המניה שעשתה קאמבק והחברה ששומרת על קשר צמוד: מי הכי עניינו את המשקיעים

מניית טבע חוותה רכבת הרים ותפסה את מרב תשומת הלב ברשתות החברתיות • אל על, ששברה שיאי רווח, הפכה גם לנצפית ביותר באתר הבורסה • ובקבוצת דלק שומרים על קשר קרוב במיוחד עם המשקיעים • בדקנו באמצעות ארבעה מדדים שונים: אלו המניות שהכי עניינו את הישראלים בשנה האחרונה

צילומים: כפיר סיון, גדעון לוין, סיון פרג', אלביט / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: כפיר סיון, גדעון לוין, סיון פרג', אלביט / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחרי תקופה של דשדוש, הבורסה בתל אביב חזרה להציג בשנה שעברה תשואות גבוהות, גם בהשוואה בינלאומית, ועקפה את מדד S&P 500 ואפילו את הנאסד"ק. גם השנה, כשהכלכלה העולמית רועדת על רקע תוכנית המכסים של נשיא ארה"ב, הבורסה המקומית מהווה אי של יציבות יחסית, עם תשואה חיובית של 5% בשליש הראשון - גבוה משמעותית מהתשואות של וול סטריט.

אפריל הפתיע לטובה: מה קרה לקופת הגמל שלכם החודש?
כבר בשבוע הבא? הנפקת איטורו בנאסד"ק חוזרת לשולחן

על רקע הסנטימנט החיובי, ורגע לפני יום העצמאות, יצאנו לבדוק באילו מניות מקומיות קהל המשקיעים הישראלי הכי מתעניין. לשם כך, נעזרנו במספר אינדיקטורים: הכניסות לפורטל הפיננסי של גלובס, נתונים של הבורסה לניירות ערך, בדיקה של שיח ברשתות שערכה עבורנו יפעת מחקרי מדיה ובדיקה בגוגל טרנדס.

נתחיל בשורה התחתונה - קשה להצביע כיום על מניה ישראלית אחת ספציפית, "מניית העם" שבולטת מעל כולן. בכל האינדיקטורים שנבחנו ישנן מניות שחוזרות על עצמן, וגם כאלו שייחודיות לכל אחד מהם. אלמנט נוסף שהשתנה בהשוואה לעבר הוא החשיפה לחו"ל. כיום ישראלים משקיעים יותר במניות הנסחרות בוול סטריט ובמדדים הגדולים שם. לדוגמה, מתוך סך הנכסים בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה, מסלולים העוקבים אחר מדד S&P 500 מהווים כ-10%. עד לפני שלוש שנים היה מדובר בכ-1% בלבד.

ובכל זאת, ישנן ארבע מניות מקומיות ששמן חזר ועלה בבדיקות השונות, והן אלה שהכי מעניינות כנראה את הישראלים: טבע, אל על, בנק לאומי וקבוצת דלק.

פורטל גלובס: מניית העם לשעבר עשתה קאמבק

בעוד שהיום קשה כאמור להצביע על מניה אחת שבולטת מעל כולן, בעבר הייתה אחת כזו, שאף זכתה לכינוי "מניית העם" - טבע . מאמצע שנות ה-80 ולמשך שלושה עשורים החזיק כל ישראלי כמעט במניות של חברת התרופות, שהפכה לענקית עולמית.

בשיא, בשנת 2015, נסחרה טבע בשווי של כ-240 מיליארד שקל. אלא שאז, בעקבות רכישות ענק כושלות שביצעה, הגיעו משבר גדול וגלי פיטורים. על רקע החשש מיכולת החברה לשרת את התחייבויות הענק שנטלה, קרס מחיר המניה.

בשנה שעברה, לאחר שנות הבראה ממושכות, עשתה המניה קאמבק: טבע הכפילה את שווייה, וכבשה בחזרה את המקום הראשון בת"א במונחי שווי שוק. מתחילת השנה הנוכחית המגמה התהפכה שוב, וטבע איבדה קרוב לשליש משווייה. כיום היא נסחרת לפי שווי של כ-63 מיליארד שקל - השלישית בגודלה בת"א (אחרי הבנקים לאומי והפועלים).

