גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא מנהל טריליונים ולא נבהל מהמכסים של טראמפ, מה אפשר ללמוד ממנו?

ניקולאי טנגן מנהל את קרן העושר של נורבגיה, מה שמאפשר לו כנראה להיות מוכן להפסיד 600 מיליארד דולר, עד שתתפוגג מלחמת הסחר שעורר נשיא ארה"ב ● מהי גישת המסחר שלו לנוכח הטלטלה בשווקים, והאם היא רלוונטית למשקיעים קטנים יותר

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters
ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters

יחסית לאדם שמהרהר בהפסד אפשרי של 600 מיליארד דולר, ניקולאי טנגן נראה נינוח להפליא.

טנגן מנהל את מצבור ההון הגדול בעולם, קרן העושר הריבונית של נורבגיה, שהיקפה 1.8 טריליון דולר. כמחציתה מושקעת במניות ובאג"ח אמריקאיות - עם העדפה למניות. אם מערכת המסחר העולמית תתפרק לגושים שיופרדו על ידי מחסומי מכסים, טנגן חושש שהקרן עלולה לאבד יותר משליש מערכה, ככל שמצב הכלכלה העולמית יחמיר והאינפלציה תעלה. לתחזית הקודרת הזו דווקא קדמו ביצועים כמעט ללא שינוי השנה, בזכות חשיפת הקרן לאירופה, שהיוותה גורם מקזז.

טבע במהלך פיטורים דרמטי: תפטר כ-3,000 עובדים
קנצלר גרמניה החדש: "ישראל חייבת להישאר מחויבת לחוק הבינלאומי"

"יש מלחמה חמה ויש מלחמה קרה, ויש מלחמת טכנולוגיה ומלחמת סחר, ויש חלוקה רבה למקטעים", אומר מי שניהל בעבר קרן גידור. "לנוכח השפעת המצב על הצמיחה הכלכלית ועל האינפלציה, יש פוטנציאל להשלכות שליליות ביותר".

שאלת המפתח אם כן, היא מה אפשר לעשות כדי להתגונן?

תשובתו של טנגן: לא הרבה. "אי אפשר באמת להתגונן מפני התרחיש הזה", לדבריו. "הדרך שלנו היא פשוט לכוון לטווח ארוך במיוחד ולהיות מגוונים מאוד".

נכון שמשקיעים הצליחו היטב לרוב כשנתנו לזמן לעשות את שלו. ובנטרול אירועי קיצון כמו מלחמות, תיק עתיר מניות ניצח כמעט תמיד אג"ח, מזומנים ואינפלציה במאה האחרונה.

קוראים שדבקו במניות שלהם בשנות ה-70 האיומות, ב-1987, בקריסת הדוט.קום ובמשבר הפיננסי העולמי מכירים את המנטרה: אל תבדקו את ערך תיק ההשקעות שלכם כל דקה, אל תגעו בו, פשוט תייקו ושכחו. הכול יסתדר בסוף (אבל זכרו להשקיע מחדש דיבידנדים).

משקיעים שאינם נוהגים כמו טנגן, המחזיק מקפיא עמוס בגלידה ליד משרדו, עשויים להיות פחות רגועים בנוגע להפסדים אפשריים. באופן הגיוני הם לא יוכלו שלא לדאוג שהכול יסתדר בסוף, ולחכות בסבלנות עד שהדברים ישתפרו, כפי שיכולה מדינה לעשות.

נורבגיה למשל בחרה לחסוך את רוב רווחי הנפט שלה מהים הצפוני כדי לבזבז אותם מאוחר יותר, לאחר שהנפט יאזל.

גרוע מכך, ייתכן שזו תחילתה של תקופה חדשה. במאה ה-19 מניות לא היו ההשקעה הטובה ביותר, והאג"ח היו עדיפות על פניהן. ואמנם, אדוארד מקווארי, פרופסור לעסקים בדימוס מאוניברסיטת סנטה קלרה, גילה שמחירי המניות סיימו את המאה ה-19 נמוכים יותר משהיו בתחילתה. הרווח בכל המאה הזו היה מדיבידנדים.

מאחר שהנשיא טראמפ בהכרזת מכסיו מאזכר את העידן המוזהב של ארה"ב ואת הנשיא ויליאם מקינלי שכיהן באותו משבר של 1897, אולי ההיסטוריה מתהפכת שוב, והנכסים אמורים להיות הרבה יותר זולים.

ניהול אקטיבי הוא כלל זהב - תלוי למי כמובן

איני מסכים עם טנגן שאין מה לעשות מלבד לחכות. ישנן שתי אפשרויות עבור אלו שרוצים להתגונן מפני קריסה פתאומית של הסחר העולמי: השקעה בזהב ומסחר פעיל. וגם עם שתיהן יש בעיות גדולות.

