נשיא טורקיה ארדואן / צילום: ap, Denes Erdos
כדור השלג המתדרדר שבו נמצאים יחסי טורקיה־ישראל ממשיך להתגלגל: השגריר שאקיר אוזקן טורונלר שנמצא באנקרה יצא השבוע לפנסיה, כשבד בבד הממונה על השגרירות גורצ'אי שקר נקרא חזרה לאנקרה. אמנם אין שינוי רשמי ביחסים ו"על הנייר" מונה לממונה על השגרירות מחליף, אבל המחסור בכוח אדם בנציגות הטורקית בתל אביב ניכר מאוד.
● כמענה לאיום הטורקי: יוון בוחנת רכישת צוללת בלתי מאויישת מישראל
● חיזבאללה במשבר חמור, האם הוא עדיין מסכן את ישראל?
על אף שהיחסים בין ישראל לבין טורקיה בשפל חסר תקדים, כולל אמברגו הסחר ההיסטורי של ארדואן שנחשף בגלובס, ברמה הרשמית השגריר רק "נקרא להתייעצויות". אולם, ניכר כי מאז שטורונלאר נקרא להתייעצויות, נשיא טורקיה מנהל את היחסים בין המדינות בצורה ניצית מאוד - לאחר שאת טורונלאר שלח לישראל בתום ארבע שנים בלי שגריר בתל אביב. האחרון יצא לפנסיה, ועתה אין זה בטוח שבאנקרה יחליטו למנות לו מחליף.
בניגוד אליו, הדיפלומטית הישראלית הוותיקה אירית ליליאן עדיין מכהנת בתפקיד שגרירת ישראל לטורקיה. לאורך הקריירה הארוכה שלה זו שימשה, בין השאר, כנספחת תרבות בשגרירות ישראל בפריז, כמנהלת מחלקת דרום אירופה באגף אירופה במטה המשרד כעשור, וכשגרירה בבולגריה. בינואר 2021 היא הגיעה לאנקרה כממונה על היחסים, ובספטמבר 2022 מונתה לשגרירה.
בה בעת, טורקיה מפעילה בירושלים קונסוליה, שהקונסול הכללי העומד בראשה מוגדר בתור "השגריר לפלסטין". כיום, זהו אסמעיל צ'ובאנאולו, שבמסגרת חלוקת הסמכויות מטעם אנקרה אמון על העיר ירושלים, על יהודה ושומרון ועל רצועת עזה. במסגרת תפקידיו הקודמים שימש, למשל, בתור סגן ראש הנציגות בעיראק, ומשנה לראש מחלקת המזרח התיכון, וכשגריר בבירת סודן, חרטום. לתפקידו הנוכחי הוא נכנס ביוני 2024.
המצב החמור שבו נמצאים היחסים הדיפלומטיים של ישראל עם טורקיה מן הצד של אנקרה בעייתי במיוחד, על רקע צעד נוסף שננקט השבוע: הוויתור של חברות התעופה טורקיש איירליינס ופגסוס על הסלוטים (חלונות זמן של המראות ונחיתות) המשמעותיים שלהן בנתב"ג. זה משקף כי ההערכה הטורקית היא שלא צפויה להיות בקרוב הפסקת אש ממושכת ברצועת עזה, כפי שדרשו לטובת חידוש הסחר בין המדינות.