"הגל הבא של ההייטק העולמי והישראלי הוא הגל של הדיפ־טק - גל שמבחינתי הוא ממש גל של להיות או לחדול בהיבט של צמיחת ההייטק. דיפ־טק הוא לא רק תוכנה שצריך לכתוב, כמו בהייטק ה'מסורתי', הוא כולל גם פריצת דרך מדעית טכנולוגית. לדוגמה - מחשוב קוונטי, היתוך גרעיני ועוד. בדרך־כלל מדובר באתגר גלובלי משמעותי. 97% מהחברות הללו מנסות לפצח את ה־SDG (יעדים לפיתוח בר־קיימא - י"נ), המוגדר כאחד המאמצים החשובים מבחינת האו"ם" - כך אמר היום (ד') דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, בכנס TECH IL של גלובס.

כנס TECH IL | נדב צפריר בהופעה ראשונה: "צ'ק פוינט תמציא מחדש איך נראה סייבר בעידן הבינה המלאכותית"
כנס TECH IL | שלו חוליו: "אם הייתה נשמעת אזעקה על כל מתקפת סייבר, הציבור היה מבין איפה אנחנו חיים"
כנס TECH IL | אלונה בר און: "תהליך בחירת הסטארט־אפים של גלובס מבוסס על עקביות, מקצועיות, נימוקים, שקיפות ויצירת ערך"

בין אמר עוד כי תחום הדיפ־טק אינו חדש לישראל, וכי "חברות כמו ראד ואינדיגו הוותיקות הן חברות דיפ־טק, וגם כיום התחום הזה מוביל קדימה כאן, וישראל נמצאת בנקודת זינוק מצוינת. מספר חברות היוניקורן בתחום הזה עולה, בעוד ברוב התחומים האחרים בהייטק הוא יורד".

תשואה גבוהה ביחס ליתר התחומים

בין דיבר גם על ההשקעה בדיפ־טק, שנחשבת לדבריו ככזו בעלת סיכון גבוה יותר: "ידוע שסטארט־אפים באשר הם טומנים בחובם סיכון גבוה בעת הקמתם, ובדיפ־טק יש ציר גדול נוסף של סיכון, והוא ה'פיצוח' של הטכנולוגיה, קרי אם הרעיון המתגבש יצליח לקרום עור וגידים. מדובר במשימה לא פשוטה, ובגלל שיש סיכון טכנולוגי כזה, הזמן להגעה להכנסות הוא בדרך־כלל ארוך יותר, הרגולציה יותר כבדה, וההשקעה הנדרשת מהמשקיעים גדולה יותר. כמו כן, ישנו מיעוט משקיעים המתמחים בתחום הזה. ובכל זאת, מי שכן משקיע בדיפ־טק רואה תשואה גבוהה יותר: התשואה הממוצעת בתחום הדיפ־טק היא 26%, לעומת 21% בהייטק ה'מסורתי'".

מנכ"ל רשות החדשנות דיבר על נקודת הזינוק הטובה שבה נמצאת ישראל בקשר לדיפ־טק, וגיבה זאת במספרים: "ישראל היא כיום מהמדינות המובילות בעולם ב'צפיפות' חברות דיפ־טק", הוא אומר. "שיעור ההשקעה בדיפ־טק בישראל, מתוך התוצר המקומי הגולמי, הוא 2.5% - מקום ראשון בעולם. שבדיה ניצבת במקום השני, וארה"ב שלישית, על אף ששם המספרים המוחלטים כמובן גבוהים הרבה יותר".

בין ציין כי בישראל פועלות כבר כיום חברות פורצות דרך ברמה עולמית, והציג ארבע מהן ש"בכולן רשות החדשנות השקיעה מתחילת דרכן. חצבנו את הדרך וחיפשנו איך דואגים שישראל תהיה על הגל של הדיפ־טק, פתחנו קרן הזנק לחברות כאלה בשלבים ראשונים - ולדעתי זו הקרן הממשלתית הטובה ביותר היום בעולם. אנחנו משקיעים בשלבים שונים לאורך הדרך, וכבר מהשלבים הראשוניים ומעמידים עד 80% מהכסף בשלב הרעיון, רק כדי לבדוק שהוא אכן יכול לעבוד. כך נוצרת בסופו של תהליך נבחרת של חברות הדיפ־טק הכי טובות שיש.

"השנה נשקיע כ־200 מיליון דולר בחברות דיפ־טק שנמצאות בשלב הראשוני שלהן, כדי שישראל תישאר בחזית. בכל מקום בעולם יש 'האבּים' של חדשנות, והממשלות שופכות כספים רבים בתחום. ישראל מדורגת במקום מצוין, והתפקיד שלנו הוא לדאוג שתישאר במקום הזה, כמעצמת דיפ־טק".

*** גילוי מלא: הכנס מתקיים בשיתוף-פעולה עם Startup Nation Central STARKWARE, מיקרוסופט ישראל, DREAM, פישר (FBC & Co), רשות החדשנות ומקורות