גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקבלנים שהפכו מיליארדרים בעזרת העלייה במחירי הדירות: מיעקב אטרקצ'י ועד האחים עמרם

עם העלייה החדה במחירי הדירות בישראל בשנים האחרונות, ראו בעלי החברות היזמיות בת"א זינוק ברווחים ובשווי החזקותיהם ● כפועל יוצא מחזיקים בעלי שליטה ב-10 מהחברות המובילות, מניות בשווי מצרפי של כ-16 מיליארד שקל "על הנייר" ● וגם: מה הוביל לירידה במניות הנדל"ן מתחילת השנה הנוכחית, ומה צפוי בענף בהמשך?

ברק רוזן ואסי טוכמאייר, יגאל דמרי, האחים צחי ועידו חג'ג', יעקב אטרקצ'י, יוסי פרשקובסקי, צחי ארבוב / צילום: אלדד רפאלי, אייל פישר, שי תמיר, ראובן קפלינסקי, טל גבעוני, אלכס פרגמנט
ברק רוזן ואסי טוכמאייר, יגאל דמרי, האחים צחי ועידו חג'ג', יעקב אטרקצ'י, יוסי פרשקובסקי, צחי ארבוב / צילום: אלדד רפאלי, אייל פישר, שי תמיר, ראובן קפלינסקי, טל גבעוני, אלכס פרגמנט

השנתיים האחרונות היו הפכפכות בענף הנדל"ן למגורים בישראל. בעוד שבשנה שקדמה לפרוץ המלחמה נרשמה ירידה חדה במספר הדירות שנמכרו במשק, על רקע סביבת הריבית הגבוהה לצד המחאה הציבורית נגד הרפורמה המשפטית, הרי שמתחילת 2024 חל זינוק במכירות הקבלנים וזאת בעיקר תודות למבצעי מימון אגרסיביים שבהם נקטו היזמים (80/20 ודומיה, שבהם משלם הרוכש רק מקצת ממחיר הדירה במועד הרכישה, ואת היתרה בעת המסירה).

דודי ויסמן מנסה שוב לחזור לבורסה בתל אביב עם סונול נדל"ן
הפרויקט בחיפה שגילה - ללא הקלות, מחיר למשתכן לא היה רווחי

בשבוע שעבר התפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ, ממנו עלה שמחירי הדיור ממשיכים לטפס במהירות - עלייה של 7.4% בתוך שנה, כפול מקצב האינפלציה. בפרספקטיבה של שלוש השנים האחרונות מדובר בעלייה מצטברת של 21% במחירי הדירות בישראל (לפי הלמ"ס), שתורגמה לזינוק ברווחי יזמי הבנייה.

התאוששות המכירות באתרי הבנייה תורגמה אשתקד לעלייה של 43% במדד ת"א בנייה, המאגד את יזמיות הבנייה למגורים הגדולות בבורסה. עם זאת, מתחילת 2025 התהפכה המגמה ומניות הנדל"ן נסחרו בדרך כלל בירידות (המדד איבד כ-11% בתקופה זאת). ועדיין, בפרספקטיבה של שנה לאחור, מציג המדד עלייה של 19% כאשר חלק מהמניות הנכללות בו נסקו בעשרות אחוזים.

מבדיקת שווי ההחזקות של בעלי השליטה ב-10 מחברות הבנייה למגורים הגדולות שנסחרות בת"א - חלקן מוכרות כמו דמרי, אאורה ואזורים, ולצידן כאלה ששמן פחות מוכר בציבור (עמרם אברהם, צבי צרפתי ואפי קפיטל), עולה כי שווי השוק של החזקותיהם המצרפיות עומד על כמעט 16 מיליארד שקל.

