גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקבלנים שהפכו מיליארדרים בעזרת העלייה במחירי הדירות: מיעקב אטרקצ'י ועד האחים עמרם

עם העלייה החדה במחירי הדירות בישראל בשנים האחרונות, ראו בעלי החברות היזמיות בת"א זינוק ברווחים ובשווי החזקותיהם ● כפועל יוצא מחזיקים בעלי שליטה ב-10 מהחברות המובילות, מניות בשווי מצרפי של כ-16 מיליארד שקל "על הנייר" ● וגם: מה הוביל לירידה במניות הנדל"ן מתחילת השנה הנוכחית, ומה צפוי בענף בהמשך?

ברק רוזן ואסי טוכמאייר, יגאל דמרי, האחים צחי ועידו חג'ג', יעקב אטרקצ'י, יוסי פרשקובסקי, צחי ארבוב / צילום: אלדד רפאלי, אייל פישר, שי תמיר, ראובן קפלינסקי, טל גבעוני, אלכס פרגמנט
ברק רוזן ואסי טוכמאייר, יגאל דמרי, האחים צחי ועידו חג'ג', יעקב אטרקצ'י, יוסי פרשקובסקי, צחי ארבוב / צילום: אלדד רפאלי, אייל פישר, שי תמיר, ראובן קפלינסקי, טל גבעוני, אלכס פרגמנט

השנתיים האחרונות היו הפכפכות בענף הנדל"ן למגורים בישראל. בעוד שבשנה שקדמה לפרוץ המלחמה נרשמה ירידה חדה במספר הדירות שנמכרו במשק, על רקע סביבת הריבית הגבוהה לצד המחאה הציבורית נגד הרפורמה המשפטית, הרי שמתחילת 2024 חל זינוק במכירות הקבלנים וזאת בעיקר תודות למבצעי מימון אגרסיביים שבהם נקטו היזמים (80/20 ודומיה, שבהם משלם הרוכש רק מקצת ממחיר הדירה במועד הרכישה, ואת היתרה בעת המסירה).

דודי ויסמן מנסה שוב לחזור לבורסה בתל אביב עם סונול נדל"ן
הפרויקט בחיפה שגילה - ללא הקלות, מחיר למשתכן לא היה רווחי

בשבוע שעבר התפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ, ממנו עלה שמחירי הדיור ממשיכים לטפס במהירות - עלייה של 7.4% בתוך שנה, כפול מקצב האינפלציה. בפרספקטיבה של שלוש השנים האחרונות מדובר בעלייה מצטברת של 21% במחירי הדירות בישראל (לפי הלמ"ס), שתורגמה לזינוק ברווחי יזמי הבנייה.

התאוששות המכירות באתרי הבנייה תורגמה אשתקד לעלייה של 43% במדד ת"א בנייה, המאגד את יזמיות הבנייה למגורים הגדולות בבורסה. עם זאת, מתחילת 2025 התהפכה המגמה ומניות הנדל"ן נסחרו בדרך כלל בירידות (המדד איבד כ-11% בתקופה זאת). ועדיין, בפרספקטיבה של שנה לאחור, מציג המדד עלייה של 19% כאשר חלק מהמניות הנכללות בו נסקו בעשרות אחוזים.

מבדיקת שווי ההחזקות של בעלי השליטה ב-10 מחברות הבנייה למגורים הגדולות שנסחרות בת"א - חלקן מוכרות כמו דמרי, אאורה ואזורים, ולצידן כאלה ששמן פחות מוכר בציבור (עמרם אברהם, צבי צרפתי ואפי קפיטל), עולה כי שווי השוק של החזקותיהם המצרפיות עומד על כמעט 16 מיליארד שקל.

דמרי ואטרקצ'י בראש

הקבלן העשיר ביותר מקרב יזמי הבנייה הגדולים בבורסה הוא יגאל דמרי, בעל השליטה (58%) בחברת הבנייה הנושאת את שמו, שצמחה ופועלת בעיקר בערי דרום הארץ. שווי השוק של החזקותעט בחברה עומד כיום על 3.7 מיליארד שקל, כאשר מניית דמרי עלתה בשנה החולפת בכ-9% (ו-231% בחמש שנים).

בשיחה עם גלובס לפני חודש העריך דמרי כי "לצערי הרב מחירי הדיור ימשיכו לעלות. אני לא רוצה שזה יקרה, אבל זאת המציאות שאני מדבר עליה הרבה שנים. המחירים ימשיכו לטפס יותר בפריפריה ופחות במרכז. המגבלות שמוטלות כעת על בנקים ייקרו את עלויות המימון ליזמים, ואם מייקרים עלויות מימון - מחירי הדירות עולים".

שני יזמים נוספים בצמרת שהפכו בשנים האחרונות למיליארדרים על הנייר, הם יעקב אטרקצ'י, שחברת אאורה שבשליטתו (48%) מתמחה בפרויקטים של התחדשות עירונית, והרשי פרידמן, בעל השליטה בחברת הבנייה הוותיקה אזורים .

שווי החזקותיו של אטרקצ'י הוא 2.5 מיליארד שקל, לאחר שמניית אאורה קפצה 32% בשנה החולפת. אאורה נחשבת לסוג של "סינדרלה" בענף הבנייה למגורים, לאחר שמנייתה נסקה בכמעט 1500% בתוך חמש שנים, הודות להתמקדות בתחום ההתחדשות העירונית שהפך ללהיט לאומי.

אחריו ניצב כאמור הרשי פרידמן, שנתח מניותיו באזורים (48%) שווה כיום בבורסה 2.4 מיליארד שקל.

מניית אזורים טיפסה ב-2% בשנה החולפת ו-163% בחמש שנים, הודות לשיפור ניכר בתוצאותיה על רקע היקפי הפעילות הגדולים שלה בשוק הדירות. לאחרונה התרחש זעזוע בחברה לאחר שהמנכ"ל הוותיק רון אבידן עזב אותה לטובת ניהולה של קבוצת עזריאלי, ואת מקומו תפס עדי דנה.

החדשים: עמרם ושקדי

בבורסה בתל אביב נערכים כיום לגל הנפקות שיכלול על פי ההערכות בעיקר חברות מתחום הנדל"ן. בשנים האחרונות הללו הסתפקו בגיוסי אג"ח, לעיתים כשלב ביניים בדרך להנפקת מניות - לאחר שהחברה מוכיחה את עצמה בעיני פעילי השוק.

בדרך זו הגיעו בעלי שליטה בשתי חברות יזמיות לעשירייה הפותחת של מתעשרי הנדל"ן. הראשונים הם האחים אלון ויורם עמרם, אשר הנפיקו את מניות החברה המשפחתית שלהם, עמרם אברהם , במאי אשתקד - לאחר הנפקת חוב ראשונה שביצעו ביולי 2022.

מאז הנפקת המניות ועד היום זינקה מניית עמרם אברהם, הבונה בעיקר במסגרת תוכניות הממשלה (מחיר למשתכן ודומיה) ב-53% ושווי החזקות האחים בחברה (76%) עומד כיום על 2 מיליארד שקל. שוק ההון הביע אמון במשפחת הקבלנים מחדרה, שנכון לסוף השנה שעברה יש לה 17 אלף יחידות דיור לשיווק, מתוכן כשליש בתחום ההתחדשות העירונית.

הקבלן השני שהגיע לבורסה בדרך דומה הוא אפי שקדי, בעל השליטה באפי קפיטל נדל"ן (64%), שנתח מניותיו בחברה מוערך בכחצי מיליארד שקל. מניית החברה זינקה בשנה האחרונה ב-35%, לאחר שהונפקה כמה חודשים קודם לעמרם אברהם, בפברואר אשתקד.

יזמים נוספים שממוקמים בעשירייה הראשונה של עשירי הנדל"ן היזמי בבורסה (על הנייר בינתיים) הם דמויות מוכרות הרבה יותר בענף הבנייה למגורים. בין היתר, מדובר בשותפים הוותיקים ברק רוזן ואסי טוכמאייר, בעלי השליטה בחברת ישראל קנדה , שלהם יחד החזקות בכ-36% ממניותיה, נתח ששווה 1.4 מיליארד שקל. ישראל קנדה שמתמחה בייזום פרויקטי יוקרה בגוש דן, הרחיבה בשנים האחרונות את פעילותה גם לתחומי הנדל"ן בחו"ל והמלונאות (כולל רכישת רשת מלונות בראון). מניית ישראל קנדה ירדה בשנה האחרונה ב-13% אך בחמש שנים סיפקה זינוק של 139%.

קצת מתחת ממוקמים בני משפחת פרשקובסקי , בעלי חברת הבנייה הוותיקה שמתמקדת בפרויקטים למגורים ברחבי הארץ בערים כמו חיפה, לוד, הרצליה, תל אביב ורחובות. בני המשפחה: ארנון, יוסי (היו"ר), שרון (המנכ"ל) ומאיה קרדי מחזיקים ביחד 70% ממניות - נתח ששווי השוק שלו עומד על כ-1.3 מיליארד שקל לאחר עלייה של 81% בחמש שנים.

מבין יזמי הנדל"ן ששווים פחות ממיליארד שקל על הנייר בולט צחי ארבוב, בעל המניות הגדול ביזמית פרויקטי היוקרה בת"א - קבוצת אקרו . ארבוב מחזיק ברבע ממניות החברה, שוויין עומד כיום על יותר מ-850 מיליון שקל. מאז הנפקתה בשנת 2022, איבדה מניית אקרו כ-20% מערכה, אך בשנה החולפת עלתה בכ-31%. עוד בני משפחה שראו נסיקה במחירי המניה שלהם, הם בני משפחתו של הקבלן הוותיק צבי צרפתי. ביחד הם מחזיקים ב-65% ממניות החברה הציבורית צרפתי , שנסקה ב-289% בתוך חמש שנים.

"הקבלנים מספיק יצירתיים"

כיצד תפחו החזקות הקבלנים לרמות כאלה, והאם הנפילה במניות חברות הבנייה מתחילת השנה צריכה להדאיג אותם?

זיו עין אלי, אנליסט הנדל"ן של אי.בי.אי אומר כי "צריך ללכת לסוף 2024 אז הייתה אופטימיות גדולה בשוק. ראינו את כלל מניות חברות הבנייה למגורים מטפסות לשוויים מאוד גבוהים. הנדל"ן בארץ מושפע מאוד מאווירה וריבית - החזרה ללחימה בתחילת השנה ביחד עם הפנמה של השוק לכך שהריבית במשק לא הולכת לרדת בקרוב בצורה דרמטית ביחד עם הרווחים מעליות השערים ב-2024 הובילו למימושים אגרסיביים במניות חברות הבנייה".

כמו כן, לדבריו, "העלאת המע"מ בתחילת השנה ב-1%, הוביל לזינוק ברכישת דירות בחודשים נובמבר-דצמבר שקדמו לו. לכן, כאשר החלה 2025 היה די צפוי שנראה ירידה במכירת הדירות אצל הקבלנים".

ומה צפוי קדימה? עין אלי מעריך כי "נבין את המגמה במכירת הדירות רק בחודשים מאי - יוני. הנתונים של חודש מרץ צפויים להיות גם חלשים ביחס ל-2024, וגם באפריל עם חג הפסח כנראה שהמכירות לא יהיו גבוהות, כך שבחודש מאי-יוני נוכל להבין טוב יותר את המגמה שתלווה אותנו במהלך השנה".

הוא מדגיש כי המגבלה של בנק ישראל לא בלמה לגמרי את מבצעי ה-80/20, משום שלדבריו, עדיין ניתן למכור כך, אך הדבר ידרוש ריתוק הון גבוה יותר מהבנקים ויש לעמוד ברף הלוואות הבלון שקבע המפקח על הבנקים. "מכירות ה-80/20 יכולות להימשך אך הן יהיו מגולמות במחיר הדירה, ואני מעריך שהקבלנים מספיק יצירתיים למצוא דרכים להמשיך ולמכור דירות תחת המגבלות שהטיל המפקח על הבנקים".

עוד כתבות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיקון והתנצלות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה