ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס / צילום: ap, Ng Han Guan
ספרד ביטלה אתמול (ה'), באופן סופי, עסקה לרכישת כדורים בסך 6.6 מיליון אירו (כ־7.53 מיליון דולר) מתע"ש, בעקבות לחץ פוליטי בתוך ממשלתו של פדרו סאנצ'ס.
● ה־FDA מתכוון לשים סוף לניסויים בחיות, וחברות ישראליות יכולות להרוויח מזה
● הקנדים צועדים לקלפיות בסימן מכסי טראמפ; ולאן רצים הרובוטים הסיניים
● בחסות גרמניה: טילים מתוצרת רוסית יופעלו נגד רוסיה
רצף האירועים החל ביום רביעי, כשדווח בתחנת הרדיו הספרדית "קאדנה סר" כי משרד הפנים הספרדי מעוניין להשלים רכישת 15.3 מיליון כדורי 9 מ"מ מתע"ש. לכאורה, תהליך טכני, אולם ממשלת ספרד שהחליטה אשתקד להכיר במדינה פלסטינית, התחייבה במהלך המלחמה לא לרכוש ולא למכור נשק מישראל. בסוף אוקטובר האחרון, הממשל במדריד אף הודיע כי החליט לבטל את העסקה שהתבצעה דרך חברת Guardian Defense & Homeland Security SA, הנמצאת בשליטת Guardian Holdings LTD הרשומה בישראל.
גרדיאן ממקדת את פעילותה בפיתוח ובייצור של מוצרי ביטחון ושירותים לאבטחה חמושה. היא הוקמה ב־2005 בידי אריאל מזוז ואילן ארזואן, שניהם יוצאי מערכת הביטחון. בקאדנה סר דיווחו כי לאחר ששר הפנים פרננדו גרנדה-מרלסקה בחן את האפשרויות השונות, הוא בחר שלא לבטל לבסוף את העסקה, וזו נסגרה מול תע"ש ב־16 באפריל. במשרד הפנים הספרדי אף הבהירו כי ביטול החוזה יתבצע בשלב מתקדם, עלויותיו תהיינה גבוהות - ומי שייפגעו אלו הז'נדרמריה (Guardia Civil) שיישארו בלי האמל"ח.
לא רוצים לתת מימון למדינה ש"מבצעת רצח עם"
מנגד, מי שזעמו הם מפלגת השמאל "סומאר" בהובלת שרת העבודה וסגנית ראש ממשלה יולנדה דיאס, שמחזיקה ב־27 מושבים מתוך 350 בבית התחתון (קונגרס הנציגים) ובשלושה מתוך 266 בבית העליון (הסנאט). במפלגה דרשו את ביטול החוזה בטענה כי "זו תהיה הפרה בוטה" של מאמציהם לפעול נגד ישראל בגין הפעולות בעזה, וכן הכריזו כי לא יסכימו "ליטול חלק במימון של מדינה שמבצעת רצח עם".
ב"גרדיאן" הבריטי מדווחים כי העסקה עם תע"ש, שנמצאת בשבע השנים האחרונות בבעלות מלאה של אלביט, היוותה נדבך נוסף במשקעים בין הסוציאליסטים בהובלת סאנצ'ס לבין דיאס, כשבתחום הביטחוני הצדדים לא רואים בעין את תוכניותיו של ראש ממשלת ספרד להגדיל את תקציב הביטחון. בעוד שנאט"ו העמידה יעד של השקעת 2% ויותר מהתוצר בתקציב הביטחון, יעד שמרבית חברות הברית עומדות בו, ספרד נשרכת מאחור, עם 1.28% בלבד. לכן, סאנצ'ס מעוניין להשקיע 10.5 מיליארד אירו נוספים בביטחון, צעד שדיאס רואה בו "מופקר לחלוטין".
עם זאת, בניסיון להרגיע את הרוחות ולמנוע החלטה של סומאר לעזוב את הקואליציה, הלשכות של סאנצ'ס ודיאס הודיע כי החוזה עם תע"ש יבוטל באופן חד־צדדי. "כל דרכי המשא ומתן מוצו", נמסר ממדריד, תוך שציינו שיפנו לייעוץ משפטי. "המפלגות המרכיבות את הקואליציה מחויבות עמוקות לנושא הפלסטיני ולשלום במזרח התיכון", אמרו גורמים בממשלת ספרד לגרדיאן. "זו הסיבה שספרד לא תקנה אמל"ח מחברות ישראליות ולא תמכור אמל"ח לחברות ישראליות". מנגד, גורם ספרדי הודה בשיחה עם "פוליטיקו" כי ישנם חוזים "למערכות נשק חיוניות" שמיוצרות באופן בלעדי בחברות ישראליות, או לרכיבים שמיוצרים רק בישראל.
ממשלת ספרד נקטה בצעדים נוספים בעבר
ביטול העסקה הביטחונית אינה הצעד הראשון שבו ספרד פועלת נגד המערכת הביטחונית הישראלית במהלך המלחמה. ב־16 במאי, החליטה ספרד לסרב לאפשר לספינה שהובילה חומר נפץ מהודו לישראל לעגון בנמליה.
שר התחבורה הספרדי אוסקר פואנטה מסר דאז כי האוניה "מריאן דניקה" (Marianne Danica) פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי, בטרם סורבה. ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מנמל צ'נאי ב־8 באפריל, כאשר לפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ. לולא השפעות המורדים החות'ים על הים האדום, הספינה כלל לא הייתה אמורה לעבור במים הכלכליים של ספרד - אך תנועת השיט הוסטה ברובה אל כף התקווה הטובה ומשם לגיברלטר.
יום לפני הסירוב לעגינת מריאן דניקה, עצרה ספינת המכולות "בורקום" (Borkum), ששטה עם דגל אנטיגואה וברבודה, מרחק קצר לפני כניסתה לקרטאחנה. פעילים פרו־פלסטיניים הפגינו בנמל, ואנשי שמאל מהפרלמנט האירופי שלחו מכתב לראש ממשלת ספרד בדרישה למנוע את עגינתה, בשל החשד שהיא מובילה אמל"ח לישראל. עוד בטרם קיבלו במדריד החלטה, הספינה החליטה לבטל את עגינת הביניים בקרטאחנה - והמשיכה לנמל קופר בסלובניה.
לפי "אל־ג'זירה", ספינה זו, שיצאה אף היא מנמל צ'נאי, הכילה אמל"ח שנשלח לנמל אשדוד. הארגונים הפרו־פלסטיניים טוענים כי בורקום הכילה 20 טונות מנועי רקטות, 12.5 טונות רקטות חומר נפץ, 1,500 ק"מ חומרי נפץ ו־740 ק"ג של חומרים ייעודיים לארטילריה. בדיווח של סוכנות הידיעות הקטארית, נטען כי תחת סעיף סודיות, נאסר על העובדים לנקוב בשמה של תע"ש, שמאז 2018, הפכה לחברה בת של אלביט. המפעילה של הספינה, MLB הגרמנית, הכחישה בפני "אל־ג'זירה" ומסרה כי "הספינה לא העמיסה שום אמל"ח או מטען אחר לישראל".