גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תמכרו": ההמלצה החריגה של בנק אוף אמריקה למשקיעים. ומי בכל זאת אופטימי?

בשבוע אחד מדד S&P 500 תיקן את רוב הירידות שספג בשל תוכנית המכסים והחזיר כמחצית מהירידות מאז השיא האחרון ● בעוד שאינדקטורים שונים מצביעים כי התחתית מאחורינו, חלק מהמומחים מזהירים לא להתפתות להצטרף לראלי ● מהאזהרה של בנק אוף אמריקה ועד הסימן האופטימי הנדיר שנראה בשוק, כולם מנסים לפענח: לאן הולכת וול סטריט?

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

בשבוע הראשון של חודש אפריל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ "הטיל פצצה" על הכלכלה הבינלאומית כשהכריז על רפורמת המכסים שלו. בשבוע האחרון של אותו החודש הוא כבר נשמע אחרת לגמרי כשהוא מקיים משא ומתן אפילו עם "אויבת" הסחר הגדולה ביותר - סין. המעבר החד הזה בא לידי ביטוי גם בוול סטריט. בסוף השבוע שאחרי ההכרזה הדרמטית על המכסים, מדד S&P 500 כמעט ונכנס לשוק דובי (ירידה של 20% או יותר מהשיא האחרון), בעוד שמדדים מובילים אחרים כמו נאסד"ק או ראסל 2000 זכו רשמית לתואר הפסימי. אבל בשבוע האחרון, וול סטריט רושמת עליות מסחררות.

ניתוח | כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם
הסוחר המפורסם בוול סטריט טוען: "לטווח קצר, זה שוק נהדר"

מדד S&P 500 זינק בכ־6%, מתקן יותר ממחצית מכל מהלך הירידות סביב המכסים מאז 2 באפריל. אם ב־8 באפריל מדד הדגל האמריקאי היה רחוק ב־19% מהשיא האחרון, מרחק נגיעה מטריטוריה דובית לחלוטין - היום הוא נמוך רק ב־10% מהשיא. למעשה, מאז אותו השפל סביב המכסים, המדד זינק ב־11%. האם העליות האחרונות מלמדות על סופו של המשבר? או שמדובר במלכודת משקיעים? הדעות בשוק חלוקות.

בנק אוף אמריקה: תנצלו את העליות כדי למכור

בבנק אוף אמריקה משוכנעים שהמומנטום החיובי בשווקים הוא לא יותר מאשליה, והתנאים הנדרשים לעליות חסרים. הם המליצו למשקיעים למכור מניות וגם נכסים דולריים, לפי בלומברג. "המסחר הנוכחי הוא ללא צל של ספק צר, מובל על ידי 7 המופלאות, ודוחק את הדולר ושוק המניות", כתבו צוות האנליסטים בראשות מייקל הארטנט. הדולר מצוי בעיצומה של מגמת ירידה ארוכת טווח, והנטישה מהנכסים האמריקאיים צפויה להימשך עד שהפדרל ריזרב יתחיל להוריד ריביות, ייחתם הסכם סחר עם סין ויושג יציבות בצריכה הפרטית: "הנסיקה של מחירי הזהב מדגימה זו באכזריות". ההמלצה היא להסיט השקעות לסחורות, שווקים מתעוררים ומניות בינלאומיות, בדגש על טכנולוגיה סינית ובנקים אירופים ויפניים.

אבל לא כולם פסימיים. ב־UBS דווקא שומרים על גישה אופטימית, גם על רקע המתיחות המתמשכת בסחר והאי־ודאות הכלכלית הגלובלית. "אנו ממליצים על מניות ארה"ב", כתבו אסטרטגים בבנק, כשהם מציינים את השהיית המכסים כסימן לכך שטראמפ מודע לסיכונים הכלכליים והשווקים שמדיניות המכסים עלולה ליצור, מה שעשוי לסמן נקודת מפנה במדיניות. "סנטימנט המשקיעים שלילי מאוד והתנודתיות גבוהה במיוחד", ציינו ב־UBS, והוסיפו כי אלו בדרך כלל אינדיקציות מנוגדות המעידות דווקא על פוטנציאל להתאוששות חזקה במהלך 12 החודשים הקרובים, בהתבסס גם על מדד ה־VIX וסקרי משקיעים עדכניים.

האינדקטור שמעודד את השוורים

בסוף השבוע האחרון בורסת ניו יורק השלימה את מה שנקרא Zweig Breadth Thrust (ZBT). מדובר בתופעה בה חלקן של המניות העולות במסחר מזנק בחדות מ־40% ליותר מ־61.5% בפחות מ־10 ימים. לפי אתר investopedia, התופעה הזו קרתה רק 19 פעמים ב־80 השנים האחרונות, ונחשבת לסימן כמעט ודאי לעליות מתקרבות. "הסימן הזה דייק ב־100% מאז מלחמת העולם השנייה, בכל פעם מחדש S&P 500 עלה בחצי השנה בשנה שלאחר הופעתו", אומר ראיין דטריק, אסטרטג שוק ראשי בקבוצת קרסון. לפי האתר, ב־19 הפעמים בהם הופיע ZBT, מדד הדגל האמריקאי עלה ב־14.8% בחצי השנה שלאחר מכן וב־23% בשנה שלאחר מכן.

כשמתבוננים על דפוסים דומים במדד הדגל האמריקאי בהיסטוריה, בולטת במיוחד הזריזות של המהלך הנוכחי. מדד S&P 500 נכנס לטריטוריית תיקון (ירידה של 10% מהשיא) עוד במרץ, טרם תוכנית המכסים, והוא מצוי בה כבר 31 ימים. לפי חלק מההגדרות, עלייה כמו זו שחווינו בשבוע האחרון, של 10% מהשפל, מלמדת בעצמה על יציאה מטריטוריית תיקון. עם זאת, מומחים שונים נוקטים בהגדרה השמרנית לפיה יציאה מהטריטוריה הפסימית מתרחשת רק כאשר מדד הדגל חוזר לרמות השיא שלו. כך או כך, לפחות במבט היסטורי, אנחנו רק בתחילת המהלך.

במחקר של ירדני ריסרצ'ס, שבחן 56 תקופות של תיקון ושוק דובי מאז שנת 1929, נמצא כי הזמן הממוצע להימשכות תקופת תיקון (שאינה גולשת לשוק דובי) הינה 115 ימים. לעומת זאת, כעת המדד עבר את היום ה־31 שלו מאז נכנס לטריטוריית התיקון. גם נקודת השפל לא ברורה. 39% מתקופות התיקון הידרדרו לשוק דובי, לעומת 61% מהמקרים, בהם מיתון הפך לעליות, או לכל הפחות לא העמיק.

בבדיקה שערכה חברת המחקר schaeffer's נבחנה דינמיקה דומה לזו שאנחנו נמצאים בה היום - תיקון של כמחצית מהירידה. הבדיקה התמקדה בתקופות של שוק דובי ומצאה שב־85% מהפעמים בהם השוק החזיר מחצית מהירידות שלו - מדד S&P 500 עלה בששת החודשים העוקבים והציג תשואה ממוצעת של כ־14.1%. עם זאת, כאמור, הבדיקה נערכה על מצבים של שוק דובי, הגדרה שאנחנו לא מצויים בה רשמית.

האם 8 באפריל היה השפל?

אבל כדי לבחון את הדינמיקה הזו במבט היסטורי, צריך ראשית לזהות את נקודת השפל. ההשוואות שערכנו מניחות כי נקודת השפל היא 8 באפריל, אך ספק אם התחתית מאחורינו. "כדי שהשפל של 8 באפריל יחזיק מעמד, המשקיעים חייבים לראות מספיק שינוי במדיניות הסחר כדי לתת להם תקווה שהגרוע מכל עבר", צוטט ניק קולאס, מייסד שותף של DataTrek Research, ב־CNN. הוא הסביר שלאורך ההיסטוריה נקודת השפל כמעט בכל משבר בשווקים, הייתה נקודה שחוזרת שוב ושוב. אמנם לא כל נקודת שפל צריכה לבסס את עצמה כך, אך הפעם, הסביר קולאס, זה "סביר" בגלל כמות האי־ודאות שמסחררת את השווקים.

