החברה הישראלית שמעורבת בסקנדל הריגול התעשייתי בעמק הסיליקון

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: אפל חוברת לחברת הבינה המלאכותית המתחרה ב-OpenAI • סקנדל הריגול התעשייתי בעמק הסיליקון: קרן אנדריסן הורוביץ מגנה על חברת דיל הישראלית • OpenAI משנה כיוון: הארגון ללא מטרות רווח ישמור על השליטה • ושני יוצאי צ׳ק פוינט גייסו 60 מיליון דולר לסטארט-אפ הסייבר שהקימו • חדשות ההייטק

חדשות ההייטק / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shuterstock, AP, DEEL
חדשות ההייטק / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shuterstock, AP, DEEL

החברות המסקרנות בתחום, המהלכים החשאיים והטכנולוגיות שמעצבות את העתיד: המדור שמציג בגלובס מדי שבוע את החדשות המרכזיות מהשבוע החולף בענף ההייטק.

1 סקנדל הריגול התעשייתי בעמק הסיליקון: קרן אנדריסן הורוביץ מגנה על חברת דיל הישראלית

קרן אנדריסן הורוביץ מצאה את עצמה במרכזו של סקנדל ריגול חמור בעמק הסיליקון. חברת דיל (Deel), שנוסדה על ידי היזם הישראלי אלכס בואזיז, ומהווה את אחת מהשקעותיה המצליחות ביותר של הקרן - מואשמת בשכירת מרגל תעשייתי בשם קית' אובריין בכדי לגנוב מידע פנימי מהמתחרה שלה ריפלינג (Rippling). הסכסוך הסלים ביום שישי האחרון כאשר דיל הגישה תביעת נגד בבית משפט בדלוור, ארה״ב- בטענה שריפלינג, בהנהגת פרקר קונרד, מנהלת מסע השמצות נגדה עוד מאז 2022. בתביעה טוענת דיל כי קונרד, שהקרן דחקה בעבר מחברה שייסד "זנפיטס" (Zenefits), "הפך למטרת חייו את הנקמה נגד אנדריסן".

חדשות ההייטק | המחקר שחושף: נשים נמצאות בסיכון מוגבר להחלפה ע"י בינה מלאכותית
חדשות ההייטק | האב, הבן והמרגל: התחקיר שחושף את הסיפור המשפחתי מאחורי דיל

עם זאת, לפי עדות אובריין בבית משפט באירלנד, הוא גויס אישית על ידי בואזיז ואביו פיליפ, יו"ר ומנהל הכספים של החברה, ושולם לו כ-6,000 דולר בחודש עבור המידע. אובריין אף טען כי עורכי דין בכירים של דיל עודדו אותו להשמיד ראיות ולברוח לדובאי, שם הובטחה לו תמיכה כלכלית, כך בין היתר לפי אתר דה אינפורמיישן.

עבור אנדריסן הורוביץ, המחזיקה ב-20% ממניות דיל (כלומר שווי משוער של 2.5 מיליארד דולר), הסיכון עצום. הקרן הובילה את סבב הגיוס הראשון המשמעותי של דיל - אז הוא היה בהיקף של 16 מיליון דולר, והמשיכה כאמור להשקיע בסבבים מאוחרים יותר. כיום דיל, המאפשרת לחברות להעסיק מהנדסי תוכנה במדינות בעלות עלויות נמוכות - נחשבת לאחת מחברות התוכנה הצומחות ביותר בעמק הסיליקון. עוד פורסם כי דיל טוענת שהיא החברה המהירה ביותר שהגיעה להכנסות בגובה חצי מיליארד דולר, עם צפי להכנסות של 1.7 מיליארד דולר עד לשנת 2026.

2 OpenAI משנה כיוון: הארגון ללא מטרות רווח ישמור על השליטה

לאחר לחץ ציבורי ומשפטי מתמשך, שכלל גם תביעות חוזרות ונשנות מצדו של אילון מאסק, OpenAI הודיעה השבוע על נסיגתה מהתוכנית להפוך לחברה למטרות רווח. כלומר, במקום להפוך לחברה עסקית רגילה כפי שתכננה בעבר, החברה החליטה שארגון הנון-פרופיט (ללא מטרות רווח) שלה ימשיך לשלוט ב-ChatGPT ובשאר הטכנולוגיות שלה.

המבנה המקורי של OpenAI היה דואלי - ארגון ללא מטרות רווח ששולט בחברה בת למטרות רווח. התכנית הקודמת ביקשה לבטל שליטה זו ולהפוך את החברה למבנה עסקי רגיל יותר. התכנית החדשה משמרת את השליטה בידי הארגון ללא מטרות רווח, אך עם שינויים מסוימים שיאפשרו גיוסי הון גדולים יותר והחזרים גבוהים יותר למשקיעים. המבנה החדש המוצע דורש אישור רשמי מהרשויות בארה"ב עד ראשית 2026. האישור חיוני במיוחד כיוון שמימון משמעותי של 30 מיליארד דולר מסופטבנק ומשקיעים נוספים תלוי בו.

העיקרון המרכזי שמשתנה בחברה נוגע לתשואות למשקיעים. במבנה הקודם, הייתה מגבלה של פי 100 מההשקעה המקורית - כלומר, משקיע של מיליון דולר יכול היה להרוויח לכל היותר 100 מיליון דולר. המבנה החדש המוצע מסיר מגבלה זו ומאפשר רווחים גבוהים יותר למשקיעים, אך עדיין תחת פיקוח של ארגון ללא מטרות רווח. התובעת הכללית של דלוור, קתי ג'נינגס, קיבלה בברכה את ההחלטה החדשה ואמרה שתבחן את המתווה כדי לוודא שמירה על שליטה נאותה של הארגון ללא מטרות רווח, כך פורסם בין היתר בתקשורת האמריקאית.

3 אפל חוברת לחברת הבינה המלאכותית המתחרה ב-OpenAI

אפל ואנתרופיק עובדות יחד על פיתוח כלי חדש שיעזור למתכנתים לכתוב קוד בקלות רבה יותר, כך על פי דיווח מהשבוע של בלומברג. הכלי החדש, המכונה Vibe coding, הוא למעשה גרסה משופרת של תוכנת Xcode (הכלי המרכזי לפיתוח אפליקציות לאייפון ולמק) של אפל, גרסה המשלבת בתוכה את מודל הבינה המלאכותית קלוד של אנתרופיק.

הפלטפורמה החדשה בעצם מאפשרת למפתחים לתאר בשפה טבעית מה הם רוצים לעשות, והבינה המלאכותית בתורה יוצרת עבורם את הקוד המתאים. עוד פורסם כי הכלי כולל ממשק צ'אט לבקשות קוד ושינויים, ויכול גם לבדוק ממשקי משתמש ולנהל תיקוני באגים באופן אוטומטי.

נכון להיום אפל בודקת את הכלי החדש רק בתוך החברה ועדיין לא החליטה אם להשיק אותו לקהל הרחב. מדובר בשינוי בגישה עבור אפל, שבעבר ניסתה לפתח כלי דומה בשם Swift Assist, שיועד להשקה ב-2024 אך לא הוטמע בשל חששות פנימיים לגבי אמינותו. נציגי אפל ואנתרופיק סירבו להגיב לדיווח. אנתרופיק, אותה הקימו שני אחים שעבדו ב-OpenAI, התפרסמה עם הצ'אט החכם שלה קלוד, המהווה היום את התחרות המרכזית ל-ChatGPT. אך בעבור אנתרופיק לא מדובר בשיתוף פעולה ראשון עם ענקית טכנולוגית, משום שהיא משתפת פעולה גם עם אמזון לשיפור יכולות העוזרת הקולית של החברה "אלקסה פלוס". אפל, מצידה, כבר הודיעה על שיתוף פעולה עם OpenAI להטמעת ChatGPT בסירי, ומתכננת לשלב גם את הצ'אט החכם Gemini של גוגל מאוחר יותר השנה.

4 שני יוצאי צ'ק פוינט גייסו 60 מיליון דולר לסטארט-אפ הסייבר שהקימו

חברת הסייבר הישראלית OX Security הודיעה היום על השלמת סבב גיוס B - זאת בהיקף של 60 מיליון דולר, מה שמביא את סך ההשקעות בחברה ל-94 מיליון דולר. החברה הוקמה לפני כשלוש וחצי שנים על ידי ניצן זיו וליאור ארצי - שניהם ותיקי צ'ק פוינט שעבדו בחברה במשך כעשור. את סבב הגיוס הובילה קרן DTCP, בהשתתפות שמות מוכרים נוספים דוגמת מיקרוסופט, IBM, Ventures, וקרן ההון סיכון Team8.

החברה של השניים מתמקדת בפתרון לבעיית ריבוי התרעות האבטחה בארגונים, כשלפי הנתונים שלה, ארגונים מתמודדים בממוצע עם כמעט 600 אלף ממצאי אבטחה בו-זמנית, זאת כשבפועל רק כ-5% מהם מהווים סיכון ממשי. הטכנולוגיה של החברה, המכונה Code Projection, בעצם מנתחת את התנהגות הקוד ומדרגת חולשות לפי רמת הסיכון שלהן. המטרה היא לאפשר לצוותי האבטחה למקד את המאמצים לתיקון חולשות קריטיות בלבד - מה שאמור לשפר את רמת האבטחה כמו גם לחסוך במשאבים, כך לפי החברה. כיום מעסיקה החברה 150 עובדים, מתוכם 80 בישראל, ולה כבר מעל 200 לקוחות ביניהם למשל איטורו ו-SoFi .

5 המשקיע הטורקי, גיוס המיליונים וסרטוני ה-AI של החברה הישראלית

חברה ישראלית נוספת שגייסה היום (ד') סיבוב גדול בהיקף של 15 מיליון דולר (סיבוב A) היא סט (Sett) של היזמים עמית כרמי ויוני בלומנפלד, שני בוגרים של 8200, שנחשפת כעת לראשונה.

החברה גדלה יחד עם תעשיית הגיימינג הישראלית, כשהיא משרתת ותיקות ממנה כמו פלייטיקה , סופרפליי (עד שנרכשה על ידי פלייטיקה), זינגה ויצרנית אנגרי בירדס רוביו ויוניטי. סט רותמת את מודלי יצירת הווידאו וטכנולוגיית גנרציה של קוד לטובת מפתחי משחקי המובייל, ומקצרת להן את העבודה בהפקת סרטונים פרסומיים על המשחקים שלהם, שנעשים כיום בדרך ידנית באולפנים ייחודיים ויקרים. בחלקם אלו סרטונים המותאמים אישית למשתמשים, מהם גם סרטונים שמשולבים במשחק עצמו, אלא שבניגוד לחברות אחרות בשוק - לא מדובר בסרטונים המבוססים על שינויים מינוריים על אותה התבנית, אלא על התנסות ברעיונות ויזואליים שונים וחדשים.

סט יוצרת מאפס את המשחק המדובר באמצעות שימוש במודלים מתוחכמים, כמו למשל Claude 3.7 Sonnet, וכן באמצעות מודלים זעירים שבנתה בעצמה, מקליטה אותם כסרטון ולאחר מכן מבצעת באמצעות קוד שינויים שונים במטרה לבצע התאמות אישיות או לבצע וריאציות כדי לבדוק התאמה לשווקים שונים. אחד המשקיעים המפתיעים בחברה הוא הטורקי אקין בבייגית, ממייסדי ענקית הגיימינג Tripledot ומייסד קרן ארקדיה שמשקיעה בתחום הגיימינג, המתגורר כיום בלונדון.

את סיבוב הסיד של החברה, בהיקף חריג של 12 מיליון דולר הובילה F2 Venture Capital בהשתתפות קרן Bessemer. את הסיבוב החדש (A) בן 15 מיליון הדולר מובילה כעת בסמר בהשתתפות F2, לצד בבייגית, והקרנות Saga VC ו-Vgames.

מושג השבוע: Vibe Coding (וייב קודינג)

גישת תכנות חדשנית המבוססת על בינה מלאכותית, שבה במקום כתיבת קוד מסורתית, המפתח מתאר בשפה פשוטה את המטרה הרצויה. מודל הבינה המלאכותית מייצר את הקוד, והתפקיד משתנה מכתיבה להנחיה ובדיקה של התוצר. הייחוד בוייב קודינג הוא שאין צורך בהבנה מעמיקה של הקוד שנוצר - כמו לתאר את ה"וייב" (האווירה) הרצויה ולתת לטכנולוגיה לבצע את העבודה הטכנית.