גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע לעולם לא יהיה עוד וורן באפט

צירוף של שלושה דברים הפך את באפט, האיש המתבשם ממניות, למשקיע שאין שני לו

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)
וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

יש רק וורן באפט אחד, ולעולם לא יהיה אחר.

המשקיע האגדי הודיע ב-3 במאי ​​כי יפרוש בסוף השנה מתפקידו כמנכ"ל ברקשייר האת'וויי , התאגיד שהפך תחת הנהגתו לאחת ההשקעות המוצלחות בהיסטוריה. שלוש סיבות מרכזיות גורמות לכך שאין מי שישווה לו ולעולם לא יהיה - האדם שהוא, התקופה שבה הוא קיים ופועל ו"החבילה העסקית" שהיא החברה בראשותו.

טראמפ הודיע כי יו"ר הפד יישאר בתפקידו עד תום כהונתו
אלה המניות שחיפשו הישראלים בגוגל, ובמה מתעניינים המוסדיים

נתחיל עם האדם. באפט אינו רק מבריק, אלא גם בילה את כל חייו הארוכים באובססיה כמעט לשוק המניות. במיוחד בשנותיו הראשונות כמשקיע, הצלחתו חסרת התקדים הייתה כרוכה בהקרבה בלתי נסבלת: ויתור על חיי חברה ומשפחה נורמליים.

הפילוסוף היהודי ברוך שפינוזה, בן המאה ה-17, כונה על ידי סופר מתקופה מאוחרת יותר "האיש המבושם מאלוהים". באפט הוא האיש המבושם ממניות.

מאז 1942, כאשר היה בן 11 וקנה את המניה הראשונה שלו, הוא זלל מידע על חברות ואף קרא דוחות תאגידיים לשם ההנאה, כפי שרוב האנשים מאזינים למוזיקה.

כמנהל השקעות צעיר, באפט נהג לשוטט בביתו כאשר אפו תחוב בדוחות שנתיים של תאגידים, כמעט נתקל ברהיטים, אדיש לבואם ולצאתם של בני משפחה וחברים. בזמן שילדיו שיחקו בפארק שעשועים, הוא ישב על ספסל וקרא דוחות כספיים. באפט היה שם פיזית, אך נפשית ורגשית הוא היה בעולם משלו, מרותק לקיזוז הפסדים לצורכי מס וללוחות סילוקין.

קשה לדמיין איך זה להיות כל-כך אובססיביים ועוד ליהנות מכך. ותתארו לעצמכם ליהנות מזה בכל רגע כמעט משעות הערות שלכם, מאז שהארי טרומן היה נשיא ארה"ב. באפט הוא יוצא דופן עד כדי כך.

מומחיות נעוצה בזיהוי דפוסים, ובאפט ראה בימיו כל דפוס שניתן להעלות על הדעת. בהתחשב במה שאני יודע על הרגלי העבודה שלו, אני מעריך שבאפט קרא יותר מ-100 אלף דוחות כספיים בקריירה שלו, שנמשכת יותר משבעה עשורים.

והזיכרון שלו הוא על-טבעי כמעט. לפני שנים, בסיום ראיון טלפוני עם באפט, הזכרתי ספר שקראתי. הוא השיב שגם הוא קרא אותו - יותר מחצי מאה קודם לכן. כשהתחיל לתאר את אחד הקטעים, לקחתי לידיי את הספר, מצאתי את העמוד ולתדהמתי נוכחתי שבאפט זוכר כמעט כל משפט, מילה במילה.

החשיפה שלו למידע פיננסי, שאין לה אח ורע בעולם ההשקעות, בשילוב עם הזיכרון המדהים שלו, הפכו את באפט לצורה אנושית של בינה מלאכותית. הוא מסוגל לענות על כל שאלה כמעט מתוך מסד הנתונים הפנימי שלו.

לכך נוספה היכולת חסרת התקדים לזהות את המהות של כל פיסת מידע חדש שנחשף אליה - שסיפקה לו יתרון מתמשך על פני משקיעים אחרים. כעת, כשהבינה המלאכותית זמינה לכלל האנושות, גם לאדם בעל שליטה עצומה בנתונים, כמו באפט, לא יהיה יתרון בעתיד.

