גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל
כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כשצווי 8 שוב מחולקים בהמוניהם, ועשרות אלפים עוזבים את משפחותיהם ויוצאים להגן על כולנו, צריך לפני הכול להיות אסירי תודה. אבל בזהירות מתבקשת, מוכרחים לדבר על "הטרמפיסטים". יותר משנה וחצי לאחר שפרצה המלחמה, לא רק שהצבא לא מצליח להרחיב את מעגל המשרתים, הוא גם לא מצליח לייצר מודל דיפרנציאלי שיודע להבחין בין חייל מילואים למשנהו. בשוליים, הלוחמים אמנם מקבלים מעט יותר (בעיקר בכל הנוגע למימון טיפולים, סיוע לבני ובנות הזוג וכדומה), אבל אפילו בכל הנוגע להגדרת לוחמים, מי כן ומי לא, הצבא נכשל. הדוגמה האחרונה היא החלטתו הטרייה של מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר, שמפעילי כלי טיס המופעלים מרחוק ייחשבו לוחמים.

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות
המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית
"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

הימ"מים הפכו למטבע עובר לסוחר

הבלגן הכי מרתיח הוא בכל הקשור לחלוקת ימי מילואים (ימ"מים). כשעשרות אלפים מגויסים, וכל אחד מתייצב לעשרות ימים לפחות, הצבא מנהל כרגע כמות ימ"מים אדירה. מכאן, קצרה הדרך עד שהם הפכו למטבע עובר לסוחר, גם למי שכלל לא עולה על מדים. לא מעט נותני שירותים, בין השאר כאלה שנועדו למעטפת חשובה ללוחמים עצמם, למשפחותיהם וכדומה (ימי עיבוד וגיבוש למשל), גילו שאפשר לדרוש ולקבל תשלום בימ"מים, במקום בכסף של ממש. כמה נוח. היחידות בסה"כ צריכות לבקש ולקבל עוד ימ"מים, כי מלחמה, והמעמסה נופלת על קופת הביטוח הלאומי (כלומר עליי ועליכם).

הצבא עצמו מגלגל את האחריות על קציני משאבי האנוש בכל יחידה. אבל כשהצבא עמוס עד צוואר, ועל אחת כמה וכמה כשקל להצדיק הוצאות נוספות עבור אותם חיילים יקרים (וקשה במערכת היררכית כל כך לקבל תקציב ייעודי לשם כך בדרכים המקובלות), השימוש הנרחב בימ"מים הפך לפתרון נוח למדי. חוקי? לא ממש.

בצה"ל מסרו לנו כי "במידה ויש מקרים שאינם עומדים בנהלים, הם יטופלו בהתאם". בצבא גם מדגישים כי "משרת מילואים יקבל תשלום על ימי מילואים אך ורק למטרות המוגדרות על ידי חוק שירות המילואים ואגף כוח האדם, ולא על שירותים אחרים שניתנים לצה"ל". הבעיה היא, שלאף אחד - לא נותן השירותים ולא מקבלם - אין אינטרס להפסיק את העניין, שהוא פשוט ומהיר בהרבה מלחכות לאישור תקציב ממשרד הביטחון ומצה"ל. זו רק הקופה הציבורית שנפגעת.

תיקון שהיה חוסך 600 מיליון שקל ב־2024

והנה עוד דוגמה לבלגן: רק בשבוע שעבר נסגרה פרצה ענקית אחרת בתגמול לחיילי המילואים, שניפחה מלאכותית את המשכורות של עשרות אלפים כאלה. מדובר באלו שהצליחו גם לשרת במילואים, וגם להיות בעבודה באותו פרק זמן. ככה הסביר אריאל הבר, רכז הביטחון באגף תקציבים במשרד האוצר, את המחדל במהלך דיון בכנסת: חייל שהשכר הממוצע שלו 20 אלף שקל בחודש, "לא רחוק מהשכר הממוצע של משרת מילואים בחרבות ברזל". מקבל מהביטוח הלאומי 20 אלף שקל בחודש הראשון של שירות המילואים שלו. טוב ויפה. אבל במקביל, אם הוא גם ממשיך ללכת לעבודה - כי הוא משרת במשמרות, כי הוא רק בכוננות ויכול להמשיך כמעט כרגיל, כי יש לו יציאות נוחות במיוחד וכדומה - הוא מקבל גם מהמעסיק, בצדק כמובן, שכר על עבודתו.

עד כאן הכל מובן, אבל לקח זמן עד שהמדינה הבינה שיש פה כשל מובנה. הביטוח הלאומי - שמשלם שכר לפי הממוצע שהרוויח החייל בחודשים אחרונים - ראה בעקבות התגמול הכפול משכורת גבוהה יותר, מלאכותית בלבד (בעקבות תגמול גם על שירות וגם על עבודה). בעקבות זאת, המדינה שילמה לו יותר עבור "המילואים" בחודש הבא, וכן הלאה. רק מהחודש, בעקבות תיקון שנכנס לתוקף ב-1 במאי, התגמול הכולל למשרת מוגבלת ל-220% משכרו. כלומר, זה לא יפגע ביכולת חייל לעבוד ולקבל תגמול כפול, אלא יגביל את הקפיצה בשכר לעד פי 2.2. לפי הערכת האוצר, העיוות עד כה הביא ל"ניפוח שכר מלאכותי" בסך מאות מיליוני שקלים. לדברי נציגי המשרד, אם התיקון היה עובר בתחילת 2024, הייתה נחסכת לקופת המדינה 600 מיליון שקל.

ושימו רגע את תגמולי ביטוח לאומי בצד. העובדה שהכנסת נדרשת להגביל תגמול של חייל לעד 220% בחודש, חייבת להזכיר לנו כמה המילואימניקים אינם עשויים מקשה אחת. המוני חיילים, עורפיים בעיקר, גורפים לא מעט כסף משנה וחצי של מלחמה. חיילים שמצליחים לעבוד גם וגם - כולל ב-100% משרה פה ושם. זה לא אומר שהשירות שלהם לא חיוני ונדרש, ועדיין. לפי נתוני ביטוח לאומי, למשל, השכר של 60% ממשרתי המילואים עלה ביותר מ-5% בשנה האחרונה. וכמו שאמר נציג האוצר בדיון בכנסת, זה כנראה לא יכול לקרות "לאדם קרבי ששלושה חודשים נמצא בציר נצרים בעזה".

כוכבי השבוע

מצוין: הבורסה תגדר לכם את מצב הכלכלה האמיתי

הבורסה של תל אביב חגגה השבוע שיא כל הזמנים. ראשונה בכל מדינות המערב לחזור לעצמה מאז מלחמת המכסים. הישג מרשים ויוצא דופן, שגם קורה בזמן מלחמה, גיוס מילואים נרחב, ומתקפות מתימן ובתימן.

ובכל זאת, אליה וקוץ בה. הבורסה הישראלית, ודאי המדדים המובילים שלה, הם כבר מזמן לא בבואה של הכלכלה המקומית ושל משקי הבית הישראליים. את הנתח המשמעותי ביותר במדדיה המובילים תופסים הבנקים, חברות הביטוח והתעשיות הביטחוניות - ענפים שפורחים כשהתותחים רועמים, כשהריבית בשמיים וכשאנחנו, האזרחים הקטנים, מוציאים יותר מדי בחודש.

הבורסה הפכה למעין "תוכנית גידור" לא רעה. אם המצב הביטחוני ימשיך להיות בכי רע, הבנקים ימשיכו לעשוק את הציבור וחברות התעופה הישראליות ישארו לשלוט בשמיים בתעריף מפולפל, לפחות תוכלו לגזור קופון בהשקעה במניות. נחמה זוטא.

בלתי־מספיק: מה שווה מילה של מורה וגננת

בתי הספר והגנים שלנו הפכו מזמן למוסדות שרק שומרים על הילדים שלנו בזמן שאנחנו בעבודה. שירותי בייביסיטר לגיל הרך. לכן, הלחץ גדל עשרות מונים משביתה בגילאי גן ויסודי - ילדים שאנחנו לא יכולים לנטוש בבית ולשכוח שהם שם (כשתיכוניסטים שובתים, אפשר לשמוע את אנחת הרווחה של הורים שלא צריכים להיאבק להעיר אותם). לכן, חישוב הנזק מתמקד בשעות העבודה שמאבד המשק, ולא חלילה בחומר הלימודי שפספסו הילדים אחרי שבוע בבית.

אבל השבוע, הערכים והחינוך שאמורים ילדינו לרכוש במוסדות הלימוד נשחקו עוד קצת. גם בלי להיות נאיבי יותר מדי, כשאלפי מורים וגננות מצהירים שהם "חולים", תרבות השקר רשמה עוד פרק מפואר. הילדים החכמים שלנו, ששומעים כל היום שכל הפוליטיקאים שקרנים, ושאסור להאמין לשום דבר שהם רואים וקוראים ברשתות, הבינו שגם מילה של מורה וגננת לא שווה יותר מדי.

עוד כתבות

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

לואו והדור השלישי של המכשיר. ''קיבלנו פניות מכל ארגוני הביון ומהמשטרה'' / צילום: צילום מסך

החתול השחור והפוסט שהגיע למאות אלפים: חוקר המוח שהסתכסך עם אילון מאסק

התקף פסיכוטי שחווה אביו שלח את ד"ר פיליפ לואו לחפש טכנולוגיה שתסייע לחולים כמוהו • החברה שהקים לניטור המוח מוערכת היום ב–6 מיליארד דולר - ובין משקיעיה: אילון מאסק, שגם שימש בה כיועץ • עד שניצת בין השניים סכסוך מתוקשר: "מרגע שטראמפ סימן אותו כיד ימינו, הוא נכנס לאופוריה"

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב