"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית • רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)
טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

חשיפת גלובס בדבר המשא ומתן בין ישראל לבין הממשל האמריקאי על רכישת טילי JASSM של לוקהיד מרטין הכה גלים בימים האחרונים בתקשורת העולמית ככלל, ובתקשורת הדיפנס בפרט.

השבוע בתעשיות הביטחוניות | המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית
מזרים כסף ואמל"ח: ארדואן לקח תחת חסותו את פקיסטן במלחמה מול הודו
דין שמואל אלמס, פרשנות | ישראל היא המפסידה הגדולה מהפסקת האש בין טראמפ לחות'ים, ולא רק מהסיבה שחשבתם

באתר הביטחוני מהמובילים בעולם, "ארמי רקוגנישן", הבליטו את יתרונותיו של JASSM, טילי שיוט שמצוידים בראש קרב של 450 ק"ג חומר נפץ, והם יכולים לתמרן באוויר, לעקוף מכ"מים ולהתחמק מיירוט - יתרון משמעותי מול מערכות הגנה. מערכת ההנחיה של הטיל, שמזהה ומתחקה אחר מטרות לפי פליטת החום שלהן, וכן הטווח שלו, מאפשרים את שיגורו ממרחק של מאות קילומטרים, ובכך פוחת הסיכון לצוותי האוויר. ככלל, הטווח של דגמי JASSM נע מכ־370 ק"מ לכ־930 ק"מ, בגרסת JASSM-ER.

"יכולות הטיל רבות־ערך במיוחד עבור ישראל, בשילוב עם צי המטוסים החמקניים ומטוס ה-F-35 'אדיר'", נכתב ב"ארמי רקוגנישן". "ל־JASSM יש תאימות מלאה ל־F-35, וכשהוא נישא בפנים, הוא שומר על החתימה הנמוכה של המטוס ומאפשר תקיפות מדויקות במרחבים קשים". לדבריהם, עסקת JASSM עשויה להשתלב בתוך כספי הסיוע האמריקאיים לישראל, בהם מעוגן רכש שנתי בסך 3.3 מיליארד דולר בשנה, עד 2028. "המהלך ממחיש את כוונת ישראל לשמור על העליונות האווירית שלה", הסבירו באתר הביטחוני, שם הוסיפו כי רכישת טילי השיוט הללו "תבהיר מחדש את מעמד חיל האוויר הישראלי כאחד מהמתקדמים ביותר בעולם מבחינה טכנולוגית".

באתר דיפנס מוביל נוסף, "דיפנס פוסט", כתבו כי הטיל כנראה לא יוכל לפגוע במתקני הגרעין האיראניים הממוגנים היטב, אבל בכל זאת, יספק יכולות נוספת לתקיפות חיל האוויר מטווח עמידה. "ישראל מסתמכת בעיקר על הטילים הבליסטיים שמשוגרים ממטוסים, לצורך פגיעה ביעדי אויב מטווח עמידה, בשל מהירותם הגבוהה", ציינו.

בה בעת, באתר "דיפנס מירור", ציינו כי המו"מ על טילי השיוט החמקניים מתבצע ברקע מדיניות מכירות האמל"ח של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהראה נכונות להתיר מכירת טילים ארוכי־טווח לבעלות ברית, כמו ישראל. "אישור סופי של מכירת הטיל עדיין בהמתנה, אבל מומחי ביטחון מאמינים שזו תשתלב בשיתוף הפעולה הביטחוני האמריקאי־ישראלי", נכתב.

מדינות מועטות קיבלו אישור לרכוש את טילי השיוט

עניין ניכר גם מהאתר הביטחוני האוקראיני "מיליטרניי". במקרה של קייב, ב־CNN דווח כי מפקד פיקוד אירופה כריס קאבולי בצבא ארה"ב פנה לקונגרס בספטמבר אשתקד עם רשימה של אמצעי לחימה אמריקאים שעשויים להועיל לצבא אוקראינה מול רוסיה, כולל JASSM. בקונגרס לא אישרו זאת, בטענה להיעדר עליונות אווירית של אוקראינה מול רוסיה; זאת, על אף שקייב משתמשת בטילי שיוט, כדוגמת "סטורם שאדו" הבריטי.

כעת, במיליטרניי ציינו כי טילי JASSM עשויים לשפר משמעותית את היכולת הישראלית לבצע תקיפות ארוכות־טווח נגד איראן ונגד המורדים החות'ים בתימן. באתר האוקראיני ציינו כי הסיכוי לסגירת העסקה גבוה, וזה יביא לצירוף JASSM לארסנל הטילים הישראלי, שכולל, בין השאר, טילי שיוט מדגם "דלילה" של אלביט, לטווחים של כ־180 ק"מ, וסדרת הטילים הבליסטיים "יריחו" מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי פרסומים זרים, מסוגלים לשאת ראש קרב גרעיני.

בניגוד לאוקראינה, מי שמזכירות המדינה האמריקאית אישרה במרץ אשתקד למכור לה טילי JASSM היא פולין. עבורה, אושרה גרסת AGM-158B-2, שכוללת, בין השאר, שיפור יכולות מיקום, עדכוני תוכנה, ותקשורת לוויינית מוגנת שיבושים ברמה גבוהה. בפולין, פורטל "אוברוני" ציינו שרכישת טילי השיוט עשויה לסייע בביצוע תקיפות עמוקות ביעדים ממוגנים היטב, כמו מתקני הגרעין בנתנז, פורדו ואספהאן. עוד באירופה, אתר "דיפנס אינדסטרי" התייחס לכך שאחת הפלטפורמות המרכזיות שממנה משוגרים טילי JASSM היא מטוסי F-35, שישראל מפעילה בהיקף גדול.

סיקור המו"מ השתקף גם בטורקיה, שם אתר GDH כתב כי מאמציה של ישראל לרכוש את המערכות הללו משתלב עם היעד של המדינה להגביר את ההרתעה נגד האיומים מאיראן, ולהרחיב את יכולות התקיפה האוויריות. בד בבד, באתר YDH המקומי התייחסו לכך שטילי JASSM נמכרו למספר קטן יחסית של מדינות, במיוחד אוסטרליה.

עניין רב ניכר בנושא גם מ"קליבר", האתר הביטחוני המוביל באזרבייג'ן - ידידה קרובה של ישראל וטורקיה כאחד. "הטיל יכול לשמש לתקיפות מעבר לטווח של מערכות ההגנה של האויב", נכתב בדיווח, בו המילה "איראן" לא צוינה, ככל הנראה, בשל הרגישויות בין אזרבייג'ן לבין שכנתה מדרום. "הטיל צפוי למלא תפקיד מרכזי באסטרטגיית הביטחון של ישראל, אם העסקה תתקדם", סיכמו באתר האזרבייג'ני.