(בהערת אגב: ישנה גם האפשרות של ני"ע ממשלתיים מוגנים מפני אינפלציה, TIPS, שמניבים תשואה של 2% לאחר אינפלציה למשך 10 שנים - אך מצבם יהיה רע בתרחיש של ריביות גבוהות לזמן רב יותר).

זהב הוא גידור קלאסי מפני אינפלציה שעלולה להתגבר בשל המכסים בטווח הקרוב. הוא גם נוטה להשיג ביצועים לא רעים כשהמחירים יורדים, מה שעשוי לקרות בשלב מאוחר יותר אם הכלכלה תתקשה.

זהב אמור להיפגע פחות ממניות מירידה בפריון היצרני שעלולה להתרחש עקב התמוטטות הסחר. הוא מוכר כמקלט ש"נהנה" מהלחצים הגיאופוליטיים שעולם רב-קוטבי מביא עמו.

על טנגן נאסר לקנות זהב עבור קרן העושר של נורבגיה, שהיא חלק מהבנק המרכזי של המדינה. אך גם אם היה רשאי לעשות זאת, הוא אינו חובב של הסחורה שאינה נכס יצרני המציע הכנסה או רווחים.

הדבר מצביע על הבעיה הקיימת עבור משקיעים: זהב משמש כסוג של ביטוח מפני דברים שמשתבשים. אך אם הכול יסתדר בסופו של דבר, הוא יהיה כנראה נטל על תיק ההשקעות, בדומה לתשלום פרמיית ביטוח. בהתחשב במידה שמחיר האונקיה כבר עלה - כ-60% מתחילת שנת 2024 - הרי שאם הכול יסתדר כשורה הזהב עלול לרדת משמעותית.

לתזמן את השוק? מסובך ולא בהכרח רווחי

גם מסחר אקטיבי הוא מסורבל עבור קרן רווחי הנפט (העושר), שבשל גודלה יכולת התמרון שלה היא כשל מכלית נפט ענקית. כמעט כל נכסי הקרן עוקבים אחר מדדים, ונותר רק חלק קטן שניתן להזיז על פי על שיקול דעתם של טנגן וצוותו. מהלך אחד שהצליח לה לאחרונה היה צמצום החזקה במניות טכנולוגיה אמריקאיות בשנה שעברה.

משקיעים קטנים יכולים להיות זריזים יותר - זוהי ברכה וגם קללה. אני מאמין שאפשר לנצח את השוק, במיוחד כשיש נהירה של משקיעים למהלכים פופולריים שמניעים את המחירים לקיצוניות בלתי סבירה.

אך תזמון השוק דורש זמן רב, שלרוב האנשים עדיף להשקיעו בעשיית רווחים או בבילוי עם ילדיהם. זה כרוך גם בנכונות לנטוש דעות ולשנות כיוון לנוכח תהפוכות. ובכלל, מתמטיקה פשוטה מדגימה את העובדה שלא כולם יכולים לנצח את השוק, שכן עבור כל קונה חייב להיות מוכר.

אפילו משקיעים מתוחכמים עם גישה למשאבים בלתי מוגבלים כמעט, מתקשים לעתים קרובות לתזמן את השוק - וטנגן מטיל ספק בכך שפעולה כזאת מניבה כסף, בהיותה "מאוד, מאוד קשה לביצוע".

אני מעריך את ההשפעה של מכסי טראמפ על הכלכלה כגרועה הרבה יותר ממה שמחיר המניות משקף, כך שסביר שנראה ירידות נוספות בעתיד.

אך אם טראמפ יחתום פתאום על שורת דילים עם מדינות ויבטל את רוב מסי היבוא או כולם, השקפה זו תהיה שגויה. השאלה אם לכם יש תובנה מוצלחת יותר לגבי אופן החשיבה של טראמפ מאשר לשוק בכללותו?

לרוב המשקיעים עדיף רוב הזמן לנקוט אסטרטגיית מעקב אחר מדדים פשוטה, בדומה לזו של טנגן - ולקוות שהכול בסוף יסתדר. אך קשה להישאר רגועים כשהשוק מיטלטל בצורה פראית כזו. לא כולנו הם טנגן, שניהל קרן גידור במהלך המשבר הפיננסי של 2008-2009. אולי הסוד הוא להחזיק תמיד גלידה בהישג יד.

עוד כתבות

כך כיבוש עזה עלול לסבך את ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה יקרה אם ישראל תרחיב את השליטה בעזה; מאחורי החלטת טראמפ לחלץ רק את ארה"ב מחות'ים; וזו הסיבה שטורקיה צוברת השפעה על סוריה

מטוס של בריטיש איירווייז / צילום: Shutterstock, Jarek Kilian

זו חברת התעופה שמאריכה את הביטולים לטווח הזמן הארוך מכולן

בריטיש איירוויז מאריכה את השעיית הטיסות לישראל עד אמצע יוני, ומצטרפת לגל חברות התעופה הזרות שמאריכות את הביטולים לטווח הארוך ● וגם: הרשימה המתעדכנת של חברות התעופה שהודיעו על הארכת הביטולים

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

מימין: ספי זינגר, אילן רום, עמית גל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ברוך גרינברג, עופר עמרם, יוסי כהן

המהפכה של האוצר בשוק החיסכון נכנסת לשלב השימועים המכריע

לגלובס נודע כי הצוות שהקים משרד האוצר יקיים בימים הקרובים שימועים לגופים הרלוונטיים בנוגע לדוח הביניים על הרפורמה המתוכננת בשוק החיסכון ● במוקד: איחוד שורת מוצרי השקעה תחת פלטפורמה אחת תוך השוואת תנאי המיסוי ● מאבק מרכזי צפוי להיות סביב מקומם של הבנקים ● מי תומך, מי מתנגד ומה עוד על הפרק?

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

אוניברסיטת תל אביב / צילום: Shutterstock

משפחת סאקלר אאוט: תרומת ענק לפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א. כך היא תיקרא מעתה

ג'ון גריי, נשיא ומנכ"ל קרן בלקסטון, ואשתו מיני יתרמו 125 מיליון דולר (כחצי מיליארד שקל) לפקולטה למדעי הרפואה והבריאות באוניברסיטת תל אביב ● נשיא האוניברסיטה, פרופ' אריאל פורת: "התרומה תאפשר לנו קפיצת מדרגה של ממש, הן בתחום ההוראה והן בתחום המחקר הרפואי"

דירה למכירה. קושי למכור דירות יד שנייה / צילום: תמר מצפי

מבצעי המימון פגעו במכירת דירות יד שנייה. זה הפתרון שמצאו בשוק

מבצעי 80/20 משכו את הרוכשים לדירות חדשות, ומי שמנסה למכור דירת יד שנייה מתקשה ● מנכ"ל רשת אנגלו סכסון רון נובוטני מספר איך המוכרים מתמודדים והפתרון שהוא מקדם לבעיה, וגם: איך הוא מתכונן ליום שאחרי המבצעים

''מגדלי הקצינים'' בלוד. ''זה כלי מצוין של צה''ל'' / הדמיה: 3 Dvision

צה"ל משווק כמעט 500 דירות לאנשי קבע בפרויקטים חדשים: "הרוב קונים להשקעה"

עמותות המגורים החלו לאחרונה לשווק דירות בשישה פרויקטים ברחבי הארץ עבור אנשי כוחות הביטחון ● מה גובה ההנחות ומי יכול לקנות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל חברת טבע / צילום: דוברות טבע

"זה היה באוויר": למה טבע מפטרת 3,000 עובדים

היעדים השאפתניים שהציב המנכ"ל פרנסיס, צמיחה, רווחיות תפעולית ויחס חוב משופר מחייבים אותו לקצץ בעלויות ● החיסכון הזה אמור גם לפצות על אובדן הרווח של טבע מהתרופה האונקולוגית Revlimid ולהגביר את הביטחון אצל המשקיעים שהיעדים אכן ברי השגה

מיקי גנור / צילום: כדיה לוי

פרשת הצוללות: ביהמ"ש קבע כי הודאות מיקי גנור במשטרה קבילות

אחרי שבוטל הסכם עד המדינה עם גנור, והוא הואשם בשוחד והלבנת הון בתיק 3000, כעת נדחתה בקשתו לפסול את ההודאות שבהן הפליל את עצמו ● סניגורו לשעבר העיד כי לא הופעל עליו לחץ להפליל את ראש הממשלה נתניהו ● ביהמ"ש: "היחס כלפי גנור בחקירות היה נינוח וידידותי"

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

ללין, מנגו וג'מבו: כך בונה הראל ויזל את "קבוצת פוקס הקטנה" בקנדה

מניית קבוצת פוקס זינקה השבוע בעקבות התרחבות נוספת של קמעונאית האופנה בקנדה, עם זיכיון לפתיחת חנויות ג'מבו ● זה מצטרף לעשרות סניפים של מותגי הרשת שכבר פועלים במדינת הענק, שמציגה "פוטנציאל צרכני גבוה עבור שחקנים בינלאומיים"

השופט בדימוס אשר קולה - המועמד המוביל לתפקיד / צילום: ראובן קסטרו

בג"ץ אישר לכנס את הוועדה שבשליטת הקואליציה לבחירת נציב התלונות על השופטים

השופט אלרון דחה את בקשתן של התנועה לאיכות השלטון ולשכת עורכי הדין לעכב את כינוס הוועדה עד לדיון הצפוי בעתירות נגד החוק שהעניק לקואליציה את השליטה בה ● הוועדה צפויה להתכנס מחר ולדון במועמדים למלא את התפקיד שאיננו מאויש מזה כשנה ● המועמד המוביל: השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם מדיניות הממשלה

אמבולנס של מד''א / צילום: תיעוד מבצעי מד״א

צה"ל: שני לוחמים במילואים נפצעו קשה בפיגוע הירי באזור מעבר ריחן

לוחם בסיירת גולני נפצע קשה מפיצוץ מטען ברפיח, שלושה לוחמים נוספים נפצעו בינוני ● נתניהו: "אנחנו יודעים בוודאות שיש 21 חטופים חיים. יש עוד 3 שיש ספק לגביהם" ● נשיא סוריה מאשר: מקיימים שיחות עקיפות עם ישראל כדי להרגיע את המתיחות ● טראמפ אמר שלא יגיע לישראל בביקורו באזור והדגיש: "לאיראן לא יהיה נשק גרעיני" ● 59 חטופים - 579 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

יו"ר הפד: "הסיכונים לאבטלה גבוהה ולאינפלציה התגברו"

הפד הותיר את הריבית על 4.5% בפעם השלישית ברציפות ● הפד: חוסר הוודאות לגבי התחזית הכלכלית "התגבר עוד יותר" ● פאוול: "לא ממהרים להוריד את הריבית" ● "אנשים מודאגים מאינפלציה, מזעזוע כתוצאה ממכסים, אבל הזעזוע הזה עדיין לא הגיע" ● פאוול נשאל על הלחץ מצד טראמפ להפחתת הריבית, "זה לא משפיע בכלל"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

הולנד משנה עמדה: תתמוך בדיון על השעיית יחסי האיחוד עם ישראל

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

אנשיל סאג / צילום: Karna Roa

האנליסט הבכיר שמעריך: נקודת המפנה של אינטל עוד רחוקה

למרות האופטימיות של אינטל לגבי עתיד החברה, אנליסט השבבים והחומרה הבכיר, אנשיל סאג חושב כי "נתוני הצמיחה הגדולים של מפעלי הייצור של אינטל עוד רחוקים" ● ולמיזוג אפשרי עם ענקית השבבים TSMC הוא קורא "לא הגיוני"

למכור את תיק המניות במאי ולצאת לחופשה? תחשבו  שוב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock, AP

למכור את תיק המניות במאי ולצאת לחופשה? כדאי שתחשבו על זה שוב

עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק, לנוכח הדינמיקה המשתנה של שוק ההון המודרני, ושנים שבהן דווקא בחודשי הקיץ הציג שוק המניות תשואה עודפת ● אסטרטג השקעות: "לאי ודאות במכסים ולמדיניות הפד יש הכוח לגרום לגשם סוער או שמש חזקה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה מארק קרני בחדר הסגלגל. פגישה של הפתעות / צילום: ap, Evan Vucci

לקראת הביקור במזרח התיכון, טראמפ מתחיל ומסיים מלחמות בניעור שרוול

ההפתעות האחרונות צנחו משרוולו של דונלד טראמפ אתמול, על סוף מלחמת אמריקה בחות'ים ועל החטופים החיים בעזה ● שיטות העבודה שלו מערערות את היציבות על רקע סכנת מלחמה בין הודו לפקיסטן וסביב תאריך היסטורי רב משמעות: יום השנה ה־80 לכניעת גרמניה הנאצית

ניו יורק / צילום: Shutterstock

מתכננים לנסוע לניו יורק בקיץ? מחירי הטיסות כבר קפצו בשיעור דו-ספרתי

בעקבות פגיעת הטיל מתימן בנתב"ג, דלתא ויונייטד האמריקאיות האריכו את ביטול הטיסות בכשבועיים ● למרות שבינתיים טרם הודיעו על שינויים בחודשי הקיץ, המחירים לניו יורק כבר מזנקים ● וגם: בריטיש עוצרת את כל טיסותיה לישראל עד ה-14 ביוני

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בת"א; נובה וקמטק מזנקות בעקבות ביטול הגבלות יצוא השבבים בארה"ב

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ● השקל ממשיך להפגין עוצמה: הדולר נסחר בשפל של חודשיים מול השקל ● פועלים על שוק האג"ח המקומי: "ממליצים להחזיק את האפיקים הצמוד והשקלי במשקל שווה" ● טראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים. החוזים קופצים ● הפד הותיר את הריבית על כנה בפעם השלישית ברציפות ● וגם: בלומברד אודייר מזהירים כי בתרחיש של המשך אי הודאות תיתכן ירידה ל-4,000 נקודות ב-S&P 500