התנודות במניה באו לידי ביטוי גם בנתוני הפורטל הפיננסי של גלובס, שם זכתה טבע במספר הצפיות הגבוה ביותר. אחריה ברשימה מופיעה קבוצת דלק של יצחק תשובה, הממוקדת בתחומי הנפט והגז, שבשנים האחרונות מככבת מדי שנה ברשימה. לשם השוואה, בסוף 2022 היא הייתה המניה הפופולרית ביותר בפורטל.

מעבר לביצועים החזקים של המניה בבורסה (70% בשנתיים) נהנית קבוצת דלק מקהילה לא קטנה של משקיעים חובבי המניה, שמתקשרים ביניהם באמצעות קבוצות בוואטסאפ ובטלגרם, המנוהלות על ידי המשקיעים עצמם, ומהוות במה לדיונים ערים על אודות פעילות החברה. נוסף על כך, שיחות המשקיעים מתנהלות באופן ייחודי - המנכ"ל עידן וולס מקיים אותן בפורמט וידיאו אינטראקטיבי, כדוגמת מסיבת עיתונאים. גם הדוחות הכספיים עצמם מוצגים על ידי וולס בסרטון למשקיעים.

מי שעוד בולטות ברשימת הצפיות בפורטל, במקומות השלישי והרביעי, הן מניות הטכנולוגיות הביטחוניות נקסט ויז'ן ואלביט מערכות . נקסט ויז'ן מרעננה, שעוסקת בפיתוח וייצור מצלמות מיוצבות למזל"טים ולרחפנים, הונפקה בת"א לפני פחות מארבע שנים, והניבה מאז תשואה פנטסטית של מעל 1,500% (ויותר מ-50% מתחילת 2025) על רקע צמיחה מהירה בתוצאותיה ובצבר ההזמנות שלה. אלביט, ענקית התעשיות הביטחוניות, מציגה תשואה של קרוב ל-50% מתחילת השנה. ובכלל, הסקטור הביטחוני זוכה לעלייה בכלל המדדים שבדקנו, עקב המלחמה וגל ההתחמשות בעולם ובאירופה בפרט.

למקום החמישי ברשימה הגיעה מניית הלהיט אל על , שמנייתה טיפסה ביותר מ-250% בשנתיים האחרונות (38% מתחילת השנה הנוכחית). זאת על רקע רווחי שיא שמציגה החברה, בעקבות המלחמה שהובילה לירידה חדה בתחרות בנתב"ג, המאפשרת לה לגבות מחירי טיסה גבוהים במיוחד, בעיקר בקווים לצפון אמריקה.

רשתות חברתיות: מחירי הטיסות וביטוחי הרכב

מניטור רשתות חברתיות שערכו ביפעת מחקרי מדיה עבור גלובס, עולה שגם שם טבע היא המניה המדוברת ביותר. עם זאת, ביפעת מסבירים כי כי השיח כלפיה היה קונטרוברסלי ולא בהכרח חיובי. במקום השני נמצאת מניית אל על, שכאמור שברה בשנה החולפת את שיאי הרווחיות וצפויה בקרוב לחזור ולחלק דיבידנד לאחר שנים. עם זאת, מוסיפים ביפעת, "נרשמו שיחות רבות סביב נושא מחירי הטיסות, וטענות להפקעת מחירים, בעיקר בקו לניו יורק".

בשונה מהאינדיקטורים האחרים שבדקנו, ברשתות החברתיות בלטו גם חברות הביטוח הפניקס והראל, שהגיעו למקומות השלישי והרביעי בהתאמה. במקרה של הפניקס, מעבר לדוחות הכספיים החזקים, ריכזו עניין רכישת מניות הקבוצה על ידי הקרן שמוביל חתנו של הנשיא האמריקאי טראמפ, ג'ארד קושנר, והעלייה במחיר ביטוחי הרכב.

במקום החמישי ניצבת קבוצת דלק. ביפעת מציינים כי אחד ההסברים הוא ההצעה שהגישה הקבוצה לקראת סוף השנה שעברה לרכוש את השליטה בישראכרט, והקפיצה בשווייה. במקום השישי מופיע בנק לאומי, שם עיקר השיח נע סביב "מהפכת השירות" והדוחות הכספיים החזקים (רווח נקי של כ-10 מיליארד שקל ב-2024). סוגרות את העשירייה הראשונה: נייס, אלביט, בזק וחברת בדיקות השבבים קמטק.

בנקים, ביטחון ותרופות: אלה המניות בת"א שהמוסדיים הכי אוהבים

לגופים המוסדיים, מנהלי חסכונות הציבור בישראל, יש העדפה ברורה בכל הקשור למניות של גופים מקומיים. ההחזקות הגדולות שלהם נכון לסוף 2024 היו במניות ארבעת הבנקים הגדולים במשק: לאומי (29.4 מיליארד שקל), פועלים (27.5 מיליארד שקל), דיסקונט (16.7 מיליארד שקל) ומזרחי–טפחות (14.7 מיליארד שקל).

כך עולה מנתוני מערכת סמארט בול, המתייחסים להחזקות של קרנות הפנסיה, קופות הגמל ופוליסות משתתפות ברווחים, וכן של קרנות נאמנות וקרנות סל (שבאמצעותן משקיע הציבור).

מניות הבנקים נחשבות למי שמשקפות את עוצמת הכלכלה הישראלית, ועסקי הבנקים זוכים בשנים האחרונות לרוח גבית חזקה מסביבת הריבית הגבוהה. נוסף על כך, אלה מניות נזילות הזוכות לביקוש ער גם מצד משקיעים זרים.

חמשת הבנקים הגדולים בישראל (כולל הבנק הבינלאומי) סיכמו את השנה שעברה עם רווח נקי מצרפי של 30 מיליארד שקל, בד בבד עם מתן תחזיות אופטימיות לתוצאותיהם בשנים הבאות.

גם מניות אלביט וטבע ברשימה

לנוכח העלייה החדה במדד מניות הבנקים של ת"א אשתקד (יותר מ-40%), עלה שווי מניות הבנקים שבידי המוסדיים, למרות מכירות נמרצות שביצעו אשתקד. כך, שווי החזקותיהם בלאומי גדל ב-30%, למרות מכירות (נטו) של 3.5 מיליארד שקל שביצעו במהלך השנה שעברה - ייתכן שלידי משקיעים זרים שהגדילו את החזקותיהם בבנק. זו המגמה גם במקרה של מניות הפועלים, שם עלה שווי החזקות המוסדיים ב-22%, למרות מכירות (נטו) של 2.1 מיליארד שקל.

במקום החמישי בין המניות הפופולריות בתיקי הגופים המוסדיים נמצאת החברה הביטחונית אלביט מערכות, שנהנית מגאות חסרת תקדים בעסקיה ובמחיר המניה בעקבות המלחמה בישראל ומרוץ החימוש העולמי. בסוף 2024 החזיקו המוסדיים בישראל מניות החברה בשווי כולל של 10.6 מיליארד שקל - עלייה של 20%. מניות חברת התרופות טבע הגיעו למקום השישי בתיקי המוסדיים, עם החזקות בשווי שכמעט הוכפל תוך שנה, ל-8.4 מיליארד שקל (חרף מימושים, נטו, של 1.6 מיליארד שקל במהלך התקופה).

במקום השביעי נמצאת מניית ענקית המחצבים איי.סי.אל, שמפיקה אשלג מים המלח, עם החזקות בשווי של 6.7 מיליארד שקל בתיקי המוסדיים בסוף 2024. מדובר בירידה קטנה בשווי ההחזקות לעומת השנה שעברה, לאחר שמניית החברה, שבשליטת עידן עופר, לא סיפקה עלייה משמעותית אשתקד. במקומות 8, 9 ו-10 נמצאות מניות ענקית הקניונים והמשרדים עזריאלי (6.4 מיליארד שקל), הבנק הבינלאומי וחברת התקשורת בזק (5.9 מיליארד שקל כל אחת).

חזי שטרנליכט

המניות הטרנדיות בגוגל: אין הפתעות

גוגל, כאחד ממאגרי המידע הגדולים בעולם,שאוגר בתוכו קרוב ל-5 טריליון חיפושים בשנה לפי דיווחים עולמיים, מספק אינדיקציה גם לטרנדים המרכזיים בשוק ההון הישראלי. באמצעות כלי הניתוח Google Trends בדקנו אילו מניות ישראליות משכו את תשומת הלב הציבורית במהלך השנה האחרונה.

לאחר חיפוש ידני ומקיף, שבחן מגוון הטיות וצורות כתיבה שונות של שמות החברות, כדי לכסות טווח רחב ככל האפשר של אפשרויות חיפוש (לדוגמה: "מניית", "מנית", "מניה" ו"מנייה"), קשה היה לקבוע בפירוש תוצאה מובהקת לגבי המניה הבולטת ביותר. עם זאת, מספר מניות בודדות חזרו בכל אחת מההטיות, והן מופיעות ללא דירוג פנימי ביניהן.

מניית טבע הופיעה בראש הרשימה באופן כמעט קבוע בכל הבדיקות שערכנו. שלושת הבנקים הגדולים - לאומי, הפועלים ודיסקונט - זכו גם הם לעניין רב מצד הישראלים בשנה האחרונה. מניה נוספת שבלטה באינדיקטור זה היא אל על. מניות בולטות נוספות שהופיעו ברשימת הטרנדים של גוגל כוללות את אלביט, דלק, וכן נייס, קמטק ונובה.

הבורסה: חיפושים לחוד, השקעות במניות לחוד

בבורסה לניירות ערך בת"א בדקו לאחרונה אילו מניות זכו להכי הרבה חיפושים באתר שלה, "מאיה", והתוצאות נכונות לסוף 2024, ואינן כוללות את הרבעון הראשון של השנה הנוכחית. במקום הראשון לפי נתוני הבורסה ניצבת אל על, ואחריה לאומי , יזמית הנדל"ן ישראל קנדה , פועלים וקבוצת דלק. בהמשך, מופיעות חברת הבנייה אאורה , בזק , רשתות המזון שופרסל ורמי לוי וחברת המרכזים המסחריים של רני צים .

יניב פגוט, סמנכ''ל בכיר ומנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים, בבורסה לניירות ערך בתל אביב, מסביר כי מבט על העשירייה הראשונה מעלה מספר תובנות. לדבריו, "יש התאמה מסוימת בין ההתפתחויות בחברות ובין רמת העניין שהן מייצרות. אין ספק שאצל אל על, ביצועי המניה והשנה האחרונה, שהייתה יוצאת דופן ברווחיות, הביאו אותה להתברג בצמרת החיפושים. גם שני הבנקים הגדולים שומרים שנה אחר שנה על הנוכחות גבוהה בחיפושים. זה לא צריך להפתיע לאור העובדה שמשקל הבנקים מאוד כבד במדדים". ואכן, משקלם של שני הבנקים הגדולים יחד במדד ת"א-125 מגיע ליותר מ-10%.

תופעה נוספת שבולטת במיוחד בנתוני הבורסה היא היעדרן של חברות דואליות (הנסחרות במקביל גם בוול סטריט) מרשימת המניות שאותן חיפשו הגולשים. בעוד שטבע, למשל, בולטת בכל המדדים האחרים שנבדקו, בנתוני הבורסה היא כלל לא מופיעה בעשירייה. לדברי פגוט, הסבר אפשרי לכך הוא שניתן לחפש את הביצועים ואת הדיווחים שלה גם בחו"ל. "זה נכון גם למניות אחרות, שכן בעשירייה כולה אין אף מניה דואלית. זה יכול להסביר גם את העובדה שאלביט מערכות לא ברשימה. יכול להיות שבמניות דואליות אתה תקבל בעצם פיצול של החיפושים בינינו ובין האתרים של החברה, ודברים מהסוג הזה".

לצד החיפושים במאיה, בבורסה מראים כי קיים פער בין כמות העניין במאיה ובין הכסף שזרם למניות על ידי הציבור הרחב. כך למשל, בשנה האחרונה (מאז אפריל 2024), חמש המניות שהכי הרבה כסף זרם אליהן הן טבע, נייס , קמטק , עזריאלי והפניקס . אף אחת מהן לא מופיעה ברשימת המניות המחופשות ביותר במאיה ב-2024. אחרי תקופה של דשדוש, הבורסה בתל אביב חזרה להציג בשנה שעברה תשואות גבוהות, גם בהשוואה בינלאומית, ועקפה את מדד S&P 500 ואפילו את הנאסד"ק. גם השנה, כשהכלכלה העולמית רועדת על רקע תוכנית המכסים של נשיא ארה"ב, הבורסה המקומית מהווה אי של יציבות יחסית, עם תשואה חיובית של 5% בשליש הראשון - גבוה משמעותית מהתשואות של וול סטריט.