גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם תשואה של 18% מתחילת השנה: המניות שהרימו את הבורסה

מתחילת השנה מותירים ביצועי הבורסה של תל אביב אבק לרוב שוקי המניות בארה"ב ובאירופה ● מנוע העליות המקומי הוא מניות הבנקים, אשר מהוות שליש משוויו של מדד הדגל ת"א-35, ואשר זינקו בשיעור של 18% מתחילת 2025, וביותר מ-60% בשנה החולפת ● השאלה כעת היא האם נותר במניות אלה עוד "בשר" לעליות?

כהן, לארי, פרידמן, לוי, ענתבי / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, אורן דאי, איל יצהר, שלומי יוסף, ענבל מרמרי. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
כהן, לארי, פרידמן, לוי, ענתבי / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, אורן דאי, איל יצהר, שלומי יוסף, ענבל מרמרי. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בעוד ששוקי המניות הגלובליים מתנודדים בחודשים האחרונים כמו אונייה בלב ים סוער, מפגינה הבורסה בתל אביב עמידות מרשימה לטלטלות מבית ומחוץ, ומצליחה להציג ביצועים עודפים בהשוואה לרוב המדדים המובילים בעולם. זאת למרות "במפר" קטן באמצע חודש מרץ, אז פתחה הממשלה בהליכים להדחת ראש השב"כ והיועמ"שית.

המשקיע האינטליגנט | משווקים את הקרנות האלה כ"פתרון הקל" לטירוף בשוק המניות, אל תקנו את זה
החברה המפתיעה שזינקה במעל 15% בבורסה בתל אביב

בהמשך, הכרזת המכסים של נשיא ארה"ב טראמפ, שהפכה לעובדה ב-2 באפריל - רק כדי להידחות ב-90 יום שבוע לאחר מכן ברוב העולם - הובילה לטלטלה עולמית בשווקים, שבינתיים יוצאת ממנה תל אביב כשידה על העליונה.

מדד הדגל המקומי, ת"א-35, עלה בכ-4% מתחילת השנה, והוא נמצא כיום במרחק של 2% בלבד מרמת השיא האחרונה שכבש בינואר השנה. זאת בזמן שמדדי וול סטריט המרכזיים, S&P 500 והנאסד"ק, מרוחקים ב-14% וב-19% בהתאמה ביחס לשיא האחרון שלהם מחודש פברואר (לאחר ירידות של 10% ו-15% מתחילת השנה).

כך גם לגבי מדדי אירופה הגדולים. מדד דאקס הגרמני נמוך ב-9% מהשיא האחרון מלפני חודש (אך מספק את התשואה הטובה ביותר מבין המדדים הגדולים, עם עלייה של 6.5% מתחילת השנה), בזמן שמדד פוטסי הלונדוני ומדד קאק-40 הפריזאי נמוכים ב-6% וב-11% מרמת השיא שכבשו בחודשים האחרונים (ועליות קלות מתחילת השנה).

כאשר בודקים את ביצועי המניות בבורסה התל אביבית ואת תרומתם למדדים המובילים, בולטות מעל כולן מניות הבנקים (והפיננסים בכלל) כמנוע המרכזי שמאחורי הביצועים החזקים. מניות אלה מושכות בשנים האחרונות משקיעים מקומיים וזרים כאחד, המחפשים יציבות, רווח גבוה ודיבידנדים, בתקופות של אי-ודאות.

מדד ת"א-בנקים, הכולל את חמשת הבנקים הגדולים בישראל, עלה מתחילת השנה הנוכחית ב-18% לרמת שיא, ובסך הכול סיפק בשנה החולפת תשואה של מעל 60%. לצידו בולט לחיוב מדד ת"א-ביטוח, שזינק מתחילת השנה בשיעור חד של 22% ובשנה החולפת עלה במעל 80%.

בלי הבנקים היו ירידות

על הדומיננטיות של אותן מניות יעיד הנתון הבא: משקלן של מניות הבנקים (הפועלים, לאומי, דיסקונט, מזרחי טפחות והבינלאומי) מהווה שליש ממדד ת"א-35, ושני הבנקים הגדולים במערכת מהווים כל אחד מעל 8% מהמדד. כך, בנטרול מניות הבנקים, ככל הנראה המדד היה מציג מתחילת השנה תשואה שלילית.

יחד עם עוד שתי מניות ביטוח הנכללות בו (הפניקס והראל) משקל מניות הפיננסים במדד הדגל עומד על 37% - והוא אף עשוי לגדול עם הצטרפותן של שתי מניות ביטוח נוספות (מנורה וכלל ביטוח) בעדכון המדדים הקרוב.

כאשר בוחנים את ביצועי המניות הנכללות במדד מתחילת השנה, את המקום הראשון תופסת הענקית הביטחונית אלביט עם תשואה של 53% מתחילת השנה, ואחריה ממוקמות הפניקס (תשואה של 36%), איי.סי.אל (29%), שטראוס (23%), הפועלים (21%), לאומי (20%) והראל (19%). גם שאר מניות הבנקים זינקו בכ-10% או יותר.

על עוצמתן של מניות הבנקים וסקטור הפיננסים, אומר יניב פגוט, סמנכ''ל בכיר ומנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה, כי זו נובעת משילוב של כמה גורמים: "הדבר הראשון הוא הדוחות השנתיים של הבנקים שיצאו לאחרונה, והיו דוחות חזקים שהראו את החוסן של המערכת הבנקאית המקומית.

"הבנקים רשמו תשואות דו-ספרתיות על ההון, רמות שעד לפני כמה שנים נראו דמיוניות. אם פעם דיברו על תשואה על ההון של 8%-10%, פתאום הסטנדרט הפך לדו-ספרתי (תשואות של בין 13.8% ל-19% בשנה החולפת, ח' ש').

"רואים מערכת בנקאות שהרוויחה הרבה כסף מההתבססות הריבית ברמה גבוהה. אם בהתחלה המחשבה הייתה שהריבית תרד יחסית מהר, ככל שהיא נשארה גבוהה - והם המרוויחים הגדולים ממנה - אז המשקיעים מתמחרים את מניותיהם בהתאם".

גורמים נוספים התורמים לפי פגוט לרווחי הבנקים ולאטרקטיביות של מניותיהם הם רמת ההפרשות הנמוכה להפסדי אשראי, ובמקביל תוכניות התייעלות נוספות, כמו זו שהוכרזה לאחרונה בבנק הפועלים, המאפשרות "למכונה הגדולה הזאת להשיל משקל כשהרווחיות יורדת לשורה התחתונה".

עניין מחודש מצד זרים

פקטור נוסף בהתחזקות מניות הבנקים הוא העניין המחודש שמגלים המשקיעים בשוק המניות הישראלי. מוקדם יותר החודש חשפנו כי על פי נתונים של מחלקת המחקר של הבורסה, מתחילת חודש מרץ ועד 10 באפריל רכשו הזרים מניות (נטו) בהיקף של כ-4 מיליארד שקל - בעיקר של בנקים וכן של אלביט ונייס. בבורסה ציינו כי השקעות הזרים נמצאות כעת בשיא של חמש שנים.

פגוט מסביר כי בהנהלות הבנקים החלו לעשות "עבודת רגליים", ויצאו למצגות (רוד שואו) מול גופי השקעות בינלאומיים. לדבריו המשקיעים הזרים "מאוד אוהבים את החשיפה למשק הישראלי דרך מניות הבנקים, וזה ניכר בגידול בפעילות ההשקעה שלהם. מאז שהמציאות הביטחונית התייצבה, הזרים קונים דרך מניות הבנקים את הסיפור של המשק הישראלי".

כאמור, לא רק מניות הבנקים מככבות מתחילת השנה. גם מניות הביטוח זינקו בשיעור דו-ספרתי - למעט מגדל, שמנייתה מאוזנת בתקופה זאת.

אלון גלזר, סמנכ"ל לידר שוקי הון, שהתמחה בסיקור מניות בנקים וביטוח, אומר כי "אם מסתכלים רק על התוצאות העסקיות שהציגו בשנה האחרונה החברות בארץ - הבנקים, הביטוח, הנדל"ן לדיור - וגם על כלל נתוני המאקרו, אפשר להבין למה השווקים בארץ אופטימיים וממשיכים לעלות".

האם העליות יימשכו?

באשר לעתיד הוא מציין, כי אומנם הבנקים מייצגים בישראל "יותר טוב מכל שאר (המניות) את מצב הכלכלה ומציגים רווחיות מאוד חריגה", ואולם, לדבריו, "אני מודה שכשרואים את האיומים שיש על הכלכלה המקומית ואת האופן שבו היא מנוהלת פה, והתחזיות קדימה לגבי הכלכלה העולמית, אני קצת יותר פסימי ולא בטוח שנמשיך לראות כאלה עליות".

ליאור וקס, מנכ"ל אינפיניטי ניהול תיקים, סבור שביצועי היתר של הבנקים נובעים בעיקר מתוצאותיהם הכספיות: "הבנקים עוברים שינויים גדולים, הם יותר יעילים וגמישים, ולכן מייצרים תשואות גבוהות מאוד להון, וימשיכו בכך על פי התחזיות שפרסמו לאחרונה. ליבת העסקים שלהם נתפסת כמשהו מאוד יציב".

וקס אומר אף הוא כי הבנקים, שמהווים עבור המשקיעים בבואה לעוצמת הכלכלה בישראל, נהנים מהריבית הגבוהה במשק: "ככל שהריבית גבוהה, הפער בין ההלוואות שמעמידים הבנקים ובין פיקדונות הציבור נותר גבוה ורווחי עבורם". הוא מעריך שיש עוד "בשר" לעליות במניות הבנקים.

לדברי וקס, הביצועים העודפים של תל אביב לעומת העולם נובעים קודם כל מהערכת המשקיעים את ביצועי המשק המקומי. "אנחנו רואים שהכלכלה בישראל, עם כל האתגרים הביטחוניים והפוליטיים, עובדת".

למרות הירידות בוול סטריט, וקס חושב שמוקדם עדיין להעריך האם אנו רואים תופעה של "חזרה הביתה" על ידי חוסכים ומשקיעים מקומיים, לאחר מספר שנים שבהם הגדילו הללו בהתמדה את השקעותיהם מעבר לים, עם דגש על מסלולי השקעה העוקבים אחר מדד S&P 500, שרשם תשואות פנומנליות בשנים 2023-2024.

"בסופו של דבר, האג'נדה של טראמפ מנסה לשנות סדרי בראשית בכלכלה, והוא עושה זאת באבחת חרב שמייצרת הרבה אי-ודאות. המגמה יכולה להימשך לפחות בטווחים הקרוב והבינוני".

עוד כתבות

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו