גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תמכרו": ההמלצה החריגה של בנק אוף אמריקה למשקיעים. ומי בכל זאת אופטימי?

בשבוע אחד מדד S&P 500 תיקן את רוב הירידות שספג בשל תוכנית המכסים והחזיר כמחצית מהירידות מאז השיא האחרון ● בעוד שאינדקטורים שונים מצביעים כי התחתית מאחורינו, חלק מהמומחים מזהירים לא להתפתות להצטרף לראלי ● מהאזהרה של בנק אוף אמריקה ועד הסימן האופטימי הנדיר שנראה בשוק, כולם מנסים לפענח: לאן הולכת וול סטריט?

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

בשבוע הראשון של חודש אפריל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ "הטיל פצצה" על הכלכלה הבינלאומית כשהכריז על רפורמת המכסים שלו. בשבוע האחרון של אותו החודש הוא כבר נשמע אחרת לגמרי כשהוא מקיים משא ומתן אפילו עם "אויבת" הסחר הגדולה ביותר - סין. המעבר החד הזה בא לידי ביטוי גם בוול סטריט. בסוף השבוע שאחרי ההכרזה הדרמטית על המכסים, מדד S&P 500 כמעט ונכנס לשוק דובי (ירידה של 20% או יותר מהשיא האחרון), בעוד שמדדים מובילים אחרים כמו נאסד"ק או ראסל 2000 זכו רשמית לתואר הפסימי. אבל בשבוע האחרון, וול סטריט רושמת עליות מסחררות.

ניתוח | כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם
הסוחר המפורסם בוול סטריט טוען: "לטווח קצר, זה שוק נהדר"

מדד S&P 500 זינק בכ־6%, מתקן יותר ממחצית מכל מהלך הירידות סביב המכסים מאז 2 באפריל. אם ב־8 באפריל מדד הדגל האמריקאי היה רחוק ב־19% מהשיא האחרון, מרחק נגיעה מטריטוריה דובית לחלוטין - היום הוא נמוך רק ב־10% מהשיא. למעשה, מאז אותו השפל סביב המכסים, המדד זינק ב־11%. האם העליות האחרונות מלמדות על סופו של המשבר? או שמדובר במלכודת משקיעים? הדעות בשוק חלוקות.

בנק אוף אמריקה: תנצלו את העליות כדי למכור

בבנק אוף אמריקה משוכנעים שהמומנטום החיובי בשווקים הוא לא יותר מאשליה, והתנאים הנדרשים לעליות חסרים. הם המליצו למשקיעים למכור מניות וגם נכסים דולריים, לפי בלומברג. "המסחר הנוכחי הוא ללא צל של ספק צר, מובל על ידי 7 המופלאות, ודוחק את הדולר ושוק המניות", כתבו צוות האנליסטים בראשות מייקל הארטנט. הדולר מצוי בעיצומה של מגמת ירידה ארוכת טווח, והנטישה מהנכסים האמריקאיים צפויה להימשך עד שהפדרל ריזרב יתחיל להוריד ריביות, ייחתם הסכם סחר עם סין ויושג יציבות בצריכה הפרטית: "הנסיקה של מחירי הזהב מדגימה זו באכזריות". ההמלצה היא להסיט השקעות לסחורות, שווקים מתעוררים ומניות בינלאומיות, בדגש על טכנולוגיה סינית ובנקים אירופים ויפניים.

אבל לא כולם פסימיים. ב־UBS דווקא שומרים על גישה אופטימית, גם על רקע המתיחות המתמשכת בסחר והאי־ודאות הכלכלית הגלובלית. "אנו ממליצים על מניות ארה"ב", כתבו אסטרטגים בבנק, כשהם מציינים את השהיית המכסים כסימן לכך שטראמפ מודע לסיכונים הכלכליים והשווקים שמדיניות המכסים עלולה ליצור, מה שעשוי לסמן נקודת מפנה במדיניות. "סנטימנט המשקיעים שלילי מאוד והתנודתיות גבוהה במיוחד", ציינו ב־UBS, והוסיפו כי אלו בדרך כלל אינדיקציות מנוגדות המעידות דווקא על פוטנציאל להתאוששות חזקה במהלך 12 החודשים הקרובים, בהתבסס גם על מדד ה־VIX וסקרי משקיעים עדכניים.

האינדקטור שמעודד את השוורים

בסוף השבוע האחרון בורסת ניו יורק השלימה את מה שנקרא Zweig Breadth Thrust (ZBT). מדובר בתופעה בה חלקן של המניות העולות במסחר מזנק בחדות מ־40% ליותר מ־61.5% בפחות מ־10 ימים. לפי אתר investopedia, התופעה הזו קרתה רק 19 פעמים ב־80 השנים האחרונות, ונחשבת לסימן כמעט ודאי לעליות מתקרבות. "הסימן הזה דייק ב־100% מאז מלחמת העולם השנייה, בכל פעם מחדש S&P 500 עלה בחצי השנה בשנה שלאחר הופעתו", אומר ראיין דטריק, אסטרטג שוק ראשי בקבוצת קרסון. לפי האתר, ב־19 הפעמים בהם הופיע ZBT, מדד הדגל האמריקאי עלה ב־14.8% בחצי השנה שלאחר מכן וב־23% בשנה שלאחר מכן.

כשמתבוננים על דפוסים דומים במדד הדגל האמריקאי בהיסטוריה, בולטת במיוחד הזריזות של המהלך הנוכחי. מדד S&P 500 נכנס לטריטוריית תיקון (ירידה של 10% מהשיא) עוד במרץ, טרם תוכנית המכסים, והוא מצוי בה כבר 31 ימים. לפי חלק מההגדרות, עלייה כמו זו שחווינו בשבוע האחרון, של 10% מהשפל, מלמדת בעצמה על יציאה מטריטוריית תיקון. עם זאת, מומחים שונים נוקטים בהגדרה השמרנית לפיה יציאה מהטריטוריה הפסימית מתרחשת רק כאשר מדד הדגל חוזר לרמות השיא שלו. כך או כך, לפחות במבט היסטורי, אנחנו רק בתחילת המהלך.

במחקר של ירדני ריסרצ'ס, שבחן 56 תקופות של תיקון ושוק דובי מאז שנת 1929, נמצא כי הזמן הממוצע להימשכות תקופת תיקון (שאינה גולשת לשוק דובי) הינה 115 ימים. לעומת זאת, כעת המדד עבר את היום ה־31 שלו מאז נכנס לטריטוריית התיקון. גם נקודת השפל לא ברורה. 39% מתקופות התיקון הידרדרו לשוק דובי, לעומת 61% מהמקרים, בהם מיתון הפך לעליות, או לכל הפחות לא העמיק.

בבדיקה שערכה חברת המחקר schaeffer's נבחנה דינמיקה דומה לזו שאנחנו נמצאים בה היום - תיקון של כמחצית מהירידה. הבדיקה התמקדה בתקופות של שוק דובי ומצאה שב־85% מהפעמים בהם השוק החזיר מחצית מהירידות שלו - מדד S&P 500 עלה בששת החודשים העוקבים והציג תשואה ממוצעת של כ־14.1%. עם זאת, כאמור, הבדיקה נערכה על מצבים של שוק דובי, הגדרה שאנחנו לא מצויים בה רשמית.

האם 8 באפריל היה השפל?

אבל כדי לבחון את הדינמיקה הזו במבט היסטורי, צריך ראשית לזהות את נקודת השפל. ההשוואות שערכנו מניחות כי נקודת השפל היא 8 באפריל, אך ספק אם התחתית מאחורינו. "כדי שהשפל של 8 באפריל יחזיק מעמד, המשקיעים חייבים לראות מספיק שינוי במדיניות הסחר כדי לתת להם תקווה שהגרוע מכל עבר", צוטט ניק קולאס, מייסד שותף של DataTrek Research, ב־CNN. הוא הסביר שלאורך ההיסטוריה נקודת השפל כמעט בכל משבר בשווקים, הייתה נקודה שחוזרת שוב ושוב. אמנם לא כל נקודת שפל צריכה לבסס את עצמה כך, אך הפעם, הסביר קולאס, זה "סביר" בגלל כמות האי־ודאות שמסחררת את השווקים.

אד ירדני, נשיא Yardeni Research, צוטט גם הוא ב־CNN ואמר כי S&P 500 עשוי לבחון מחדש את השפל של 8 באפריל ו"כנראה למצוא שם תמיכה". "אם כן, אז השוק עשוי ליצור תחתית", אמר ירדני.

הישראלים מתחילים לחזור לוול סטריט

ברנרד מנור, מנהל השקעות באי.בי.אי. סבור כי היה פה מעין אפקט של רגיעה מקומית לאחר המפולות. "היה פה רליף־ראלי, (Relief-Rally) כלומר עליות של אנחת רווחה משום שהרטורטיקה כלפי סין הייתה הרבה יותר נעימה בשבוע שחלף. ראינו התבטאויות שיותר הזמינו את הסינים למו"מ מאשר הכתבה חד צדדית של גובה המכסים.

"השווקים מנסים לכמת את ההסתברות למיתון ולפגיעה בתוצאות של חברות, והם נעים בין תקווה לפחות תקווה. טראמפ מאוד לא צפוי ובתי ההשקעות בעולם מתקשים לקרוא את הכוונות האמיתיות שלו. מה שמכניס הרבה אי ודאות. מי שיש לו אופק השקעה ארוך, מבין שהדברים פתירים לאורך זמן".

בינתיים, נראה שאין ספק שהמשקיעים הישראלים פיתחו חוסן. בשוק קרנות הנאמנות בינתיים מזהים בעיקר יציבות, ואף רכישות של מניות בוול סטריט. יוטב קוסטיקה, מנכ"ל ומנהל השקעות ראשי במור קרנות נאמנות, אומר כי "ראינו אחרי הנפילות מעט גיוסים בדרך כלל דרך האפיקים הפאיביים בעיקר בחשיפה ל־S&P 500. ניתן להגיד שראינו תנועה פנימה של המוסדיים בארץ. ככלל זה היה חודש מטורף, מי שיצא לחופשה ב־1 באפריל, היה נדהם לגלות אחרי כל מה שעבר על השוק, שמדד הנאסד"ק עלה השבוע ב־8% וירד רק 2.4% בחודש החולף".

קוסטיקה סבור כי "ייתכן שהמוסדיים בארץ ניצלו את הירידות החדות ונכנסו לשוק. אבל ייתכן גם שחזרו לפרופורציית האחזקות שלהם שהייתה לפני המשבר. הציבור בארץ התנהג הפעם בבגרות, הוא לא ברח, והיה יחסית יותר אגרסיבי. עם זאת, הוא גם לא נוהר חזרה להשקעות (בקרנות הנאמנות האקטיביות) במניות האמריקניות. אנחנו רואים גיוסים קלים של השקעות בקרנות נאמנות האקטיביות בתחום".

מי שמתריע מהעליות של השבוע הוחלף וסבור שמוקדם לשמוח הוא אייל גורביץ', המנתח הטכני של בורסהגרף, "ההתאוששות הזאת הגיעה אחרי שראינו את הקונים רוכשים מניות במחירים הולכים ויורדים. זה מנוגד למצבים של מגמות עלייה בשוק. הניתוח של מחזורי המסחר מראה שאלה נתונים של עליות (בשבוע החולף) שהגיעו בכדי למכור. לכן הנתונים מראים שצריך להיזהר. במפולות עבר, גם הייתה ירידה חזקה ואז גל של עלייה, שלאחריו התחדשות הירידות. המצב הנוכחי מאוד מסוכן וזה יכול להיגמר מהר מאוד. אלה גם ירידות רוחביות, כלומר לא רק במדד S&P 500, אלא גם במחיר הנפט (מחיר חבית נפל ב־14% ביחס לערב ההכרזה של טראמפ ל־63 דולר). להערכתי גם מחיר הזהב (עלה בכמעט 10% בחודש האחרון), מיצה את עצמו".

עוד כתבות

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך