גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שני הענקים שהניעו יחד את בום הבינה המלאכותית מתרחקים זה מזה

המנכ"לים של OpenAI ומיקרוסופט, סם אלטמן וסאטיה נאדלה, עזרו זה לזה להפוך לשחקנים רבי־עוצמה בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, אך כעת, הם מתכוננים לעתיד עצמאי

סאטיה נאדלה וסם אלטמן / צילומים: AP(Eric Risberg)
סאטיה נאדלה וסם אלטמן / צילומים: AP(Eric Risberg)

סם אלטמן אמר פעם של-OpenAI ולמיקרוסופט יש את "השותפות הטובה ביותר בטֵק". כעת, נישואי-עמק הסיליקון שלהם עלו על שרטון.

ההנחיה על שימוש ב־AI שיכולה לסבך ארגונים בקנס של מיליונים
מהפכת הרובוטים האנושיים עוד בחיתוליה, אבל השמות הגדולים כבר מתחממים על הקווים

מיקרוסופט הזינה את צמיחת סטארט-אפ הבינה המלאכותית בשש השנים האחרונות, עם מימון במיליארדי דולרים, ועזרה ל-ChatGPT של OpenAI לצבור יותר מ-500 מיליון משתמשים שבועיים. OpenAI, מצדה, העצימה כלי בינה מלאכותית גנרטיביים מתקדמים עבור ענקית הטכנולוגיה, ועזרה למחיר המניה שלה לשלש את עצמו.

מערכת היחסים הזו נעשתה מתוחה. על־פי אנשים המכירים אותה, המנכ"לים חלוקים יותר ויותר בדעותיהם בנוגע לכוח המחשוב שמספקת מיקרוסופט ל-OpenAI, בנוגע לגישה שמאפשר הסטארט-אפ לענקית הטכנולוגיה למודלים שלו, ובשאלה האם מערכות הבינה המלאכותית של החברה בראשות אלטמן ישיגו בקרוב אינטליגנציה אנושית. מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, גם קבע בראש סדר העדיפויות את הגברת המכירות ואת השימוש ב-Copilot, יריבתה של ChatGPT. נוסף על כך, הוא שכר בשנה שעברה מתחרה של אלטמן, שפצח במאמץ סודי לבנות מודלים עבור מיקרוסופט, שיצמצמו את תלותה ב-OpenAI.

בעת שהם מכינים את החברות שלהם לעתיד עצמאי, לשניהם יש עדיין כוח עצום זה כנגד זה, ברגע הקריטי הזה במרוץ הבינה המלאכותית העולמי.

ביכולתה של מיקרוסופט לבלום בפועל את מאמציה של OpenAI להתארגן מחדש כחברה עצמאית למטרות רווח, כך על־פי מקורות המעורים בנושא. OpenAI עלולה להפסיד עשרות מיליארדי דולרים אם השינוי לא יתרחש עד סוף השנה. עד כה מיקרוסופט לא איימה לעשות זאת, אמר מקור המעורה בנושא.

בינתיים, דירקטוריון OpenAI יכול להפעיל סעיף בחוזה של החברה, המונע ממיקרוסופט גישה לטכנולוגיה המתקדמת ביותר שלה, לדברי מקורות המעורים בנושא. גורמים ב-OpenAI העלו את האפשרות לעשות זאת במהלך השנה האחרונה, אמרו כמה מן המקורות.

מפגש מקרי

השותפות בין נאדלה לאלטמן התפתחה לאחר פגישה מקרית בקיץ 2018 בחדר מדרגות באסיפה השנתית של בנק ההשקעות Allen & Co. בסאן ואלי, איידהו. אלטמן ייסד את OpenAI כמעבדת מחקר ללא מטרות רווח שלוש שנים קודם לכן, במטרה ליצור בינה מלאכותית כללית, או AGI - בינה מלאכותית שיכולותיה עוקפות את היכולת האנושית.

בשיחה בת חמש דקות, אמר אלטמן לנאדלה שהסטארט-אפ שלו, OpenAI, שהיה אז עדיין ללא מטרות רווח, "הולך לגייס הרבה כסף", כך סיפר אלטמן ל"ג'ורנל" בשנת 2023. הם הסכימו לשמור על קשר.

שנה לאחר המפגש הזה, מיקרוסופט השקיעה ב-OpenAI מיליארד דולר.

ההשקעה העניקה למיקרוסופט גישה בלעדית לטכנולוגיה של OpenAI, ומיקרוסופט הפכה לספקית הענן הבלעדית של OpenAI. אך OpenAI הייתה זו שבנתה את המוצר הראשון, שהפך בנובמבר 2022 ללהיט שובר-הקופות של בום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, עם ChatGPT.

ChatGPT, עם יכולתו העוצמתית לייצר משפטים חדשים ולענות על שאלות, אילץ את ענקיות עמק הסיליקון, כמו אלפאבית ומטא, לשנות את תוכניות המוצרים שלהן. השותפות עם OpenAI הפכה את מיקרוסופט מחברת טכנולוגיה מזדקנת, לאחת ממובילות בום הבינה המלאכותית המודרנית, ולזמן קצר, לחברה בעלת השווי הגבוה ביותר בעולם.

ברגעים הקרובים ביותר של מערכת היחסים ביניהם, לא היה זה יוצא דופן שנאדלה ישלח לאלטמן הודעות טקסט חמש או שש פעמים ברציפות, ואלטמן נהג להשיב לו באותו אופן.

כאשר עובדים משני הצדדים הגיעו למבוי סתום, אלטמן זירז לעתים קרובות את העניינים, לעתים על־ידי פרסום צילומי מסך של שיחתו עם נאדלה ישירות לפלטפורמת ה-Slack של OpenAI, אמרו מקורות המעורים בנושא.

מיקרוסופט השקיעה 10 מיליארד דולר נוספים בתחילת 2023 - עסקה שאפשרה ל-OpenAI לשכור מרכזי נתונים ממיקרוסופט לצורך אימון המודלים החדשים שלה. מאוחר יותר באותה שנה, כאשר אלטמן נדחק לזמן קצר מ-OpenAI על־ידי חברי הדירקטוריון, נאדלה הציע להעסיק אותו.

בתוך OpenAI, אפיזודה זו הפכה מוכרת בשם "השיבוש". עבור נאדלה, היה זה סימן לכך שהחברה זקוקה לפוליסת ביטוח כנגד אלטמן ו-OpenAI.

גיוס שנוי במחלוקת

ללא ידיעתו של אלטמן, נאדלה ביקש לגייס את מוסטפה סולימן, אחד משלושת המייסדים השותפים של DeepMind של גוגל. מנכ"ל מיקרוסופט חיזר אחריו בסדרת פגישות, לרבות בדאבוס, שוויץ, בתחילת 2024, שם נאדלה גם השתתף בפאנל יחד עם אלטמן.

מיקרוסופט שילמה 650 מיליון דולר כדי להעסיק את סולימן ואת עמיתיו בסטארט-אפ Inflection. סולימן החל לעבוד על בניית מודל שפה גדול במטרה להתחרות במה שהייתה אז הטכנולוגיה המתקדמת ביותר של OpenAI ששוחררה לציבור, GPT-4, כך אמרו מקורות המעורים בנושא.

ההתחלה של הפרויקט הייתה קשה. אימון מוקדם הראה שבניית מודל דומה לזה של OpenAI תהיה קשה מהצפוי, מה שהוביל את מיקרוסופט להרחיב את הסתמכותה על OpenAI, לדברי מקורות המעורים בנושא.

באחת הפגישות על שיתוף קניין רוחני, סולימן צעק על עורכי הדין של OpenAI מול בכירים ב-OpenAI, כולל מי שהייתה אז מנהלת הטכנולוגיה מירה מוראטי, אמרו מקורות המכירים את התקרית.

סולימן לא השיב לבקשות לתגובה.

אחד מו הנושאים המרכזיים שגרמו מתח בין הצדדים היה פיתוח מודלים בעלי אינטליגנציה דמוית אדם על־ידי OpenAI. הסכם החברות מעניק לדירקטוריון OpenAI את הסמכות לשנות את מערכת היחסים שלה עם מיקרוסופט, לאחר שהסטארט-אפ יצליח לבנות מודלים בעלי בינה הדומה לבינה אנושית (humanlike intelligence). אלטמן אמר שהוא בטוח שצוותו יוכל ליצור פונקציונליות זו בקרוב.

במשא ומתן בדלתיים סגורות, אמרו צוותי המשא ומתן של מיקרוסופט ל-OpenAI שהטכנולוגיה הנוכחית רחוקה מלהיות קרובה לסף הזה, לדברי המקורות. נאדלה דחה את הרעיון להכריז על אבן דרך כזו בפודקאסט פופולרי בפברואר, וכינה אותו "מניפולציה חסרת משמעות של נתוני ביצועים".

מנהלים ב-OpenAI נדהמו מכך, לדברי מקורות המעורים בנושא.

בינתיים, OpenAI רוצה יותר כוח מחשוב ממיקרוסופט וגישה לשבבים מתקדמים. מיקרוסופט אמרה ל-OpenAI שהיא נותנת כל שביכולתה והקלה את מגבלות הבלעדיות שלה.

במיקרוסופט ניכר תסכול בקיץ שעבר, כאשר OpenAI פעלה באיטיות יוצאת־דופן במסירת הקוד למודל ההסקה (reasoning model) החדש והחזק שלה, שנקרא אז Strawberry, לדברי אנשים המעורים במשא ומתן. OpenAI זקוקה לזמן נוסף כדי להבין את יכולות המודל, אמרו אנשים המעורים בחשיבת החברה.

בימים אלה, אלטמן ונאדלה שולחים פחות הודעות טקסט, ומדברים זה עם זה בעיקר בשיחות שבועיות שמתואמות מראש.

מיקרוסופט ו-OpenAI היו במשא ומתן על פרויקט מרכז נתונים שאפתני, אך מיקרוסופט הקפיאה אותו, לאחר שאלטמן הודח לזמן קצר, אמרו אנשים המעורים בנושא.

בינואר, עמד אלטמן ליד דוכן הנאומים בבית הלבן יחד עם הנשיא טראמפ, עם מנכ"ל SoftBank, מסאיושי סון, והמייסד-שותף של אורקל, לארי אליסון, והודיע ​​כי הקונגלומרט היפני ואורקל יבצעו השקעת עוגן של עד 500 מיליארד דולר ב'סטארגייט'. הפרויקט דומה מאוד למה שאלטמן קיווה בעבר להשיג עם נאדלה, ששהה באותו הזמן אלפי קילומטרים משם, בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס.

עוד כתבות

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

רחוב בפרדס חנה שינה את שמו בגלל בלבול משתמשי Waze. מהו?

מה פירוש ראשי התיבות אמל"ק, מהי ההחלפה הקולומביאנית, אילו שלוש מדינות בעולם אינן משתמשות באופן רשמי בשיטה המטרית ומיהו האדם הראשון ששלח דוא"ל? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הלהיט החדש של המשקיעים בת"א - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בשבוע שעבר גייסו 9 חברות SPAC נטולות פעילות 1.8 מיליארד דולר בסה"כ, הנתון השבועי הגבוה ביותר זה שלוש שנים ● מדד ת"א 35 שבר את שיא כל הזמנים בפעם ה־10 מתחילת השנה ● רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● וגם: עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

Nothing Phone (3a) Pro. VIVO X200 Pro. סמסונג Galaxy A56 5G. שיאומי Redmi Note 14 Pro 5G. POCO: X7 Pro 5G / צילום: יח''צ

5 סמארטפונים שישאירו לכם עודף מ-2,000 שקל

לצד מכשירי דגל, חברות רבות מייצרות גם מכשירי ביניים למי שלא מעוניין לשלם סכומים גבוהים ● ביקשנו מארבעה יבואנים רשמיים בישראל להמליץ על אפשרויות מוצלחות בקטגוריה הזו

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר ניצן פלדמן / צילום: אורי קלאוזנר

מה הסיכוי שתפרוץ מלחמה בין שתי מדינות? לחוקר הזה יש דרך ניתוח מפתיעה

שיחה עם ד"ר ניצן פלדמן, חוקר כלכלה פוליטית ● על הקשר בין סחר בינלאומי לבין מלחמות, מדיניות המכסים והאפשרות שהיא תפגע בתחרותיות של ארה"ב וההשלכות על ישראל ● טראמפ נגד העולם, פרק ראשון בסדרה ● האזינו

אניה בוקשטיין ועופר חיון, ''הגרמני''. שאלות גדולות / צילום: רן מנדלסון, באדיבות yes

הסדרה החדשה של יוצר "טהרן": שורד שואה שהפך לסוכן מוסד ונשלח לאתר את מנגלה

הסדרה החדשה של יס עוררה מהומה בפסטיבל בצרפת, כשמפגינים פרו-פלשתינים קראו "ישראל רוצחת" בזמן הקרנתה ● בלב הסדרה ניצב אורי, ניצול שואה הנשלח על ידי המוסד לגרמניה כדי לאתר את יוזף מנגלה, שהצליח להימלט בסוף המלחמה

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

אחרי 60 שנה ותשואה של מיליוני אחוזים: הצלחות הענק והפספוסים של וורן באפט

לאחר שניהל במשך 60 שנה את ברקשייר האת'וויי, הודיע האורקל מאומהה כי הוא יפרוש בסוף השנה ● הוא יותיר אחריו מורשת של הצלחות שאין שנייה לה כמשקיע, אבל היו גם כישלונות ● אלה ואלה מהווים עבורו ולכולם שיעורים חשובים ● וגם, איך הגיע המנכ"ל המיועד גרג אייבל לברקשייר, ומה גרם לו לומר על עצמו: "הפכתי לכלב שתפס את המכונית"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי אופק להתחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 2 חדרים במרכז תל אביב?

דירת 2 חדרים במרכז ת"א בשטח של כ־51 מ"ר בקומת קרקע נמכרה תמורת 2.56 מיליון שקל ● הדירה עמדה כארבעה וחצי חודשים על המדף ● "בדירות קטנות, הבדלים במחיר למ"ר הם לא משתנה מרכזי, וקריטריונים כמו כיווני אוויר, קרבה לבניינים שכנים, ופרטיותמשחקים תפקיד יותר מרכזי" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"