ידע מתי להיוולד ולהתחיל להשקיע

הסיבה השנייה כאמור נוגעת לתקופה - הזמן שבו באפט מימש את כישרון ההשקעות שלו. לא פעם ייחס זאת ל"זכייה בלוטו השחלות" בעצם כך שנולד בזמן ובמקום הספציפיים.

אילו היה נולד באומהה בשנת 1880 (נניח) במקום 1930, היה עליו להשקיע במשק בעלי חיים במקום במניות. אילו היה נולד בשנת 1930 באומסק שברוסיה נניח, לא היו בבעלות באפט חברות רכבות; הוא כנראה היה עובד בבניית המסילה הטרנס-סיבירית.

ולגודל מזלו הגיע לגיל בגרות בדיוק בזמן הנכון ללמוד אצל בנג'מין גרהם, חלוץ ניתוח ניירות הערך ואחד המשקיעים הגדולים ביותר של המאה הקודמת.

באפט גם זכה להתחיל את הקריירה שלו לפני שטריליוני דולרים זרמו לשוק המניות מקרנות מדדיות (index funds) וממשקיעים מוסדיים ענקיים אחרים.

הוא בנה את הרקורד המוקדם הפנומנלי שלו באמצעות 'דיג' במקומות שבהם אף אחד אחר אפילו לא חשב לזרוק חכה. הוא הימר בגדול על הדגיגים הקטנים של שוק המניות. בכמה נקודות זמן שונות, 21% מסך הנכסים של שותפויות ההשקעות שלו היו בחברת Dempster Mill Manufacturing, יצרנית ציוד חקלאי שבסיסה בנברסקה, ו-35% בחברת Sanborn Map, חברת קרטוגרפיה שבסיסה בניו יורק, שתיק ההשקעות שלה לבדו היה שווה יותר ממחיר המניה שלה. לפעמים נדרשו לו שנים כדי לבנות פוזיציה במניות שכמעט ולא נסחרו.

בין השנים 1957-1968, הימורים דחוקים כאלה סייעו לייצר תשואה ממוצעת של 25.3% בשנה, בהשוואה ל-10.5% שהשיג מדד S&P 500.

באפט הצליח לעלות בביצועיו על השוק על ידי יציאה ממנו - כפי שהגדירו זאת רוב המשקיעים המקצועיים האחרים בתקופה ההיא. מחקר על תשואות של קרנות נאמנות שהחזיקו מניות בין השנים 1945 ל-1964 השווה אותן למדד Standard & Poor's Composite - כפי שנקרא אז מדד S&P 500 - ומצא שאף אחת מהן לא הציגה ביצועים טובים מהצפוי באופן משמעותי ממה שהיו משיגות "ממקרה אקראי בלבד".

באפט, לעומת זאת, כמעט ולא קנה דבר שהיה חלק ממדד שוק מרכזי כמו דאו ג'ונס או מדד Standard & Poor.

זה יותר מהצליח לו, ובמשך אחת מתקופות הקריירה הארוכות ביותר שהיו למשקיע אי פעם. הוא השתלט על ברקשייר, יצרנית טקסטיל מתקשה, בשנת 1965. מאז ועד סוף 2024 המניה הציגה תשואה שנתית ממוצעת של 19.9%, בהשוואה ל-10.4% של מדד S&P 500.

כמעט כל אחד עם כמות סבירה של מזל יכול לנצח את השוק במשך שנה. למיטב ידיעתי, אף אחד בהיסטוריה לא ניצח את השוק בהפרש כה גדול במשך תקופה של שישה עשורים - כי רק באפט שילב כישורי השקעה יוצאי דופן עם אריכות ימים כה יוצאת דופן.

פועל ההפך מקרנות, ומרוויח הרבה יותר

ולבסוף, באפט הכניס את השקעותיו לחבילה שאין דומה לה. ברקשייר האת'וויי פועלת כחברת החזקות ציבורית, כלי קיבול לכל מה שהוא חשב ששווה להחזיק בו: מניות ציבוריות אחרות, אג"ח ממשלתיות, חברות פרטיות; בשלב מסוים היא אפילו הייתה אחת המחזיקות הגדולות בעולם במתכת הכסף. כיום היא מחזיקה במזומנים ביותר מ-330 מיליארד דולר.

ברקשייר אינה קרן גידור, קרן נאמנות, תעודת סל או כל כלי השקעה קונבנציונלי אחר. מטבעה, היא אינה גובה דמי ניהול שייגרעו מתשואותיה, ומנגד לא מעניקה תמריצים על ביצועים, שיעודדו נטילת סיכונים מוגזמת מתוך ניסיון להשיג רווחים גדולים.

רוב קרנות ההשקעות פועלות תחת קללה שכלכלנים מכנים "פרוסייקליות" (procyclicality), מתאם חיובי בין ערך המניות למצב הכללי של הכלכלה. לאחר שקרן צוברת רצף של תשואות טובות, משקיעים שופכים אליה כסף, מה שמאלץ את מנהליה להשקיע את המזומנים החדשים בשוק, שסביר להניח כי יתומחר ביתר. הדבר צפוי לפגוע בביצועים העתידיים .

ואז, כאשר התשואות מקרטעות בשוק היורד, משקיעים מושכים את כספם, מה שמאלץ את מנהלי הקרנות למכור בדיוק כשקיימות מציאות בשפע. כך המשקיעים של הקרן עצמה מחמירים את ביצועיה, ומעצימים את העליות והירידות של השוק.

לעומת זאת, תזרימי המזומנים היחידים אצל ברקשייר הם פנימיים - כסף נכנס (או יוצא) רק מהנכסים וההחזקות שלה. אין זרימה של מזומנים ממשקיעים חדשים, או משיכה על ידי משקיעים נמלטים, בתזמון הכי גרוע שאפשר, שכן ניתן להשקיע בברקשייר רק על ידי רכישת מניות ממישהו אחר בשוק המשני.

מודל ההשקעה הזה העניק לבאפט יתרון מבני שאִיפשר לו לנצל הזדמנויות בכל מקום ובכל זמן שבהם זיהה אותן. אלה הם מותרות שאין כמעט לשום משקיע מקצועי אחר, לא שהיו כלל מעוניינים בכך.

כל עוד רוב מנהלי הקרנות יכולים להתפרנס בשפע גם מביצועים נמוכים מהשוק, הסיכון האמיתי עבורם יהיה לנסות משהו אחר.

לכך אני מאמין שחזירים יצמיחו נוצות לפני שמישהו יעז לנסות להשתוות לוורן באפט.

עוד כתבות

זום גלובלי/ צילומים: רויטרס

חזית חדשה מול אוקראינה? הונגריה שולחת חיילים לגבול

שעות לפני המו"מ בז'נבה: איראן בדרך לחתום על עסקת נשק ימי עם סין וארה"ב הטילה סנקציות על טהרן • הונגריה מאשימה את אוקראינה ושולחת חיילים לגבול • ובמקסיקו חוששים: חיסול מנהיג קרטל הסמים עשוי לפגוע באירועי המונדיאל במדינה • זום גלובלי, מדור חדש

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

גם אחרי הוזלה של 40 אלף שקל לא בטוח שהרכב הזה שווה את מחירו

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

"כל עוד יש טיסות": שגרירות ארה"ב בישראל הודיעה על פינוי חלק מהעובדים

שר החוץ של עומאן ייפגש היום סגן נשיא ארה"ב לשיחות בנושא איראן ● סגן נשיא ארה"ב: לא נלך למלחמה שתימשך שנים במזרח התיכון ● שגרירות ארה"ב בישראל הודיעה על פינוי עובדים שאינם נדרשים בחירום ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה ● עדכונים שוטפים

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקאי: השיחות עם איראן היו חיוביות

שר החוץ של עומאן: "התקדמות משמעותית במשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן"  ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב