בשיעור של 18% מתחילת 2025, וביותר מ-60% בשנה החולפת ● השאלה כעת היא האם נותר במניות אלה עוד "בשר" לעליות?

כהן, לארי, פרידמן, לוי, ענתבי / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, אורן דאי, איל יצהר, שלומי יוסף, ענבל מרמרי. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
כהן, לארי, פרידמן, לוי, ענתבי / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, אורן דאי, איל יצהר, שלומי יוסף, ענבל מרמרי. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בעוד ששוקי המניות הגלובליים מתנודדים בחודשים האחרונים כמו אונייה בלב ים סוער, מפגינה הבורסה בתל אביב עמידות מרשימה לטלטלות מבית ומחוץ, ומצליחה להציג ביצועים עודפים בהשוואה לרוב המדדים המובילים בעולם. זאת למרות "במפר" קטן באמצע חודש מרץ, אז פתחה הממשלה בהליכים להדחת ראש השב"כ והיועמ"שית.

המשקיע האינטליגנט | משווקים את הקרנות האלה כ"פתרון הקל" לטירוף בשוק המניות, אל תקנו את זה
החברה המפתיעה שזינקה במעל 15% בבורסה בתל אביב

בהמשך, הכרזת המכסים של נשיא ארה"ב טראמפ, שהפכה לעובדה ב-2 באפריל - רק כדי להידחות ב-90 יום שבוע לאחר מכן ברוב העולם - הובילה לטלטלה עולמית בשווקים, שבינתיים יוצאת ממנה תל אביב כשידה על העליונה.

מדד הדגל המקומי, ת"א-35, עלה בכ-4% מתחילת השנה, והוא נמצא כיום במרחק של 2% בלבד מרמת השיא האחרונה שכבש בינואר השנה. זאת בזמן שמדדי וול סטריט המרכזיים, S&P 500 והנאסד"ק, מרוחקים ב-14% וב-19% בהתאמה ביחס לשיא האחרון שלהם מחודש פברואר (לאחר ירידות של 10% ו-15% מתחילת השנה).

כך גם לגבי מדדי אירופה הגדולים. מדד דאקס הגרמני נמוך ב-9% מהשיא האחרון מלפני חודש (אך מספק את התשואה הטובה ביותר מבין המדדים הגדולים, עם עלייה של 6.5% מתחילת השנה), בזמן שמדד פוטסי הלונדוני ומדד קאק-40 הפריזאי נמוכים ב-6% וב-11% מרמת השיא שכבשו בחודשים האחרונים (ועליות קלות מתחילת השנה).

כאשר בודקים את ביצועי המניות בבורסה התל אביבית ואת תרומתם למדדים המובילים, בולטות מעל כולן מניות הבנקים (והפיננסים בכלל) כמנוע המרכזי שמאחורי הביצועים החזקים. מניות אלה מושכות בשנים האחרונות משקיעים מקומיים וזרים כאחד, המחפשים יציבות, רווח גבוה ודיבידנדים, בתקופות של אי-ודאות.

מדד ת"א-בנקים, הכולל את חמשת הבנקים הגדולים בישראל, עלה מתחילת השנה הנוכחית ב-18% לרמת שיא, ובסך הכול סיפק בשנה החולפת תשואה של מעל 60%. לצידו בולט לחיוב מדד ת"א-ביטוח, שזינק מתחילת השנה בשיעור חד של 22% ובשנה החולפת עלה במעל 80%.

בלי הבנקים היו ירידות

על הדומיננטיות של אותן מניות יעיד הנתון הבא: משקלן של מניות הבנקים (הפועלים, לאומי, דיסקונט, מזרחי טפחות והבינלאומי) מהווה שליש ממדד ת"א-35, ושני הבנקים הגדולים במערכת מהווים כל אחד מעל 8% מהמדד. כך, בנטרול מניות הבנקים, ככל הנראה המדד היה מציג מתחילת השנה תשואה שלילית.

יחד עם עוד שתי מניות ביטוח הנכללות בו (הפניקס והראל) משקל מניות הפיננסים במדד הדגל עומד על 37% - והוא אף עשוי לגדול עם הצטרפותן של שתי מניות ביטוח נוספות (מנורה וכלל ביטוח) בעדכון המדדים הקרוב.

כאשר בוחנים את ביצועי המניות הנכללות במדד מתחילת השנה, את המקום הראשון תופסת הענקית הביטחונית אלביט עם תשואה של 53% מתחילת השנה, ואחריה ממוקמות הפניקס (תשואה של 36%), איי.סי.אל (29%), שטראוס (23%), הפועלים (21%), לאומי (20%) והראל (19%). גם שאר מניות הבנקים זינקו בכ-10% או יותר.

על עוצמתן של מניות הבנקים וסקטור הפיננסים, אומר יניב פגוט, סמנכ''ל בכיר ומנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה, כי זו נובעת משילוב של כמה גורמים: "הדבר הראשון הוא הדוחות השנתיים של הבנקים שיצאו לאחרונה, והיו דוחות חזקים שהראו את החוסן של המערכת הבנקאית המקומית.

"הבנקים רשמו תשואות דו-ספרתיות על ההון, רמות שעד לפני כמה שנים נראו דמיוניות. אם פעם דיברו על תשואה על ההון של 8%-10%, פתאום הסטנדרט הפך לדו-ספרתי (תשואות של בין 13.8% ל-19% בשנה החולפת, ח' ש').

"רואים מערכת בנקאות שהרוויחה הרבה כסף מההתבססות הריבית ברמה גבוהה. אם בהתחלה המחשבה הייתה שהריבית תרד יחסית מהר, ככל שהיא נשארה גבוהה - והם המרוויחים הגדולים ממנה - אז המשקיעים מתמחרים את מניותיהם בהתאם".

גורמים נוספים התורמים לפי פגוט לרווחי הבנקים ולאטרקטיביות של מניותיהם הם רמת ההפרשות הנמוכה להפסדי אשראי, ובמקביל תוכניות התייעלות נוספות, כמו זו שהוכרזה לאחרונה בבנק הפועלים, המאפשרות "למכונה הגדולה הזאת להשיל משקל כשהרווחיות יורדת לשורה התחתונה".

עניין מחודש מצד זרים

פקטור נוסף בהתחזקות מניות הבנקים הוא העניין המחודש שמגלים המשקיעים בשוק המניות הישראלי. מוקדם יותר החודש חשפנו כי על פי נתונים של מחלקת המחקר של הבורסה, מתחילת חודש מרץ ועד 10 באפריל רכשו הזרים מניות (נטו) בהיקף של כ-4 מיליארד שקל - בעיקר של בנקים וכן של אלביט ונייס. בבורסה ציינו כי השקעות הזרים נמצאות כעת בשיא של חמש שנים.

פגוט מסביר כי בהנהלות הבנקים החלו לעשות "עבודת רגליים", ויצאו למצגות (רוד שואו) מול גופי השקעות בינלאומיים. לדבריו המשקיעים הזרים "מאוד אוהבים את החשיפה למשק הישראלי דרך מניות הבנקים, וזה ניכר בגידול בפעילות ההשקעה שלהם. מאז שהמציאות הביטחונית התייצבה, הזרים קונים דרך מניות הבנקים את הסיפור של המשק הישראלי".

כאמור, לא רק מניות הבנקים מככבות מתחילת השנה. גם מניות הביטוח זינקו בשיעור דו-ספרתי - למעט מגדל, שמנייתה מאוזנת בתקופה זאת.

אלון גלזר, סמנכ"ל לידר שוקי הון, שהתמחה בסיקור מניות בנקים וביטוח, אומר כי "אם מסתכלים רק על התוצאות העסקיות שהציגו בשנה האחרונה החברות בארץ - הבנקים, הביטוח, הנדל"ן לדיור - וגם על כלל נתוני המאקרו, אפשר להבין למה השווקים בארץ אופטימיים וממשיכים לעלות".

האם העליות יימשכו?

באשר לעתיד הוא מציין, כי אומנם הבנקים מייצגים בישראל "יותר טוב מכל שאר (המניות) את מצב הכלכלה ומציגים רווחיות מאוד חריגה", ואולם, לדבריו, "אני מודה שכשרואים את האיומים שיש על הכלכלה המקומית ואת האופן שבו היא מנוהלת פה, והתחזיות קדימה לגבי הכלכלה העולמית, אני קצת יותר פסימי ולא בטוח שנמשיך לראות כאלה עליות".

ליאור וקס, מנכ"ל אינפיניטי ניהול תיקים, סבור שביצועי היתר של הבנקים נובעים בעיקר מתוצאותיהם הכספיות: "הבנקים עוברים שינויים גדולים, הם יותר יעילים וגמישים, ולכן מייצרים תשואות גבוהות מאוד להון, וימשיכו בכך על פי התחזיות שפרסמו לאחרונה. ליבת העסקים שלהם נתפסת כמשהו מאוד יציב".

וקס אומר אף הוא כי הבנקים, שמהווים עבור המשקיעים בבואה לעוצמת הכלכלה בישראל, נהנים מהריבית הגבוהה במשק: "ככל שהריבית גבוהה, הפער בין ההלוואות שמעמידים הבנקים ובין פיקדונות הציבור נותר גבוה ורווחי עבורם". הוא מעריך שיש עוד "בשר" לעליות במניות הבנקים.

לדברי וקס, הביצועים העודפים של תל אביב לעומת העולם נובעים קודם כל מהערכת המשקיעים את ביצועי המשק המקומי. "אנחנו רואים שהכלכלה בישראל, עם כל האתגרים הביטחוניים והפוליטיים, עובדת".

למרות הירידות בוול סטריט, וקס חושב שמוקדם עדיין להעריך האם אנו רואים תופעה של "חזרה הביתה" על ידי חוסכים ומשקיעים מקומיים, לאחר מספר שנים שבהם הגדילו הללו בהתמדה את השקעותיהם מעבר לים, עם דגש על מסלולי השקעה העוקבים אחר מדד S&P 500, שרשם תשואות פנומנליות בשנים 2023-2024.

"בסופו של דבר, האג'נדה של טראמפ מנסה לשנות סדרי בראשית בכלכלה, והוא עושה זאת באבחת חרב שמייצרת הרבה אי-ודאות. המגמה יכולה להימשך לפחות בטווחים הקרוב והבינוני".

עוד כתבות

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; מגמה מעורבת בוול סטריט

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● המסחר באירופה ננעל בעליות - מדד דאקס ומדד קאק התחזקו ב-0.6%, מדד פוטסי עלה ב-0.3% ● הביטקוין השלים עלייה של 1.8% ביממה האחרונה וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על 102,774 דולר, האת'ריום זינק ב-12% ביממה החולפת

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי