הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי
ביום שני אחר הצהריים זינקה מניית קמעונאית האופנה פוקס בשיעור של כ־7% - לשיא של יותר משנה. זאת זמן לא רב לאחר שדיווחה על מותג בינלאומי נוסף (ג'מבו) שהיא מתכננת להשיק, הפעם בקנדה.
● את ההחלטה הכי חשובה בקריירה שלו הוא קיבל בגיל 32: מנהלים מספרים על עסקת חייהם
● פוקס מבקשת לאשר מענק בשווי 4.1 מיליון שקל למנכ"ל הראל ויזל
מדובר בחלק ממסע התרחבות של הרשת הישראלית, באמצעות מספר מותגים בינלאומיים במדינה הצפון אמריקאית. פוקס כבר מוכרת לקנדים נעלי נייקי, אופנה של מנגו, מוצרים לבית של פוקס הום ומוצרי הטיפוח של רשת "ללין". כעת היא עומדת לפתוח סדרה של חנויות ענק למוצרים מוזלים בשם ג'מבו יוון, מותג שפוקס קיבלה בבלעדיות להפעלה בארץ לפני חמש שנים.

הרשת היוונית מוכרת צעצועים, ביגוד, אביזרים לתינוקות, כלי בית ועוד במחירים מוזלים. בארץ מפעילה כיום פוקס שלוש חנויות ג'מבו - בחיפה, באר שבע ובאילת. אשתקד הסתכמו מכירות אלה ב־155 מיליון שקל, עלייה של 73% בתוך שנה. התוכנית שלה היא לפתוח חמישה עד עשרה סניפי ג'מבו בשטח של 5־10 אלפי מ"ר בקנדה, כשההשקעה בכל סניף צפויה להגיע עד 15 מיליון שקל, והיא מותנית ברישום מסחרי של המותג בקנדה עד סוף השנה.
נזכיר שבישראל התנהל בעבר מאבק משפטי קצר בנוגע לשימוש במותג ג'מבו, שבסופו חויבה פוקס להציג את שם הרשת עם המילה יוון לצידו, ולהוסיף לו את דגל יוון. ככל שעניין זה יושלם בהצלחה, לפוקס הסכם של 12 שנים עם ג'מבו ממועד פתיחת החנות הראשונה, עם אופציה לעוד 10 שנים.
העלייה במניית פוקס השבוע הביאה את ענקית הקמעונאות שמוביל הראל ויזל לשווי שוק של 4.6 מיליארד שקל, לאחר עלייה שנתית של 17% ושל כמעט 200% במניה בחמש שנים - מאז פרוץ הקורונה.
הקבוצה מפעילה כיום מעל 1,000 חנויות הכוללות, לצד המותג שלה עצמה, גם מותגים אמריקאים ידועי שם כמו אמריקן איגל, נייקי, פוט לוקר ואחרים.
"בכיר ישראלי, צוות ניהול ומכירות מקומי"
בשנים האחרונות נמצאת פוקס במסע התרחבות מואץ בחו"ל, הכולל בנוסף לקנדה גם מדינות באירופה, אוסטרליה וניו זילנד. לפני כשבוע הודיעה החברה לבורסה על הסכם זיכיון בלעדי שניתן לה להקמת רשת חנויות "פליינג טייגר קופנהגן" בקנדה. כיום מפעילה פוקס בארץ 27 סניפים של רשת זו, לממכר אביזרים מעוצבים לבית ולמשרד.
מייקי בן ארי, משנה למנכ"ל פוקס, אומר לגלובס כי קנדה היא "בעצם המדינה הראשונה מחוץ לישראל שאנחנו מקימים בה מעין 'קבוצת פוקס קטנה'. התחלנו עם נייקי וללין, המשכנו עם מנגו ופוקס הום וכעת פליינג טייגר וג'מבו". בסך הכול מפעילה כיום פוקס 57 סניפים של הרשתות השונות שלה בקנדה.
לדברי בן ארי, "יש לנו מטה פעיל בטורונטו שמספק שירותים לכלל הפעילויות, ובראשו יעמוד מנהל ישראלי בכיר שמנחיל מטה את הניסיון, ה־DNA והתרבות הארגונית של הקבוצה. לעומת זאת, ברמת השטח, נקפיד תמיד לגייס את המנהלים ואנשי המכירות המקומיים הטובים ביותר, שמכירים היטב את התרבות המקומית ואת הרגלי הצריכה של הקנדים".
כמדינה השנייה בשטחה בעולם, שבה מתגוררים 40 מיליון תושבים, הסתכמו המכירות הקמעונאיות אשתקד ב־580 מיליארד דולר אמריקאי. נתונים אלה, אומרים בפוקס, "מחזקים את הפוטנציאל הצרכני הגבוה והאטרקטיביות של השוק שם עבור שחקנים בינלאומיים".
ג'מבו עצמה היא רשת קמעונאות בינלאומית שנוסדה לפני 40 שנה. עם מחזור שנתי של כמיליארד אירו, שווי השוק שלה בבורסה היוונית עומד על 3.7 מיליארד אירו. לרשת 120 סניפים ב־11 מדינות שונות. בקנדה תתמודד פוקס מול רשתות כמו דולרמה (Dollarama) שמפעילה מעל ל־1,400 חנויות לממכר מוצרים מוזלים.
פוקס כבר מפעילה בקנדה מספר מותגי אופנה בינלאומיים, ובהם 12 חנויות אופנה של מותג מנגו, וגם חנויות מוצרי הבית שלה (פוקס הום). כמו כן, רשת מוצרי הטיפוח ללין מפעילה גם היא 12 חנויות בקנדה. בנוסף, החברת הבת של פוקס, ריטיילורס, מפעילה בקנדה 25 חנויות של מותג הספורט נייקי.

מנוע צמיחה גלובלי: רבע מהמחזור מקורו בחו"ל
ההתרחבות האחרונה של פוקס בקנדה באמצעות שתי רשתות אירופיות, מדגימה עד כמה המותגים הזרים הפכו מנוע לצמיחתה של פוקס מעבר לים. אם בשנת 2014 המכירות של הקבוצה בחו"ל עמדו על 52 מיליון שקל בלבד, והיוו כ־5% מהמחזור הכולל של הקבוצה, הרי שנכון להיום היקפן כ־1.53 מיליארד שקל בשנה - כמעט רבע מהמחזור (24%) של הקבוצה.
רק לאחרונה סיפר מנכ"ל פוקס, הראל ויזל, לגלובס כי הבאת מותג אמריקן איגל לארץ בשנת 2010 היה אירוע מכונן בחייו העסקיים: "לאורך השנים התמקדתי בזיהוי מותגים בינלאומיים מובילים, בעלי נוכחות מובהקת בשווקים הגלובליים, אשר יש להם פוטנציאל להתחבר לחוויית הצרכן הישראלי", סיפר.
כך לדבריו הוא זיהה את המותג בארה"ב, וגם את החיבה אליו מצד הישראלים שטיילו שם. הוא הציג להנהלת אמריקן איגל תוכנית שאפתנית להחדרת המותג בארץ, שבסופו של דבר גם הצליחה. בעקבותיה זכתה פוקס במותגים מובילים נוספים מארה"ב, כשב־2014 קיבלה את הזיכיון לשיווק והפצת נייקי, וב־2017 יצאה עם המותג לראשונה לקנדה.
את השנה שעברה חתמה פוקס עם מחזור מכירות כולל של 6.4 מיליארד שקל, עלייה של 19.3% משנה קודמת שנבעה ברובה מגידול במכירות החנויות הזהות במרבית המגזרים, וכן מגידול שטחי המסחר במרבית הפעילויות של פוקס.
הרווח התפעולי של הקבוצה זינק ב־76% ל־652 מיליון שקל, הודות לשיפור ברווח הגולמי, לצד זינוק ברווח התפעולי, בין היתר הודות לזינוק בפעילות פוקס בארץ, משום שהישראלים "נתקעו" עם מעט טיסות לחו"ל במרבית השנה שעברה.
בשורה התחתונה הרווח הנקי של פוקס אשתקד זינק ב־95%, ל־291 מיליון שקל.