חנות ללא חשמל בברצלונה / צילום: ap, Emilio Morenatti
יותר מיממה אחרי הפסקת החשמל הגדולה בתולדות ספרד ופורטוגל, האספקה לרוב האזורים התחדשה, אך המסתורין סביב הגורם לתקלה המסיבית טרם התפזר. בשעות האחרונות הודיע רשות החשמל הפורטוגלית כי ההסבר שהופץ בתקשורת האירופית, בין היתר באמצעות ה"גרדיאן", לפיו הבדלי טמפרטורות קיצוניים בספרד גרמו לקריסת הרשת הינו "מופרך לחלוטין". הגרדיאן עצמו כתב כי היה מדובר ככל הנראה בפוסט מזויף בפייסבוק שהתחזה לחברת החשמל הפורטוגלית.
● מה עומד מאחורי ההחלטה של חברות התעופה הטורקיות שלא לחזור לישראל
● כותרות העיתונים בעולם | אלביט מקימה בית ספר לטיסה במדינה מפתיעה
עוד לפני כן הופרכו דיווחים אחרים על כך שמדובר במתקפת סייבר רוסית, על כך שהתיקון ייארך שבוע, ושלל דיווחים נוספים שהתפשטו ברשתות החברתיות ובכלי תקשורת ממוסדים, ככל הנראה ללא בסיס של ממש. ממשלת ספרד הודיעה כי הבחינה לגבי הסיבה לתקלה עדיין נבדקת וכי הציבור יעודכן ברגע שתימצא. "ספרד התגברה על הגרוע מכל עד כה", אמר ראש הממשלה פדרו סנצ'ז. אספקת החשמל חודשה ל-99% מהשטחים במדינה.

ממשלת ספרד הכריזה על מצב חירום וגם ממשלת פורטוגל הזהירה את הציבור כי ייתכן שישנם "ימים קשים". לפי דיווחים, הממשלה ביקשה מהאיחוד האירופי עזרה בבדיקה מהימנה לגבי סיבת התקלה. ראש הממשלה אמר כי יש "לנהל חקירה מלאה לגבי מקורות התקלה". בפורטוגל הפנו אצבע מאשימה לרשת הספרדית. גם ספרד הודיעה על הקמת ועדת חקירה בנושא.
בעוד שהסיבות לתקלה המסיבית עדיין לא ידועות, בשטח ההשפעות של הפסקת החשמל היו דרמטיות.
בתוך חמש שניות בלבד, קצת אחרי 12:30 (שעון מקומי) קרסה רשת החשמל בשתי המדינות ואיבדה כ-60% מיכולת ההולכה שלה, לפי הנתונים שפורסמו היום (ג'). קריסת הרשת הביאה לשיתוק תחבורתי, לעצירת רכבות מהירות, סגירת תחנות מטרו, אובדן של רמזורים ושלטים. בתי חולים נאלצו לעבור לגנרטורים וכך גם מתקנים אחרים. רבבות נוסעים נתקעו ברכבות תחתית, או ברכבות מהירות שעצרו על המסילה. הפעילות בשדות תעופה גדולים שותקה בתחילה, ולאחר מכן חודשה באופן מינימלי. בכמה מקרים בספרד נמסר על מותם של חולים שהיו מונשמים בבתיהם, בעוד אמבולנסים נאבקו להגיע למי שזקוק לכך. בתי החולים עברו להסתמך על גנרטורים. אלפי נוסעים ברכבות מהירות נתקעו במשך יותר מ-12 שעות בתוך הקרונות.

כלי התקשורת במדינות פרסמו תמונות של פקקי ענק במדריד כתוצאה משיבוש מערכות התנועה. ראש העיר הפציר בתושבים שלא לצאת מהבית. גם רשתות התקשורת נפגעו ומיליונים ברחבי ספרד לא הצליחו לבצע שיחות במשך שעות. האינטרנט הסלולרי גם הוא שותק בתחילה, ולאחר מכן עבד בצורה חלקית, לפי דיווחים. התקלה המסיבית, שקרתה בספרד, השפיעה על רשת החשמל בפורטוגל השכנה, וגם בצרפת.
תמונות של מדפים ריקים בסופרמרקטים
בשתי המדינות פורסמו תמונות של מדפים ריקים בסופרמרקטים, בסצנות המזכירות את תחילת ימי מגפת הקורונה, כאשר תושבים הצטיידו במזון ובמים בשל החוסר-ודאות. העיתונים בספרד דיווחו כי כל הטרנזיסטורים אזלו מחנויות החשמל, כאשר תושבים חזרו להאזין לרדיו כדי להתעדכן במצב. גם כספומטים, אלו שפעלו בעזרת גנרטורים, רוקנו ממזומנים.
ממשלת ספרד הכריזה על מצב חירום אתמול אחרי הצהריים, וראש הממשלה פדרו סנצ'ז הודיע כי הוא מפקח באופן אישי על מאמצי השיקום של רשת החשמל. עשרות אלפי שוטרים נשלחו לרחובות הערים החשוכים לקראת ערב, כדי לשמור על הסדר ולמנוע מקרי ביזה או אלימות.
לפי הדיווחים, רוב הרשת חזרה לפעול במהלך הלילה, יותר מ-12 שעות אחרי הפסקת החשמל הנרחבת. בחלק ממדריד החשמל חזר בסביבות 21:30, לקול צהלות התושבים. תמונות של ערים חשוכות בספרד הופצו ברשתות החברתיות. נוסעים, כולל תיירים שנתקעו במדינות בשל ביטולי טיסות ורכבות, בילו את הלילה על רצפת תחנות נוסעים ושדות התעופה, שם שירותי החירום חילקו להם שמיכות ובקבוקי מים. חברת הרכבות הלאומית של ספרד הודיע כי היום תחזור תנועת הרכבות, והיא תהיה בחינם.