דמרי ואטרקצ'י בראש

הקבלן העשיר ביותר מקרב יזמי הבנייה הגדולים בבורסה הוא יגאל דמרי, בעל השליטה (58%) בחברת הבנייה הנושאת את שמו, שצמחה ופועלת בעיקר בערי דרום הארץ. שווי השוק של החזקותעט בחברה עומד כיום על 3.7 מיליארד שקל, כאשר מניית דמרי עלתה בשנה החולפת בכ-9% (ו-231% בחמש שנים).

בשיחה עם גלובס לפני חודש העריך דמרי כי "לצערי הרב מחירי הדיור ימשיכו לעלות. אני לא רוצה שזה יקרה, אבל זאת המציאות שאני מדבר עליה הרבה שנים. המחירים ימשיכו לטפס יותר בפריפריה ופחות במרכז. המגבלות שמוטלות כעת על בנקים ייקרו את עלויות המימון ליזמים, ואם מייקרים עלויות מימון - מחירי הדירות עולים".

שני יזמים נוספים בצמרת שהפכו בשנים האחרונות למיליארדרים על הנייר, הם יעקב אטרקצ'י, שחברת אאורה שבשליטתו (48%) מתמחה בפרויקטים של התחדשות עירונית, והרשי פרידמן, בעל השליטה בחברת הבנייה הוותיקה אזורים .

שווי החזקותיו של אטרקצ'י הוא 2.5 מיליארד שקל, לאחר שמניית אאורה קפצה 32% בשנה החולפת. אאורה נחשבת לסוג של "סינדרלה" בענף הבנייה למגורים, לאחר שמנייתה נסקה בכמעט 1500% בתוך חמש שנים, הודות להתמקדות בתחום ההתחדשות העירונית שהפך ללהיט לאומי.

אחריו ניצב כאמור הרשי פרידמן, שנתח מניותיו באזורים (48%) שווה כיום בבורסה 2.4 מיליארד שקל.

מניית אזורים טיפסה ב-2% בשנה החולפת ו-163% בחמש שנים, הודות לשיפור ניכר בתוצאותיה על רקע היקפי הפעילות הגדולים שלה בשוק הדירות. לאחרונה התרחש זעזוע בחברה לאחר שהמנכ"ל הוותיק רון אבידן עזב אותה לטובת ניהולה של קבוצת עזריאלי, ואת מקומו תפס עדי דנה.

החדשים: עמרם ושקדי

בבורסה בתל אביב נערכים כיום לגל הנפקות שיכלול על פי ההערכות בעיקר חברות מתחום הנדל"ן. בשנים האחרונות הללו הסתפקו בגיוסי אג"ח, לעיתים כשלב ביניים בדרך להנפקת מניות - לאחר שהחברה מוכיחה את עצמה בעיני פעילי השוק.

בדרך זו הגיעו בעלי שליטה בשתי חברות יזמיות לעשירייה הפותחת של מתעשרי הנדל"ן. הראשונים הם האחים אלון ויורם עמרם, אשר הנפיקו את מניות החברה המשפחתית שלהם, עמרם אברהם , במאי אשתקד - לאחר הנפקת חוב ראשונה שביצעו ביולי 2022.

מאז הנפקת המניות ועד היום זינקה מניית עמרם אברהם, הבונה בעיקר במסגרת תוכניות הממשלה (מחיר למשתכן ודומיה) ב-53% ושווי החזקות האחים בחברה (76%) עומד כיום על 2 מיליארד שקל. שוק ההון הביע אמון במשפחת הקבלנים מחדרה, שנכון לסוף השנה שעברה יש לה 17 אלף יחידות דיור לשיווק, מתוכן כשליש בתחום ההתחדשות העירונית.

הקבלן השני שהגיע לבורסה בדרך דומה הוא אפי שקדי, בעל השליטה באפי קפיטל נדל"ן (64%), שנתח מניותיו בחברה מוערך בכחצי מיליארד שקל. מניית החברה זינקה בשנה האחרונה ב-35%, לאחר שהונפקה כמה חודשים קודם לעמרם אברהם, בפברואר אשתקד.

