גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדאגה המרכזית בשווקים: עצמאות הפד תיפגע, והאינפלציה תצא משליטה

נשיא ארה"ב תוקף חזיתית את יו"ר הפד ודוחק בו להוריד במהירות את הריבית ● אלא שפאוול לא מוכן לשמוע על כך עד אשר יתבררו השלכות מדיניות המכסים ● מה הנשיא מנסה להשיג? תדלוק שוק המניות החבוט, קיצוץ עלויות החוב ומציאת "אשם" בהאטה הן חלק מההערכות ● וגם: קרן המטבע העולמית חותכת את תחזית הצמיחה של ארה"ב

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב, וג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב (עיבוד תמונה) / צילום: AP, רויטרס-Mattie Neretin/Sipa USA
דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב, וג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב (עיבוד תמונה) / צילום: AP, רויטרס-Mattie Neretin/Sipa USA

איומו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לפטר את נגיד הבנק המרכזי שלו, ג'רום פאוול, הפך למשקולת עיקרית כרגע על השווקים. עימות בסדר גודל כזה בין הפדרל ריזרב למוסד הנשיאות לא נראה בארצות הברית כבר שנים רבות, והוא אינו תורם ליציבות ולרגיעה של וול סטריט, ובהמשך לכך של יתר הבורסות.

מור בראש הטבלה, ומי בתחתית: מה עשו החסכונות שלכם בחודש מרץ האדום?
בשוק חוששים: וול סטריט בדרך לי"רידה תלולה", וזו הסיבה

טראמפ מוביל בימים אלו מלחמת סחר מול סין ומדינות נוספות, ובמקביל מפעיל לחץ כבד על הפד להוריד את הריבית מיידית, כדי למנוע האטה כלכלית. אבל בבנק המרכזי מתעקשים על עצמאות ומסרבים ליישר קו: חברי הפד, ובראשם היו"ר, מדגישים את האפקט האינפלציוני של מדיניות המכסים של טראמפ. הם רוצים לחכות ולראות מה יהיו ההשלכות, רגע לפני ההחלטות. הנשיא בתגובה מאותת כי הוא עשוי להקדים את סוף דרכו של פאוול, שממילא אמור לסיים את תפקידו בתחילת 2026.

האם מדובר בכלל בתרחיש אפשרי? חוק הפדרל ריזרב מ-1913, שקבע את הקמת הבנק המרכזי של ארה"ב, הגדיר כי חברי מועצת הנגידים מתמנים לכהונה של 14 שנה, באישור הסנאט, וניתנים לפיטורים רק בשל סיבה מסוימת. במשך השנים, הפרשנות המשפטית גרסה כי מדובר בהתנהגות בלתי הולמת, ולא בהבדלי מדיניות מול הממשל.

עם זאת, החוק לא פירט את מגבלות הפיטורים של יושב ראש הפד, שמכהן לארבע שנים בלבד אף שהוא אחד משבעת חברי המועצה. בכך נוצר "אזור אפור" משפטי, טריטוריה לא מוכרת שמעוררת ויכוח ער בקרב משפטנים וכלכלנים.

כמו כן, מעולם לא התקיים ניסיון רשמי מצד נשיא ארה"ב להדיח את העומד בראש הפדרל ריזרב. כיום קיימים הליכים משפטיים בבתי המשפט שיכולים לשמש כתחליף תקדימי לשאלה האם לנשיא יש סמכות כזו. אחד מהתיקים הללו ממתין כעת להכרעת בית המשפט העליון, וכל ניסיון לפטר את פאוול יגיע ככל הנראה לשם.

אם מהלך כזה אכן יתרחש, לפאוול תהיה עמידה משפטית (standing) לערער על פיטוריו בבית משפט פדרלי, אך יהיה עליו לממן את ההליך בעצמו. פאוול, עורך דין לשעבר ובנקאי השקעות בעברו, מחזיק בעושר אישי שמאפשר לו לנהל מאבק כזה.

פאוול הצהיר לא אחת כי הוא מאמין שהחוק אינו מתיר את פיטוריו. לדבריו, הפסיקות המשפטיות הנוגעות לפיטורי בכירים בגופים פדרליים עצמאיים אחרים, אשר יזם טראמפ, אינן רלוונטיות למעמדו של הפד.

מה רוצה טראמפ?

ההשערות לגבי מה שהנשיא מנסה להרוויח במלחמה חזיתית מול הבנק הפדרלי הן רבות. ראשית, לאור הכלכלה המדשדשת והירידות בשווקים, הורדת ריבית יכולה להועיל למשק ולהתניע מחדש את גלגלי הצריכה. הערכת הפד לצמיחה ברבעון הראשון של השנה היא בכלל התכווצות של יותר מ-2%, לעומת צמיחה משמעותית בהערכתם בתחילת השנה. מבקריו של הנשיא טוענים כי הוא רוצה לסמן את פאוול כ"אשם" בהאטה, בכך שאינו מוריד את הריבית.

שנית, התומכים של הנשיא מסתכלים על ביצועי שוק האג"ח כדי לאמוד את ביצועי הכלכלה כולה. בריחת המשקיעים הגלובלים מארה"ב אינה מבשרת טובות על השוק. תשואת האג"ח ל-10 שנים עלתה ל-4.4% והתחזיות הן שהמשקיעים ימשיכו להתרחק מהשוק האמריקאי, ויעלו את התשואה הנדרשת עבור האג"ח.

לתשואות על איגרות החוב האמריקאיות חשיבות כפולה עבור הנשיא, שכן המדינות שמולן פתח חזית, ובראשן סין, מחזיקות טריליוני דולרים מהחוב האמריקאי. שליש מהחוב מצוי בידי משקיעים זרים, שכבר כעת מתרחקים ומוכרים את האג"ח שברשותם. כמו כן, ארה"ב צריכה למחזר חוב של 9 טריליון דולר בשנה הקרובה. אם הביקוש לאג"ח ממשלתיות ייחלש, ההשפעה תעבור במהירות לתקציב, אשר בשל רמות חוב גבוהות ומועדי פירעון קצרים רגיש במיוחד לשיעורי הריבית.

העימות האישי בין טראמפ לפאוול אינו תוצר של השנה האחרונה. למעשה, הקרע ביניהם החל כבר במהלך כהונתו הראשונה של הנשיא. אף שטראמפ עצמו מינה את פאוול לכהונה הראשונה בתחילת 2018, היחסים בין השניים הידרדרו במהירות.

באותה תקופה דרש טראמפ הפחתת ריבית כדי לעודד את שוקי ההון, אך פאוול הלך דווקא בכיוון ההפוך, והעלה את הריבית, מחשש לאינפלציה. בין השנים 2019-2020, ובמהלך משבר הקורונה, טראמפ תקף את פאוול שוב ושוב, כינה אותו "אויב", רמז שיש לפטרו, וביקש מהיועצים המשפטיים של הבית הלבן לבחון את הדחתו.

פאוול, מנגד, עמד על עקרונותיו, הדגיש שוב ושוב כי הפדרל ריזרב חייב להישאר עצמאי - מונחה נתונים ולא מונחה פוליטית. הוא המשיך לקבוע את המדיניות בהתאם למצב הכלכלי ולא בהתאם ללחצים מהבית הלבן.

פאוול עדיין לא מצמץ

בשנת 2025 העימות התעצם בשנית. פאוול הזהיר כי מדיניות המכסים שטראמפ מקדם תוביל לעלייה באינפלציה ולהאטה בצמיחה הכלכלית. טראמפ הגיב בגל תקיפות חדש: הוא האשים את פאוול ב"פוליטיזציה", כינה אותו "מר איחור כרוני", "לוזר" ו"פספוס רציני", והצהיר כי "פיטוריו לא יכולים להגיע מספיק מהר".

הנשיא טראמפ מאותת שהוא יטיל את האשמה על הפדרל ריזרב במקרה של חולשה כלכלית שנובעת ממלחמת הסחר, אם הבנק המרכזי לא יפחית את הריבית בקרוב. בכך, הוא עשוי גם לנסות לערער את לגיטימיות הפד.

טראמפ אמר ביום שני, כי הכלכלה האמריקאית עלולה להאט אלא אם הריבית תופחת באופן מיידי, תוך שהוא חוזר על ביקורתו כלפי יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, שטוען כי אין מקום להורדת ריבית כל עוד לא יתברר שתוכניות המכס של טראמפ לא יובילו לעלייה מתמשכת באינפלציה.

חשש לעצמאות הפד

החשש מערעור נוסף של המערכת הפיננסית מוציא את השווקים מאיזון ומעלה את האי-ודאות. מתחילת השנה מציגה הבורסה האמריקאית ביצועי חסר משמעותיים - עם תשואות שליליות דו-ספרתיות. גם הדולר ואג"ח ארה"ב לא הצליחו למלא את התפקיד המסורתי כ"מקלט בטוח" יחסית בזמן טלטלה: הדולר בשפל של שלוש שנים מול סל המטבעות - ותשואות האג"ח כאמור, מטפסות.

בבנק השוויצרי UBS ציינו, כי "הדחת יו"ר הפד לפני תום כהונתו במאי 2026 עלולה להעמיד בסימן שאלה את יכולתו של הבנק המרכזי האמריקאי לקבוע את הריבית ללא התערבות פוליטית, ומכאן את התחזית ליציבות המחירים. לכן השווקים צפויים להיות רגישים לכל אינדיקציה לכך שהבית הלבן ימשיך במאמצים להדיח את פאוול, או להחליפו במועמד 'גמיש' יותר לאחר תום כהונתו". בגופים פיננסים גדולים נוספים מזהירים מההשלכות האפשריות ומירידות חדות בשווקים.

בתוך כך, קרן המטבע הבינלאומית חותכת את תחזית הצמיחה למדינות רבות' על רקע טלטלת המכסים. תחזית הצמיחה של הכלכלה האמריקאית ל-2025 ירדה ל-1.8% בלבד, לעומת 2.7% בתחזית הקודמת. "מדיניות הסחר החדשה שהוכרזה על ידי ארה"ב מאז פברואר, ובה העלאת מכסים כמעט גורפת, הובילה לירידות היסטוריות במדדי מניות ולעלייה חדה בתשואות האג"ח", נכתב בדוח. עבור ישראל צופה הקרן צמיחה של 3.2% השנה - מתחת לתחזית בנק ישראל - 3.5%.

עוד כתבות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● טסלה נופלת במעל 7%, לאחר שמאסק הכריז על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר