רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר
חברת השבבים הישראלית פרוטאנטקס (ProteanTecs), שהוקמה בחיפה על ידי כמה ממייסדי מלאנוקס, מגייסת כעת כ־50 מיליון דולר לפי שווי חברה של מעל ל־600 מיליון דולר, לאחר שחתמה על כמה הסכמים עם כמה מיצרניות השבבים הגדולות בעולם, בהן חברות שעוסקות בעיצוב מעבדים גרפיים כמו מיקרוסופט, אנפורנה לאבס, וכן שותפויות עם מפעלי ייצור שבבים כמו TSMC, אינטל וגלובל פאונדריז, כך נודע לגלובס.
● ראיון | בכיר באינטל חושף: עתיד המפעל בישראל, המאמץ להתפצל והפגישה עם TSMC
● החברה הישראלית שמעורבת בסקנדל הריגול התעשייתי בעמק הסיליקון
הגיוס מספק לחברה מכפיל נמוך יחסית שנע סביב פי 10 על מכירות החברה, המוערכים במעל 60 מיליון דולר - זהו מכפיל הדומה לזה של חברות שבבים אחרות. מכפיל ההכנסות של AMD, למשל, עומד על 6, ב־TSMC הוא עומד על 7, בעוד שהנתון באנבידיה עומד על 20.
פרוטאנטקס מסייעת למיקרוסופט ואנפורנה לאבס, חטיבת המעבדים של אמזון, וכן לעוד יצרניות שבבים, לעקוב אחרי ביצועי השבב לאורך זמן, לנטר בעיות מיוחדות ולתקן אותן מרחוק. תכונה חדשה המיוחסת לרכיב של פרוטאנטקס פותרת בעיה קריטית עבור ענקיות הענן, הצרכניות הגדולות ביותר של מעבדים גרפיים להפעלת שירותי בינה מלאכותית: רכיב הניטור של החברה הישראלית יודע להוריד את צריכת החשמל של שרתי הבינה המלאכותית בעד 14% - ולחסוך אגב כך במיליוני דולרים בהוצאות עיבוד AI.
לפי ההערכות, פרוטאנטקס אחראית על שיפור ביצועים של מיליוני שבבים גרפיים לאימון מודלי AI והסקה, וכן מעבדי ליבה בשרתים במרכזי הנתונים של ענקיות הטכנולוגיה. השקת הרכיב הביאה לחברה מספר הסכמים חדשים.
בין החברות המתעניינות גם ענקית המעבדים הגרפיים אנבידיה, שבוחנת את רכישת המוצר של החברה הישראלית והשתיים נמצאות במגעים זמן מה, אך טרם הגיעו להסכמה. בין שתי החברות קיים קשר היסטורי: מייסדי פרוטאנטקס, בהם המנכ"ל שי כהן וסמנכ"לית הטכנולוגיה אוולין לנדמן, הם ממייסדי מלאנוקס לשעבר, שנמכרה ב־2020 לאנבידיה תמורת 6.9 מיליארד דולר. כהן אף כיהן כבכיר במלאנוקס עד שהודח בידי סטארבורד, המשקיעה האקטיביסטית שהשתלטה על דירקטוריון החברה לפני מכירתה. השניים מיודדים עם הצוות הבכיר של אנבידיה ישראל, כגון עמית קריג ומיכאל כגן, ושומרים על קשר קרוב גם לאחר שדרכיהם נפרדו.
שורת בכירים מאחור
בין המשקיעים המוקדמים בפרוטאנטקס גם ליפ־בו טאן, כיום מנכ"ל אינטל, המשמש גם כדירקטור. טאן השקיע בחברה כבר ב־2019 יחד עם שותפו לשעבר להשקעות, יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ. על פי מאגר ההון סיכון PitchBook, החברה הישראלית נאלצה להתפשר ולהפחית בשוויה מ־558 מיליון דולר מספטמבר 2021 לשווי של 184 מיליון דולר בלבד במאי 2022. סבב הגיוס החדש שנרקם כעת בחברה, על סך 50 מיליון דולר הנמצא בשלבי השלמה, מקפיץ שוב את שוויה של החברה, הפעם אל מעל ל־600 מיליון דולר.

מלבד טאן, מתהדרת החברה בחברי דירקטוריון בכירים נוספים בהם לי פיקסל, משקיע אמריקאי ששימש בעברו כשותף בטייגר גלובל והשקיע בחברות כמו פייסבוק, סטרייפ וספוטיפיי; ובדירקטוריון מייעץ בו מכהנים אמיר פיינטוך, לשעבר סגן נשיא בכיר באינטל העולמית וביצרנית השבבים גלובל פאונדריז, כיום מנכ"ל ווליומז; דדי פרלמוטר, גם הוא כיהן כסגן נשיא בכיר באינטל ואף היה מועמד לתפקיד המנכ"ל בשלב מסוים; רענן גווירצמן, לשעבר מנכ"ל ברודלייט שנמכרה לברודקום; ו־ואיו קונטס, לשעבר מנהל פיתוח החומרה של שבבי נוקיה.
חברי דירקטוריון נוספים בפרוטאנטקס הם אנשי קרן ויולה שלמה דוברת וצביקה אורון, נועם קייזר מאינטל קפיטל, ואיציק סגרון מ־KDT, קרן ההון סיכון של האחים קוך. לפי ההערכה, החברה מעסיקה כיום כ־200 עובדים, במרכזי הפיתוח בחיפה ובתל אביב, נוסף למרכזי תמיכה בהודו ושיווק ומכירות בארה"ב, מזרח אסיה ואירופה. מהחברה לא נמסרה תגובה.