גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תמכרו": ההמלצה החריגה של בנק אוף אמריקה למשקיעים. ומי בכל זאת אופטימי?

בשבוע אחד מדד S&P 500 תיקן את רוב הירידות שספג בשל תוכנית המכסים והחזיר כמחצית מהירידות מאז השיא האחרון ● בעוד שאינדקטורים שונים מצביעים כי התחתית מאחורינו, חלק מהמומחים מזהירים לא להתפתות להצטרף לראלי ● מהאזהרה של בנק אוף אמריקה ועד הסימן האופטימי הנדיר שנראה בשוק, כולם מנסים לפענח: לאן הולכת וול סטריט?

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

בשבוע הראשון של חודש אפריל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ "הטיל פצצה" על הכלכלה הבינלאומית כשהכריז על רפורמת המכסים שלו. בשבוע האחרון של אותו החודש הוא כבר נשמע אחרת לגמרי כשהוא מקיים משא ומתן אפילו עם "אויבת" הסחר הגדולה ביותר - סין. המעבר החד הזה בא לידי ביטוי גם בוול סטריט. בסוף השבוע שאחרי ההכרזה הדרמטית על המכסים, מדד S&P 500 כמעט ונכנס לשוק דובי (ירידה של 20% או יותר מהשיא האחרון), בעוד שמדדים מובילים אחרים כמו נאסד"ק או ראסל 2000 זכו רשמית לתואר הפסימי. אבל בשבוע האחרון, וול סטריט רושמת עליות מסחררות.

ניתוח | כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם
הסוחר המפורסם בוול סטריט טוען: "לטווח קצר, זה שוק נהדר"

מדד S&P 500 זינק בכ־6%, מתקן יותר ממחצית מכל מהלך הירידות סביב המכסים מאז 2 באפריל. אם ב־8 באפריל מדד הדגל האמריקאי היה רחוק ב־19% מהשיא האחרון, מרחק נגיעה מטריטוריה דובית לחלוטין - היום הוא נמוך רק ב־10% מהשיא. למעשה, מאז אותו השפל סביב המכסים, המדד זינק ב־11%. האם העליות האחרונות מלמדות על סופו של המשבר? או שמדובר במלכודת משקיעים? הדעות בשוק חלוקות.

בנק אוף אמריקה: תנצלו את העליות כדי למכור

בבנק אוף אמריקה משוכנעים שהמומנטום החיובי בשווקים הוא לא יותר מאשליה, והתנאים הנדרשים לעליות חסרים. הם המליצו למשקיעים למכור מניות וגם נכסים דולריים, לפי בלומברג. "המסחר הנוכחי הוא ללא צל של ספק צר, מובל על ידי 7 המופלאות, ודוחק את הדולר ושוק המניות", כתבו צוות האנליסטים בראשות מייקל הארטנט. הדולר מצוי בעיצומה של מגמת ירידה ארוכת טווח, והנטישה מהנכסים האמריקאיים צפויה להימשך עד שהפדרל ריזרב יתחיל להוריד ריביות, ייחתם הסכם סחר עם סין ויושג יציבות בצריכה הפרטית: "הנסיקה של מחירי הזהב מדגימה זו באכזריות". ההמלצה היא להסיט השקעות לסחורות, שווקים מתעוררים ומניות בינלאומיות, בדגש על טכנולוגיה סינית ובנקים אירופים ויפניים.

אבל לא כולם פסימיים. ב־UBS דווקא שומרים על גישה אופטימית, גם על רקע המתיחות המתמשכת בסחר והאי־ודאות הכלכלית הגלובלית. "אנו ממליצים על מניות ארה"ב", כתבו אסטרטגים בבנק, כשהם מציינים את השהיית המכסים כסימן לכך שטראמפ מודע לסיכונים הכלכליים והשווקים שמדיניות המכסים עלולה ליצור, מה שעשוי לסמן נקודת מפנה במדיניות. "סנטימנט המשקיעים שלילי מאוד והתנודתיות גבוהה במיוחד", ציינו ב־UBS, והוסיפו כי אלו בדרך כלל אינדיקציות מנוגדות המעידות דווקא על פוטנציאל להתאוששות חזקה במהלך 12 החודשים הקרובים, בהתבסס גם על מדד ה־VIX וסקרי משקיעים עדכניים.

האינדקטור שמעודד את השוורים

בסוף השבוע האחרון בורסת ניו יורק השלימה את מה שנקרא Zweig Breadth Thrust (ZBT). מדובר בתופעה בה חלקן של המניות העולות במסחר מזנק בחדות מ־40% ליותר מ־61.5% בפחות מ־10 ימים. לפי אתר investopedia, התופעה הזו קרתה רק 19 פעמים ב־80 השנים האחרונות, ונחשבת לסימן כמעט ודאי לעליות מתקרבות. "הסימן הזה דייק ב־100% מאז מלחמת העולם השנייה, בכל פעם מחדש S&P 500 עלה בחצי השנה בשנה שלאחר הופעתו", אומר ראיין דטריק, אסטרטג שוק ראשי בקבוצת קרסון. לפי האתר, ב־19 הפעמים בהם הופיע ZBT, מדד הדגל האמריקאי עלה ב־14.8% בחצי השנה שלאחר מכן וב־23% בשנה שלאחר מכן.

כשמתבוננים על דפוסים דומים במדד הדגל האמריקאי בהיסטוריה, בולטת במיוחד הזריזות של המהלך הנוכחי. מדד S&P 500 נכנס לטריטוריית תיקון (ירידה של 10% מהשיא) עוד במרץ, טרם תוכנית המכסים, והוא מצוי בה כבר 31 ימים. לפי חלק מההגדרות, עלייה כמו זו שחווינו בשבוע האחרון, של 10% מהשפל, מלמדת בעצמה על יציאה מטריטוריית תיקון. עם זאת, מומחים שונים נוקטים בהגדרה השמרנית לפיה יציאה מהטריטוריה הפסימית מתרחשת רק כאשר מדד הדגל חוזר לרמות השיא שלו. כך או כך, לפחות במבט היסטורי, אנחנו רק בתחילת המהלך.

במחקר של ירדני ריסרצ'ס, שבחן 56 תקופות של תיקון ושוק דובי מאז שנת 1929, נמצא כי הזמן הממוצע להימשכות תקופת תיקון (שאינה גולשת לשוק דובי) הינה 115 ימים. לעומת זאת, כעת המדד עבר את היום ה־31 שלו מאז נכנס לטריטוריית התיקון. גם נקודת השפל לא ברורה. 39% מתקופות התיקון הידרדרו לשוק דובי, לעומת 61% מהמקרים, בהם מיתון הפך לעליות, או לכל הפחות לא העמיק.

בבדיקה שערכה חברת המחקר schaeffer's נבחנה דינמיקה דומה לזו שאנחנו נמצאים בה היום - תיקון של כמחצית מהירידה. הבדיקה התמקדה בתקופות של שוק דובי ומצאה שב־85% מהפעמים בהם השוק החזיר מחצית מהירידות שלו - מדד S&P 500 עלה בששת החודשים העוקבים והציג תשואה ממוצעת של כ־14.1%. עם זאת, כאמור, הבדיקה נערכה על מצבים של שוק דובי, הגדרה שאנחנו לא מצויים בה רשמית.

האם 8 באפריל היה השפל?

אבל כדי לבחון את הדינמיקה הזו במבט היסטורי, צריך ראשית לזהות את נקודת השפל. ההשוואות שערכנו מניחות כי נקודת השפל היא 8 באפריל, אך ספק אם התחתית מאחורינו. "כדי שהשפל של 8 באפריל יחזיק מעמד, המשקיעים חייבים לראות מספיק שינוי במדיניות הסחר כדי לתת להם תקווה שהגרוע מכל עבר", צוטט ניק קולאס, מייסד שותף של DataTrek Research, ב־CNN. הוא הסביר שלאורך ההיסטוריה נקודת השפל כמעט בכל משבר בשווקים, הייתה נקודה שחוזרת שוב ושוב. אמנם לא כל נקודת שפל צריכה לבסס את עצמה כך, אך הפעם, הסביר קולאס, זה "סביר" בגלל כמות האי־ודאות שמסחררת את השווקים.

אד ירדני, נשיא Yardeni Research, צוטט גם הוא ב־CNN ואמר כי S&P 500 עשוי לבחון מחדש את השפל של 8 באפריל ו"כנראה למצוא שם תמיכה". "אם כן, אז השוק עשוי ליצור תחתית", אמר ירדני.

הישראלים מתחילים לחזור לוול סטריט

ברנרד מנור, מנהל השקעות באי.בי.אי. סבור כי היה פה מעין אפקט של רגיעה מקומית לאחר המפולות. "היה פה רליף־ראלי, (Relief-Rally) כלומר עליות של אנחת רווחה משום שהרטורטיקה כלפי סין הייתה הרבה יותר נעימה בשבוע שחלף. ראינו התבטאויות שיותר הזמינו את הסינים למו"מ מאשר הכתבה חד צדדית של גובה המכסים.

"השווקים מנסים לכמת את ההסתברות למיתון ולפגיעה בתוצאות של חברות, והם נעים בין תקווה לפחות תקווה. טראמפ מאוד לא צפוי ובתי ההשקעות בעולם מתקשים לקרוא את הכוונות האמיתיות שלו. מה שמכניס הרבה אי ודאות. מי שיש לו אופק השקעה ארוך, מבין שהדברים פתירים לאורך זמן".

בינתיים, נראה שאין ספק שהמשקיעים הישראלים פיתחו חוסן. בשוק קרנות הנאמנות בינתיים מזהים בעיקר יציבות, ואף רכישות של מניות בוול סטריט. יוטב קוסטיקה, מנכ"ל ומנהל השקעות ראשי במור קרנות נאמנות, אומר כי "ראינו אחרי הנפילות מעט גיוסים בדרך כלל דרך האפיקים הפאיביים בעיקר בחשיפה ל־S&P 500. ניתן להגיד שראינו תנועה פנימה של המוסדיים בארץ. ככלל זה היה חודש מטורף, מי שיצא לחופשה ב־1 באפריל, היה נדהם לגלות אחרי כל מה שעבר על השוק, שמדד הנאסד"ק עלה השבוע ב־8% וירד רק 2.4% בחודש החולף".

קוסטיקה סבור כי "ייתכן שהמוסדיים בארץ ניצלו את הירידות החדות ונכנסו לשוק. אבל ייתכן גם שחזרו לפרופורציית האחזקות שלהם שהייתה לפני המשבר. הציבור בארץ התנהג הפעם בבגרות, הוא לא ברח, והיה יחסית יותר אגרסיבי. עם זאת, הוא גם לא נוהר חזרה להשקעות (בקרנות הנאמנות האקטיביות) במניות האמריקניות. אנחנו רואים גיוסים קלים של השקעות בקרנות נאמנות האקטיביות בתחום".

מי שמתריע מהעליות של השבוע הוחלף וסבור שמוקדם לשמוח הוא אייל גורביץ', המנתח הטכני של בורסהגרף, "ההתאוששות הזאת הגיעה אחרי שראינו את הקונים רוכשים מניות במחירים הולכים ויורדים. זה מנוגד למצבים של מגמות עלייה בשוק. הניתוח של מחזורי המסחר מראה שאלה נתונים של עליות (בשבוע החולף) שהגיעו בכדי למכור. לכן הנתונים מראים שצריך להיזהר. במפולות עבר, גם הייתה ירידה חזקה ואז גל של עלייה, שלאחריו התחדשות הירידות. המצב הנוכחי מאוד מסוכן וזה יכול להיגמר מהר מאוד. אלה גם ירידות רוחביות, כלומר לא רק במדד S&P 500, אלא גם במחיר הנפט (מחיר חבית נפל ב־14% ביחס לערב ההכרזה של טראמפ ל־63 דולר). להערכתי גם מחיר הזהב (עלה בכמעט 10% בחודש האחרון), מיצה את עצמו".

עוד כתבות

עו''ד דודי קופל, ייכנס לתפקיד היועץ המשפטי של משרד האוצר / צילום: דוברות אוצר

נבחר פה־אחד: זה היועץ המשפטי הבא של משרד האוצר

עו"ד דודי קופל, שכיהן כמשנה ליועמ"ש האוצר הקודם אסי מסינג, נבחר לתפקיד היועץ המשפטי של משרד האוצר ● אחד האתגרים עמם יצטרך להתמודד: הכרעה בגורל כספים בהיקף של יותר ממיליארד שקל המיועדים למגזר החרדי

צוות EON / צילום: אסף רביבו

בשווי של 1.4 מיליארד דולר: הסטארט־אפ הכי צעיר ברשימת המבטיחים

איון מבטיחה שמסדי נתונים שארגונים שומרים בענן לא יימחקו, גם בעקבות מתקפות כופרה או אסון טבע ● שלושה המייסדים ראו מקרוב את הביקוש למוצר כשעבדו אצל ספקית הענן הגדולה ביותר, אמזון

תקיפת צה''ל בביירות בעבר / צילום: ap, Hussein Malla

צה"ל מאשר: חיל האוויר תקף והשמיד בניין בדאחיה בביירות

איראן: התחדשה האש בנמל בנדר עבאס; מספר הנפגעים ממשיך לעלות ● המגעים לעסקת חטופים: ראש ממשלת קטאר אמר כי חלה התקדמות בשיחות המו"מ שהתקיימו ביום חמישי ● צה"ל יירט אחה"צ כטב"ם שעשה את דרכו לישראל מכיוון מזרח; לא הופעלו התרעות ● קצין צה"ל עידו וולוך ולוחם ימ"ס נטע יצחק כהנא נפלו במהלך סוף השבוע בקרבות קשים בעזה ● 59 חטופים - 569 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

פיטר טוכמן / צילום: ap, Craig Ruttle

״אל תבזבזו זמן על בדיקת התיק״: הוא אחד הסוחרים המפורסמים בוול סטריט וזה הטיפ שלו

פיטר טוכמן, אחד הסוחרים המפורסמים בוול סטריט, מכנה את התנהלות טראמפ והבית הלבן כ"טרור כלכלי" ● ואומר כי משקיעים לטווח הארוך לא יכולים לעשות הרבה בתנודתיות הגבוהה, מלבד להחזיק מעמד

עדי גזית, מנכ''ל חברת המימון ברקת / צילום: גדי סיירה

המנכ"ל שמזהיר מעליית מחירים: "העולם שבו קנו דירות כמו לחמניות נגמר"

חברת המימון ברקת כבר נמצאת במגעים עם חברות יזמיות לגבי ליווי פרויקטים במסגרת המבצעים הפיננסיים הבנקאיים שעומדים להצטמצם ע"י בנק ישראל ● מנכ"ל החברה, עדי גזית, סבור כי חברות הנדל"ן מגלות עמידות כלפי הטלטלות בשוק, ואינו רואה ירידות מחירים בקרוב

בריכה בפנטהאוז באשדוד. בונים קונסטרוקציה למשקל כבד / צילום: אלעד בן נחמיאס

ממשיכים לשדרג גם אחרי עליות המחירים: מה רוכשי הדירות רוצים

במקביל לעליית הסטנדרט של הקבלנים, רוכשי הדירות ממשיכים לשדרג אותן בעשרות אלפי שקלים ● "אנשים נכנסים לשיפוץ שלם אחרי שהם מקבלים את הדירה"

רמי שבת, סוכן הביטוח עליו הוטל קנס / איור: גיל ג'יבלי

סוכן הביטוח שחטף את הקנס הגדול אי פעם

רשות שוק ההון הטילה עיצום כספי של כ־200 אלף שקל על רמי שבת, סוכן ביטוח מהוד השרון לאחר שבמקום להשיב כספי הנחות שקיבל עבור מבוטחיו, הוא השתמש בהם כדי להיטיב עם בני משפחה ומקורבים ● "התחכום במקרה הזה הוא ששבת גלגל הנחות וערבב אותן עם תשלומים אחרים"

שי ג'ינפינג ודונלד טראמפ / צילום: ap, Susan Walsh

סין וארה"ב מציגות גרסאות סותרות, והתחרות: מי תהיה הראשונה שתחתום על הסכם עם טראמפ?

מאז הקפאת תוכנית המכסים, טרם נחתם הסכם עם מדינה כלשהי ● בינתיים, מעל המגעים בין ארה"ב לסין מרחפת עננה של אי ודאות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: Associated Press, Israel Defense Forces

ההוצאה הביטחונית של ישראל זינקה ב־65%; איפה אנחנו ביחס לעולם?

לפי דוח ההוצאות הביטחוניות של מכון שטוקהולם למחקרי שלום, סך תקציבי הביטחון במזרח התיכון אשתקד הסתכם ב־243 מיליארד דולר, עלייה שנתית של 15% ● בחודש דצמבר 2024 לבדו, ישראל הוציאה 5.7 מיליארד דולר מתוך כלל ההשקעה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית בדיון בוועדת החוקה על חקירת הדלפות: "בניגוד לכותרת הדיון, אין אכיפה בררנית"

ועדת החוקה התכנסה הבוקר לדיון שכותרתו "אכיפה בררנית בתחום ההדלפות", על רקע פרשת קטארגייט וחקירות נוספות המתנהלות בעת זו ● היועמ"שית בהרב־מיארה טענה כי יש הליכי עבודה סדורים לפתיחה בחקירה על העברת מידע ● מנגד, נציגי הקואליציה אמרו כי היא משמיעה "סיסמאות ריקות", והתלוננו שאין אכיפה נגד מדליפים מחדרי המו"מ לעסקת חטופים

רונן קפלוטו, מנהל ההשקעות הראשי של הראל פיננסים / צילום: מולה הפקות - ליאור נורדמן

מנהל ההשקעות הראשי בהראל פיננסים נכנס לתפקיד המנכ"ל. זה מי שיחליף אותו

רונן קפלוטו, בעל ניסיון של מעל 20 שנה בשוק ההון, כיהן במגוון תפקידי השקעות ומכשירי השקעה שונים בארץ ובחו"ל ● עוד נמסר מטעם הראל כי קפלוטו יחליף את מיכאל בנוולגי, שצפוי להיכנס בקרוב לתפקיד מנכ"ל בית ההשקעות

מטוסים של טורקיש איירליינס בנמל התעופה באיסטנבול / צילום: Shutterstock

החרם הטורקי: חברות התעופה שמוותרות על הסלוטים בנתב"ג ולא יחזרו בקרוב לטוס לישראל

חברות התעופה הטורקיות לא יחזרו לישראל לפחות עד החורף הקרוב, וההחלטה הזאת מרחיקה את האפשרות שיחזרו בעתיד הנראה לעין ● עד כה נשמרה לטורקים האופציה לחזור בנתב"ג

האו"ם השיק אפליקציית תרומות לעזה. לאן הכסף הולך?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ההתקדמות במשא ומתן בין ארה"ב ואיראן מציבה את נתניהו בין הפטיש לסדן ● כך חמאס עושק את כספי הסיוע שמעביר האו"ם לתושבי רצועת עזה ● ויוזמי אירוע בין-דתי בכורדיסטן ספגו ביקורת על קידום נורמליזציה עם ישראל

מימין: סטן קרונקי (ארסנל), ג'ון הנרי (ליברפול), ריאן ריינולדס (רקסהאם), טום בריידי (בירמינגהם סיטי) / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP- David Zalubowski,Evan Agostini, Gregory Bull, Charles Krupa

אמריקאים בעלי קבוצות כדורגל נקטלו בעבר על ידי האנגלים. עכשיו הם לא יכולים להפסיק לנצח

משקיעים אמריקאים שקנו קבוצות כדורגל אנגליות ונחשבו בעבר לחסרי הבנה בתחום, עומדים כעת לזכות באליפויות של כל אחת משלוש הליגות המובילות במדינה

מהם הפיצ'רים החדשים בוואטסאפ? / צילום: Shutterstock

הפיצ'רים החדשים בוואטסאפ שחובה להכיר

בתקופה האחרונה התחדשה אפליקציית המסרים המיידיים בשורה של אפשרויות לייעול השימוש ● מהתראות על אירועים בצ'אטים, דרך זום דיגיטלי בשיחות וידאו ועד נעילת צ'אטים באמצעות סיסמה

טיב טעם סניף חוצות המפרץ / צילום: בן פרידמן

טיב טעם רוכשת את חברת מזרח ומערב תמורת 139 מיליון שקל

בדצמבר 2024 הודיעה טיב טעם על רכישת מזרח ומערב, המתחה ביבוא מוצרי מזון אסייתי, תמורת 121 מיליון שקל - אולם כעת היא מדווחת כי התמורה בעסקה תגדל ל-139 מיליון שקל, וזאת בעקבות הנתונים בדוחות הכספיים לשנת 2024 של מזרח ומערב

שטרות של 200 / צילום: Shutterstock

ביטול שטר 200 השקלים חוזר: האם הממשלה תכפה את המהלך על בנק ישראל?

יוזמה חדשה של שר החוץ גדעון סער מבקשת לבטל סדרות של שטרות 200 שקל שמוחזקים בידי חמאס ברצועת עזה ● המהלך מעורר התנגדות בבנק ישראל וסערה בקרב מומחים, שמזהירים: הציבור הישראלי ייפגע מזה יותר

מודעת פרסומת של שיין / צילום: Reuters, Suzanne Plunkett

בעקבות המכסים: הענקית הסינית מעלה מחירים בארה"ב בעד 377%

לקראת כניסתם לתוקף של מכסים על חבילות קטנות, ענקית האופנה והמסחר המקוון שיין מעלה בארה"ב את מחיריהם של מגוון מוצרים, בחלק מהמקרים במאות אחוזים - כך לפי בלומברג ● גם ענקית המסחר המקוון TEMU הודיעה בסוף השבוע על העלאת מחירים בשל מדיניות המכסים

דודי אפל / צילום: אמיר מאירי

במקום 87 מיליון שקל: דוד אפל מציע לשלם 50 מיליון שקל בהסדר חוב

אפל, שהיה בעבר קבלן ואיש עסקים בולט ונכנס להליך פשיטת רגל בשנת 2012, חייב 63 מיליון למשרד הבינוי והשיכון, כ-10 מיליון שקל לבנקים, והשאר לנושים שונים ● בהסדר החוב הוא מציע לשלם 50 מיליון שקל בתוך ארבע שנים

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט

מדד ניקיי עולה ב-0.4% ● שר האוצר הסיני מבטיח שסין "תנקוט במדיניות מאקרו כלכלית פרואקטיבית יותר במטרה לקדם את השגת יעד הצמיחה השנתי" ● לקראת שבוע עתיר בארועים בוול סטריט, הבוקר ירידות בחוזים העתידיים • אנליסטים מובילים בוול סטריט מסמנים שלוש מניות מומלצות