הקואליציה החדשה שהייתה אמורה להוביל את גרמניה בבטחה בארבע השנים הקרובות, נכשלה כבר בהצבעה הראשונה על הקמתה בפרלמנט הגרמני. פרידריך מרץ, הקנצלר-בדרך, שהתכונן ליום חג והודיע על תוכניותיו, יצא אחרי ההצבעה ממליאת הבודנסטאג בפנים חתומות, מציץ במשפחתו שישבה ביציע, ונאלץ להתמודד עם משבר פוליטי שכמוהו גרמניה המודרנית לא ידעה. מעולם לא קרה שקנצלר לא נבחר בסיבוב ההצבעה הראשון. סיבוב ההצבעה השני, שבו הוא נבחר לבסוף לקנצלר, לא הצליח להעביר לגמרי את הטעם המר של התבוסה הראשונה. אירופה כולה הסתכלה היום על הפארסה שהתנהלה בבונדסטאג, ותהתה מה קרה לפוליטיקה של הכלכלה הגדולה ביותר ביבשת.
● הפסיד בסיבוב הראשון, ניצח בשני: זה הקנצלר החדש של גרמניה
● מיליונר, טייס ופרו-ישראלי: הכירו את פרידריך מרץ
למרץ היו את כל הסיבות לחשוב כי בחירתו מובטחת. הרי הוא סיכם כבר בחודש שעבר על הקמת קואליציה עם הסוציאל־דמוקרטים. מפלגתו (CDU/CSU) אישרה את ההסכם ברוב גדול וכך גם הסוציאל־דמוקרטים (SPD). בבוקר ההצבעה פירסמו שתי המפלגות הודעה לפיהן צפויה "תמיכה פה-אחד" בהקמת הקואליציה החדשה. המשפחות זרמו ליציע. טקסי פרידה נערכו מהקנצלר היוצא. שרים פירסמו הודעות פרידה ממשרדיהם.
אבל אחרי שפורסמו תוצאות ההצבעה התברר, כי שום דבר אינו פועל כצפוי בגרמניה כיום. 630 חברי הבית התחתון של הפרלמנט היו זכאים להצביע. מרץ היה זקוק ליותר ממחציתם, כלומר ל־316 לפחת. הקואליציה שהקים מונה 328 חברים. קלי קלות, לכאורה. אך כשהתוצאות פורסמו, התברר כי מרץ קיבל רק 310 קולות בלבד. מספר לא ידוע של "עריקים" ניצלו את העובדה כי ההצבעה היא חשאית כדי לשחק באש, לטרפד את השבעת הממשלה, ולשלוח את המערכת הפוליטית ואת גרמניה כולה לשעות של אי-ודאות. אחת התוצאות המיידיות הייתה שמדד הדאקס ירד ב־2% עד לשעת הצהריים (ומאז התאושש).
ניסיון לתקן את הנזק
בשעות שאחרי המפלה הפוליטית הזו התנהלו חילופי האשמות כבדים. ה־SPD, השותפה הזוטרה בקואליציה, אמרה כי היא אינה סבורה שחברי מפלגתה הם אלו שהצביעו נגד הקואליציה שהם עצמם חברים בה. ה־CDU, לעומת זאת, הבהירה כי העריקים לא היו יכולים לצאת משורותיה. חברי המפלגה קיבלו את מרץ בתשואות אחרי ההפסד, כדי להפגין אחדות, ואמרו שהעריקים הגיעו כולם משורות ה־SPD. מי שבירכה על המפלה הייתה מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה", שאמרה כי היא משקפת את העובדה כי "אין מנדט" לקואליציה הזו. המפלגה רק התחזקה בסקרים מאז הבחירות שהתקיימו בפברואר, והיא דוחפת לבחירות חדשות.
לאחר מכן התעשתו כל המפלגות בפרלמנט הגרמני. הן הבינו כנראה כי דחיית ההצבעה בכמה ימים רק תנציח את התדמית האי־יציבה של גרמניה, ותפגע במדינה. הן הסכימו לקיים סיבוב הצבעה שני עוד באותו היום, מתוך תקווה וההערכה כי המורדים יתעשתו. במקום לשלוח את גרמניה לבחירות חדשות, הם יתיישרו ויצביעו בעד הקואליציה שהם עצמם חברים בה. עד לשעת קיום ההצבעה השנייה, אגב, אף אחד בשתי המפלגות המיועדות לשלטון לא הודה כי הצביע נגד.
חיכוכים פנימיים
בסיבוב ההצבעה השני זה קרה. מרץ נבחר בקולותיהם של 325 מחברי הקואליציה. אבל התבוסה שנחל מרץ בהצבעה הראשונה מסמלת לא רע את המצב הפוליטי הקשה בגרמניה בימים אלה. הקואליציה המסתמנת זכתה לרוב בפרלמנט רק בשל כמה מאות קולות שהיו חסרים למפלגת שמאל כדי לעבור את אחוז החסימה, והנה הקמתה החלקה נמנעה, גם באופן זמני. ללא קשר לתוצאות הסיבוב השני, הרי שההפסד בסיבוב הראשון מראה עד כמה לא-יציבה הקואליציה שבדרך . הסוציאל-דמוקרטים סובלים מחיכוכים פנימיים, וייתכן שזה הרקע של קבוצת מחוקקים לרצון להביך את הקואליציה במה שהיה אמור להיות יומה הראשון.
המצב הפוליטי העגום הזה יקשה על מרץ להגשים את כל הציפיות התלויות בו. לכאורה, הוא סידר לעצמו את הקלפים הנכונים לניצחון עוד לפני שהתחיל בכהונה. במהלך שנוי במחלוקת מבחינה חוקתית, הוא ביטל לפני כחודשיים את בלמי החוב שהעיבו על ממשלות עבר, ואישר לממשלה העתידית שלו הוצאה בלתי מוגבלת על ביטחון ו"קופה" של 500 מיליארד אירו שתאפשר לה לחלק כסף ליעדים מועדפים.
ההסכם הקואליציוני שחתם עם הסוציאל־דמוקרטים מתווה מה הם יהיו: סבסוד אנרגיה לתעשייה הגרמנית שנוטשת את המדינה, סבסוד עסקים קטנים ובינוניים, השקעה בתשתיות פיזיות ודיגיטליות, המשך העלאת הפנסיות ושכר המינימום ועוד. החל מ־2028, לפי ההסכם, מס החברות יילך ויירד ב־5%. גם משקי הבית מהמעמד הבינוני היו אמורים לזכות לקיצוצי מס הכנסה ולהפחתה בחשבון החשמל החודשי. כסף לכולם.
תחזיות הצמיחה שונו
המטרה העיקרית של מרץ, עליה הצהיר, הייתה לדאוג לחלץ את הכלכלה הגדולה ביותר באירופה ממיתון שנמשך כבר שנתיים ושמאיים להפוך לכרוני. כלכלני קרן המטבע העולמית תיקנו באחרונה את תחזיותיהם והעריכו כי הצמיחה הגרמנית השנה תהיה 0% עגול. מבחינה טכנית, זה מספיק כדי לא להיחשב כמיתון. אבל מבחינה ציבורית, הציפיות ממרץ הן לצמיחה משמעותית, להקלה ביוקר המחיה ולחידוש היצוא הגרמני שהפך אותה לעשירה כל כך.
בפועל, מעבר למיליארדים שיתווספו לתקציב לצורך זה, מרץ יהיה תלוי בהרבה גורמים בינלאומיים. החדשות האחרונות מוולפסבורג, מטה ענקית הרכב "פולקסווגן", הראו כי תעשיית הרכב הגרמנית בצלילה חופשית. ירידה של 40% ברווחים ברבעון הראשון של השנה נרשמה בחברה. מי שהייתה אחד מהקטרים של הכלכלה הגרמנית שפכה מנוע. אחיותיה גם הן. מלחמת הסחר עם ארה"ב מאיימת לשבש תוכניות שנבנו בקפידה.
"התסריט הגרוע ביותר"
מרץ הציג רצון עז לתקן את כל מה ששבור בכלכלה הגרמנית. הוא הבטיח להפחית רגולציה, להגביר ודאות של משקיעים, לפשט את העסקים ולתמוך בתעשייה. בניסיון לסמן לציבור כי הוא מתכוון למלא אחרי הבטחותיו, עוד לפני שהוא נבחר הוא הודיע על ביטול עשרות תפקידים בממשלה הגרמנית, בניסיון לצמצם אותה ולחסוך הוצאות.
כעת, אירופה כולה ראתה כיצד גרמניה, הכלכלה הגדולה ביותר בגוש ומי שאמורה להוביל אותה, משוסעת על ידי ריבים ומחלוקות פוליטיות המשתקים אותה. "זה היה התסריט הגרוע ביותר שהיה יכול לקרות", כתב עיתון גרמני, "והוא קרה". לשלל המשימות והאתגרים של מרץ התווסף היום אתגר נוסף: להשכיח את ההליך בו נבחר לקנצלר, ולהתקדם הלאה.
כעת, אירופה כולה רואה כיצד גרמניה, הכלכלה הגדולה ביותר בגוש ומי שאמורה להוביל אותה, משוסעת על ידי ריבים ומחלוקות פוליטיות המשתקים אותה. "זה היה התסריט הגרוע ביותר שהיה יכול לקרות", כתב עיתון גרמני, "והוא קרה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.