מור בראש הטבלה, ומי בתחתית: מה עשו החסכונות שלכם בחודש מרץ האדום?

חודש שלילי לחוסכים בגמל ובפנסיה, עוד לפני הירידות של אפריל • בית ההשקעות מור בלט לטובה בכל הקטגוריות, ולצדו הראל שמציגה שיפור ניכר בביצועים השנה • ערן קלינסקי, מור: "סוד ההצלחה הוא בפיזור שביצענו ברמה הגאוגרפית והסקטוריאלית"

מה עשו החסכונות שלכם / צילום: Shutterstock, Monster Ztudio
מה עשו החסכונות שלכם / צילום: Shutterstock, Monster Ztudio

חודש מרץ היה עגום למדי עבור החוסכים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות בישראל, וזאת לאחר יותר משנתיים של תשואות חיוביות נאות. החוסכים במסלולים הכלליים רשמו בחודש שעבר ירידה ממוצעת של 1.1% ובסיכום הרבעון הראשון עלייה קלה של 0.2%. באפיק המנייתי נרשמה בחודש שעבר ירידה ממוצעת של 3% ומתחילת השנה היא מצטמצמת ל-1.5%. קרנות הפנסיה (במסלול עד גיל 50) הציגו ירידה ממוצעת של 1.5% במרץ, וירידה קלה בלבד של 0.1% מתחילת השנה, זאת בזכות רכיב האג"ח המיועדות המבטיחות לחוסכים בהן תשואה גבוהה יחסית.

בדיקת גלובס | עם תשואה של 18% מתחילת השנה: המניות שהרימו את הבורסה
בשוק חוששים: וול סטריט בדרך לי"רידה תלולה", וזו הסיבה

קרנות ההשתלמות העוקבות אחר מדד S&P 500 ירדו במרץ בממוצע ב-1.1%, משלימות ירידה של 3% ברבעון הראשון - לאחר שנתיים שבהן הניבו תשואות פנומנליות. מה שמיתן את הפגיעה בחוסכים במסלולים אלה (המהווים כ-10% מחסכונות הציבור בישראל בגמל ובפנסיה) הייתה התחזקות של הדולר מול השקל בחודש שעבר, שכן מדובר בהשקעה מבוססת מט"ח.

עם זאת, חודש מרץ הפך לפחות רלוונטי לנוכח המפולות שנרשמו בשווקים, ובעיקר בוול סטריט, מתחילת חודש אפריל, בעקבות הכרזת המכסים של הנשיא טראמפ ומלחמת הסחר המתפתחת. מדד ה-S&P ירד מתחילת אפריל ב-8.4% ואילו מדד הנאסד"ק איבד כ-9%. זאת לאחר שבחודש מרץ ירדו שני המדדים בכ-6% ובכ-8% בהתאמה. המשמעות היא שלחוסכים, בעיקר במסלולי ה-S&P 500 ומסלולי המניות המוטים להשקעות בוול סטריט, צפוי חודש קשה נוסף.

לעומת הירידות בוול סטריט מדד הדגל של הבורסה המקומית, ת"א 35, עלה מתחילת חודש אפריל ב-1.5%, לאחר שאת מרץ הוא חתם עם ירידה של 1.7%. מתחילת השנה בולטת הבורסה בת"א לחיוב בין הבורסות בעולם עם עלייה של יותר מ-2%. אלא שביצועי מנהלי חסכונות הציבור המקומיים כבר פחות צמודים לבורסה המקומית, שהפכה ל"קטנה" עליהם בשנים האחרונות, ולפחות בתחילת השנה הנוכחית זה פוגע בתשואות החוסכים.

אינפיניטי בתחתית

מי שהצטיין בין מנהלי החסכונות המקומיים במרץ היה בית ההשקעות מור, שהוביל עם תשואה שלילית של 0.6% בלבד במסלול הכללי בקרנות ההשתלמות (ועלייה של 1.3% מתחילת השנה, גם כן במקום הראשון ובפער). את המקום השני והשלישי במסלול זה במרץ תופסים הראל - שמספקת שיפור ניכר בביצועיה מתחילת השנה - והפניקס עם תשואה שלילית של 0.8% ו-0.9% בהתאמה. בסיכום הרבעון הראשון תופס את המקום השני במסלול הכללי אנליסט (0.9%) ואחריו הפניקס ומיטב (0.4% כל אחד).

בתחתית הביצועים במסלול הכללי במרץ נמצאים בית ההשקעות אינפינטי (קרן השתלמות קטנה) שירד 2.4% בחודש שעבר וב-1.4% מתחילת השנה. במקום אחד מעליו נמצא בית ההשקעות אנליסט עם ירידה של 1.3% במרץ ומעליו אלטשולר שחם עם ירידה של 1.2%. שני האחרונים רשמו עלייה של 0.9% וירידה של 0.7% מתחילת השנה, בהתאמה.

גם בקרנות ההשתלמות במסלול המנייתי מוביל מור, עם תשואה שלילית של 1.9% במרץ, ובמקום השני והשלישי הראל ומיטב עם תשואה שלילית של 2.4% ו-2.9% בהתאמה. מתחילת השנה המצטיין הוא שוב מור - הגוף היחיד שמציג תשואה חיובית בסיכום הרבעון הראשון של 1.2%. במקום השני מתחילת השנה נמצאת הראל עם תשואה שלילית של 0.9% ובשלישי הפניקס עם תשואה שלילית של 1.1%. בית ההשקעות אינפיניטי (המנהל קרן השתלמות קטנה) רשם תשואה שלילית חריגה של 4.7% במרץ ושל 3.5% מתחילת השנה (עם זאת בתקופה של שלוש שנים הוא מציג תשואה חלומית של 42% במסלול המנייתי).

מבין הגופים הגדולים נמצאות בתחתית הדירוג במסלול המנייתי חברות הביטוח כלל, הפניקס ומנורה מבטחים שרשמו ירידה של 3.4% (כלל) ו-3.1% (הפניקס ומנורה).

בקרנות הפנסיה במסלול עד 50, מובילה הראל עם תשואה שלילית של 0.7% במרץ, ומתחילת השנה היא רושמת תשואה חיובית של 0.4%. במקום השני במרץ נמצאת מיטב עם תשואה שלילית של 1% (ותשואה חיובית של 0.3% מתחילת השנה), ומנורה מבטחים מגיעה למקום השלישי עם תשואה שלילית של 1.1% (ואיזון מתחילת השנה).

בתחתית נמצאת גם כאן אינפינטי עם תשואה שלילית של 2.6% במרץ ושל 1.1% מתחילת השנה. בין הגופים הגדולים ירדה קרן הפנסיה של אלטשולר שחם ב-1.8% במרץ והשלימה ירידה של 1.4% מתחילת השנה. מעליה נמצאת קרן הפנסיה של מור עם חודש חלש בו ירדה ב-1.6%, אך עדיין עלתה ב-0.8% מתחילת השנה - הנתון החיובי ביותר בין קרנות הפנסיה.

סוד ההצלחה של מור

"התנודתיות פה בשביל להישאר", קובע ערן קלינסקי, סמנכ"ל השקעות במור גמל ופנסיה. "אחרי הנפילות בוול סטריט בתחילת חודש אפריל, ראינו יום אחד שבו נרשמו עליות שהיו בין הגבוהות בהיסטוריה של שוק ההון, ואז השוק חזר לרדת. התנודתיות הזו היא משהו שמאפיין משברים. אי הוודאות עדיין פה.

"בסופו של דבר, סיפור המכסים עדיין פה. גם אם יש דחייה של 90 יום ביישום שלהם. להערכתי, גם אם יהיה מו"מ בין ארה"ב למדינות השונות, עדיין יוטלו מכסים, כך שזה עלול להוביל למיתון. צריך גם לזכור ששוק המניות בארה"ב הגיע לרמות מכפילים גבוהות, אז הוא יותר פגיע לזעזועים. בשורה התחתונה יש כאן איש אחד שקיבל החלטה (הנשיא טראמפ, ח"ש), והוא יכול לעשות סיבוב פרסה ולחזור אחורה. השאלה איך הוא יירד מהעץ הזה. בהתאם להחלטות של טראמפ, כך תהיה תגובת השוק".

מה עזר לבית ההשקעות מור להוביל בדירוג התשואות? לפי קלינסקי "מדובר בפיזור וניהול הסיכונים. הפיזור שביצענו ברמה הגאוגרפית והסקטוריאלית הוא הסוד של מה שעזר ותרם לנו, בין ביתר חשיפה מאוזנת בין ישראל לחו"ל".

בהקשר הזה הוא מוסיף, כי "ברבעון הראשון של 2025 נשברה הפרדיגמה שרווחה בשוק ההון וליוותה אותנו הרבה זמן לפיה: רק ארה"ב ורק מניות, בדגש על הצמדה למדד S&P 500. לפי אותה תפיסה, זה היה הסוס המנצח שתמיד עולה. אנחנו במור בהחלט לא היינו שם וזה מה שעזר לנו (במרץ ומתחילת השנה, ח"ש). ביצענו פיזור וגם איזון בתיק בין השקעה בחוב לבין השקעה במניות".

ישראל פחות חשופה

קלינסקי מוסיף, "יש לנו חשיפה במסלולים הכלליים, גם בהשקעות בנכסים לא סחירים. בתקופות שבהן מדד הנאסד"ק עלה ב-30% בשנה בשנים כמו 2023 ו-2024, הייתה דעה רווחת שנכסים לא סחירים הם לא טובים. אלה נכסים שלא יודעים כיצד להתמודד עם עליות של 30% בשנה, אבל הנכסים הלא סחירים נותנים לאורך זמן תשואה עודפת בסיכון נמוך יותר ואנחנו רואים את הפירות של זה בשנה כזאת".

האם במור חוששים לנוכח המשך הטלטלה בשווקים? "למזלנו ולשמחתנו הגענו ערוכים", אומר קלינסקי. "אנחנו לא מאלה שצריכים עכשיו לשבור את הראש יותר מדי. אפשר לחזק דברים שנראים יותר מעניינים בשוליים, אבל ברמת העיקרון הסוד הוא המשך הפיזור של ההשקעות. הגענו ערוכים וממוצבים טוב. האירוע עוד לא נגמר, לכן צריך לעקוב אחרי ההחלטות של טרמפ ולהגיב בהתאם".

ומה באשר לכלכלה בארץ? קלינסקי מעריך בזהירות שהטלטלות מעבר לים פחות ישפיעו עלינו, מה שמתבטא זה מכבר בביצועי היתר של מדדי הבורסה התל אביבית על פני הבורסות הזרות. לדבריו, "ישראל פחות חשופה למשבר. אבל אם יהיה מיתון עולמי כולם יירטבו, כולל השוק המקומי. ועדיין נראה שהבנקים כאן פחות חשופים למשבר".

איתי ליפקוביץ' מנכ"ל בית ההשקעות ניו הורייזן מתאר בפני גלובס את החשש להמשך התוצאות החלשות בגמל ובפנסיה. הוא אומר כי "מתחילת אפריל, מדד תל אביב 35 בעלייה, כך הקופות שהיו חשופות הרבה יותר לחו"ל נפגעו יותר, מאלו שבחרו להגדיל חשיפה לשוק הישראלי. הגופים החשופים למדדי המניות בארה"ב, צפויים לספוג ירידה משמעותית הרבה יותר. הדולר שהיה מגן בתקופות של ירידות על מדדי חו"ל שמר על ערכו ולא התחזק כפי שקורה בתקופות של ירידות. לכן הדולר לא היווה כרית ביטחון במשבר הזה, כמו שקורה ברוב המשברים, לכן ככל שאתה חשוף יותר לארה"ב ככה התשואה יותר שלילית".