ניו יורק / צילום: Shutterstock
הטיל מתימן שהתפוצץ בסמוך לנתב"ג ממשיך לגרור את ענף התעופה לכאוס וחוסר ודאות. חברות התעופה האמריקאיות דלתא ויונייטד הודיעו כי ימשיכו להשעות את טיסותיהן לישראל עד 19 במאי, בין המועדים המאוחרים שנקבע עד כה על ידי חברות תעופה זרות. דלתא אף חסמה את האפשרות להזמין טיסות עד 21 במאי, כך מדווחים סוכני נסיעות. שתי החברות, שבתחילה נקטו בביטולים קצרי טווח של ימים ספורים בלבד, עוברות כעת למדיניות זהירה וממושכת יותר.
● זו חברת התעופה שמאריכה את הביטולים לטווח הזמן הארוך מכולן
● כל הסימנים מעידים: משבר התעופה הגדול עוד לפנינו
● ארקיע מוסיפה עצירת ביניים בטיסות לניו יורק, וזאת הסיבה
מבדיקת גלובס עולה כי ההשפעה של היעלמותן של חברות התעופה האמריקאיות ניכרת במחירי הכרטיסים. לפי נתוני lastminute, חלה עלייה של 37% במחירי הכרטיסים לניו יורק בטיסות שיצאו בשבוע האחרון, ביחס לטיסות שיצאו בשבוע שעבר. במבט הלאה אל חודשי הקיץ (יולי־אוגוסט), באופיר טורס מדווחים על עלייה משמעותית במחירי הכרטיסים: בדלתא הם זינקו ב־25%, ביונייטד ואל על ב־15% ובארקיע ב־11%.

"עלייה ממוצעת של כ־15% בטיסות לניו יורק"
עם תחילת גל הביטולים באל על הכריזו על מדיניות מחירי גג, החלה בין היתר על הטיסות לניו יורק, של עד 799 דולר לכרטיס בכיוון אחד. נכון לכתיבת שורות אלו, לא נותרו כרטיסים באל על עד 17 במאי, תאריך תוקף המדיניות שעוד עשויה להתארך. בארקיע לא הודיעו על מדיניות דומה, אך זמינות המושבים בטיסותיה גבוהה יותר בטווח הקצר.
בענף התיירות מסבירים כי המתיחות הביטחונית מאלצת את ענף התיירות להתמודד עם עלויות גוברות ושינויים באסטרטגיות ההפעלה, אדרבא כאשר מדובר בטיסות לארה"ב. "נפילת הטיל סמוך לנתב"ג יצרה חוסר ודאות שגרר עלייה ממוצעת של כ־15% במחירי הטיסות לניו יורק בכל חברות התעופה", אומר דביר פז, סמנכ"ל מכירות באופיר טורס. "השילוב בין המתיחות הביטחונית והביקושים הגבוהים לקראת הקיץ דוחף את המחירים עוד יותר למעלה. ייתכן ונראה התמתנות המחירים ככל שהחברות התעופה יחזרו לפעול בצורה מלאה".

סימן עובדיה, מנכ"ל חברות התיירות קרוז תור ובשביל הזהב, מסביר כי אף שחלה התייצבות במהלך החודשים האחרונים, בענף חששו מפני גל ביטולים נוסף ולכן בסוכנויות העדיפו לרכוש כרטיסים מחברות ישראליות בלבד. אבל לדבריו, יש לכך מחיר: "בסוף השנה שעברה החלטנו שאנו נערכים כך שכל הטיולים שלנו יוצאים רק עם חברות תעופה ישראליות. ההחלטה הזו אמנם יקרה את עלויות הטיסה שלנו בכ־15%־20%, אבל היא מוכיחה את עצמה בימים אלה".
היעדר אלטרנטיבות בקו הפופולרי
מלוח הטיסות של נתב"ג נמחקו בסך הכול 21 טיסות שבועיות לארה"ב לאחר נפילת הטיל, ירידה משמעותית בהיצע. כעת, אל על היא החברה הדומיננטית ביותר בקו תל אביב־ניו יורק, עם 52 טיסות שבועיות, מתוכן כ־30 טיסות ישירות ליעד.
חברת ארקיע, שהצטרפה לאחרונה עם שלוש טיסות שבועיות בלבד, מציעה אמנם חלופה אך היא רחוקה מלייצר תחרות של ממש שתוכל להשפיע על המחירים. מדובר במספר זניח ביחס לעשרות הטיסות שהפעילו בעבר יונייטד, דלתא ואמריקן (שלא שבה עד כה לישראל, וגם לא צפויה לשוב בקרוב), שיחד עם אל על הגיעה ל־98 טיסות שבועיות בסך הכול.
בנוסף, לארקיע קיימים חסרונות משמעותיים לעומת אל על: אין לה הסכמי קוד־שייר עם חברות זרות ואין לה מועדון נאמנות המאפשר צבירת נקודות והטבות בטיסות המשך. חסרון נוסף של ארקיע מול אל על מתבטא בכך שחברת התעופה חוכרת מטוסים מחברה זרה בקו לניו יורק. ביום ד' ארקיע הודיעה על שינוי זמני במסלול טיסותיה בקו תל אביב־ניו יורק בעקבות "אילוץ תפעולי", וככל הנראה מתייחס לסירוב של צוותים זרים ללון בארץ. עד ל־14 במאי חלק מהטיסות בקו יכללו עצירה תפעולית באתונה ולא יבוצעו כטיסות ישירות. חסרונות אלה הופכים אותה לפחות אטרקטיבית בשלב זה בעיני נוסעים ולקוחות עסקיים ומשאירים את אל על כאלטרנטיבה המרכזית ביותר.
בתוך כך, חברת התעופה בריטיש אירוויז הודיעה על ביטול כל טיסותיה לישראל עד ה-14 ביוני - המועד המאוחר ביותר מבין כל החברות