דניאל אלון, מנהל פעילות קרנות הגידור של IBI בית השקעות / צילום: אייל טואג
דניאל אלון (41) ידע תמיד, לדבריו, שהכיוון שלו זה מספרים, אך לאו דווקא בתחומי שוק ההון. "העניין היה קיים מילדות אבל בסוף זה קרה במקרה, כשקיבלתי הצעה ממנכ"ל חברת פמילי אופיס שהמליצו לו עלי". משם עבר לחברת פסגות ובהמשך עזב בכלל את הפיננסים והפך לעוזר יו"ר הדירקטוריון ומנכ"ל כי"ל (איי.סי.אל כיום), אבל "האהבה לשוק ההון לא נטשה אותי". זה הביא אותו לנהל את הנוסטרו של יבואנית המזון ויליפוד ולאחר מכן חזר לפסגות, למשך כ-5 שנים. לפני שנתיים עזב כדי להקים קרנות גידור עם בית ההשקעות אי.בי.אי (שלוש במספר), שבהן הוא שותף ומנהל.
● בית ההשקעות שהופך ללהיט של הישראלים וזה שאיבד מעל 3 מיליארד שקל ברבעון
● מימוש של 50 מיליון שקל הפיל את המניה הביטחונית בבורסה
הראיון עם אלון חריג למדי מהנוף המוכר לנו במדור זה. כשאנו מבקשים שינתח את נושא המכסים של טראמפ, הוא ממש סבור שזה מיותר: "זה משבר מעשה ידי אדם. טראמפ הטיל פצצה כלכלית, אבל מאחר שזה המצב אין באמת מה לשנות בתיק ההשקעות. אין לדעת מה יקרה בהמשך השנה, ואני לא מנסה לנחש".
בעקבות הכרזת המכסים מדדי המניות בוול סטריט חוו תנודתיות חריפה, עם נפילות חדות ואז זינוק מהיר חזרה כלפי מעלה. בקרנות אי.בי.אי, "לא ניצלנו את הירידות לקנייה ולא עשינו שום דבר כמשקיעים לטווח ארוך", אומר אלון. "לדעתי, משקיעים מתוחכמים לא ניצלו את הירידות כדי לקנות. מי שקנה בירידות לא עשה זאת לדעתי מתוך החלטה מושכלת, על סמך מידע כלשהו, אלא מתוך תגובה - כמו של שריר, כי חינכו אותו לקנות בירידות".
את המצב הנוכחי אלון ממשיל לאדם שטס במטוס ופתאום כל המנועים נהרסו: "הדבר היחיד שאתה יודע הוא שתחיה, אבל האם תנחת בקלות על המסלול, או במים וייקח יומיים לחלץ אותך? או שתנחת במדינה אחרת, או בכלל תיפול ותתנגש בהר? אין שום דבר שאתה יכול לעשות בנדון.
"לכן, כל האפשרויות הללו לא משפיעות על התכנון הכלכלי של איפה נהיה עוד 10 שנים. למשקיע לטווח ארוך אין מה לעשות באירוע כזה, ולכן צריך להתעלם ולהמשיך הלאה. אם אני מחזיק חברה שצומחת ב-10% והצמיחה תרד ל-9% או 8% בגלל המכסים, זה לא באמת משנה לי כמשקיע שום דבר. מעבר לכך - גם אם הצמיחה תרד ל-4%, אין שום דרך לנתח את זה כעת. פרט לכך, בכל יום יכול לצאת פתאום 'דיל' חדש עם הודו, אירופה וכד', כך שכל עניין המכסים יכול להסתיים".
"שחקן של מניות שירותים, לא מוצרים"
לדברי אלון, "המניות שבהן אני מחזיק הן של חברות שירותים, שלא מושפעות באופן ישיר מהמכסים, אני שחקן של שירותים - ולא של חברות שמוכרות מוצרים".
כשאנחנו דוחקים בו בכל זאת להעריך היכן טמונות ההזדמנויות בשוק הנוכחי, הוא מציין ש"הנכס היחיד שאולי אפשר להגיד שלא תיקן עדיין את רוב הירידות הוא הנפט ונגזרותיו, כשחבית נסחרת ב-60 דולר. כלומר הכלכלה עדיין ב'דום לב', ואפשר לראות את זה גם במחירי ההובלה, ובספינות המשא שעוגנות מול סין ללא סחורה כבר שלושה שבועות.
"לכן, מי שסופר אופטימי יכול לקנות מניות נפט למשל, אבל זה בשוליים. אחרי כל הכותרות, חזרנו לרמות המחירים של ה-2 באפריל (יום הטלת המכסים של טראמפ, נ"א). זו לא הזדמנות לקפוץ עליה".
את נקודת האור בתוך המצב אלון מזהה בשוק המקומי: "צריך להיות 'לונג' כל הזמן על ישראל ולהחזיק אופציות פוט למקרה שהכול יקרוס". בהתאם, גם תיק ההשקעות שלו שונה לגמרי משאר מנהלי ההשקעות שהופיעו במדור עד כה. הוא ממליץ להשקיע רק בת"א, ורק בענף ספציפי מאוד: הפיננסים. תיק ההשקעות שלו הוא אגרסיבי מאוד גם למשקיעים סולידיים, להם הוא מציע להקצות 15% למק"מ (מלווה קצר מועד של בנק ישראל) ואת היתרה למניות בישראל. עבור משקיע אגרסיבי הוא מציע להקצות 100% למניות בישראל בחלוקה של שליש לבנקים, שליש לסקטור הביטוח ושליש במניות האשראי החוץ-בנקאי.

הוא מנמק את החלטתו במספר סיבות: "תמחור נוח בישראל, צמיחה פנומנלית שאין כמוה במדינות ה-OECD, יחס חוב תוצר הכי טוב ב-OECD, וחוסר ודאות גדול בכל שאר השווקים בעולם. בארה"ב מנגד הכול או 'זבל' או יקר מדי, אז למה לקנות מניות שם? למה להסתמך על שווקים שהאוכלוסייה בהם בקושי צומחת?", הוא תוהה במפגיע ומסייג מעט כי "אולי אפשר להשקיע גם ב-FAANG (מניות ענקיות הטכנולוגיה, נ"א).
"אתה יודע איזה מדד עשה טוב יותר בחמש השנים האחרונות - ת"א בנקים או הנאסד"ק?", שואל אלון שוב רטורית. "מדד הבנקים זינק ביותר מ-190% בעוד הנאסד"ק עלה ב-100%. שים את שני המדדים הללו אחד ליד השני ותכתוב שאני אומר שמדד הבנקים ינצח את הנאסד"ק גם בעוד חמש שנים".
"השוק כאן יטוס כשהכסף יחזור"
על השאלה האם משקל של שליש מהתיק למניות האשראי החוץ-בנקאי הוא לא גבוה מדי, אלון משוכנע: "זה תחום שצומח בקצב משוגע והמניות ממונפות, זה בדיוק מה שאני רוצה ממניה של חברה. תוסיף לכך את העובדה שבנק ישראל מגביל את מבצעי מימון הקבלנים של 20/80 - ומי יעבור לממן אותם? האשראי החוץ-בנקאי ייהנה מכך".
אלון גם בטוח שהעליות בישראל יימשכו: "כל אדם שני העביר כסף מחוץ לישראל, פתח חשבון בשוויץ או בארה"ב ולמרות זאת השוק המקומי בשיא. אתה מבין לבד שהשוק יטוס כשהכסף יחזור. בין שהמצב בארץ משתפר או שבחו"ל המצב הגאו-פוליטי הופך קשה יותר, זה יכול להשפיע על השוק בצורה מאוד חזקה שנים קדימה".
אלון מסכם כי "אם מניות הבנקים ימשיכו לעלות כל שנה ב-10% הם תמיד יישארו זולים, וימשיכו להיות השקעה טובה גם לשנים הבאות. אם בבת אחת הם יעלו ב-50% אז המשמעות היא שקיבלת תשואה של כמה שנים בבת אחת, ואז אולי זה כבר יהיה פחות מעניין".
ומה לגבי כל הסיכונים בישראל, כל הבלגן בתוך המדינה? "מה זה הפופוליזם הזה שאתה זורק עלי עכשיו לקראת הסוף?", הוא יורה. "אתה חושב שלמשקיע זר אכפת מכל הקשקושים פה על המשטר בישראל?".
ונאסד"ק, זה לא משהו שצריך לחשוש ממנו? "בראש העולם עומד טראמפ. לכל שוק יש הסיכון שלו, ישראל לפחות זולה".