ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images
כעבור ארבעה ימים רצופים של שיבושים במערכת החינוך, הסתדרות המורים ומשרד האוצר הודיעו הבוקר (חמישי) על הסכמות בין הצדדים. אולם המתווה הסופי שגובש אינו שונה מהותית מההסכמות עליהן כבר הכריזו ביום ראשון, שבפועל לא הביאו לסיום עיצומי המורים והגננות. גם ההסכם הסופי כנראה לא ימנע את העיצומים באופן מוחלט, לאור התרופפות האחיזה של הסתדרות המורים על המורים בשטח שזועמים עדיין על הקיצוץ בשכרם.
● למכור את תיק המניות במאי ולצאת לחופשה? כדאי שתחשבו על זה שוב
● ירשתם חלק מדירה? זהירות בעריכת הסכמי חלוקת עיזבון
● בלעדי | המהפכה של האוצר בשוק החיסכון נכנסת לשלב השימועים המכריע
בסיכום החדש, הודיעו האוצר והסתדרות המורים על כך ששיעור הפחתת השכר לעובדי ההוראה ירד מ-3.3% ל-0.95%. בהודעה משותפת הוסבר כי "על פי החוק, ההפחתה הייתה אמורה להיות בין כ-300 ש"ח לעובד הוראה מתחיל במשרה מלאה לכ-860 ש"ח לעובד הוראה ותיק במשרה מלאה מדי חודש בשנת 2025. על פי המתווה החדש: ההפחתה תנוע בין כ-86 ₪ לעובד הוראה מתחיל במשרה מלאה לכ-270 ש"ח לעובד הוראה ותיק מדי חודש בשנת 2025".
שיפור מסוים לטובת המורים שנכנס למנגנון לעומת הסיכום המקורי הוא ש"סעיף הקפאת הקידום בדרגה לזכאים לקידום למשך ארבעה חודשים ירד" - לשון ההודעה. כלומר, עובדי הוראה שאמורים לעלות בדרגת השכר יקבלו אותה כסדרה. במתווה שפורסם ביום ראשון, הכסף להעלאות הדרגה אמור היה ללכת לקיזוז שיעור הפחתת השכר הרוחבית של כלל המורים.
קיצוץ זמני בשכר מאות אלפי עובדי המגזר הציבורי
השביתה במערכת החינוך הציפה מחלוקות פנימיות בתוך ציבור המורים. מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דוד, ספגה ביקורת מחלק מהמורים שסברו שהיא צריכה לנקוט בצעדים קיצוניים עוד יותר ולא להסכים לכל קיצוץ בשכר המורים - אף שהוא למעשה חלק מקיצוץ רוחבי בשכר של כל עובדי המגזר הציבורי בישראל. ה"מורדים" בקרב המורים הקימו מטה מאבק עצמאי, שעודד את המורים להוציא ימי מחלה ולא להגיע לעבודה. במשרד האוצר ניסו ללחוץ לכיוון השני כשהודיעו שלא יינתן שכר עבור אותם ימי מחלה.
במקביל להסכם בין הצדדים, בית הדין האזורי לעבודה קיבל את עמדת המדינה וקבע כי על כלל עובדי ההוראה בבתי הספר ובגני הילדים לשוב באופן מיידי לעבודה סדירה, מלאה ותקינה, ולהימנע מנקיטת שיבושי עבודה, לרבות הוצאת אישורי מחלה שאינם אותנטיים. עוד הורה בית הדין כי על הסתדרות המורים להפעיל את מרותה הארגונית ולוודא חזרה מלאה וסדירה לעבודה, ללא שיבושים.
במסגרת תוכנית ההתכנסות של האוצר לתקציב המדינה לשנת 2025, נקבע קיצוץ זמני בשכר מאות אלפי עובדי המגזר הציבורי כולו, לנוכח הגידול בגירעון והוצאות המלחמה הכבדות. ההסכם נעשה במשא ומתן מול הסתדרות העובדים הכללית בראשות ארנון בר-דוד, והורחב לכלל הארגונים היציגים של עובדי המגזר הציבורי - אך בהסתדרות המורים סירבו לקבלו. המשמעות התקציבית של הקיצוץ למורים לבדם עומדת על 1.2 מיליארד שקל לקופת האוצר ב-2025.