יוני אסיא, מנכ''ל איטורו / צילום: יח''צ eToro
האם בימים הקרובים תהפוך איטורו לחברה ציבורית בוול סטריט? פלטפורמת המסחר שניסתה ב-2021 להתמזג לחברת SPAC אך נאלצה לבטל את המיזוג, הגישה לאחרונה תשקיף לקראת הנפקה (IPO), אך גם אותה הקפיאה בתחילת החודש שעבר - בשל התנודתיות החדה בשווקים.
● ניתוח | 3 תובנות מהדוחות של ענקיות הטק שפיזרו אופטימיות מפתיעה בשווקים
● "מתמודדים עם סוג חדש של הלם": אחרי הראלי - מה צפוי בשווקים?
בסוף השבוע דווח בבלומברג כי איטורו צפויה בכל זאת לבצע את ההנפקה בקרוב- אולי אפילו השבוע. לפי הדיווח, אין עדיין החלטה סופית בנושא, אך אם ההנפקה תצא לפועל, היא תהיה הראשונה מבין החברות שדחו את גיוסי ההון שלהן בעקבות הכרזת המכסים של הנשיא טראמפ בתחילת חודש אפריל.
איטורו (eToro) שהוקמה בשנת 2007 על-ידי האחים יוני (המנכ"ל) ורונן אסיא ודודו רינג, פיתחה פלטפורמת מסחר למשקיעים במגוון נכסים - ממניות ומדדים ועד סחורות ומטבעות קריפטו. בתשקיף שאותו הגישה החברה לאחרונה לא דווח עדיין מהו השווי אליו היא מכוונת בהנפקה, אך בגלובס פורסם שהיא צפויה לגייס 300-400 מיליון דולר לפי שווי חברה של 4.5 מיליארד דולר לפני הכסף, כלומר קרוב ל-5 מיליארד דולר אחרי הגיוס. מדובר בשווי הגבוה ביותר בהנפקה של חברה ישראלית מאז מובילאיי בסוף 2022 (הנפיקה לפי שווי קרוב ל-17 מיליארד דולר).
איטורו הגישה תשקיף הנפקה גלוי ל-SEC, רשות ניירות הערך של ארה"ב, בסוף מרץ. כבר אז השווקים היו תנודתיים, אך הכרזת המכסים של טראמפ ("יום השחרור") הובילה לתנודתיות עזה וירידות בשוק, שהכבידו על שוק ההנפקות והובילו את החברה לדחיית המהלך. מאז חל שינוי: למרות עננת חוסר הוודאות שעדיין מעיבה על השוק, רוב המכסים נדחו בינתיים, ושוק המניות האמריקאי חזר לרמתו טרם יום השחרור. בכך נוצר רקע נוח יותר לביצוע הנפקות ראשוניות עבור חברות גדולות.
עוד אפיק שהתאושש משמעותית בשבועות האחרונים הוא הביטקוין, שמחירו עלה מאז השבוע הראשון של אפריל ב-24% והוא עומד כיום כ-96 אלף דולר. הפלטפורמה של איטורו נהנית מהגידול בביקושים למטבעות קריפטו ובפרט לביטקוין, ובתשקיף שהגישה החברה היא אף מציינת כי "ב-2013, הפכנו לאחד הברוקרים המפוקחים הראשונים באיחוד האירופי המציע מסחר בביטקוין". במכתב למשקיעים שצורף לתשקיף, כתב אסיא כי "מתחילת דרכה, איטורו הייתה חלוצה בעולם הקריפטו. זה נבע בחלקו מהאימוץ המוקדם והאמונה האישית שלי בביטקוין ובטכנולוגיית בלוקצ'יין".
המתחרות מזנקות
גורם חיובי נוסף שעשוי להסביר את הרצון להנפיק כעת, הוא ששתי חברות שמציעות פלטפורמות מסחר למשקיעים, בדומה לאיטורו, הציגו תוצאות חזקות לאחרונה. מדובר במתחרה האמריקאית הבולטת רובין הוד, וב-Plus500 הישראלית, שנסחרת בלונדון. נזכיר שחברות מסוג זה נהנות פעמים רבות ממגמות תנודתיות בשוק, שמגבירות את עניין המשקיעים בשווקים ומרחיבות את היקפי הפעילות בפלטפורמות שלהן.
רובין הוד פרסמה בשבוע שעבר את דוחות הרבעון הראשון שלה, בהם עקפה את תחזיות האנליסטים והציגה צמיחה של 50% בהכנסות נטו ל-927 מיליון דולר, מתוכם 583 מיליון דולר הכנסות מעסקאות - צמיחה של 77%. הרווח הנקי של רובין הוד זינק ב-114% לעומת הרבעון המקביל והסתכם ב-336 מיליון דולר, וה-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) גדל ב-90% ל-470 מיליון דולר.
במקביל, פלוס500 פרסמה בשבוע שעבר נתונים ראשונים מתוצאות הרבעון הראשון, בו הכנסותיה צמחו ב-13% לכ-206 מיליון דולר,
וה-EBITDA גדל ב-23% ל-93.8 מיליון דולר. מניית פלוס500 נסחרת כיום בשיא, המשקף לחברה שווי שוק של מעל 2.2 מיליארד ליש"ט (קרוב ל-3 מיליארד דולר). רובין הוד, שהונפקה בוול סטריט ב-2021, אמנם אינה נסחרת בשיא אך המניה עלתה ב-42% מהמחיר שאליו נפלה בתחילת אפריל לאחר "יום השחרור", לשווי שוק של 42.9 מיליארד דולר.
קפיצה של פי 13 ברווח
התשקיף של איטורו עדיין לא כולל את נתוני הרבעון הראשון של 2025, אך מאחורי הצמיחה בהכנסותיה בשנה החולפת עומד הראלי במטבעות הקריפטו ובראשם הביטקוין, שהתחולל סביב הבחירה בדונלד טראמפ לנשיא ארה"ב. בעקבותיה עלתה האופטימיות בקרב משקיעי המטבעות הדיגיטליים, וזו ניכרה בהכנסות החברה בעיקר בחודשים נובמבר ודצמבר 2024.
בסיכום 2024 רשמה איטורו הכנסות מעמלות מסחר בגובה 787 מיליון דולר, עלייה של 42% לעומת 2023, והרווח הנקי קפץ ל-192 מיליון דולר, כמעט פי 13 מול שנה קודמת ובהשוואה להפסד של 215 מיליון דולר ב-2022. ה-EBITDA המתואם הסתכם ב-304 מיליון דולר, יותר מפי 2 לעומת 2023. הדוח מצביע על כך שההכנסות נטו של איטורו ממניות, סחורות ומטבעות היו 329 מיליון דולר, צמיחה של 7.5%; מנגד ההכנסות נטו ממסחר בקריפטו היו שליליות בסך 131 מיליון דולר. נכון לסוף 2024, איטורו העסיקה 1,501 עובדים.
כאמור, התשקיף של איטורו שהוגש לפני מספר שבועות עדיין לא כולל נתונים מדויקים על היקף הגיוס, מספר המניות שיונפקו וטווח המחירים המבוקש. את ההנפקה מובילים גולדמן זאקס, ג'פריס, UBS וסיטיגרופ.