גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנתיים למוניטור בגלובס: מה למדנו מהמעקב אחרי הממשלה?

מה גורם לממשלה להיכשל, ומה גורם לה להצליח? ● יש במגזר הציבורי אנשים שעובדים בשבילנו, אבל אסור להיות שאננים ● המוניטור של גלובס והמרכז להעצמת האזרח מציג: 7 לקחים למדינה בת 77

ממשלת ישראל ה - 37 בראשות בנימין נתניהו בבית הנשיא בירושלים במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג / צילום: אבי אוחיון - לע''מ
ממשלת ישראל ה - 37 בראשות בנימין נתניהו בבית הנשיא בירושלים במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג / צילום: אבי אוחיון - לע''מ

לפני שנתיים, אימצנו בגלובס את פרויקט המוניטור של המרכז להעצמת האזרח. "המוניטור" הוא מיזם אזרחי־ציבורי של המרכז להעצמת האזרח, המבצע מעקב וניטור אחר יישום החלטות ממשלה. או במילים פשוטות: לוקחים החלטת ממשלה (או חקיקה), עוברים עליה סעיף־סעיף, בודקים מה בפועל קרה איתם - ומציגים לציבור את המידע.

המוניטור | המזון בישראל כמעט הכי יקר בעולם. איפה הממשלה בעניין?
המוניטור | ארבעה כפרים ב־4 מיליארד שקל: מה קרה לסיוע לדרוזים בגולן?

בשנתיים האחרונות, פרסמנו כאן פעם בשבועיים את הממצאים מאחד המעקבים שלנו - גם בעתות שלום וגם בעתות מלחמה. 53 פרסומים בסך הכל. יוקר המחיה, חיזוק עוטף עזה, משק הגז הטבעי, פגיעות מיניות בקטינים, קידום ההייטק, פיתוח העיר בית שמש - אם יש בזה ערך לציבור, אנחנו שם.

אז לרגל החגיגות למדינה ולמוניטור, החלטנו להעלות על הדף כמה תובנות שקיבלנו ממעקב ממושך ומדוקדק אחרי ממשלת ישראל. להלן 7 לקחים למדינה בת 77.

1יישום הוא לאו דווקא הצלחה

מאוד מפתה להסתכל על אחוזי היישום של החלטה כדי לקבוע אם היא הצליחה או לא. אף שזה נתון בעל חשיבות (ולכן אנחנו מקפידים לפרסם אותו), הוא בהחלט לא חזות הכל.

ניקח כדוגמה את החלטת הממשלה לשיפור התחבורה הציבורית בטווח הקצר מאוגוסט 2021. לא פחות מ־83% מסעיפי ההחלטה יושמו במלואם. האם אתם מרגישים את השיפור בתחבורה הציבורית?

לא? אולי זה מפני שבין היעדים שסימנה לעצמה הממשלה לבין המציאות בשטח - ניצב מרחק רב. למשל, ההחלטה קבעה שיש להסיר את מגבלת המחיר המקסימלי על חניה ב"כחול לבן". אז המגבלה הוסרה - אבל הרשויות המקומיות לא מיהרו לייקר את המחיר. השלטון המרכזי סימן וי, אבל בשטח לא ניכר שיפור.

2הממשלה חייבת לדעת לשחרר

לפי שורה של מדדים בינלאומיים שפרסמו גופים מכובדים כמו הבנק העולמי, האיחוד האירופי וה־OECD, ישראל היא אחת המדינות הריכוזיות ביותר בעולם מבחינת סמכויות השלטון המרכזי. וזה לא דבר טוב.

ממקום מושבה בירושלים, לממשלה קשה לדעת מה בדיוק צריכה כל קהילה, ומהם הכלים היעילים ביותר להתגבר על מכשולים בכל מקום. מי שיכולים לסייע כאן הם הגורמים ש"חיים את השטח": הרשויות המקומיות, המגזר השלישי ואפילו חברות פרטיות. הדיאגנוזה הזאת משתקפת במוניטור: אנחנו רואים שמעורבות של גופים חוץ־ממשלתיים בגיבוש החלטות ממשלה וביישומן משפרת פלאים את סיכויי הצלחתן.

3הפוליטיקה הקטנה משפיעה בגדול

הריטואל מוכר לעייפה: כשצריך לגייס אצבעות בכנסת לתמיכה בממשלה, פתאום ה"כיבודים" נשלפים: האגף לאזרחים ותיקים יעבור למשרד הנגב והגליל, הרשות לפיתוח הבדואים בנגב תמצא את עצמה במשרד התפוצות וזרוע העבודה שוב תשנה כתובת. המשא ומתן הקואליציוני מרכיב ומפרק יחידות שלטוניות, והופך אותן לאתנן פוליטי שמחליף ידיים כמטבע עובר לסוחר.

חמור מכך שמדובר בעניין לא אסתטי עד מגוחך, הוא גורם לפגיעה ממשית באזרח בקצה. תהליכי שיפור נעצרים, הסנכרון בין הגופים ניזוק, סדרי העדיפויות משתנים בחדות - והתוצאה היא שירות גרוע יותר לתושב.

4יש על מי לסמוך, וחשוב לשמור על זה

הדימוי הרווח של פקיד ממשלתי הוא של בירוקרט משועמם, אדיש ועצל - שעוסק בעבודה טכנית שממררת את חיי האזרח.

אנחנו כמובן לא מבטיחים שאין לזה שום אחיזה במציאות ושהכל מבוסס על אגדות פרי הדמיון, אבל אחרי החשיפה האינטנסיבית שלנו למנגנון הממשלתי, אנחנו בהחלט יכולים להעיד שיש בו הרבה עובדים מסורים, עמוסי כישרון ומקצוענים מהשורה הראשונה. הדבר היחיד שמפרידם בינם לבין השכר המפנק של השוק הפרטי הוא תחושת שליחות ורצון לעשות טוב לעם ישראל. לכו תבינו.

אבל זה לא מספיק. במציאות שבה ה"פקידים" גם זוכים להתקפות פרועות מצד פוליטיקאים וגם רואים שהאפשרויות בחוץ הופכות ליותר ויותר קורצות - למדינה קשה יותר ויותר להשאיר את הטובים בשורותיה. וגם ככה המצב הנוכחי לא מזהיר, בלשון המעטה.

ולא, הפתרון הוא לא פשוט "לשפוך כסף על הבעיה". כפי שאמרנו לא פעם, שיפור ההון האנושי בגופי הממשלה עובר דרך רענון השורות בשירות הציבורי, קיצור ושיפור תהליכי גיוס, הגברת הניידות בתפקידים בכירים, עידוד מצוינות וגמישות תעסוקתית.

5צריך לקצוב לממשלה זמנים

מתברר שאחד הגורמים המכריעים בשאלה האם ההחלטה נידונה להצלחה או לכישלון הוא לוח הזמנים. ברגע שמתווים ליישום ההחלטה אבני דרך, עם דד־ליין ברור לגמר ביצוע ולהתקדמות לשלב הבא - יישום ההחלטה הופך להיות הרבה יותר אפקטיבי.

אחרת, מה שקורה הוא גרירת רגליים, מסמוס ודחייה ל"אחרי החגים". הרי אם אין תאריך יעד, אז אי אפשר לבוא בטענות על כך שהממשלה לא ביצעה את המשימה בזמן, נכון?

6המפתח להצלחה: לקיחת אחריות

ראינו במעקב שלנו החלטות ממשלה שקמות ונופלות על דבר קיומו (או היעדרו) של גורם מרכזי שהוא הכתובת הראשית ליישום ההחלטה. כמובן, הוא לא אמור לבצע בעצמו את כל המשימות, אבל עליו מוטלת האחריות לעקוב אחרי היישום, לסנכרן בין הגופים הרלוונטיים השונים - או בקיצור: לגרום להחלטה לקרות.

כשמוגדר גורם מתכלל כזה, יש מי שמסתכל על הביצוע "מלמעלה" - ויכול לזהות נקודות תורפה, כשלים ומקומות שאפשר לחזק. כשאין גורם כזה - במיוחד בהחלטות מורכבות - כמעט בלתי נמנע שיהיה חוסר תיאום, המחויבות לפרויקט של כלל הגורמים תהיה כנראה קטנה יותר ויהיה הרבה יותר קל "לעגל פינות" ולמסמס משימות. אם כן, המסקנה ברורה: רוצים להצליח? קחו אחריות.

7חובה לפקוח עין

כולנו מכירים את דפיקות הלב המואצות שמגיעות כשמישהו שואל אותנו מה קורה עם מטלה שלגמרי שכחנו ממנה. מה באמת קורה עם זה? אנחנו מתחילים לפשפש בקבצים, להיכנס להיסטוריית השיחות, לשאול קולגה - ואולי אפילו להתחיל להניע את זה. העיקר לא להתבזות ולהיתפס בחוסר המעש שלנו.

אתם בוודאי לא תאמינו, אבל זה קורה גם בממשלה. ולפעמים, הדוא"ל ששולח התחקירן של המרכז להעצמת האזרח - הוא מה שגורם לתזוזות במנגנוני השלטון. אבל ההשפעה לא מסתכמת בפונקציה של שעון מעורר. ברוב המקרים, הממשלה לא מתחקרת באופן עקבי ומפורט את היישום של ההחלטות שלה. לכן, צריך מישהו שינטר את הפעולות, ימפה את החסמים ויציף את הכשלים ואת ההצלחות.

ולא פחות חשוב, כשבממשלה יודעים שיש מי שעוקב אחריהם, זה גורם להם לחשוב מראש איפה הם יכולים להשתפר. לכן אנחנו נמשיך לפקוח עין - ואנחנו מזמינים אתכם להצטרף.

עוד כתבות

לוקוס / צילום: אסף קרלה

דווקא עכשיו ודווקא כאן: הישראלי מעוטר המישלן עושה פיין דיינינג בתל אביב

גל בן–משה, השף של "פריזם" בברלין ושל "פאסטל" התל אביבית, מציג באחות היוקרתית והאלגנטית "גרייס" ארוחת טעימות בת 10 מנות, עם תוכן וניחוחות הישר מאירופה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, בכנס בסן חוזה / צילום: Reuters, רויטרס - EYEPRESS

האזהרה של המנכ״ל החשוב בעולם

מנכ״ל אנבידיה ג'נסן הואנג אומר כי סין "לא נמצאת בפיגור" בתחום הבינה המלאכותית ● בשיחה עם כתבים בוועידת טכנולוגיה בוושינגטון, אמר הואנג כי סין אולי נמצאת מאחורי ארה"ב לעת עתה, אבל מדובר בפער קטן ●  וואווי, שנמצאת ברשימת הסחר השחורה של ארה"ב, עובדת על שבב AI משלה עבור לקוחות סינים

חיים שפיר / צילום: הלית ינאי לויזון

"רציתי רק להתפרנס": ממציא הטאקי מספר על הדרך שעשה ואימפריית המשחקים שייסד

חיים שפיר עשה לא מעט טעויות לפני שהמציא את אחד המשחקים האהובים בישראל, עד שהבין שהנאה משותפת חזקה מכל אלגוריתם ● למה סירב למסחר את הטאקי במשך שנים, ואיך הפך לכוכב בלתי צפוי בדרום קוריאה?

איור: Shutterstock

בין הנופלים לחטופים: כך מוזיקה מביאה נחמה בשעות קושי

שירים הם כלי חשוב ובעל ערך לנחמה עצמית בעת מצוקה, ושירי יום הזיכרון הם דוגמא ברורה לכך ● מחקר חדש מראה כי בניגוד לתפיסה המוזיקולוגית הרווחת, בני אדם בוחרים את שירי הנחמה המסויימים שלהם לפי המילים יותר מאשר לפי המנגינה

מייקל אייזנברג / צילום: יונתן בלום

מייקל אייזנברג לא מבין חברות שמוציאות כסף מהארץ ומצהיר: אני לא הולך לפוליטיקה

מייקל אייזנברג, אחד המשקיעים הוותיקים בהייטק המקומי, מביע אמון בשוק הישראלי אך לא חוסך בביקורת כלפי המדיניות הכלכלית ● בראיון לגלובס, הוא מציע פרדיגמה כלכלית חדשה, מתייחס לשמועות שהוא התכוון לפרוש מקרן אלף בראשה הוא עומד ומבקש לשלוח מסר אופטימי לכבוד יום העצמאות ה־77 למדינה: "יהיה פה טוב"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

וול סטריט ננעלה בעליות: שר המסחר האמריקאי רמז על הסכם מתגבש

דאו ג'ונס עלה ב-0.7% ● היום, 100 ימים לכהונת טראמפ, בוול סטריט זוהי הפתיחה הגרועה ביותר של נשיא משנות ה-70 ● הבית הלבן תקף את אמזון שמתכננת להציג באתרה את עלות המכסים, אמזון: "התוכנית לא תצא לפועל" ● סנטימנט הצרכנים בארה"ב ירד לרמתו הנמוכה ביותר מאז הקורונה, ירידה במספר המשרות הפנויות, הנתונים הורידו את תשואות האג"ח ● מחירי הנפט ירדו ב-3%

פארק רוני אשל

הפארק לזכר רוני אשל והמשפחה שפועלת כבר 20 שנה לזכר בנה

הנופלים השאירו אחריהם מורשת: סרן איתן אוסטר נפל בלבנון, והמשפחה שלו הקימה לזכרו עמותה • משפחתה של התצפיתנית סמל רוני אשל ז"ל מגייסת כעת כספים כדי להרחיב את הפארק שהוקם לזכרה • סא"ל תומר גרינברג נפל בעזה וכעת יש תוכנית מנהיגות בעקבותיו • משפחותיהם של רס"ן חן בוכריס ז"ל ורס"ן אריאל בן משה ז"ל הקימו לזכרם מכינה ליחידות העלית של צה"ל • כבר 20 שנה שמשפחתו של "קצין המנהרות" סרן אביב חקאני מנהלת מיזמים לזכרו

מארק צוקרברג, סאטיה נאדלה, סונדאר פיצ'אי / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מישהו אמר מכסים? מטא, מיקרוסופט וגוגל שוברות כל תקרה אפשרית

מיקרוסופט ומטא פירסמו דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים, וכעת הן מזנקות במסחר המקדים. גם גוגל חשפה דוחות חזקים קודם לכן ● עם זאת, לא הכל ורוד: שלוש ענקיות הטכנולוגיה שדיווחו עד כה הן חברות תוכנה וענן, המשווקות בעיקר שירותים שלא נופלים תחת קטגוריית המכסים, ולכן עוד מוקדם לדעת כיצד תשפיע אי הוודאות בשוק

מטוסים ומסוקים לכיבוי שריפות גויסו להתמודד עם השריפה בהרי ירושלים / צילום: Reuters, Anadolu

14 מטוסים קלים, בלי ״סופר טנקר״: מה כוללת טייסת הכיבוי הישראלית?

שריפת ענק משתוללת בירושלים ונציב הכבאות אמר שאנחנו לקראת יממה מאתגרת ●  מה כוללת טייסת הכיבוי הישראלית, מהם האתגרים המקצועיים בהפעלת מטוסי כיבוי אש, כיצד תפסו בכיבוי והצלה את מצב טייסת הכיבוי, ומהו מחיר של סופר טנקר כמו זה שיוון שולחת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

האיום בכלא עבד? ליעם ישראל צפוי להשיב 90 מיליון שקל לחוסכי סלייס

אחרי שהמנהל המורשה של סלייס ביקש מבית המשפט לשלוח את מארגן הקרנות, שגייס 34 מיליון דולר מעמיתי סלייס, ל-45 ימי מאסר בגלל חוסר שיתוף פעולה, השניים מנהלים משא ומתן מתקדם על השבת חלק ניכר מהכספים ● ביהמ"ש טרם הכריע האם לאשר את הסדר החוב בסלייס

''הסינית האדומה'' המיתולוגית בתל אביב. נסגרה ב־2017 / צילום: אייל פישר

מיפן עד איטליה: המדינות שמשקיעות תקציבי ענק בקידום האוכל שלהן. ואיפה ישראל?

מיפן עד איטליה: מדינות רבות משקיעות תקציבי ענק בקידום האוכל המקומי שלהן בעולם בניסיון לרכוש השפעה פוליטית ● אז מי קובע מה טעים? לדברי מומחים, בלוטות הטעם שלנו מעוצבות על ידי אינטרסים, יחסי כוחות ומערכות שיווק אדירות ● ואיפה ישראל בתוך כל זה? כשאין הסכמה על המטבח הלאומי, הייצוג שלו מסתבך

שוטרים באיזור השריפות בהרי ירושלים / צילום: דוברות המשטרה

משרד הבריאות: לא להגיע לבית החולים הדסה אלא במקרה חירום

משרד הבריאות קורא לציבור להימנע מלהגיע לבית החולים הדסה עין כרם אלא במצב חירום רפואי ● בעקבות השריפות הוחלט על פינוי בית החולים הפסיכיאטרי איתנים (הסמוך לצובה), המוסד הסיעודי פרוטיאה (בשורש) והמוסד לנוער רטורנו (ליד תרום)

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

אחרי יום מסחר שלילי, וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת

מאקרו ארה"ב: מדד התעסוקה של ADP, מדד האינפלציה המועדף על הפד (PCE), ונתוני הצמיחה לרבעון הראשון בארה"ב הפתיעו לרעה ● נעילה חיובית בבורסות אירופה ● מדד מנהלי הרכש בסין הפתיע לחיוב ● מחיר הנפט יורד ● הצמיחה בגוש האירו ברבעון הראשון של השנה הפתיע לחיוב ● בסיום המסחר צפויות לפרסם דוחות מטא ומיקרוסופט

אלק בולדווין במשפטו בגין הירי הקטלני ב-2021 של צלמת הקולנוע האלינה האצ'ינס / צילום: ap

מפיצי הסרטים העצמאיים עלו על מודל עסקי חדש ורווחי: מסקנדל לסטרימינג

"אמריקן דרימז", שהכוכב שלו הורשע בתקיפת חברתו, "ראסט", שבצילומיו הרג אלק בולדווין את הבמאית בשוגג, "המתמחה" הנפיץ על דונלד טראמפ ● המפיצים הולכים על סרטים קטנים שעוררו שערוריות גדולות, בתקווה לעשות את הקופה כשיגיעו לטלוויזיה

מפעל לבנים בתל אביב, שנות ה־40 / צילום: הנס פין

גם אחרי 77 שנים, ישראל לא מצליחה להיפטר מהחלטות המנדט הבריטי

אף שעברו 77 שנה מהכרזת המדינה, עולם התכנון הישראלי עדיין מעוצב מהחלטות שהתקבלו בתקופת האנגלים ואפילו בימי הטורקים ● תחום החקיקה בנדל"ן כבר מושפע פחות, אך בנושאים מסוימים דווקא השינוי הוביל לחוסר בהירות

שריפת הענק בהרי ירושלים / צילום: עובדי ויערני קק״ל

הרכב והדירה נשרפו - מי ישלם ואיך יוצרים קשר?

בחברות הביטוח מספרים לגלובס כי היקף הפניות אליהן לא גדול עד כה, אך מעריכים שבימים הקרובים הוא יגדל ● האם יש כיסוי ביטוחי לרכבים שננטשו בכביש 1, ולמי צריך לפנות כדי לקבל פיצוי? ● גלובס עושה סדר

מאמצי הכיבוי מעל אשתאול / צילום: תיעוד מבצעי כבאות והצלה

בשל השריפה: בוטלו מרבית אירועי יום העצמאות ברחבי הארץ

עוד קודם להנחיה הגורפת בעיריות ברחבי הארץ קיימו דיונים סביב ההופעות הערב, ובחלקן הוחלט לדחות את האירועים למחר • גם עצרת יום העצמאות בכיכר החטופים בוטלה • במסמך "חידוד התרעה דחופה" ששיגר קודם לכן המשרד לביטחון לאומי, קראו לשקול התאמה של החגיגות והזהירו מפני סכנות בטיחותיות

פרידופידין יועדה בתחילה לטיפול במחלת הנטינגטון / צילום: Shutterstock, Gorodenkoff

התרופה ל-ALS שהייתה פעם של טבע, עומדת במרכז עסקה גדולה ובדרך לאישור אפשרי

חברת Prilenia, שהוקמה על ידי יוצאי טבע, בהם סמנכ"ל המו"פ לשעבר מייקל היידן, נולדה כדי לפתח תרופה שטבע ויתרה עליה ● כעת, פרילניה חתמה על הסכם מסחור בסך 96 מיליון דולר מיידית, ועד 570 מיליון דולר נוספים אם המוצר יאושר וישווק בהצלחה

חנות ללא חשמל בברצלונה / צילום: ap, Emilio Morenatti

דיסאינפורמציה ופייק ניוז: מסתורין סביב הסיבה להפסקת החשמל המסיבית מספרד

רוב רשת החשמל בספרד ובפורטוגל חזרה לפעול במהלך הלילה, יותר מ-12 שעות אחרי הפסקת החשמל הנרחבת, כך לפי הדיווחים ● ממשלת ספרד הודיעה כי הבחינה לגבי הסיבה לתקלה עדיין נבדקת וכי הציבור יעודכן ברגע שתימצא

הפגנה למען שחרור החטופים / צילום: ap, Ariel Schalit

טראמפ: "מתוך 59 חטופים, 24 היו בחיים - אבל אני מבין שכעת זה אפילו לא המספר הזה"

נתניהו בחידון התנ"ך: "אנחנו רוצים להחזיר את ה-59 - אבל למלחמה יעד עליון וזה הניצחון על אויבינו". מטה המשפחות בתגובה: "נתניהו מתיישר עם סמוטריץ׳, זאת בניגוד לרוב המכריע בציבור בישראל שרוצה בהשבת כלל החטופים לפני הכל" ● צה"ל: לוחם במילואים נפצע קשה בפעילות מבצעית בשומרון ● 59 חטופים - 573 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים