המחקר שחושף: נשים נמצאות בסיכון מוגבר להחלפה ע"י בינה מלאכותית

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: קרן ישראלית מנסה להפוך את כללי המשחק של היזמות עם מענקים ליחידים, כיצד הענקית הטכנולוגית הסינית בונה עצמאות בצל המגבלות האמריקאיות וסטארט-אפ ישראלי משתף פעולה עם ענקית החיפוש • חדשות ההייטק

חדשות ההייטק / צילומים: EON, Shutterstock
חדשות ההייטק / צילומים: EON, Shutterstock

החברות המסקרנות בתחום, המהלכים החשאיים והטכנולוגיות שמעצבות את העתיד: המדור שמציג בגלובס מדי שבוע את החדשות המרכזיות מהשבוע החולף בענף ההייטק.

גוגל תפורק? הצרות של ענקית הטכנולוגיה נערמות
דיווח: אינטל תודיע השבוע על פיטורי 20% מהעובדים
מניית הפרסום צנחה, ההנהלה אימצה "גלולת רעל" והרגיזה את כרישי השוק

1 האם הימים שבהם היו צריכים צוות כדי להקים סטארט-אפ מתקרבים לסופם?

קרן ההון סיכון הישראלית StageOne משיקה תוכנית חדשה בשם StageZero, שמיועדת ליזמים בודדים בתחום הבינה המלאכותית. המהלך נועד לתת מענה לשינוי שמתחולל מתחת לרדאר - כניסתם של בוני מוצרים עצמאיים לעולם היזמות, בעידן שבו כלי AI מקטינים את התלות בצוותים גדולים, או בצוותים בכלל, ומאפשרים לפתח טכנולוגיה במהירות שיא. לדברי הקרן, מטרת התוכנית היא לתמוך ביוצרים ובבונים שהפכו ליזמים, בין השאר בזכות הורדת החסמים שפעם היו מחייבים שותפים טכנולוגיים, אנשי מוצר ומעצבים. "עם ההתקדמות של AI, קל יותר מתמיד לעבור מ-0 ל-1", כתב נתנאל מאיר, משקיע בקרן, בפוסט שפרסם בלינקדאין. עוד כתב כי "יותר אנשים מוכשרים בוחרים להיכנס לתחום לבד".

התוכנית החדשה כוללת השקעה של 100 אלף דולר לכל יזם דרך SAFE (הסכם פשוט למימון עתידי שמאפשר ליזם לקבל כסף עכשיו ולדחות את שאלת הערכת השווי לסבב הבא), כמו גם חבילת קרדיטים מותאמת אישית לשירותי ענן (AWS, Azure, GCP), וליווי צמוד ממומחים בתחומי הבינה המלאכותית, השיווק והיזמות. תהליך הקבלה - שמורכב משאלון מקוון, פגישת קפה לא פורמלית ומפגש עם צוות ההשקעות - תוכנן להיות מהיר ופשוט, ממש כמו תהליך הפיתוח שמגיע אחריו.

2 בינה מלאכותית כבר משנה את שוק העבודה, והנשים ישלמו את המחיר הכבד ביותר

מחקר חדש של מרכז טאוב ומכון מוזאיק שמתפרסם היום, מצביע על כך שההשפעה של בינה מלאכותית על שוק העבודה בישראל הולכת ומתרחבת. החוקרים - מיכאל דבאוי, יונתן וינטר, פרופ' גיל אפשטיין, פרופ' אבי וייס ואפרת בכר-נתנאל - ניתחו נתונים מסקרי כוח אדם מהשנים 2023-2024, ובחנו כיצד הטכנולוגיות החדשות משפיעות על עובדים במקצועות שונים. מהממצאים עולה שבתוך שנה אחת בלבד, חלה עלייה ניכרת במספר העובדים שבמסגרת תפקידם נחשפים לבינה מלאכותית. העלייה הזו נובעת בעיקר מהתקדמות מהירה בטכנולוגיה, ולא משינויים בהרכב שוק העבודה. המחקר מדגיש גם את ההבדל בין מקצועות שבהם בינה מלאכותית עשויה לסייע לעובדים, כמו הוראה ורפואה, לבין תחומים כמו מינהל, מסחר ופיננסים, שבהם קיים סיכוי גבוה שהטכנולוגיה תוכל להחליף את העובד האנושי.

נתון בולט נוסף שעולה מהמחקר הוא הפער המגדרי - נשים חשופות יותר להשפעות של בינה מלאכותית מאשר גברים. יותר מרבע מהנשים נמצאות בקבוצת הסיכון הגבוהה להחלפה, לעומת פחות מחמישית מהגברים. הפער הגדול ביותר נמצא בקרב המגזר הערבי, שבו שיעור החשיפה של נשים גבוה פי שניים מזה של הגברים. לבסוף, המחקר מצביע על קשר בין חשיפה גבוהה לבינה מלאכותית לבין סיכון גבוה יותר להידחק משוק העבודה. עובדים במקצועות עם חשיפה גבוהה לטכנולוגיה נמצאים בסיכון מוגבר לאבטלה או לייאוש מחיפוש עבודה - מה שעשוי להעיד על תחילתה של השפעה ממשית של AI על שיעורי התעסוקה בישראל.

3 חברת וואווי מתכוננת לשיווק מסיבי של שבב AI חדש בזמן שסין מחפשת חלופות לאנבידיה

חברת הטכנולוגיה הסינית וואווי מתכוננת להתחיל בשיווק נרחב של שבב הבינה המלאכותית החדש שלה, Ascend 910C, כבר בחודש הקרוב - כך לפי דיווח של רויטרס. חלק מהמשלוחים, לפי הדיווח, כבר יצאו לדרך. המהלך מגיע בזמן רגיש במיוחד: חברות AI בסין מחפשות תחליפים לשבבים של אנבידיה, ובעיקר לדגם H20 - השבב האחרון שאנבידיה הורשתה למכור בסין, עד שהוטלו עליו מגבלות חדשות מצד ממשל ארה"ב, שמחייבות רישיון ייצוא. השבב של וואווי נבנה מצמד שבבי 910B שמחוברים בטכנולוגיית אינטגרציה מתקדמת. השילוב הזה מעניק לו ביצועים דומים לאלו של ה-H100 של אנבידיה - כולל כוח מחשוב וזיכרון כפולים מהגרסה הקודמת, ותמיכה טובה יותר בעומסי עבודה של בינה מלאכותית.

לפי פול טריולו, שותף בחברת הייעוץ Albright Stonebridge, ההגבלות האחרונות על אנבידיה עשויות להפוך את ה-910C של וואווי לאופציה המובילה עבור מפתחי AI בסין. עם זאת, נותרות שאלות פתוחות לגבי שרשרת האספקה של השבב. כך, נראה שלפחות חלק מהשבבים של וואווי כוללים רכיבים שיוצרו על ידי TSMC הטייוואנית - נושא שנמצא כעת תחת בדיקה של משרד המסחר האמריקאי.

4 הסטארטאפ הישראלי חובר לשירות הענן של ענקית החיפוש

חברת הסטארט-אפ Eon מודיעה על שיתוף פעולה עם גוגל קלאוד, במסגרתו תשלב את טכנולוגיית הגיבוי שלה עם כלי הבינה המלאכותית והנתונים של גוגל. המטרה- לאפשר לארגונים להשתמש בגיבויים לא רק לשחזור מידע, אלא גם לניתוח נתונים ולהפקת תובנות עסקיות. הפלטפורמה של Eon הופכת גיבויים למאגרי מידע פעילים ("Data Lakes") שניתן להריץ עליהם ניתוחים בזמן אמת, מבלי להעביר את המידע למערכות אחרות. "זו הפעם הראשונה שאפשר לבצע ניתוחים ישירות על גיבויי מסדי נתונים", מסביר אופיר ארליך, המנכ"ל וממייסדי Eon. "כך ארגונים יכולים להתחיל להשתמש ב-AI בלי לשנות את התשתיות הקיימות״.

לפי החברה- החיבור עם שירות הענן של ענקית החיפוש נוצר כחלק משיתוף פעולה עם קרן ההון סקויה, אחת המשקיעות המרכזיות ב-Eon. במסגרת השותפות, החברה הצטרפה גם לתוכנית Google Cloud ISV Springboard- תוכנית שמציעה תמיכה שיווקית, גישה למודלים מתקדמים של AI והפצה בפלטפורמות הענן של גוגל.

Eon הוקמה ב-2024 על ידי אופיר ארליך וגונן שטיין, ממייסדי חברת CloudEndure, שנרכשה בעבר על ידי אמזון. אליהם הצטרף רון קימחי, לשעבר בכיר בAWS. בין המשקיעים של Eon ניתן למנות קרנות דוגמת לייטספיד, סקויה ו-BOND.

5 Reco מגייסת 25 מיליון דולר להתמודדות עם הכאוס הדיגיטלי של הארגונים

הסטארט-אפ הישראלי ריקו (Reco) מודיע על גיוס של 25 מיליון דולר לפיתוח פלטפורמת אבטחה לאפליקציות SaaS. בסבב הגיוס השתתפו המשקיעים הקיימים של החברה, ביניהם אינסייט פרטנרס, זאב ונצ'רס וגם Boldstart Ventures ו-Angular Ventures. הגיוס האחרון מביא את סך ההון שגייסה החברה עד כה ל-55 מיליון דולר. לפי נתוני החברה, בשנה האחרונה גדלו הכנסותיה השנתיות החוזרות (ARR) פי חמישה ומספר לקוחותיה שולש.
כיום- ריקו מתמודדת עם אתגר אבטחה הולך וגדל, שכן ארגון ממוצע משתמש בכ-1,061 אפליקציות SaaS שונות - עלייה של 26% בשנתיים האחרונות, כך לפי החברה. הבעיה מחריפה כאשר כ-80% מהעובדים משתמשים באפליקציות לא מורשות (Shadow IT), שאחראיות לדברי החברה ליותר מ-35% מפריצות המידע.

ואיך זה בעצם עובד? הפלטפורמה של ריקו מזהה למעלה מ50 אלף אפליקציות SaaS, כולל אלו הנמצאות בשימוש ללא אישור, ומספקת מבט כולל על הסביבה הדיגיטלית של הארגון. בנוסף, במסגרת הגיוס הנוכחי, ריקו משיקה את Reco AI Agents - סוכן בינה מלאכותית שנועד לעזור לצוותי אבטחה לדרג התרעות לפי חומרתן, לזהות איומים ולהפחית את עומס העבודה.

החברה הוקמה ב-2020 על ידי עופר קליין (מנכ"ל), גל נקש (סמנכ"ל מוצר) וטל שפירא (סמנכ"ל טכנולוגיות). ריקו מעסיקה כיום כ-70 עובדים, מתוכם עשרות בישראל, ולפי הודעתה מתכננת לגייס עשרות עובדים נוספים בחודשים הקרובים.

מושג השבוע: סולופרנר (Solopreneur)

סולופרנר הוא יזם העובד לבדו, מנהל את העסק שלו באופן עצמאי ללא שותפים או עובדים. המונח נוצר מהלחם של שתי מילים באנגלית: "solo" (לבד) ו"entrepreneur" (יזם). בעידן הבינה המלאכותית, התופעה צוברת תאוצה כשטכנולוגיות חדשות מאפשרות ליחידים לפתח מוצרים שבעבר דרשו צוותים שלמים.