שר החוץ החדש של גרמניה, יוהאן וואדפול, יגיע לביקור ראשון במסגרת תפקידו בישראל ביום ראשון הקרוב. זו הפעם הראשונה מזה עשורים רבים שבמשרד החוץ הגרמני מכהן שר מהמפלגה הנוצרית-דמוקרטית (CDU), הנחשבת לידידותית כלפי ממשלות ישראל. ברבות השנים הצטיירה לאנשי הדרג המקצועי במשרד תדמית של ביקורתיים יותר כלפי ישראל מאשר משרדים אחרים הקשורים ל"יחסים המיוחדים" בין המדינות.
● האתגרים הכלכליים של הקנצלר שהבטיח לחלץ את גרמניה מהמשבר
● הפסיד בסיבוב הראשון, ניצח בשני: זה הקנצלר החדש של גרמניה
וואדפול, מצדו, לא הסתיר את תמיכתו בישראל בשנה וחצי האחרונות. במאמר שהתפרסם בשנה שעברה כתב וואדפול, בן 62 ממדינות המחוז שלזוויג הולשטיין, כי "אסור לגרמניה לשלול מישראל את כל הסיוע הביטחוני שאנחנו יכולים להושיט לה". "עלינו להבטיח ככל יכולתנו את הביטחון של ישראל", אמר אז. הוא גם גיבה את זכותה של ישראל להגן על עצמה. ביקורו בישראל ביום ראשון יהיה ככל הנראה הראשון במדינה מחוץ לאיחוד האירופי.

שר החוץ החדש של גרמניה, יוהאן וואדפול / צילום: RALF HIRSCHBERGER
מרץ: "עזרה הומניטרית לעזה חייבת לעבור"
גם קנצלר גרמניה החדש פרידריך מרץ הביע תמיכה ברורה שלו בישראל במהלך השנה וחצי האחרונות. הוא ביקר את הקנצלר לשעבר אולף שולץ במילים חריפות על עיכוב משלוחי נשק לישראל, והזמין את ראש הממשלה בנימין נתניהו לביקור, על אפו וחמתו של בית הדין הפלילי הבינלאומי, שגרמניה היא אחת מהתומכות הגדולות בו. בשל העובדה שגרמניה הלכה והתבססה בעשור האחרון כספקית הנשק השנייה בגודלה לישראל, ובשל המלחמה המתגלגלת, הרי שהממשלה החדשה היא בגדר חדשות טובות לממשלה הישראלית.
עם זאת, באחת מההופעות הראשונות שלו בתקשורת אחרי בחירתו אתמול (ג'), הביע מרץ "דאגה רבה" מהמצב בישראל וברצועת עזה. הוא שב על תמיכתו האיתנה ב"זכותה של ישראל להגן על עצמה בשל ההתקפות הברוטליות נגדה", אך הבהיר עם זאת כי על ישראל לשמור על החוק הבינלאומי. "ישראל חייבת להיות מדינה הנשארת מחויבת להתחייבויותיה ההומניטריות אפילו כאשר - ואולי במיוחד כאשר - ישנה מלחמה נוראית המתנהלת ברצועת עזה, היכן שהעימות ההכרחי עם הטרוריסטים מחמאס מתנהל". הוא אמר כי "עזרה הומניטרית לרצועת עזה חייבת לעבור".
מבחינת שיתוף-הפעולה הצבאי בין המדינות, הרי שבצד הישראלי יכולים להיות מרוצים, שכן במשרד ההגנה הגרמני, שלו שיתופי-פעולה רחבים עם ישראל, יישאר בתפקיד בוריס פיסטוריוס, הפוליטיקאי הסוציאל-דמוקרטי שהופקד על הבנייה מחדש של הבונדסוהר הגרמני שצומצם. גם שרה ממוצא יהודי מכהנת בממשלה החדשה הגרמנית, קארין פריין (59), ששניים מסביה היו ניצולי שואה.
למרות הממשל האוהד כעת, ישנם אתגרים לישראל מבחינת דעת הקהל הציבורית בגרמניה. הפער הקיים בין העמדות של רוב המערכת הפוליטית הגרמנית לבין הציבור, בנוגע לתמיכה בישראל, הולך וגדל עם המשך המלחמה בעזה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.