גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוודיה תורמת את הטנקים. פינלנד את החיילים. ברוכים הבאים לצבא הפאן-נורדי

מדינות נורדיות, מתוך ניציות כלפי רוסיה, מאגדות משאבים כדי שיוכלו להתמודד עמה ● בתקופה האחרונה, הן נקטו צעדים חדשים, על מנת ליישם את תפישת הביטחון האזורית החדשה שלהן, התלויה פחות בארה"ב

חיילים שוודים באימון שנערך עם הצבא הפיני באפריל 2023 / צילום: Reuters
חיילים שוודים באימון שנערך עם הצבא הפיני באפריל 2023 / צילום: Reuters

במשך זמן רב היו המדינות הנורדיות ידועות יותר במאמצי השלום ובחיים הנעימים האופייניים להן, מאשר במיליטריזם. כעת, הן משנות את הדימוי הזה. הנורדים מובילים מודל הגנה על אירופה. הם מובילים מאמצים להפוך על פיהן עשרות שנים של צמצום המכסות הצבאיות כדי להתמודד הן עם התוקפנות הרוסית והן עם אי-ודאות באשר לערבויות ביטחוניות מהבית הלבן של טראמפ.

WSJ | המנוע של כלכלת רוסיה עלול להפגע במיוחד מהמדיניות של טראמפ
WSJ | אפילו מענק ממשלתי בסך 14 אלף דולר לא מצליח לגרום לרווקים של דרום-קוריאה להתחתן

ארבע המדינות הנורדיות העיקריות הן בין התורמות המובילות באירופה של סיוע צבאי לאוקראינה ביחס לגודל האוכלוסייה, והן נקטו צעדים כדי ליישם ארכיטקטורת אבטחה אזורית חדשה, התלויה פחות בארה"ב.

כל מדינה נורדית לבדה תתקשה להתמודד צבאית עם רוסיה בכוחות עצמה. אך יחד, יש לנורדים כלכלה שגודלה קרוב לזה של כלכלת מקסיקו, וזהה לזו של רוסיה. בעקבות הצטרפותן של שבדיה ופינלנד לארגון האמנה הצפון-אטלנטית, הן איגדו חלק מכוחותיהן.

שבדיה מתהדרת בתעשייה ביטחונית מתקדמת המייצרת צוללות, טנקי קרב ומטוסי קרב על-קוליים. לנורבגיה יש יכולות מעקב ולחימה ימיים באזור הארקטי. לפינלנד יש את אחד מצבאות הקבע הגדולים ביותר וכוחות הארטילריה הגדולים ביותר לנפש באירופה. ולכוחות המיוחדים של דנמרק יש עשרות שנות ניסיון בלחימה בכמה מהחלקים המסוכנים ביותר של אפגניסטן ועיראק לאחר שהשתתפו במלחמות אמריקאיות. (למדינה הנורדית החמישית, איסלנד, אין צבא קבע או תעשייה ביטחונית).

"יש לך קבוצה אזורית עם פוטנציאל כלכלי ומשאבים לפתח בסיס משולב לחלוטין של תעשייה ביטחונית כמו שיש לגרמניה, אבל עם סוג אחר לגמרי של תפיסת איום ורצון פוליטי", אמר אריק סיארמלה, עמית בכיר בתוכנית רוסיה ואירו-אסיה בצוות החשיבה Carnegie Endowment for International Peace ואנליסט בכיר לשעבר במודיעין האמריקאי.

למדינות הנורדיות יש קשרים תרבותיים והיסטוריים משותפים. בימי הביניים, הסתערו ויקינגים סקנדינביים על שטחים ברחבי אירופה והתיישבו בהם, ואף הגיעו לצפון אמריקה. במשך מאות שנים לאחר מכן, המדינות הנורדיות נלחמו ביניהן מלחמות עקובות מדם, כאשר המעצמות האזוריות דנמרק ושבדיה נלחמו על טריטוריות וערפו את ראשי האצילים זו של זו בכיכרות העיר. מאוחר יותר, במחווה פייסנית, אפשרה שבדיה את הענקת פרס הנובל לשלום בנורבגיה, גם לאחר ששתי המדינות פירקו את האיחוד ביניהן ב-1905.

כעת, ההשקפה הנורדית המשותפת על רוסיה כאיום עתידי משמעותי, חיברה בין המדינות הללו זו לזו בחוזקה רבה יותר מאשר בכל נקודה בהיסטוריה המודרנית. על פי הערכת המודיעין הדני מן העת האחרונה, רוסיה יכולה להתחיל במלחמה גדולה נגד מדינות נאט"ו אחת או יותר באירופה בתוך שלוש עד חמש שנים, דעה המתאימה יותר להשקפתן של המדינות הבלטיות מאשר לבירות מערביות אחרות.

הקמת פיקוד אווירי נורדי משותף

"למדינות הנורדיות יש מדיניות ביטחון מאוחדת לראשונה מאז איחוד קאלמאר במאה ה-15", אמר ינס סטולטנברג, מזכ"ל נאט"ו לשעבר, שכיום משמש כשר האוצר של נורבגיה. "הן מכירות בחשיבותה של העמקת שיתוף הפעולה הצבאי ביניהן באופן שלא ראינו כמותו במשך כמה מאות שנים".

המדינות הנורדיות שילבו את חילות האוויר שלהן, והקימו פיקוד אווירי נורדי משותף בשנת 2023. בשנה שעברה הן הגדירו חזון להגנה משותפת עד 2030 במסגרת שיתוף הפעולה הצפוני להגנה The Nordic Defense Cooperation.

אין ספק שהנורדים מפצים כעת על עשרות שנים של פירוק מנשק לאחר תום המלחמה הקרה. הצורך להתחמש מחדש רק גדל על רקע האמון הדועך של אירופה בארה"ב כבעלת ברית אמינה תחת הנשיא טראמפ.

אין מקום שההבנה הזו אינה מורגשת בו בצורה חריפה יותר מאשר בקופנהגן, שנמצאת בחזית העימות של אירופה עם טראמפ לאחר שאיים לספח את גרינלנד, טריטוריה דנית. ההגנה של דנמרק על האי הארקטי, שגודלו פי שלושה מטקסס, מסתמכת במידה רבה על שבעה כלי שיט מיושנים שהם נטולי נשק וחיישנים עד כדי כך, שהם בקושי נחשבים כספינות מלחמה, ועל כתריסר חיילי עילית שכלי הרכב שלהם הם מזחלות הנגררות על ידי כלבים.

ההחלטה של ​​דנמרק בפברואר להגדיל את ההוצאות הצבאיות ב-70% במהלך השנתיים הבאות - לרבות בגרינלנד - הייתה "ביטוי לפאניקה", לדברי פיטר ויגו יאקובסן, פרופסור חבר במכללת ההגנה הדנית המלכותית.

"דנמרק נמצאת במרוץ נגד הזמן כי איבדנו אמון באמריקנים. הסיבה לכך שהשלכנו את עצמנו לשיתוף פעולה נורדי ברצון כה גדול, היא שאנחנו לא מסוגלים להגן על עצמנו. ואם נאט"ו לא יכולה לעשות את זה, המדינות הנורדיות הן החלופה", אמר יאקובסן.

שינוי בזהות

הקריאה של הנורדים להתחמשות עשויה אולי להתנגש עם התדמית הגלובלית שלהם, אך למעשה היא החלה כבר מזמן.

פינלנד מחזיקה באחד הכוחות המזוינים הגדולים באירופה לנפש. ביכולתה לגייס 280 אלף חיילים תוך שבועות, וכמעט אחד מכל שישה פינים, או כ-900 אלף מהם, הם חיילי מילואים. מקלטים תת-קרקעיים ברחבי הארץ יכולים לאכלס את שאר האוכלוסייה, פחות או יותר. פינלנד שוקלת כעת לפרוש מאמנת אוטווה, האוסרת על שימוש במוקשים יבשתיים נגד אדם.

שבדיה היא מנוע של חדשנות צבאית. מטוסי קרב מסוג JAS 39 Gripen , שנועדו לפעול על מסלולים קצרים ולהתמודד עם מטוסים רוסיים, השתתפו במשימת מעקב של נאט"ו לראשונה בחודש מרץ השנה. Stridsvagn 122 הוא אחד מטנקי הקרב השבדיים המתקדמים בעולם, וה-CV90 שלה הוא אחד מכלי לוחמת החי"ר הטובים ביותר.

בפינלנד ובשבדיה יש גיוס חובה. בשבדיה, השירות הצבאי הוא ניטרלי מבחינה מגדרית וסלקטיבי מאוד, מה שהופך אותו לעיסוק הנחשב מובחר. בעוד שמדינות אחרות באירופה מתקשות להרחיב את שורות צבאותיהן, הכוחות המזוינים של שבדיה דוחים אלפי צעירים מדי שנה.

נורבגיה, שזה מכבר נמתחה עליה ביקורת על כך שאינה מוציאה כספים במידה מספקת אף שהיא מחזיקה בקרן העושר הריבונית הגדולה בעולם, בסך 1.5 טריליון דולר, תוך שהיא מרוויחה ממחירי האנרגיה שעלו בעקבות מלחמת אוקראינה, הודיעה לאחרונה על הכפלת תמיכתה בקייב, ליותר מ-8 מיליארד דולר ב-2025.

סיוע לאוקראינה

"זוהי הכרה בכך שעלינו לעשות יותר כדי לתמוך באוקראינה, אך גם בכך שדרושה לנו חלוקת נטל גדולה יותר בין מדינות נאט"ו", אמר סטולטנברג.

דנמרק הפכה לאחד הקולות החזקים ביותר הקוראים להתחמשות מחודשת באירופה. ראש ממשלת דנמרק, מדה פרדריקסן, אמרה במרץ כי היא לא תשלול את שיכון הנשק הגרעיני על אדמת דנמרק, שינוי היסטורי בעמדת המדינה. לאחר שתרמה את כל הארטילריה שלה לאוקראינה, הגתה קופנהגן תוכנית למימון חוזים בין ממשלת אוקראינה לבין החברות הביטחוניות במדינה, לייצור כלי נשק המותאמים לצרכיה המשתנים בשדה הקרב - גישה שזכתה לכינוי "המודל הדני".

תמיכה בתעשייה הביטחונית של אוקראינה היא דרך בת קיימה להוסיף הרתעה נגד רוסיה בשעה שארה"ב חוסמת את החברות של אוקראינה בנאט"ו, אמרה אנה ויסלנדר, מנהלת צוות החשיבה של המועצה האטלנטית עבור צפון אירופה, שבסיסו בשטוקהולם. "חיבור התעשיות הביטחוניות שלנו זו לזו הוא איתות חזק מאוד", היא אמרה.

המסלולים הנורדיים עשויים להתפצל בעתיד. כך לדוגמה, בעוד שדנמרק ושבדיה מוכנות לתרום חיילים לכוח שמירת השלום לאחר הפסקת אש באוקראינה, פינלנד, שחולקת גבול באורך של 1,300 ק"מ עם רוסיה, תעדיף ככל הנראה להשאיר חיילים בבית.

לעת עתה, גוש נורדי מאוחד יכול לשמש מודל עבור אשכולות אחרים של מדינות, כמו אלה שסביב הים השחור, אמר מטי פסו, עמית מחקר בכיר במכון הפיני לעניינים בינלאומיים. המודל יכול לשמש גם כפוליסת ביטוח לעתיד, אם הברית הטרנס-אטלנטית תתפורר תחת טראמפ, הוא אמר.

"זו תוכנית מגירה פוטנציאלית, אם נאט"ו לא תעבוד", אמר פסו.

עוד כתבות

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים