גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר ישראלי בדק: מה מאפיין שיתופי פעולה מוצלחים בין רופאים יהודים וערבים

קבוצה של רופאים יהודים וערבים החלה עוד לפני 7 באוקטובר מחקר שבוחן 16 מיזמי שיתוף פעולה בעולם הרפואה ● תוצאותיו פורסמו לאחרונה בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine, והוא כולל כמה המלצות ליום שאחרי המלחמה

שיתוף פעולה / אילוסטרציה: Shutterstock
שיתוף פעולה / אילוסטרציה: Shutterstock

בשבוע שהחל ב־7.10, ד"ר יסמין אבו פריחה הייתה הכוננית הבכירה במחלקתה בבית החולים סורוקה. היא יצאה לדרך תחת מטח טילים, ולא דמיינה מה תמצא במקום. חדר המיון הוצף במאות פצועים קשה ובמתים. "התחושה הייתה גם של שדה קרב וגם של הלם, לא ייאמן שזה קורה", אמרה בעבר.

בין הנופלים לחטופים: כך מוזיקה מביאה נחמה בשעות קושי
ענקית התרופות בשיתוף־פעולה ייחודי עם אוניברסיטת תל אביב

הכאוס של אותו יום לא באמת נעלם מאז, ובתוכו המשיכה קבוצה של רופאים יהודים וערבים מישראל, הגדה ואפילו רופא עזתי שמתגורר היום מחוץ לעזה, לקדם מחקר שהגיע החודש לפרסום בכתב העת New England Journal of Medicine. זה המחקר הראשון שעוסק בישראל ובפלסטינים בכתב העת הרפואי המוביל מתחילת המלחמה.

"המחקר סקר 16 תוכניות שיתוף פעולה בין ישראלים יהודים לבין פלסטינים מישראל, הגדה ועזה בעולם הרפואי", אומר ד"ר אבנר הלפרין, מנכ"ל שיבא אימפקט, שהיה ממוביליו. "המטרה הייתה לבחון מה מאפיין תוכניות שיוצרות יותר אמון בין הצדדים".

אבו פריחה מודה ש"להביט במחקר הזה היום זה כמו להסתכל באור כוכבים שמגיע מעידן קדום ורחוק. מאז המלחמה היחסים, בהגדרה, פחות טובים, וכל הארגונים שהשתתפו במחקר צריכים להתמודד עם זה".

בכל זאת, לחוקרים יש גם המלצות ליום שאחרי. הם כמעט היחידים שמעיזים לדמיין אותו.

שלושה מפתחות ליצירת אמון

המחקר נולד ממפגש בין החוקרים בבית הספר למנהל עסקים בהרווארד, במסגרת The Middle East Initiative, מיזם שמטרתו לבצע מחקר שישפיע לטובה על מדינות האזור.

תחום הרפואה נתפס ככר פורה לשיתופי פעולה. "רופאים מקבלים הכשרה בניהול שיחות קשות, בדה־אסקלציה של קונפליקט", אומרת אבו פריחה. "יש למקצוע הזה בסיס ייחודי שמאפשר התמודדות עם מפגשים ותכנים קשים. לפי המחקר, גם פלסטינים שחוששים מנורמליזציה ביחסי עבודה עם ישראלים מחריגים את הרפואה, שנחשבת זכות אדם בסיסית".

שאלת המחקר הייתה איך מפיקים משיתופי הפעולה הרפואיים את המקסימום. החוקרים ניתחו 16 מיזמים, ובהם פרויקט רוזאנה, שבו בית החולים שיבא מכשיר צוותים רפואיים מהגדה המערבית לטיפול בהיריון בסיכון; אקסלרטור החדשנות הרפואית בכפר קאסם, פרויקט "שפת אם" בוואדי ערה, הכולל קבוצות תמיכה לנשים בהיריון ולאימהות; רופאים לזכויות אדם, ופרויקט "בדרך להחלמה", להסעת מטופלים מעזה לטיפול בישראל. באחרון רבים מהמשתתפים היו תושבי עוטף עזה וחלקם נרצחו או נחטפו ב־7.10.

ניתוח הפרויקטים נעשה באמצעות ראיונות ושאלונים הבוחנים את בניית האמון בין הצדדים, שמתבטאת בפחות חשש ופחד מהאחר, הבנה גדולה יותר את הפרספקטיבה של האחר, פחות רגשות שליליים לקראת ואחרי המפגש, שינוי הגדרות וקשרי חברות.

מה היה השיח שזיהיתם בפרויקטים האלה עד 6.10?
הלפרין: "לרוב נעשתה עבודה משותפת טובה, אף שהיו ויכוחים. זיהינו שלושה פרמטרים שעוזרים לבניית האמון. הראשון הוא שוויון. לדוגמה, בפרויקטים שבהם הגיעו רופאים מהגדה ללמוד מהרופאים הישראלים נוצר פחות שיח חיובי, לעומת פרויקטים שבהם הלמידה או העזרה הייתה הדדית".

אבו פריחה: "השוויון במסגרת הפרויקט פירק את הדינמיקה של הכוח בקונפליקט שהוא מטבעו א־סימטרי".

הלפרין: "הפרמטר השני היה כוונתיות, כלומר עד כמה המיזם התכוון ליצור שיח בין המגזרים והתרבויות. כאשר המיקוד היה ברפואה בלבד, נבנה פחות אמון מאשר במקרים שבהם השיחות והשיתוף היו חלק מהמיזם".

ד''ר יסמין אבו פריחה, בית החולים סורוקה / צילום: יונתן בלום

הלפרין מציין שבחלק מהמקרים נאמר מראש לרופאים הפלסטינים לא לדבר על הסכסוך, והם יצאו עם בטן מלאה. לעומת זאת, בארגון רופאים לזכויות אדם, למשל, הוקדש זמן לפני ואחרי הטיפול בחולים לשיחה. המחקר הראה שההתייחסות המכוונת לדברים היא יותר אפקטיבית".

הפרמטר השלישי הוא אינטנסיביות. ככל שהתוכנית הייתה אינטנסיבית יותר, כך היא הייתה מועילה יותר". הלפרין מציין עוד שפרויקטים שעסקו בהיריון ובלידה הצליחו יותר מאשר תחומים אחרים. "כנראה יש עוצמה מיוחדת בחיבור סביב האימהות", הוא אומר.

ציינתם ששיחה פתוחה יוצרת קרבה גדולה יותר. אולם שיחות יכולות דווקא לחשוף פערים שאינם ניתנים לגישור.
הלפרין: "בסופו של דבר לא מדובר בקבוצת עבודה לפתרון הסכסוך. ראינו שהצדדים פתוחים להכיר את הקושי ואת הכאב זה של זה כשהם עוברים חוויה משותפת ומחברת. הגיעו אנשים עם מגוון דעות ועמדות פוליטיות, ובכל זאת השיחות היו מועילות".

אבו פריחה: "התוכניות הללו בנו אמון, אבל זה לא לכל אחד, ומי שזה לא מתאים לו עוזב. בעיקרון, היכן שהיה שיח כואב אנשים התקרבו, כמו בטיפול זוגי".

ד''ר אבנר הלפרין, מנכ''ל שיבא אימפקט / צילום: יונתן בלום

יצאו שדים, אבל רוב המיזמים המשיכו

מתקפת 7.10 הגיעה אחרי שעבר כשליש מתקופת המחקר. "רוב המיזמים המשיכו", מפתיע הלפרין, "אם כי לא כולם. הפרויקטים עם ערביי ישראל ודאי המשיכו, וגם רוב המיזמים מהגדה. רופאים המשיכו להיכנס לישראל אפילו ב־8.10. פרויקטים להבאת מטופלים מעזה לישראל נעצרו, אבל חלק מהמטופלים עדיין מאושפזים בבתי החולים בארץ".

הוחלט להמשיך את המחקר למרות הכול. "במלחמה נפגעו משתתפים במחקר משני הצדדים", אומר הלפרין. "היו מי שפנו נגד התוכניות שבהם השתתפו בעקבות זאת, היו מקרים קשים של אנשים שהתבטאו ברשתות באופן שהכעיס אחרים, אבל הרוב רצו דווקא להמשיך ולעשות יותר".

אבו פריחה: "מי שלא מצליח לנהל שיחות כואבות, להציל חיים יחד וגם לזעוק נגד מעשים לא מוסריים לא מחזיק מעמד. יש נקודות עיוורות בנרטיבים. הייתי רוצה שיותר קולגות שלי יאמרו במפורש שלא מקובל לירות באמבולנסים ויהיו מוכנים לשמוע את הסיפורים של חבריי מעזה על מטופלים שלהם בבתי החולים שנהרגו בהפצצות. בעקבות המתחים הללו, הרבה מהמיזמים נתקלו בקשיים, כי יצאו שדים.

"קרה ששאלתי את עצמי מה בכלל עשינו פה, אבל כשכן מוכנים להכיר במציאות, זה מחזיק. יש רופאים ישראלים ששומרים על קשר עם רופאים מהגדה, בחברות ואמון ברמה שלא ראיתי בתחומי עבודה אחרים, וזאת למרות כל שבירת האמון מסביב".

וכשלא מצליחים לבנות אמון?
אבו פריחה: "אז היחסים הופכים להיות עסקיים נטו ומקצועיים נטו".

הלפרין: "ההערכה של כולנו היא שמתישהו תהיה הפסקת אש ארוכת טווח, ואז נהיה זקוקים לאמון שבנינו ולשיתוף הפעולה, בין היתר לבנייה מחדש של מערכת הבריאות בעזה".

זה בכלל אפשרי?
הלפרין: "התחושה כרגע היא שאין סיכוי ואין תקווה, אבל גם אין ברירה. ברור שמערכת הבריאות לבדה לא יכולה לפתור הכול. הפתרון צריך להגיע גם מההנהגה".

החוקרים גם נותנים המלצות להמשך: להגביר השקעה בשיתופי פעולה שיוצרים אמון על בסיס הקריטריונים שנמצאו במאמר, להטמיע את הפרויקטים הללו במיקומים אסטרטגיים, וגם כרפואה מרחוק במקומות שבהם אין נגישות, ולהקים מנהלת רב־תרבותית לבניית אמון באמצעות רפואה, שתתאם בין כל המיזמים.

עוד כתבות

נכסים של דה זראסאי / צילום: מצגת החברה

דה זראסאי מבקשת הסדר חוב: לא תעמוד במלוא התשלום הקרוב למחזיקי האג"ח

חברת הנדל"ן מניו יורק, החייבת כמיליארד שקל למחזיקי אג"ח בישראל, דיווחה כי תוכל לפרוע מחצית בלבד מהתשלום בגובה 71 מיליוני שקל שאמורה הייתה לשלם להם בחודש הבא ● אחרי שהמחזיקים איימו להעמיד את כל החוב לפירעון מיידי, בחברה מבקשים 90 יום לניהול מו"מ

שוטרים באיזור השריפות בהרי ירושלים / צילום: דוברות המשטרה

אחרי התרגילים המשותפים: יוון וקפריסין התבקשו להושיט סיוע מיידי

השר גדעון סער פנה ישירות למשרדי החוץ של קפריסין, יוון, קרואטיה ואיטליה, כמו גם בולגריה, בבקשה להושיט עזרה מיידית לישראל במאמצי הכיבוי של השריפות המשתוללות בהרי ירושלים ● קפריסין ויוון במיוחד נחשבות לשותפות אפשריות של ישראל במלחמה בשריפות, שדורשת זמני תגובה מהירים

כבאיות בדרכן למוקדי השריפה בהרי ירושלים / צילום: ap, Mahmoud Illean

בכיר בפיקוד העורף: "לא ראינו אירוע כזה כעשור"

פקד נפת הר טוב בפיקוד העורף, אל"מ (מיל') יגאל דהן אומר שהשריפה בשליטה, אך מודה, "לא כובתה לגמרי" ● התושבים קיבלו אישור לחזור לבתים

מדבקות הנופלים עברו המרה מהמרחב הציבורי אל המרחב הווירטואלי מתוך אתר stickers.org / צילום: מתוך אתר stickers.org

המיזם החדש שמנגיש את הנצחת חללי צה"ל במרחב הווירטואלי

סטיקרים להנצחת חללי צה"ל ניתן לפגוש בכל פינת רחוב ועל כל עמוד או תחנת אוטובוס בארץ אבל גם בחו"ל ● מיזם חדש בשם "דרישת שלום", מנסה להביא את ההנצחה שבאופיה היא מחתרתית-אומנותית, אל מרחב האנדרטות הווירטואליות

''הסינית האדומה'' המיתולוגית בתל אביב. נסגרה ב־2017 / צילום: אייל פישר

מיפן עד איטליה: המדינות שמשקיעות תקציבי ענק בקידום האוכל שלהן. ואיפה ישראל?

מיפן עד איטליה: מדינות רבות משקיעות תקציבי ענק בקידום האוכל המקומי שלהן בעולם בניסיון לרכוש השפעה פוליטית ● אז מי קובע מה טעים? לדברי מומחים, בלוטות הטעם שלנו מעוצבות על ידי אינטרסים, יחסי כוחות ומערכות שיווק אדירות ● ואיפה ישראל בתוך כל זה? כשאין הסכמה על המטבח הלאומי, הייצוג שלו מסתבך

השריפות בהרי ירושלים / צילום: עובדי ויערני קק״ל

מאמצי הכיבוי נמשכים אל תוך הלילה: אלו מוקדי האש הפעילים

לפי הערכה ראשונית בקק"ל: כ-11,700 דונם נפגעו בשריפות במהלך היום ● 9 מוקדים עדיין פעילים, 163 צוותי כיבוי הוקפצו ● מאמצי הכיבוי מתמקדים במסילת ציון ובשער הגיא, וב-7 מוקדים נוספים • שורת אזורים פונו, בחלק מהיישובים התירו לתושבים לחזור לבתיהם • 163 צוותי כיבוי הוקפצו ונאבקים בלהבות, מטוסי הכיבוי ימתינו לאור הבוקר • עדכונים שוטפים 

מארק צוקרברג / צילום: ap, David Zalubowski

מטא פרסמה דוחות טובים מהצפוי; המניה עולה בחדות במסחר המאוחר

מטא (פייסבוק לשעבר) בדוחות טובים מהצפוי, המניה מזנקת לאחר המסחר ● הכנסות ענקית הטכנולוגיה עקפו את התחזיות ומסתכמות בלמעלה מ-42 מיליארד דולר ● במהלך הרבעון נפתח אחד השימועים החשובים ביותר נגדה שדן האם אינסטגרם ו-וואטסאפ יישארו חלק ממוצרי מטא

הרטמכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל קרא "להיכנס מתחת לאלונקה" - ושלח מסר לחמאס

הרמטכ"ל אייל זמיר: "אני קורא לכולם להיכנס מתחת לאלונקה במסע ההיסטורי המשותף של עמנו" ● נתניהו אמר: "יש לנו עד 24 חטופים חיים", שרה הגיבה: "פחות" ● עינב צנגאוקר לאשת רה"מ: "מבחינת כל המשפחות זה הילד שלהן שקבעת שנרצח בשבי" ● חיל האוויר יירט כטב"ם ששוגר ממזרח ● דוח רפואי מתריע: סכנה ממשית שלא ניתן יהיה לאתר חטופים חללים ● 59 חטופים - 571 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מייקל אייזנברג / צילום: יונתן בלום

מייקל אייזנברג לא מבין חברות שמוציאות כסף מהארץ ומצהיר: אני לא הולך לפוליטיקה

מייקל אייזנברג, אחד המשקיעים הוותיקים בהייטק המקומי, מביע אמון בשוק הישראלי אך לא חוסך בביקורת כלפי המדיניות הכלכלית ● בראיון לגלובס, הוא מציע פרדיגמה כלכלית חדשה, מתייחס לשמועות שהוא התכוון לפרוש מקרן אלף בראשה הוא עומד ומבקש לשלוח מסר אופטימי לכבוד יום העצמאות ה־77 למדינה: "יהיה פה טוב"

מארק צוקרברג, סאטיה נאדלה, סונדאר פיצ'אי / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מישהו אמר מכסים? מטא, מיקרוסופט וגוגל שוברות כל תקרה אפשרית

מיקרוסופט ומטא פירסמו דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים, וכעת הן מזנקות במסחר המקדים. גם גוגל חשפה דוחות חזקים קודם לכן ● עם זאת, לא הכל ורוד: שלוש ענקיות הטכנולוגיה שדיווחו עד כה הן חברות תוכנה וענן, המשווקות בעיקר שירותים שלא נופלים תחת קטגוריית המכסים, ולכן עוד מוקדם לדעת כיצד תשפיע אי הוודאות בשוק

אלק בולדווין במשפטו בגין הירי הקטלני ב-2021 של צלמת הקולנוע האלינה האצ'ינס / צילום: ap

מפיצי הסרטים העצמאיים עלו על מודל עסקי חדש ורווחי: מסקנדל לסטרימינג

"אמריקן דרימז", שהכוכב שלו הורשע בתקיפת חברתו, "ראסט", שבצילומיו הרג אלק בולדווין את הבמאית בשוגג, "המתמחה" הנפיץ על דונלד טראמפ ● המפיצים הולכים על סרטים קטנים שעוררו שערוריות גדולות, בתקווה לעשות את הקופה כשיגיעו לטלוויזיה

ממשלת ישראל ה - 37 בראשות בנימין נתניהו בבית הנשיא בירושלים במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג / צילום: אבי אוחיון - לע''מ

שנתיים למוניטור בגלובס: מה למדנו מהמעקב אחרי הממשלה?

מה גורם לממשלה להיכשל, ומה גורם לה להצליח? ● יש במגזר הציבורי אנשים שעובדים בשבילנו, אבל אסור להיות שאננים ● המוניטור של גלובס והמרכז להעצמת האזרח מציג: 7 לקחים למדינה בת 77

מטוסים ומסוקים לכיבוי שריפות גויסו להתמודד עם השריפה בהרי ירושלים / צילום: Reuters, Anadolu

14 מטוסים קלים, בלי ״סופר טנקר״: מה כוללת טייסת הכיבוי הישראלית?

שריפת ענק משתוללת בירושלים ונציב הכבאות אמר שאנחנו לקראת יממה מאתגרת ●  מה כוללת טייסת הכיבוי הישראלית, מהם האתגרים המקצועיים בהפעלת מטוסי כיבוי אש, כיצד תפסו בכיבוי והצלה את מצב טייסת הכיבוי, ומהו מחיר של סופר טנקר כמו זה שיוון שולחת?

לוקוס / צילום: אסף קרלה

דווקא עכשיו ודווקא כאן: הישראלי מעוטר המישלן עושה פיין דיינינג בתל אביב

גל בן–משה, השף של "פריזם" בברלין ושל "פאסטל" התל אביבית, מציג באחות היוקרתית והאלגנטית "גרייס" ארוחת טעימות בת 10 מנות, עם תוכן וניחוחות הישר מאירופה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון עקפה את הצפי אך מפרסמת תחזית מאכזבת; המניה יורדת במסחר המאוחר

החברה דיווחה על הכנסות רבעוניות של 155.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה הסתכם ב-1.59 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.39 דולר ● ההכנסות מענן היו מעט מתחת לצפי

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; מיקרוסופט ומטא זינקו בעקבות הדוחות הרבעוניים

נאסד"ק עלה ב-1.5% ● ארה"ב פנתה לבייג'ין כדי להתחיל בשיחות על מכסים ● בסנט: "שוק האג"ח מאותת לפד להוריד את הריבית" ● ארה"ב שוקלת הקלה בהגבלות על מכירת שבבים של אנבידיה לאיחוד האמירויות ● יו"ר טסלה מכחיש שהדירקטוריון מחפש מחליף לאילון מאסק ● מספר דורשי דמי האבטלה בארה"ב בשיא, פעילות הייצור התכווצה ● טראמפ מאיים שמדינה שתרכוש נפט מאיראן לא תוכל לעשות עסקים עם ארה"ב, מחירי הנפט עלו

מאמצי הכיבוי מעל אשתאול / צילום: תיעוד מבצעי כבאות והצלה

בשל השריפה: בוטלו מרבית אירועי יום העצמאות ברחבי הארץ

עוד קודם להנחיה הגורפת בעיריות ברחבי הארץ קיימו דיונים סביב ההופעות הערב, ובחלקן הוחלט לדחות את האירועים למחר • גם עצרת יום העצמאות בכיכר החטופים בוטלה • במסמך "חידוד התרעה דחופה" ששיגר קודם לכן המשרד לביטחון לאומי, קראו לשקול התאמה של החגיגות והזהירו מפני סכנות בטיחותיות

כבאיות בדרכן למוקדי השריפה בהרי ירושלים / צילום: ap, Mahmoud Illean

ראש ענף מחקר בכבאות: "נצטרך להתמודד בעתיד עם אירועים קיצוניים אפילו יותר"

"מה שהיה יוצא דופן בשריפה הנוכחית הוא קצב ההתפשטות שלה. מדדתי 2 ק"מ בשעה, שזה המון", אומר סגן טפסר ד"ר שי לוי, ראש ענף מחקר, שטחים פתוחים ואקלים בכבאות והצלה לישראל ● לדבריו, נראה בעתיד עוד שריפות קשות רבות: "יש עליה דרמטית במגמת השריפות. שינויי האקלים משפיעים, ואנחנו נכנסים לעידן אחר"

חנות של אפל / צילום: Shutterstock, Lester Balajadia

אפל עקפה את הציפיות; מכריזה על בייבאק של 100 מיליארד דולר ועל הגדלת הדיבידנד

הכנסות החברה היו 95 מיליארד דולר לעומת צפי של 94 מיליארד דולר, הרווח היה 1.65 דולר, מעל הצפי ● הכנסות מאייפון היו 46.8 מיליארד דולר, מעל הצפי ואף יותר מהרבעון המקביל אשתקד

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

אחרי יום מסחר שלילי, וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת

מאקרו ארה"ב: מדד התעסוקה של ADP, מדד האינפלציה המועדף על הפד (PCE), ונתוני הצמיחה לרבעון הראשון בארה"ב הפתיעו לרעה ● נעילה חיובית בבורסות אירופה ● מדד מנהלי הרכש בסין הפתיע לחיוב ● מחיר הנפט יורד ● הצמיחה בגוש האירו ברבעון הראשון של השנה הפתיע לחיוב ● בסיום המסחר צפויות לפרסם דוחות מטא ומיקרוסופט