יזמים נוספים שממוקמים בעשירייה הראשונה של עשירי הנדל"ן היזמי בבורסה (על הנייר בינתיים) הם דמויות מוכרות הרבה יותר בענף הבנייה למגורים. בין היתר, מדובר בשותפים הוותיקים ברק רוזן ואסי טוכמאייר, בעלי השליטה בחברת ישראל קנדה , שלהם יחד החזקות בכ-36% ממניותיה, נתח ששווה 1.4 מיליארד שקל. ישראל קנדה שמתמחה בייזום פרויקטי יוקרה בגוש דן, הרחיבה בשנים האחרונות את פעילותה גם לתחומי הנדל"ן בחו"ל והמלונאות (כולל רכישת רשת מלונות בראון). מניית ישראל קנדה ירדה בשנה האחרונה ב-13% אך בחמש שנים סיפקה זינוק של 139%.

קצת מתחת ממוקמים בני משפחת פרשקובסקי , בעלי חברת הבנייה הוותיקה שמתמקדת בפרויקטים למגורים ברחבי הארץ בערים כמו חיפה, לוד, הרצליה, תל אביב ורחובות. בני המשפחה: ארנון, יוסי (היו"ר), שרון (המנכ"ל) ומאיה קרדי מחזיקים ביחד 70% ממניות - נתח ששווי השוק שלו עומד על כ-1.3 מיליארד שקל לאחר עלייה של 81% בחמש שנים.

מבין יזמי הנדל"ן ששווים פחות ממיליארד שקל על הנייר בולט צחי ארבוב, בעל המניות הגדול ביזמית פרויקטי היוקרה בת"א - קבוצת אקרו . ארבוב מחזיק ברבע ממניות החברה, שוויין עומד כיום על יותר מ-850 מיליון שקל. מאז הנפקתה בשנת 2022, איבדה מניית אקרו כ-20% מערכה, אך בשנה החולפת עלתה בכ-31%. עוד בני משפחה שראו נסיקה במחירי המניה שלהם, הם בני משפחתו של הקבלן הוותיק צבי צרפתי. ביחד הם מחזיקים ב-65% ממניות החברה הציבורית צרפתי , שנסקה ב-289% בתוך חמש שנים.

"הקבלנים מספיק יצירתיים"

כיצד תפחו החזקות הקבלנים לרמות כאלה, והאם הנפילה במניות חברות הבנייה מתחילת השנה צריכה להדאיג אותם?

זיו עין אלי, אנליסט הנדל"ן של אי.בי.אי אומר כי "צריך ללכת לסוף 2024 אז הייתה אופטימיות גדולה בשוק. ראינו את כלל מניות חברות הבנייה למגורים מטפסות לשוויים מאוד גבוהים. הנדל"ן בארץ מושפע מאוד מאווירה וריבית - החזרה ללחימה בתחילת השנה ביחד עם הפנמה של השוק לכך שהריבית במשק לא הולכת לרדת בקרוב בצורה דרמטית ביחד עם הרווחים מעליות השערים ב-2024 הובילו למימושים אגרסיביים במניות חברות הבנייה".

כמו כן, לדבריו, "העלאת המע"מ בתחילת השנה ב-1%, הוביל לזינוק ברכישת דירות בחודשים נובמבר-דצמבר שקדמו לו. לכן, כאשר החלה 2025 היה די צפוי שנראה ירידה במכירת הדירות אצל הקבלנים".

ומה צפוי קדימה? עין אלי מעריך כי "נבין את המגמה במכירת הדירות רק בחודשים מאי - יוני. הנתונים של חודש מרץ צפויים להיות גם חלשים ביחס ל-2024, וגם באפריל עם חג הפסח כנראה שהמכירות לא יהיו גבוהות, כך שבחודש מאי-יוני נוכל להבין טוב יותר את המגמה שתלווה אותנו במהלך השנה".

הוא מדגיש כי המגבלה של בנק ישראל לא בלמה לגמרי את מבצעי ה-80/20, משום שלדבריו, עדיין ניתן למכור כך, אך הדבר ידרוש ריתוק הון גבוה יותר מהבנקים ויש לעמוד ברף הלוואות הבלון שקבע המפקח על הבנקים. "מכירות ה-80/20 יכולות להימשך אך הן יהיו מגולמות במחיר הדירה, ואני מעריך שהקבלנים מספיק יצירתיים למצוא דרכים להמשיך ולמכור דירות תחת המגבלות שהטיל המפקח על הבנקים".

עוד כתבות

המנכ''ל ליפ־בו טאן בכנס אינטל ויז'ן בסוף מרץ / צילום: אינטל

גם מנכ"ל אינטל הגיע למסקנה: זה הזמן להפסיק עם ישיבות מיותרות

חזרתו של ליפ-בו טאן לאינטל, הפעם כמנכ"ל, לוותה בהבטחה מצד הדירקטוריון: טאן יקבל את החופש לטפל בבעיית השורש האמיתית של החברה, והיא התרבות הארגונית והבירוקרטיה ● גוגל הפיגה את החשש שמא שימוש בצ'ט בוטים מבוססי AI יקטין את ההכנסות מחיפושים, לאחר דוחות מצוינים שעקפו כל תחזית אפשרית

חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi

החברה שמספקת 100 רחפנים בשבוע לצה"ל בשיתוף פעולה חדש

שתי חברות ישראליות ישתפו פעולה בתחום הרחפנים, ארה"ב תשקיע ביכולות תת־מימיות בלתי מאוישות, גרמניה תספק לאוקראינה טילי כתף שיוצרו בברית־המועצות, הודו מתכננת להגדיל את צי מטוסי רפאל, ואיחוד האמירויות ירכוש מטוסי קרב מתקדמים מקוריאה הדרומית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חניכי המדרשה למנהיגות עין פרת / צילום: תמונה פרטית

המדרשה שתעניק 77 אותות גבורה לרגל יום העצמאות

המדרשה למנהיגות חברתית עין פרת תקיים במוזיאון הסובלנות בירושלים כנס מיוחד בו יחולקו אותות ל-77 גיבורים וגיבורות ● בין מקבלי האות: אייל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז"ל, ורז פרויליך, מנכ"ל משרד התרבות לשעבר, שנפצע קשה בתחילת המלחמה וחזר לנהל בית ספר ● אירועים ומינויים

טרטר אינטיאס על העצם / צילום: אסף קרלה

אין ים בצפת, אבל יש טרטר דג: המסעדה המפתיעה של הצפון

בר היין 26.8, שממוקם במלון הבוטיק כנען בצפת, מתבסס על תוצרת שגדלה עד 26.8 קילומטר ממנו ● התוצאה: אוכל מאופק וטעים

המדריכים שיעזרו לכם לשמור על הכסף

המדריכים שיעזרו לכם לשמור על הכסף

בצל הגזירות וההתייקרויות, יש מהלכים שניתו לעשות כדי לשמור על הכסף שלכם ואפילו להגדיל אותו ● להזיז את הכסף מהעובר ושב, לדרוש החזרי מס ולבצע מהלך פשוט שיחסוך לכם הוצאות על חשמל - גלובס מציג סדרת מדריכים על הדברים שמשתלם להתעכב עליהם

נמלים אורגות. בונות יחד בית / צילום: באדיבות פרופ' עופר פיינרמן

מנמלים ועד שפנים: מה חיות יכולות ללמד אותנו על שיתוף פעולה?

למה נמלים מצליחות יותר מאנשים לסחוב יחד חפץ כבד, איך דבורים מאמתות מידע ומה משיגים זרזירים כשהם עפים כגוש אחד ● ארבעה חוקרים מספרים על מחקרים פורצי דרך על תקשורת רשתית של בעלי חיים, שהציגו לאחרונה בכנס חדשנות

השבוע בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP- Robert F. Bukaty, Channi Anand, Evan Lucci, Shutterstock

הקנדים צועדים לקלפיות בסימן מכסי טראמפ; ולאן רצים הרובוטים הסיניים

בחירות בקנדה - והתפרצויותיו של טראמפ עוזרות כנראה לשמאל לנצח ● טראמפ מגלה את 'תוכנית השלום' שלו לאוקראינה ● טרור מוטרף במורדות ההימליה ● הרובוטים בסין רצים לא רע ● את מי הכתיר עיתון ספורט איטלקי ל"אלוף העולם" ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אלי רייפמן / עיבוד: תמר מצפי

המשקיעים מבולבלים, בת הזוג חוששת לחייה: לאן נעלם אלי רייפמן?

לכולם היה נראה כי אלי רייפמן, פושט הרגל שהורשע במרמה, מעוניין לשים קץ לסאגת החוב שלו ● עד שיום אחד, בחודש שעבר, הוא נעלם - וכך גם סכומי העתק שלקח ממקורבים ● המסרים המרגיעים ששלח, הטענות של בת זוגו שהונה גם אותה וההשערות בדבר הסגרתו: מאחורי הפרשה רצופת השאלות

אזור אלטדנה לאחר השריפות. השיקום צפוי לקחת שנים / צילום: Shutterstock

השריפות בלוס אנג'לס הן הזדמנות לבנייה מחדש: האם הצפיפות תגדל?

שריפות שהרסו שתי שכונות בעיר החמירו עוד יותר את מצוקת הדיור בקליפורניה ● כעת, גוברת ההתנגדות להגדלת הצפיפות לצורך בניית יחידות דיור נוספות

ארז בן ישי, לשעבר מנכ''ל PromAI / איור: גיל ג'יבלי

התחזה לטייס, ניהל רומן וסיבך את החברה: ״הצ׳ט המציא לי מסמך״

המנכ"ל לשעבר של חברת PromAI, ארז בן ישי, שניהל רומן עם המייסדת, תיאר לחוקרים פרטיים כיצד המציא עסקאות עם חברות ענק, ובהן בואינג ● במסמך שהוגש כחלק מתביעה נגדו מתאר בן ישי כיצד השתמש ב-AI כדי לייצר תרמית שעלתה לחברת הסטארט-אפ מיליונים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אוהד צויגנברג/ידיעות אחרונות, יוסי כהן, Shutterstock

מתוכננת בשבוע הבא לא שביתה אחת, אלא שתיים

הממשלה לא חושפת את השיקולים בשוק הקנאביס ● עד שמצאו איך להוזיל את עלויות ביטוחי הרכב, כלום לא קורה ● ושתי שביתות מאיימות על ההורים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

נהג טנק בגדוד 79 נפל בקרב בצפון הרצועה, שמו טרם הותר לפרסום

חוליית מחבלים ירתה טיל נ"ט וביצעה ירי צליפה, 3 נפצעו - בהם שניים במצב קשה ● אות חיים מעמרי מירן: "אני ממש מתגעגע לילדות שלי ואישתי" ● "בתנאים הנכונים": סוריה מעוניינת להצטרף להסכמי אברהם ● דיווח: איראן מחזקת את האבטחה סביב המתחמים הגרעיניים התת-קרקעיים שלה ● 59 חטופים - 566 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

המוניות האוטונומיות / צילום: יח''צ יצרן

הרובוטקסי כבר כאן: השותפות של שתי ענקיות הרכב שמקפיצה את מניית מובילאיי

פולקסווגן וחברת שירותי התחבורה השיתופית UBER, יפעילו בארה"ב שירותי מוניות אוטונומיות על בסיס הטכנולוגיה של מובילאיי ● בעקבות ההכרזה, מזנקת היום מניית מובילאיי במסחר בארה"ב

בית המשפט ראה בהתנהלותו של הבעל הפרה יסודית של הסכם הממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Burdun Iliya

אישה התנגדה לפעול בהתאם להוראות הסכם הממון. איך הכריע בית המשפט?

זוג שנישא בשנת 1992, חתם בשנת 2002 על הסכם ממון. 20 שנה מאוחר יותר הגיעו נישואיהם לקיצם ● הבעל עתר לחלק את הרכוש שנצבר להם במהלך הנישואים בהתאם להוראות הסכם הממון, והאישה התנגדה וטענה כי כל צד צריך להישאר עם הזכויות הצבורות על שמו ● בית המשפט ראה בהתנהלותו של הבעל הפרה יסודית של הסכם הממון, ולכן באופן חריג קיבל את עתירת האישה

רנו קליאו / צילום: יח''צ

סלובקיה במקום טורקיה: המכונית שחוזרת לכבישי ישראל תמורת 125 אלף שקל

יבואנית רנו, חידשה את יבוא מכונית הסופר-מיני "קליאו", לאחר שיבוא המכונית מטורקיה הופסק בשנה שעברה בעקבות חרם היצוא של ארדואן ● מס הנסועה על כלי רכב חשמליים ורכבי פלאג-אין, יפגע במסירות בפלחים מופחתי הזיהום של שוק הרכב ● חברת דלק רכב תחנוך לקראת סוף השנה את תחנת החלפת הסוללות המהירה הראשונה של מותג הרכב החשמלי הסיני NIO בישראל ● השבוע בענף הרכב

גל חדש של עליות מחירים יצא לדרך / איור: גיל ג'יבלי

גל חדש של עליות מחירים במזון יצא לדרך, ואין מי שיעצור אותו

תנובה הודיע על העלאת מחירים רוחבית והצטרפה לדיפלומט שיצאה בהודעה דומה ● בין הסיבות: הודעת המדינה על התייקרות מוצרי החלב שבפיקוח, העלייה בשכר המינימום וחולשת השקל

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Heinz Troll European Patent Office-min

מובילאיי עקפה את הציפיות ומצהירה: "נעמוד בתחזית שלנו"

ההכנסות ברבעון הסתכמו ב-438 מיליון דולר, מעל הצפי וצמיחה של 83% ביחס לרבעון המקביל ● צימצה את ההפסד הנקי ב-53.2% ל-102 מיליון דולר ● פרופסור שעשוע: "אחד הרבעונים המשמעותיים ביותר שנרשמו"

צילום אוויר של אושוויץ / צילום: הארכיון הלאומי של ארה”ב

בעלות הברית כן ידעו מה התרחש באושוויץ

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: יש שטוענים כי במערב לא ידעו על היקף הרצח באושוויץ. העדויות מציגות תמונה שונה לחלוטין

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

"מחדל" ו-"בושה": התקלה בבנק הבינלאומי הכעיסה את המשקיעים

תקלת החשמל גרמה לשיבושים בכספומטים, בסניפים, במחשבים ובמסחר בשוק ההון דרך הבנק ● משמעות הפגיעה: "דווקא ביום הכי עמוס בחודש בתחום האופציות, אנשים אכלו קש" ● התקלה נמשכה מספר שעות ובסביבות 15:00 אחר הצהריים הסתיימה לחלוטין כשגם מערכות המסחר חזרו לפעול  

 

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

תביעת נאמן דורי בנייה על חצי מיליארד שקל נגד EY וחלק מבעלי התפקידים נדחתה על הסף

תביעת ענק נגד נושאי משרה לשעבר בדורי בנייה וחברת רואי החשבון EY נדחתה בשל התיישנות ● נגד ג'י סיטי, קבוצת עמוס לוזון ונושאי משרה בה תתברר התביעה, במסגרתה נטען כי האחריות לקריסת החברה היא על בעלות השליטה ונושאי המשרה • דורי בנייה נותרה עם תביעות חוב של מעל 750 מיליון שקל, וב-2019 נפתחו נגדה הליכי חדלות פירעון