אד ירדני, נשיא Yardeni Research, צוטט גם הוא ב־CNN ואמר כי S&P 500 עשוי לבחון מחדש את השפל של 8 באפריל ו"כנראה למצוא שם תמיכה". "אם כן, אז השוק עשוי ליצור תחתית", אמר ירדני.

הישראלים מתחילים לחזור לוול סטריט

ברנרד מנור, מנהל השקעות באי.בי.אי. סבור כי היה פה מעין אפקט של רגיעה מקומית לאחר המפולות. "היה פה רליף־ראלי, (Relief-Rally) כלומר עליות של אנחת רווחה משום שהרטורטיקה כלפי סין הייתה הרבה יותר נעימה בשבוע שחלף. ראינו התבטאויות שיותר הזמינו את הסינים למו"מ מאשר הכתבה חד צדדית של גובה המכסים.

"השווקים מנסים לכמת את ההסתברות למיתון ולפגיעה בתוצאות של חברות, והם נעים בין תקווה לפחות תקווה. טראמפ מאוד לא צפוי ובתי ההשקעות בעולם מתקשים לקרוא את הכוונות האמיתיות שלו. מה שמכניס הרבה אי ודאות. מי שיש לו אופק השקעה ארוך, מבין שהדברים פתירים לאורך זמן".

בינתיים, נראה שאין ספק שהמשקיעים הישראלים פיתחו חוסן. בשוק קרנות הנאמנות בינתיים מזהים בעיקר יציבות, ואף רכישות של מניות בוול סטריט. יוטב קוסטיקה, מנכ"ל ומנהל השקעות ראשי במור קרנות נאמנות, אומר כי "ראינו אחרי הנפילות מעט גיוסים בדרך כלל דרך האפיקים הפאיביים בעיקר בחשיפה ל־S&P 500. ניתן להגיד שראינו תנועה פנימה של המוסדיים בארץ. ככלל זה היה חודש מטורף, מי שיצא לחופשה ב־1 באפריל, היה נדהם לגלות אחרי כל מה שעבר על השוק, שמדד הנאסד"ק עלה השבוע ב־8% וירד רק 2.4% בחודש החולף".

קוסטיקה סבור כי "ייתכן שהמוסדיים בארץ ניצלו את הירידות החדות ונכנסו לשוק. אבל ייתכן גם שחזרו לפרופורציית האחזקות שלהם שהייתה לפני המשבר. הציבור בארץ התנהג הפעם בבגרות, הוא לא ברח, והיה יחסית יותר אגרסיבי. עם זאת, הוא גם לא נוהר חזרה להשקעות (בקרנות הנאמנות האקטיביות) במניות האמריקניות. אנחנו רואים גיוסים קלים של השקעות בקרנות נאמנות האקטיביות בתחום".

מי שמתריע מהעליות של השבוע הוחלף וסבור שמוקדם לשמוח הוא אייל גורביץ', המנתח הטכני של בורסהגרף, "ההתאוששות הזאת הגיעה אחרי שראינו את הקונים רוכשים מניות במחירים הולכים ויורדים. זה מנוגד למצבים של מגמות עלייה בשוק. הניתוח של מחזורי המסחר מראה שאלה נתונים של עליות (בשבוע החולף) שהגיעו בכדי למכור. לכן הנתונים מראים שצריך להיזהר. במפולות עבר, גם הייתה ירידה חזקה ואז גל של עלייה, שלאחריו התחדשות הירידות. המצב הנוכחי מאוד מסוכן וזה יכול להיגמר מהר מאוד. אלה גם ירידות רוחביות, כלומר לא רק במדד S&P 500, אלא גם במחיר הנפט (מחיר חבית נפל ב־14% ביחס לערב ההכרזה של טראמפ ל־63 דולר). להערכתי גם מחיר הזהב (עלה בכמעט 10% בחודש האחרון), מיצה את עצמו".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים