גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחד המנהלים הבכירים בתחום החיסכון בישראל התרגל לקנות בגדול במשברים. עד היום

ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים, מספר בראיון ראשון איך מנהלים נכסים בהיקף מעל 370 מיליארד שקל בימים של טלטלה בשווקים ● בחברה נהגו לנצל תקופות של פאניקה בשווקים כדי לקנות בזול, אבל עכשיו "המשקיעים בארץ הרבה יותר בוגרים" ● מדוע לדעתו מניות הבנקים והביטוח בישראל ממשיכות לעלות כשכל העולם רועד, והאם ענף הנדל"ן המקומי עומד בפני משבר

ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים / צילום: יעל צור
ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים / צילום: יעל צור

בתקופה שבה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מטלטל כמעט מדי יום את הכלכלה הגלובלית, עם הכרזות על מכסים והתבטאויות חריפות שמזיזות את השווקים מעלה ומטה, ניצבים מנהלי ההשקעות של הגופים המוסדיים בישראל בפני אתגר משמעותי.

גוגל מנפצת את התחזיות ומכריזה על בייבאק נרחב. המניה קופצת
עם חובות של 150 מיליון שקל: אלי רייפמן נעלם בתאילנד והמשקיעים אובדי עצות
הקבלנים שהפכו מיליארדרים בעזרת העלייה במחירי הדירות: מיעקב אטרקצ'י ועד האחים עמרם

אחד מאלה הוא ליאור יוחפז (44), מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים. יוכפז אחראי על ניהול נכסים בהיקף של מעל 370 מיליארד שקל. בקרנות הפנסיה החדשות בלבד, מנהלת מנורה מבטחים קרוב ל־270 מיליארד שקל, הרבה מעל הגופים האחרים.

בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מסביר יוחפז כיצד מתמודדים עם ימים של אי־ודאות בשווקים, מדוע המשבר של ימי טראמפ שונה מקודמיו, ואיך לבנות תיק השקעות שיעמוד בפני כל סערה.

370 מיליארד שקל תחת ניהולך זה סכום שקשה לדמיין. בתקופה בה אנחנו נמצאים, כשהשווקים זזים מכל ציוץ של טראמפ למעלה ולמטה, איך ישנים בלילה?

"אם אתה מגיע למצב שאתה לא ישן בלילה, אז משהו לא טוב בבניית התיק שלך. תיק פנסיה הוא ל־30 שנה בבסיסו. אני יודע להגיד לך בוודאות שב־30 שנה שיחלפו מהיום יהיה עוד נשיא שאוהב לעשות בלגן, תהיה עוד מלחמה, ואולי אפילו עוד מגפה. אם הגעת למצב שאתה בתוך זעזוע ואתה לא ישן, והתיק לא מתפקד טוב, אתה בבעיה.

"בתיק השקעות אישי או בקרנות נאמנות, שהם מוצרים קצרי טווח, אפשר לא לישון בלילה. אבל בתיק שבנית ל־30 שנה, היית צריך להניח מראש שיגיע אחד כמו טראמפ, שתגיע קורונה, שתגיע מלחמה - ולבנות את התיק כך שיוכל לעמוד בכל אלה. לכן אני ישן טוב.

"חשוב להבין שהתיק הזה נבנה תוך פיזור על המון סוגי מכשירים, המון גיאוגרפיות ומקומות - והוא מחזיק את הטלטלות האלה. חמש השנים האחרונות היו המבחן הכי טוב. עברנו את משבר הקורונה, שהוא משבר היסטורי כאוטי שלא חלמנו עליו. עברנו כאוס פוליטי בישראל, שאגב מתרחש בכל העולם. עברנו מלחמה וגם משבר אינפלציה. ולאורך זמן הוכח שמי שנשאר עם הניתוח הכלכלי ונצמד לנתונים המספריים, ולא נבהל - בסוף יצא עם הרווח".

"ההיגיון שבתוך חוסר ההיגיון"

המשבר הנוכחי בשווקים שונה מקודמיו, לדברי יוחפז, שמסביר כי "אם ניקח את משבר הקורונה, זה היה משהו לא צפוי, ולא ידענו לאן זה ילך. טראמפ הוא בן אדם, ואמנם אני לא יודע לפעמים מה יותר צפוי - הקורונה או טראמפ... אבל ברצינות, אני חושב שבמקרה שלו קודם כל צריך לנסות להבין את ההיגיון שבתוך חוסר ההיגיון".

הוא מייחס את המהלכים של טראמפ לתפיסתו שמשהו לא תקין ביחסי הסחר בין ארה"ב לעולם, ובמיוחד לסין: "ההיגיון של טראמפ בבסיסו אומר שארה"ב היא הכלכלה שמביאה את הטכנולוגיה לעולם, מפתחת את כל הדברים הקשים ביותר - בינה מלאכותית, שבבים, תרופות. ויש לה 'חצר אחורית' עם מפעלים בסין שמייצרים עבורה.

"לפי ההיגיון שלו, מי שפיתח צריך להרוויח יותר מזה שמייצר, כך שנוצר פה עיוות בדמות גירעון סחר כזה שבו הצד השני מרוויח יותר. טראמפ מנסה לתקן את זה, וכמו טראמפ - קודם הוא הופך את השולחן ואחר כך אומר 'בואו נדבר'".

בינתיים, ההערכות בדבר מיתון שמתקרב בעקבות המדיניות בה נוקט הנשיא האמריקאי, הולכות ומתגברות. אם עד לפני חודשיים המילה הזו כמעט ולא נכנסה ללקסיקון, היום היא תרחיש הבסיס של לא מעט גופים פיננסיים גדולים.

האתגר הגדול בעיני יוחפז הוא לא מלחמת הסחר עצמה, אלא הסיכון ששילוב של מיתון ואינפלציה יוציא את הבנק המרכזי האמריקאי מהמשחק, ולא יאפשר לו להוריד את הריבית.

אם באמת ניגרר למיתון, איך זה ישפיע על השווקים?

"שוק ההון יודע לחיות עם מיתון. כשיש מיתון, יש מנגנון אחד בשווקים שאמור לעבוד - הבנק המרכזי בא ומוריד ריבית, מה שמעיר את הכלכלה. אבל כשיש מיתון ואינפלציה גבוהה, הבנק המרכזי מנוטרל, ואז אין הורדות ריבית. זו האימה של השווקים".

אתה זוכר משבר, לפחות בכמה שנים האחרונות, שבו ראינו כזו בריחה מנכסים אמריקאיים? הדולר בשפל, אג"ח של ממשלת ארה"ב נסחרות בתשואות גבוהות.

"המטבע הוא חלק מהמשחק של טראמפ. מאז הבחירה שלו הדולר נחלש בעולם ב־10%־15%. זה חלק מהאסטרטגיה - הוא רוצה להוריד את החוב של ארה"ב ולשפר את גירעון הסחר. אני חושב שהוא מאוד שמח על היחלשות המטבע, והוא כמובן היה שמח אם גם הבנק המרכזי (פד) היה מוריד את הריבית ומקל עוד יותר על נטל החוב".

השקל מתנהל אחרת מול הדולר

בעוד שבשבועות האחרונים ראינו את הדולר נופל לשפל של שלוש שנים מול מטבעות מרכזיים כמו האירו, התנודות שלו מול השקל נראו אחרת. כשהבורסה בניו יורק ירדה בחדות, הדולר דווקא התחזק מול השקל.

למה מול השקל אנחנו לא מרגישים את הפיחות הכה גדול של הדולר? "יש לנו פה אתגרים פנימיים - המלחמה, ושוב פעם התחיל איזשהו בלגן פוליטי. יש גם מרכיב מרכזי בנוגע לשקל־דולר שקשור בנו, המוסדיים".

יוחפז מסביר כי עלויות הגידור של המוסדיים משפיעות על שער החליפין: "בנק ישראל מראה בקורלציה שלו כמעט 95% בין מדד הנאסד"ק לבין הדולר-שקל. כל גופי הפנסיה, ואנחנו לא שונים, מקצים חלק גדול מההשקעות לחו"ל - נניח סביב 60% נכסים. לעומת זאת החשיפה נטו למט"ח שלנו היא 20%. את ה-40% הנותרים אנחנו הולכים ומגדרים כל הזמן בשוק. ככל שהנאסד"ק עולה או יורד, החשיפה לנכסים עולה או יורדת, ואנחנו מגדרים את המטבע לצד השני ומתקנים את החשיפה.

"בירידות חדות, היות שחלק מהחשיפה בנגזרים, יש לנו מרג'ין קול (margin call) - אנחנו צריכים להתקזז עם הבנק על ההפסדים כנגד החוזים במזומן בדולרים. זה מייצר ריצה לקנות דולרים, מה שמסביר את התנודות בשער".

אתם מרגישים איזשהו שינוי בהתנהגות הלקוחות לאורך המשבר הנוכחי? "כן, בעיקר בגרות. לרוב ניתן לנצל את האירועים הללו - כשכולם בפאניקה ומוכרים, אנחנו עומדים, קונים ונותנים נזילות. הפעם זה פחות קורה. מצד אחד אני מאוד שמח על התנהלות הציבור, מצד שני קצת חבל לי, כי בדרך כלל אנחנו מנצלים את התקופות האלה לקניות. אבל יש בגרות, לא רואים מכירות בפאניקה".

כשמסתכלים היום על התיק של מי שמשקיע במסלול הכללי במנורה, מה החשיפה לישראל? "חו"ל כמו שאמרתי מהווה סדר גודל של 50%־60% מכלל התיק. בתיק המניות, היחס יכול להגיע ל־70%־30% לטובת חו"ל. הדבר שמנחה אותנו בעיקר בהחלטה על היקף ההשקעה בישראל, הוא היקף הנזילות. אנחנו צומחים בקצבים של 10%־15% בשנה, וכבר היום כמעט אי אפשר לזוז בישראל בהיקפים גדולים".

מדוע זה קורה? "הבורסה מותאמת יותר לעסקאות של קנייה ומכירה של 2־3 מיליון שקל. אנחנו מנהלים בישראל 50 מיליארד שקל, וכדי להזיז פוזיציה מנייר לנייר זה מיליארדים, ואין באמת קונים ומוכרים בהיקפים כאלה. זה שוק לא מספיק נזיל, ובשביל תזוזה משמעותית אני צריך לתפור עסקה. לכן אנחנו נדבקים ל־10־15 חברות גדולות, וכל פוזיציה שאנחנו פותחים היא בידיעה שאנחנו שם להרבה זמן".

"הבורסה בישראל לא הייתה יקרה"

נראה שהשוק הישראלי מתחילת השנה מפגין עמידות ביחס לשווקים בעולם. איך אתה מסביר את זה? "המשבר הזה תפס את ארה"ב בנקודה לא זולה בכלל. המכפילים היו גבוהים ולכן 10%־15% מהירידות שם הן פשוט התאמת מכפילים, התאמת מחירים שהיו לא הגיוניים.

"ישראל לא הייתה יקרה - היא מגיעה משנה וחצי־שנתיים סופר קשות, עם כאוס פוליטי ואחר כך מלחמה, למרות העליות שראינו בשנה שעברה. ההתחלה של משבר טראמפ תפסה את ישראל במקום נוח מבחינת תמחור".

אנחנו רואים את מניות הבנקים עושות תשואות מאוד חזקות, ומושכות את כל השוק למעלה. "הבנקים זה סיפור מדהים. חלק מהעליות זה היה על פרמיית הסיכון של ישראל, שכן בנקים הם החשיפה הכי ישירה לכלכלה המקומית. בעולם מפחדים מפרמיית הסיכון של ישראל, ולכן הבנקים היו ה'מדוכאים' הראשונים. עבורנו כישראלים, סיכון לחדלות פירעון של ישראל פחות מפחיד אותנו, ראינו פה הזדמנות".

וגם הריבית הגבוהה שכולנו משלמים עוזרת להם מאוד. "נכון, אבל גם אם ננטרל את זה, ונחזיר את הריבית לרמה נורמלית, לא לאפס, הם עדיין ברמות תשואה־להון משמעותית יותר גבוהות ממה שהיה בעבר. גם חברות הביטוח עברו שינוי משמעותי ברמה הניהולית והחשבונאית, ורואים את זה בתוצאות".

במניות הנדל"ן המצב נראה בחודשים האחרונים פחות טוב, בעיקר במגורים. "זה בעיקר עניין של ריביות. כשהן מאוד עלו, הענף חטף. בנדל"ן מניב לצורך העניין זה הכי קריטי - הריבית משפיעה ישירות על היוון הנכסים. תוסיף לזה את עולם המשרדים שסובל קצת עם היקפי בנייה גבוהים, ותקבל את התמונה העכשווית.

"במקרה של בנייה למגורים, הריבית משפיעה לא דרך שערוכים אלא דרך הקונים - זה מפחיד כשמחירי הדירות גבוהים והמשכנתאות יקרות. אנחנו רואים את היזמים מנסים להתמודד עם זה דרך מבצעי המימון 80\20 או 90\10 שמשקפים את המצוקה אצלם. אבל כדאי לזכור שבבסיס חסרות דירות בישראל, ואיך שלא הופכים את זה, בסוף זה היצע וביקוש.

"בשורה התחתונה, הפלונטר של הענף מגיע כשהריבית מאוד גבוהה - בטח אם נכנסים לתקופה כלכלית קשה יותר. בסוף, בנק ישראל שולט בריבית ומבין את ההשפעה שלה. אם החברות יפסיקו לבנות כי אי אפשר למכור, המשק ייכנס להאטה, ובנק ישראל יוריד ריבית. כך המחזור הכלכלי עובד, ולכן אני לא מוטרד מהענף - זו יותר התאמת מחירים מאשר משבר אמיתי".

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אוהד צויגנברג/ידיעות אחרונות, יוסי כהן, Shutterstock

מתוכננת בשבוע הבא לא שביתה אחת, אלא שתיים

הממשלה לא חושפת את השיקולים בשוק הקנאביס ● עד שמצאו איך להוזיל את עלויות ביטוחי הרכב, כלום לא קורה ● ושתי שביתות מאיימות על ההורים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לבטל את החוזה "באופן מיידי": הקואליציה בספרד מאיימת להתפרק אם תמומש עסקת נשק עם חברה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת קורנל ביטלה הופעה של זמרת בשל "התבטאויות אנטי-ישראליות"; ההולנדים דורשים מדיניות תקיפה יותר נגד ישראל; ומפגינים פרו-פלסטינים בברלין השחיתו אולם באוניברסיטה ● כותרות העיתונים בעולם

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

"מחדל" ו-"בושה": התקלה בבנק הבינלאומי הכעיסה את המשקיעים

תקלת החשמל גרמה לשיבושים בכספומטים, בסניפים, במחשבים ובמסחר בשוק ההון דרך הבנק ● משמעות הפגיעה: "דווקא ביום הכי עמוס בחודש בתחום האופציות, אנשים אכלו קש" ● התקלה נמשכה מספר שעות ובסביבות 15:00 אחר הצהריים הסתיימה לחלוטין כשגם מערכות המסחר חזרו לפעול  

 

רנו קליאו / צילום: יח''צ

סלובקיה במקום טורקיה: המכונית שחוזרת לכבישי ישראל תמורת 125 אלף שקל

יבואנית רנו, חידשה את יבוא מכונית הסופר-מיני "קליאו", לאחר שיבוא המכונית מטורקיה הופסק בשנה שעברה בעקבות חרם היצוא של ארדואן ● מס הנסועה על כלי רכב חשמליים ורכבי פלאג-אין, יפגע במסירות בפלחים מופחתי הזיהום של שוק הרכב ● חברת דלק רכב תחנוך לקראת סוף השנה את תחנת החלפת הסוללות המהירה הראשונה של מותג הרכב החשמלי הסיני NIO בישראל ● השבוע בענף הרכב

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

נהג טנק בגדוד 79 נפל בקרב בצפון הרצועה, שמו טרם הותר לפרסום

חוליית מחבלים ירתה טיל נ"ט וביצעה ירי צליפה, 3 נפצעו - בהם שניים במצב קשה ● אות חיים מעמרי מירן: "אני ממש מתגעגע לילדות שלי ואישתי" ● "בתנאים הנכונים": סוריה מעוניינת להצטרף להסכמי אברהם ● דיווח: איראן מחזקת את האבטחה סביב המתחמים הגרעיניים התת-קרקעיים שלה ● 59 חטופים - 566 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

תביעת נאמן דורי בנייה על חצי מיליארד שקל נגד EY וחלק מבעלי התפקידים נדחתה על הסף

תביעת ענק נגד נושאי משרה לשעבר בדורי בנייה וחברת רואי החשבון EY נדחתה בשל התיישנות ● נגד ג'י סיטי, קבוצת עמוס לוזון ונושאי משרה בה תתברר התביעה, במסגרתה נטען כי האחריות לקריסת החברה היא על בעלות השליטה ונושאי המשרה • דורי בנייה נותרה עם תביעות חוב של מעל 750 מיליון שקל, וב-2019 נפתחו נגדה הליכי חדלות פירעון

בית המשפט ראה בהתנהלותו של הבעל הפרה יסודית של הסכם הממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Burdun Iliya

אישה התנגדה לפעול בהתאם להוראות הסכם הממון. איך הכריע בית המשפט?

זוג שנישא בשנת 1992, חתם בשנת 2002 על הסכם ממון. 20 שנה מאוחר יותר הגיעו נישואיהם לקיצם ● הבעל עתר לחלק את הרכוש שנצבר להם במהלך הנישואים בהתאם להוראות הסכם הממון, והאישה התנגדה וטענה כי כל צד צריך להישאר עם הזכויות הצבורות על שמו ● בית המשפט ראה בהתנהלותו של הבעל הפרה יסודית של הסכם הממון, ולכן באופן חריג קיבל את עתירת האישה

מדפי סופר בישראל / צילום: Shutterstock

המזון בישראל כמעט הכי יקר בעולם. איפה הממשלה בעניין?

מחירי המזון מזנקים במשך שנים, והממשלה נראית כאובדת עצות ● אבל אולי דווקא המקום הבעייתי הזה יוצר הזדמנות היסטורית לשינוי ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי הגברת התחרותיות בשוק המזון והטואלטיקה

טסלה Y AWD 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה מהיר בצורה מענגת ונעים לנהיגה אבל יש גם כוכבית

הדור החדש של טסלה מודל Y שומר על היתרונות של הדגם היוצא, עם תא נוסעים מרווח ושימושי למשפחות ואיכות ייצור מכובדת ● הדגם כפול המנועים מהיר בצורה מענגת ונעים לנהיגה, אבל הנדסת האנוש עדיין בעייתית ועליית המחיר לא תסייע מול התחרות מסין ● מבחן דרכים

מס היסף החדש: מי חייב לשלם, ומי זכו לפטור?

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מס היסף החדש מכוון להכנסות פסיביות, בעוד שדירות להשקעה זכו להקלות מפתיעות ● מה השתנה במיסוי, מי ישלם יותר, ואיך כדאי לתכנן נכון את ההשקעות? ● המדריך לכיס 

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Heinz Troll European Patent Office-min

מובילאיי עקפה את הציפיות ומצהירה: "נעמוד בתחזית שלנו"

ההכנסות ברבעון הסתכמו ב-438 מיליון דולר, מעל הצפי וצמיחה של 83% ביחס לרבעון המקביל ● צימצה את ההפסד הנקי ב-53.2% ל-102 מיליון דולר ● פרופסור שעשוע: "אחד הרבעונים המשמעותיים ביותר שנרשמו"

האורקל מתל אביב והלהיט של משקיעי ההון סיכון: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס

זו השנה ה־19 שגלובס בוחר את הסטארט־אפים המבטיחים של ישראל: חברות ההייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה המלאה

נמלים אורגות. בונות יחד בית / צילום: באדיבות פרופ' עופר פיינרמן

מנמלים ועד שפנים: מה חיות יכולות ללמד אותנו על שיתוף פעולה?

למה נמלים מצליחות יותר מאנשים לסחוב יחד חפץ כבד, איך דבורים מאמתות מידע ומה משיגים זרזירים כשהם עפים כגוש אחד ● ארבעה חוקרים מספרים על מחקרים פורצי דרך על תקשורת רשתית של בעלי חיים, שהציגו לאחרונה בכנס חדשנות

בני ברק. הוועדה המקומית פעלה בסתירה להחלטה של המפקח / צילום: Shutterstock

המתח בין מוסדות התכנון: החדר על הגג הבניין בבני ברק ייהרס, אף שאושר ע"י הוועדה המקומית

הוועדה המקומית בבני ברק התירה לאחד מבעלי הזכויות להכשיר חדר בשטח 90 מ"ר שבנה ללא אישור על הגג ● אלא שוועדת הערר קבעה כי ההחלטה ניתנה ללא סמכות

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

בהסתדרות תוקפים את מהפכת האוצר בשוק החיסכון: "גזירות קשות"

למצעד המתנגדים למתווה האוצר עבור שוק החיסכון מצטרפת כעת ההסתדרות: במכתב של היו"ר ארנון בר־דוד לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', שהגיע לידי גלובס, הוא טוען כי "דוח הביניים נועד כל־כולו לבטל ולצמצם הטבות מס לציבור העובדים" ● משרד האוצר בתגובה: "מדובר בתוכנית שתנגיש את מגוון מוצרי ההשקעה השונים לציבור"

חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi

החברה שמספקת 100 רחפנים בשבוע לצה"ל בשיתוף פעולה חדש

שתי חברות ישראליות ישתפו פעולה בתחום הרחפנים, ארה"ב תשקיע ביכולות תת־מימיות בלתי מאוישות, גרמניה תספק לאוקראינה טילי כתף שיוצרו בברית־המועצות, הודו מתכננת להגדיל את צי מטוסי רפאל, ואיחוד האמירויות ירכוש מטוסי קרב מתקדמים מקוריאה הדרומית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלי רייפמן / עיבוד: תמר מצפי

המשקיעים מבולבלים, בת הזוג חוששת לחייה: לאן נעלם אלי רייפמן?

לכולם היה נראה כי אלי רייפמן, פושט הרגל שהורשע במרמה, מעוניין לשים קץ לסאגת החוב שלו ● עד שיום אחד, בחודש שעבר, הוא נעלם - וכך גם סכומי העתק שלקח ממקורבים ● המסרים המרגיעים ששלח, הטענות של בת זוגו שהונה גם אותה וההשערות בדבר הסגרתו: מאחורי הפרשה רצופת השאלות

עידן אלרום / צילום: עופר חג'יוב

בצל המתיחות וסבב הפיטורים: מנכ"ל וואלה עידן אלרום מסיים את תפקידו לאחר שלוש שנים

ההודעה מגיעה ברקע המתיחות באתר בין אלרום לבין העורך הראשי אור צלקובניק, וההודעה על סבב פיטורים של מעל ל-10% מעובדי החברה ● בתקופת כהונתו של אלרום עבר האתר תהליכים שונים, כמו מיתוג מחדש ושיתופי-פעולה עם חברות בינלאומיות

טרטר אינטיאס על העצם / צילום: אסף קרלה

אין ים בצפת, אבל יש טרטר דג: המסעדה המפתיעה של הצפון

בר היין 26.8, שממוקם במלון הבוטיק כנען בצפת, מתבסס על תוצרת שגדלה עד 26.8 קילומטר ממנו ● התוצאה: אוכל מאופק וטעים

אזור אלטדנה לאחר השריפות. השיקום צפוי לקחת שנים / צילום: Shutterstock

השריפות בלוס אנג'לס הן הזדמנות לבנייה מחדש: האם הצפיפות תגדל?

שריפות שהרסו שתי שכונות בעיר החמירו עוד יותר את מצוקת הדיור בקליפורניה ● כעת, גוברת ההתנגדות להגדלת הצפיפות לצורך בניית יחידות דיור נוספות