גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הן נחשבו מדינות פציפיסיטיות שוחרות שלום. עכשיו מגיע המהפך

מדינות נורדיות, מתוך ניציות כלפי רוסיה, מאגדות משאבים כדי שיוכלו להתמודד עמה ● בתקופה האחרונה, הן נקטו צעדים חדשים, על מנת ליישם את תפישת הביטחון האזורית החדשה שלהן, התלויה פחות בארה"ב

חיילים שוודים באימון שנערך עם הצבא הפיני באפריל 2023 / צילום: Reuters
חיילים שוודים באימון שנערך עם הצבא הפיני באפריל 2023 / צילום: Reuters

במשך זמן רב היו המדינות הנורדיות ידועות יותר במאמצי השלום ובחיים הנעימים האופייניים להן, מאשר במיליטריזם. כעת, הן משנות את הדימוי הזה. הנורדים מובילים מודל הגנה על אירופה. הם מובילים מאמצים להפוך על פיהן עשרות שנים של צמצום המכסות הצבאיות כדי להתמודד הן עם התוקפנות הרוסית והן עם אי-ודאות באשר לערבויות ביטחוניות מהבית הלבן של טראמפ.

WSJ | המנוע של כלכלת רוסיה עלול להפגע במיוחד מהמדיניות של טראמפ
WSJ | אפילו מענק ממשלתי בסך 14 אלף דולר לא מצליח לגרום לרווקים של דרום-קוריאה להתחתן

ארבע המדינות הנורדיות העיקריות הן בין התורמות המובילות באירופה של סיוע צבאי לאוקראינה ביחס לגודל האוכלוסייה, והן נקטו צעדים כדי ליישם ארכיטקטורת אבטחה אזורית חדשה, התלויה פחות בארה"ב.

כל מדינה נורדית לבדה תתקשה להתמודד צבאית עם רוסיה בכוחות עצמה. אך יחד, יש לנורדים כלכלה שגודלה קרוב לזה של כלכלת מקסיקו, וזהה לזו של רוסיה. בעקבות הצטרפותן של שבדיה ופינלנד לארגון האמנה הצפון-אטלנטית, הן איגדו חלק מכוחותיהן.

שבדיה מתהדרת בתעשייה ביטחונית מתקדמת המייצרת צוללות, טנקי קרב ומטוסי קרב על-קוליים. לנורבגיה יש יכולות מעקב ולחימה ימיים באזור הארקטי. לפינלנד יש את אחד מצבאות הקבע הגדולים ביותר וכוחות הארטילריה הגדולים ביותר לנפש באירופה. ולכוחות המיוחדים של דנמרק יש עשרות שנות ניסיון בלחימה בכמה מהחלקים המסוכנים ביותר של אפגניסטן ועיראק לאחר שהשתתפו במלחמות אמריקאיות. (למדינה הנורדית החמישית, איסלנד, אין צבא קבע או תעשייה ביטחונית).

"יש לך קבוצה אזורית עם פוטנציאל כלכלי ומשאבים לפתח בסיס משולב לחלוטין של תעשייה ביטחונית כמו שיש לגרמניה, אבל עם סוג אחר לגמרי של תפיסת איום ורצון פוליטי", אמר אריק סיארמלה, עמית בכיר בתוכנית רוסיה ואירו-אסיה בצוות החשיבה Carnegie Endowment for International Peace ואנליסט בכיר לשעבר במודיעין האמריקאי.

למדינות הנורדיות יש קשרים תרבותיים והיסטוריים משותפים. בימי הביניים, הסתערו ויקינגים סקנדינביים על שטחים ברחבי אירופה והתיישבו בהם, ואף הגיעו לצפון אמריקה. במשך מאות שנים לאחר מכן, המדינות הנורדיות נלחמו ביניהן מלחמות עקובות מדם, כאשר המעצמות האזוריות דנמרק ושבדיה נלחמו על טריטוריות וערפו את ראשי האצילים זו של זו בכיכרות העיר. מאוחר יותר, במחווה פייסנית, אפשרה שבדיה את הענקת פרס הנובל לשלום בנורבגיה, גם לאחר ששתי המדינות פירקו את האיחוד ביניהן ב-1905.

כעת, ההשקפה הנורדית המשותפת על רוסיה כאיום עתידי משמעותי, חיברה בין המדינות הללו זו לזו בחוזקה רבה יותר מאשר בכל נקודה בהיסטוריה המודרנית. על פי הערכת המודיעין הדני מן העת האחרונה, רוסיה יכולה להתחיל במלחמה גדולה נגד מדינות נאט"ו אחת או יותר באירופה בתוך שלוש עד חמש שנים, דעה המתאימה יותר להשקפתן של המדינות הבלטיות מאשר לבירות מערביות אחרות.

הקמת פיקוד אווירי נורדי משותף

"למדינות הנורדיות יש מדיניות ביטחון מאוחדת לראשונה מאז איחוד קאלמאר במאה ה-15", אמר ינס סטולטנברג, מזכ"ל נאט"ו לשעבר, שכיום משמש כשר האוצר של נורבגיה. "הן מכירות בחשיבותה של העמקת שיתוף הפעולה הצבאי ביניהן באופן שלא ראינו כמותו במשך כמה מאות שנים".

המדינות הנורדיות שילבו את חילות האוויר שלהן, והקימו פיקוד אווירי נורדי משותף בשנת 2023. בשנה שעברה הן הגדירו חזון להגנה משותפת עד 2030 במסגרת שיתוף הפעולה הצפוני להגנה The Nordic Defense Cooperation.

אין ספק שהנורדים מפצים כעת על עשרות שנים של פירוק מנשק לאחר תום המלחמה הקרה. הצורך להתחמש מחדש רק גדל על רקע האמון הדועך של אירופה בארה"ב כבעלת ברית אמינה תחת הנשיא טראמפ.

אין מקום שההבנה הזו אינה מורגשת בו בצורה חריפה יותר מאשר בקופנהגן, שנמצאת בחזית העימות של אירופה עם טראמפ לאחר שאיים לספח את גרינלנד, טריטוריה דנית. ההגנה של דנמרק על האי הארקטי, שגודלו פי שלושה מטקסס, מסתמכת במידה רבה על שבעה כלי שיט מיושנים שהם נטולי נשק וחיישנים עד כדי כך, שהם בקושי נחשבים כספינות מלחמה, ועל כתריסר חיילי עילית שכלי הרכב שלהם הם מזחלות הנגררות על ידי כלבים.

ההחלטה של ​​דנמרק בפברואר להגדיל את ההוצאות הצבאיות ב-70% במהלך השנתיים הבאות - לרבות בגרינלנד - הייתה "ביטוי לפאניקה", לדברי פיטר ויגו יאקובסן, פרופסור חבר במכללת ההגנה הדנית המלכותית.

"דנמרק נמצאת במרוץ נגד הזמן כי איבדנו אמון באמריקנים. הסיבה לכך שהשלכנו את עצמנו לשיתוף פעולה נורדי ברצון כה גדול, היא שאנחנו לא מסוגלים להגן על עצמנו. ואם נאט"ו לא יכולה לעשות את זה, המדינות הנורדיות הן החלופה", אמר יאקובסן.

שינוי בזהות

הקריאה של הנורדים להתחמשות עשויה אולי להתנגש עם התדמית הגלובלית שלהם, אך למעשה היא החלה כבר מזמן.

פינלנד מחזיקה באחד הכוחות המזוינים הגדולים באירופה לנפש. ביכולתה לגייס 280 אלף חיילים תוך שבועות, וכמעט אחד מכל שישה פינים, או כ-900 אלף מהם, הם חיילי מילואים. מקלטים תת-קרקעיים ברחבי הארץ יכולים לאכלס את שאר האוכלוסייה, פחות או יותר. פינלנד שוקלת כעת לפרוש מאמנת אוטווה, האוסרת על שימוש במוקשים יבשתיים נגד אדם.

שבדיה היא מנוע של חדשנות צבאית. מטוסי קרב מסוג JAS 39 Gripen , שנועדו לפעול על מסלולים קצרים ולהתמודד עם מטוסים רוסיים, השתתפו במשימת מעקב של נאט"ו לראשונה בחודש מרץ השנה. Stridsvagn 122 הוא אחד מטנקי הקרב השבדיים המתקדמים בעולם, וה-CV90 שלה הוא אחד מכלי לוחמת החי"ר הטובים ביותר.

בפינלנד ובשבדיה יש גיוס חובה. בשבדיה, השירות הצבאי הוא ניטרלי מבחינה מגדרית וסלקטיבי מאוד, מה שהופך אותו לעיסוק הנחשב מובחר. בעוד שמדינות אחרות באירופה מתקשות להרחיב את שורות צבאותיהן, הכוחות המזוינים של שבדיה דוחים אלפי צעירים מדי שנה.

נורבגיה, שזה מכבר נמתחה עליה ביקורת על כך שאינה מוציאה כספים במידה מספקת אף שהיא מחזיקה בקרן העושר הריבונית הגדולה בעולם, בסך 1.5 טריליון דולר, תוך שהיא מרוויחה ממחירי האנרגיה שעלו בעקבות מלחמת אוקראינה, הודיעה לאחרונה על הכפלת תמיכתה בקייב, ליותר מ-8 מיליארד דולר ב-2025.

סיוע לאוקראינה

"זוהי הכרה בכך שעלינו לעשות יותר כדי לתמוך באוקראינה, אך גם בכך שדרושה לנו חלוקת נטל גדולה יותר בין מדינות נאט"ו", אמר סטולטנברג.

דנמרק הפכה לאחד הקולות החזקים ביותר הקוראים להתחמשות מחודשת באירופה. ראש ממשלת דנמרק, מדה פרדריקסן, אמרה במרץ כי היא לא תשלול את שיכון הנשק הגרעיני על אדמת דנמרק, שינוי היסטורי בעמדת המדינה. לאחר שתרמה את כל הארטילריה שלה לאוקראינה, הגתה קופנהגן תוכנית למימון חוזים בין ממשלת אוקראינה לבין החברות הביטחוניות במדינה, לייצור כלי נשק המותאמים לצרכיה המשתנים בשדה הקרב - גישה שזכתה לכינוי "המודל הדני".

תמיכה בתעשייה הביטחונית של אוקראינה היא דרך בת קיימה להוסיף הרתעה נגד רוסיה בשעה שארה"ב חוסמת את החברות של אוקראינה בנאט"ו, אמרה אנה ויסלנדר, מנהלת צוות החשיבה של המועצה האטלנטית עבור צפון אירופה, שבסיסו בשטוקהולם. "חיבור התעשיות הביטחוניות שלנו זו לזו הוא איתות חזק מאוד", היא אמרה.

המסלולים הנורדיים עשויים להתפצל בעתיד. כך לדוגמה, בעוד שדנמרק ושבדיה מוכנות לתרום חיילים לכוח שמירת השלום לאחר הפסקת אש באוקראינה, פינלנד, שחולקת גבול באורך של 1,300 ק"מ עם רוסיה, תעדיף ככל הנראה להשאיר חיילים בבית.

לעת עתה, גוש נורדי מאוחד יכול לשמש מודל עבור אשכולות אחרים של מדינות, כמו אלה שסביב הים השחור, אמר מטי פסו, עמית מחקר בכיר במכון הפיני לעניינים בינלאומיים. המודל יכול לשמש גם כפוליסת ביטוח לעתיד, אם הברית הטרנס-אטלנטית תתפורר תחת טראמפ, הוא אמר.

"זו תוכנית מגירה פוטנציאלית, אם נאט"ו לא תעבוד", אמר פסו.

עוד כתבות

בנבנישתי, יוכמן, סלבין, אלקלעי, ויזל, ארבוב, דבוש / צילום: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, אלכס פרגמנט, כדיה לוי

את ההחלטה הכי חשובה בקריירה שלו הוא קיבל בגיל 32: מנהלים מספרים על עסקת חייהם

החיבור האישי שהוביל את רשת האופנה אמריקן איגל לישראל, הסבה מקצועית, חיבור בין עולמות האבטחה לטכנולוגיה או הקמת פורום השקעות לנשים: תשעה אנשי עסקים מובילים חוזרים אל המהלך העסקי ששינה את חייהם ● חלק שני

למרות שישראל צומחת, החור בכיס ממשיך לגדול / איור: גיל ג'יבלי

בין המיקרו למאקרו: המספרים שמוכיחים שלמרות שישראל צומחת, החור בכיס ממשיך לגדול

הכלכלה הישראלית מפגינה עוצמה בפתיחת 2025 עם נתוני שכר ממוצע, אבטלה וצמיחה מעודדים ● אבל מאחורי הנתונים המרשימים, הישראלים ממשיכים להרגיש את הלחץ בכיס: יוקר המחיה מזנק כמעט בכל תחום, ממזון ודיור ועד תחבורה וביטוחים

חיים שפיר / צילום: הלית ינאי לויזון

"רציתי רק להתפרנס": ממציא הטאקי מספר על הדרך שעשה ואימפריית המשחקים שייסד

חיים שפיר עשה לא מעט טעויות לפני שהמציא את אחד המשחקים האהובים בישראל, עד שהבין שהנאה משותפת חזקה מכל אלגוריתם ● למה סירב למסחר את הטאקי במשך שנים, ואיך הפך לכוכב בלתי צפוי בדרום קוריאה?

פרופ' ינון בן נריה במעבדה / צילום: ברונו שרביט

הוא חתן פרס ישראל וחוקר מוביל, מה הוא חושב על הסיכוי לנצח סרטן

המחקר פורץ הדרך בסרטן, הפספוס של ישראל בפיתוח התרופה המצליחה ללוקמיה וההזדמנות לחיזוק המדע בארץ דווקא עכשיו ● ראיון עם פרופ' ינון בן נריה, חתן פרס ישראל לחקר הרפואה

חנות של אפל בבייג'ינג, סין / צילום: ap, Andy Wong

המנכ"ל ניסה להרגיע את המשקיעים, אז למה מניית אפל עדיין נפלה?

בשיחת המשקיעים לאחר הדוחות, ניסה טים קוק, מנכ"ל אפל, להרגיע את המשקיעים, ולהציג אסטרטגיה להתמודדות עם המכסים של טראמפ ● ובכל זאת, שתי נקודות הפילו את המניה

שי דוידי, יורם נוה, עמוס לוזון / צילום: כדיה לוי, אמיר מאירי

"הישראלים לא רק חכמים, הם נחושים": המנהלים ששמים את הכסף על ישראל מסבירים למה

מה הופך את הכלכלה הישראלית לעמידה כל כך? אילו אתגרים דורשים טיפול מיידי, ואיך תיראה המדינה בעוד חמש שנים? ● שלושה מבכירי המשק מסבירים למה למרות המלחמה, הקרע החברתי ואי הוודאות, הם ממשיכים להאמין בכוחות הצמיחה של ישראל - ומה נדרש כדי שנצא מהמשבר חזקים מתמיד

דונרשטיין,  אקירוב, אשר-לוי, אגסי, כצמן, יסעור, אלטשולר / צילום: איל יצהר, ענבל מרמרי, תמר מצפי, יונתן בלום, סם יצחקוב

מודעת הדרושים, פרויקט הנדל"ן והפגישה ששינתה את הכל: מנהלים מספרים על עסקת חייהם

בחירת שותף, הקמת קרן השקעות, ניהול מפעל ממתקים או הנפקה בוול סטריט: שבעה אנשי עסקים מובילים התבקשו לחזור למהלך העסקי ששינה את חייהם ● ותתפלאו, לרוב לא מדובר בעסקה שהניבה להם את הרווח הגדול ביותר או רווח בכלל

חנות של אפל / צילום: Shutterstock, Lester Balajadia

אפל עקפה את הציפיות; מכריזה על בייבאק של 100 מיליארד דולר ועל הגדלת הדיבידנד

הכנסות החברה היו 95 מיליארד דולר לעומת צפי של 94 מיליארד דולר, הרווח היה 1.65 דולר, מעל הצפי ● הכנסות מאייפון היו 46.8 מיליארד דולר, מעל הצפי ואף יותר מהרבעון המקביל אשתקד

גיא ברקוביץ' / צילום: יונתן בלום

"יחסי אהבה שנאה": מנכ"ל Waze מגלה את הסודות על הנהגים הישראלים

מה הופך את ישראל למדינה מהפקוקות בעולם, האם Waze מציעה לנו מסלול פתלתל כדי לחסוך רק דקה וחצי, כמה נכונה השמועה על איחוד עם גוגל מפות ואיך החמיץ הזדמנות לאקזיט ענק כשוויתר על הצעה מהמייסדים? ● ראיון מיוחד עם גיא ברקוביץ', מנכ"ל אפליקציית הניווט הפופולרית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

וורן באפט עומד לשבור היום שתיקה. למה המשקיעים מחכים?

היום (שבת) תתקיים בפעם ה-52 אסיפת המשקיעים השנתית של ברקשייר האת'ווי באומהה ● המשקיע האגדי צפוי לחשוף בפני המשקיעים את משנתו על רפורמת המכסים של טראמפ, עתיד השווקים והאם הגיע הזמן שלו לחזור לקנות מניות ובגדול ● כל מה שצריך לדעת לקראת הכינוס

פרויקט פינוי־בינוי. להיטיב את חייהם של כלל בעלי הדירות / צילום: טלי בוגדנובסקי

מה קורה כשפרויקט פינוי־בינוי מעוכב בגלל פושט רגל אחד

פושט רגל ניסה להבריח זכויות שלו בדירה שהייתה מיועדת לפינוי־בינוי ● הנאמן הטיל צו מניעה על כל פעולה בדירה - מה שעיכב את כל הפרויקט ● ביהמ"ש נאלץ למצוא פתרון יצירתי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות: S&P 500 שבר שיא של שני עשורים

דוח התעסוקה לחודש אפריל בארה"ב הפתיע לטובה ושלח את וול סטריט לעליות ● נעילה ירוקה באירופה לאחר פרסום נתוני האינפלציה ● נעילה ירוקה גם באסיה ● השקל מתחזק מול הדולר

הפגנה למען שחרור החטופים / צילום: ap, Ariel Schalit

טראמפ: "מתוך 59 חטופים, 24 היו בחיים - אבל אני מבין שכעת זה אפילו לא המספר הזה"

נתניהו בחידון התנ"ך: "אנחנו רוצים להחזיר את ה-59 - אבל למלחמה יעד עליון וזה הניצחון על אויבינו". מטה המשפחות בתגובה: "נתניהו מתיישר עם סמוטריץ׳, זאת בניגוד לרוב המכריע בציבור בישראל שרוצה בהשבת כלל החטופים לפני הכל" ● צה"ל: לוחם במילואים נפצע קשה בפעילות מבצעית בשומרון ● 59 חטופים - 573 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

היכן נחתם הסכם המעצמות על תוכנית הגרעין האיראנית?

מה מקור המילה מנגל, איזה בית חולים נבנה בשטחה של המושבה לשעבר תל-ליטוינסקי ובאיזה כלי תחבורה קיים דגם בשם הולנדי מעופף? ● הטריוויה השבועית

המגדלים על כיכר המדינה. ''ההזמנויות באזור לא באות לידי ביטוי במחיר'' / צילום: Shutterstock

השם היסטורי, המחירים בשמיים: דירת ארבעה חדרים בפרויקט הזה בתל אביב עולה כבר 10 מיליון שקל

רחוב ה' באייר הכי מפורסם בארץ הוא זה שסובב את כיכר המדינה בתל אביב ● ברחוב נבנים בימים אלה שלושה מגדלי ענק, וחלק מבעלי הדירות כבר התחילו למכור את הדירות ● דירת ארבעה חדרים בקומה ה־38 נמכרה ביותר מ־10 מיליון שקל

אילוסטרציה: shutterstock

אפריל הפתיע לטובה: מה קרה לקופת הגמל שלכם החודש?

למרות הנפילות בוול סטריט בתחילת החודש, עד סופו תוקנו כמעט כל הירידות והנאסד"ק אף סיים בעליות ● בעקבות כך, המסלולים הכלליים והמנייתיים רשמו בכלל תשואה חיובית של 0.7%, כך על פי הערכות אבי ברקוביץ מבית ההשקעות מיטב ● המסלול מחקה ה- S&P 500 שוב איכזב, בעיקר בגלל התחזקות השקל

''הסינית האדומה'' המיתולוגית בתל אביב. נסגרה ב־2017 / צילום: אייל פישר

מיפן עד איטליה: המדינות שמשקיעות תקציבי ענק בקידום האוכל שלהן. ואיפה ישראל?

מיפן עד איטליה: מדינות רבות משקיעות תקציבי ענק בקידום האוכל המקומי שלהן בעולם בניסיון לרכוש השפעה פוליטית ● אז מי קובע מה טעים? לדברי מומחים, בלוטות הטעם שלנו מעוצבות על ידי אינטרסים, יחסי כוחות ומערכות שיווק אדירות ● ואיפה ישראל בתוך כל זה? כשאין הסכמה על המטבח הלאומי, הייצוג שלו מסתבך

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Vincent Thian

הוא שווה מיליארדים, אבל יקבל העלאת שכר ראשונה מזה עשור

אנבידיה הודיעה כי שכר הבסיס של המנכ"ל ג'נסן הואנג יגדל פעם הראשונה מזה עשור ● בנוסף, גם דמי האבטחה והמגורים שלו יתעדכנו ביותר ממיליון דולר ● עדיין, מדובר בסכומים קטנים ביחס לשווי מניותיו בענקית השבבים

ספינת FreedomFlotilla. טוענת שהותקפה ע''י מל''טים / צילום: Reuters, Darrin Zammit Lupi

משט סיוע לעזה טוען: הותקפנו על ידי מל"טים במים בינלאומיים

לפי דיווח הפעילים, הם שידרו למשמר החופים המלטזי הודעה שלפיה הם "הותקפו פעמיים על ידי מל"טים" וכי האנייה נמצאת בסכנת טביעה ● ישראל מסרבת לאפשר משטים עצמאיים כמו זה שיצא ממלטה ביממה האחרונה, בין היתר מחשש להברחת נשק לרצועת עזה

הפיתוחים הישראלים שעשויים לשנות את עולם השיווק והפרסום / אילוסטרציה: Shutterstock

הפיתוחים הישראלים שעשויים לשנות את עולם השיווק והפרסום

הבינה המלאכותית נתנה בוסט משמעותי לתחרות בין חברות, מותגים ומוצרי תוכן על תשומת הלב והכיס של הצרכנים בעולם ● הנה ארבע חברות שמנסות לחולל שינוי באופן שבו השוק הגלובלי עובד