גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחים מתגדים להצעה החדשה של רוטמן לביטול הלכת אפרופים

קבוצת מומחים לדיני חוזים מהאקדמיה שיגרו מכתב ליו"ר ועדת החוקה, ובו הם מתנגדים להצעתו ולפיה הצדדים לחוזה יקבעו כברירת מחדל כיצד יש לפרשו ● המרצים: "ברירת המחדל צריכה להיות כי בית המשפט יפרש חוזה לפי כוונת הצדדים" ● ועדת החוקה תדון השבוע במהלך

ח''כ שמחה רוטמן בדיון בוועדת החוקה / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
ח''כ שמחה רוטמן בדיון בוועדת החוקה / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

התנגדות מכיוון האקדמיה למהלך החדש שמקדם יו"ר ועדת החוקה בכנסת, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), לביטול הלכת אפרופים, המאפשרת לבית המשפט להפעיל שיקול דעת רחב בפרשנות חוזים.

קבוצת מרצים לדיני חוזים, הנמנים על שורה של מוסדות להשכלה גבוהה, שיגרה היום (א') מכתב בנושא לרוטמן ולשר המשפטים, יריב לוין בו מוסבר כי ברירת המחדל צריכה להיות כי בית המשפט יפרש את החוזה בהתאם לכוונת הצדדים.

השרים ידונו בצמצום הסמכויות של נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית
השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים
הממשלה אישרה את תוכנית ההטבות המורחבת לאנשי המילואים

המרצים מתנגדים לנוסח המעודכן שהציע רוטמן בדיון שהתקיים בשבוע שעבר בוועדת החוקה. לפי הצעתו, תיקבע ברירת מחדל חדשה, ולפיה פרשנות של חוזה, והראיות שיהיו קבילות לצורך פירושו, יהיו נתונות להסכמת הצדדים לחוזה. החריג לכך יהיה אם הצדדים אינם מיוצגים על ידי עורכי דין או אם מדובר בחוזה אחיד. במקרה ובו הצדדים לא הסכימו על אופן פרשנות החוזה, יחולו הסדרים שונים לפי סוג החוזה.

לדברי המרצים, הנוסח של רוטמן "לא רק משנה את הדין הנוהג, אלא גם פוגע ממשית במושכלת יסוד מושרשת בשיטתנו המשפטית (ובכל שיטות המשפט המוכרות לנו) שלפיה חוזה מתפרש בראש ובראשונה על פי אומד דעת הצדדים לו".

עוד עומדים המרצים על כך, שגם אם יתאפשר לצדדים להסכים ביניהם על דרכי הפרשנות של החוזה - יש לאפשר זאת רק אחרי שהחוק יקבע תחילה כי כוונת הצדדים היא ברירת המחדל לפרשנות. לדבריהם, ההסדר שמציע רוטמן מנוגד בהקשר זה לדין המקובל בישראל ובחו"ל, אשר בו "החוק פותח בהצגה של הדין ורק אז מציין את האפשרות לסטות ממנו בהסכמה".

בין המרצים החתומים על המכתב מצויים פרופ' גבריאלה שלו, פרופ' איל זמיר, פרופ' סיני דויטש, פרופ' אורי בן אוליאל, פרופ' עלי בוקשפן, ד"ר יפעת נפתלי בן ציון, ד"ר אפי צמח, ד"ר אורית גן, פרופ' משה גלברד, ד"ר אסנת יעקובי, פרופ' יונתן יובל וד"ר אביגיל פאוסט.

בקבוצת המרצים חוששים, כי ההצעה של רוטמן תוביל לכך שצדדים חזקים לחוזה יוכלו להכתיב כללי פרשנות המיטיבים עמם - גם אם הצד השני מיוצג על ידי עורכי דין. בית המשפט, כך החשש, יאלץ לקבל את כללי הפרשנות הללו כי הם הוגדרו כברירת המחדל.

השבוע ידונו בהתנגדויות

זו איננה הפעם הראשונה שבה המרצים למשפטים נוקטים עמדה בנושא. לוין ורוטמן אימצו עמדה קודמת שלהם, ולפיה חוזים שאינם עסקיים וחוזים אחידים (גם אם הם עסקיים) יוסיפו להיות מפורשים בהתאם לכוונת הצדדים, כפי שזו נלמדת מלשון החוזה ומהנסיבות.

לפי מודל זה, הכוונה תפורש בפועל בהתאם למספר מבחנים שנקבעו בפסיקת בית המשפט העליון, ובהם קיומם של פערי כוחות או יחסי אמון מיוחדים בין הצדדים; המידה שבה החוזה מפורט; והניסיון המקצועי של הצדדים ועד כמה זכו לייצוג משפטי במהלך עריכת החוזה.

לגבי חוזים עסקיים, רוטמן מציע לאמץ את עמדת משרד המשפטים, כפי שנכללה בנוסח הצעת החוק שעברה בקריאה הראשונה אחרי שגובשה על ידי צוות ממערך יעוץ וחקיקה בראשות המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד כרמית יוליס. לפי עמדה זו, שגובשה בהתייעצות עם מומחים, חוזים עסקיים יפורשו על פי לשונם - אלא אם פרשנות כזאת תביא לתוצאה שאינה מתקבלת על הדעת או מלשון החוזה עולה סתירה בין הוראות שונות בו.

בשנים האחרונות פועלים בקואליציה לבטל את הלכת אפרופים, המזוהה עם האקטיביזם השיפוטי שהוביל נשיא בית המשפט העליון לשעבר, פרופ' אהרון ברק. ביולי 2024, כאשר הצעת החוק הנוכחית נדונה בוועדת החוקה, הודיעו לוין ורוטמן כי בניגוד לנוסח המקרי שגובש על ידי משרד המשפטים, בכוונתם לקבוע כי כל חוזה, אשר הצדדים לו קיבלו ייעוץ משפטי לפני כריתתו, "לא יפורש בניגוד ללשונו". נוסח זה נועד לבטל את הלכת אפרופים ולמנוע מבתי המשפט אפשרות לפרשנות מרחיבה החורגת מלשון.

בהמשך חזר בו רוטמן והסכים לאמץ, כאמור, את עמדת המרצים בנושא המבחנים לפרשנות אומד דעת הצדדים - אך בדיון האחרון ביקש להכפיף את עמדתם לברירת המחדל החדשה שהציע. ועדת החוקה צפויה להמשיך ביום שלישי השבוע את הדיון בהצעת רוטמן ובהתנגדות החדשה שהביעו לגביה המרצים למשפטים.

עוד כתבות

דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג / צילום: ap, Susan Walsh

ארה״ב הודיעה רשמית: הגענו להסכמות עם סין על הסכם סחר

פרטי ההסכם, שנחתם במהלך משא ומתן בשווייץ בסוף השבוע, עדיין לא נחשפו, אך אנשי הממשל אמרו שפרטיו ייחשפו מחר ● בהודעה רשמית של הבית הלבן, ציין שר האוצר סקוט בסנט כי "אני שמח לדווח שהתקדמנו באופן משמעותי בשיחות הסחר"

ביל גייטס / צילום: ap, Andres Kudacki

למה ביל גייטס מתכנן לתרום 200 מיליארד דולר, ומה יקבלו שלושת ילדיו?

גייטס, האיש החמישי בעושרו בעולם הודיע כי יחלק בתוך 20 שנה 200 מיליארד דולר לשורה של מטרות פילנטרופיות ● מה עומד מאחורי ההחלטה וכמה יישאר למשפחתו?

החשיפה לדולר ושיטת המיסוי: מה כדאי לדעת על קרן מחקה מדד

רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● הפעם נבין כיצד קרנות עשויות להניב תשואה שונה על אותו מדד, בעקבות גורמים כמו חשיפה למט"ח, צורת העקיבה והמיסוי ● ההבדלים הבולטים שכדאי להכיר ● חלק ב' ● המחשבון

נאפע בשארה / צילום: ערוץ היוטיוב הרשמי AWS Events

עשור לרכישת אנפורנה לאבס: "מנכ"ל אמזון אמר לי שזו היתה אחת הרכישות החשובות"

עשור לאחר רכישת אנפורנה לאבס הישראל ע"י אמזון, היזם הישראלי בשארה נאפע סיפר בריאיון לוול סטריט ג'ורנל: "אם וכאשר באמזון יחליטו לספר את הסיפור של שירות הענן AWS, הרכישה של אנפורנה לאבס היתה אחד הרגעים החשובים ביותר, כך כתב לי אנדי ג'אסי, מנכ"ל אמזון"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסת ת"א; נובה וקמטק מזנקות ב-6%, טבע צונחת ב-7%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ● עליות חדות בחוזים העתידיים בוול סטריט לאחר שארה"ב הכריזה על התקדמות משמעותית בשיחות על הסכם סחר עם סין ● מיטב: "ממליצים על משקל יתר לשוק המניות הישראלי" ● בנק אוף אמריקה: "המשקיעים ממשיכים להחזיק בפוזיציית שורט על הדולר על רקע מלחמת הסחר" ● האנליסט הבכיר מוול סטריט שממליץ על 30 מניות טכנולוגיה מנצחות

גדעון תדמור וקובי כץ, מייסדי נאוויטס / איור: גיל ג'יבלי

מאגר הנפט שיניב למייסדי נאוויטס תמלוגים של 200 מיליון שקל בשנה

יו"ר שותפות הנפט גדעון תדמור ושלושת שותפיו, בראשות קובי כץ, צפויים לחלק ביניהם תמלוגי ענק מההפקה במאגר במפרץ אמריקה ● זאת, בנוסף לזינוק בשווי החזקותיהם בנאוויטס

תיעוד של עידן אלכסנדר משבי חמאס / צילום: צילום מסך

חמאס בהודעה רשמית: נשחרר את עידן אלכסנדר

גורם ישראלי: בימים האחרונים התקבלו אינדיקציות לשחרורו של עידן אלכסנדר כמחווה לטראמפ, אבל ישראל לא הייתה בסוד המגעים ● גופתו של רס"ל צבי פלדמן ז"ל, שנפל במלחמת לבנון הראשונה, הושבה במבצע מיוחד של המוסד וצה"ל ● דובר צה"ל בערבית לחות'ים: פנו את נמל חודיידה, נמל ראס עיסא ונמל א־צליף" ● גורם בבית המלוכה הסעודי: מדינה פלסטינית היא תנאי לנורמליזציה עם ישראל ● 59 חטופים - 583 ימים בשבי • עדכונים בולטים 

דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג / צילום: ap, Susan Walsh

המכסים יופחתו דרסטית, החוזים בוול סטריט קופצים: כל הפרטים על ההסכם החדש בין ארה"ב לסין

על פי דיווחים, ארה"ב וסין חתמו על הסכם במסגרתו ארה"ב תוריד את היקף המכסים ל-30% ואילו סין תוריד ל-10% - הורדת המכסים ההדדית תקפה ל-90 יום ● בתגובה, החוזים על וול סטריט קופצים בחדות

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

רואה החשבון הורשע במרמה של עשרות אלפי שקלים, וישלם רק 15 אלף

רואה החשבון ירון מזרחי רימה את המוסד לביטוח לאומי, הורשע בקבלת דבר במרמה ● השופטת קבע כי אין לקבל בהבנה וסלחנות את הסיבות שהביאו את רואה החשבון לבצע את העבירה

ברק עילם / צילום: CRC Media

הצרות של המניה שאיבדה את התואר הישראלית הגדולה ביותר ונפרדה מהמנכ"ל הוותיק

מניית ענקית הטכנולוגיה איבדה 50% משווייה בשיא, ואת מעמד החברה הישראלית הגדולה ביותר ● זאת בעקבות פרישתו המפתיעה של המנכ"ל המוערך ברק עילם, אך גם בשל תחזית מאכזבת, חששות המשקיעים מהשפעת ה־AI ותחרות עם מיקרוסופט ● האם המחיר שאליו נפלה מניית נייס מהווה הזדמנות השקעה?

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

כשאף אחד לא דיבר על ביטקוין הם כבר סחרו בו. עכשיו הם בדרך להנפקת ענק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

אחרי 60 שנה ותשואה של מיליוני אחוזים: הצלחות הענק והפספוסים של וורן באפט

לאחר שניהל במשך 60 שנה את ברקשייר האת'וויי, הודיע האורקל מאומהה כי הוא יפרוש בסוף השנה ● הוא יותיר אחריו מורשת של הצלחות שאין שנייה לה כמשקיע, אבל היו גם כישלונות ● אלה ואלה מהווים עבורו ולכולם שיעורים חשובים ● וגם, איך הגיע המנכ"ל המיועד גרג אייבל לברקשייר, ומה גרם לו לומר על עצמו: "הפכתי לכלב שתפס את המכונית"

אילוסטרציה: Shutterstock

המתחזים החדשים: הדיפ־פייק משכללת את ההונאות ברשת

גל ההונאות החדש, שעושה שימוש בטכנולוגיית DeepFake כדי להתחזות לדמויות בולטות במשק, ממחיש כיצד איומי הסייבר משתכללים בעידן הבינה המלאכותית ● גיל מסינג, ראש מערך התקשורת הגלובלית בצ'ק פוינט: "אנשים חייבים להיות מודעים שזה קורה, החשדנות שצריך להפעיל גדולה מאי פעם"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; טבע ירדה בכ-5%, אנלייט אנרגיה עלתה ב-4%

מדד ת"א 35 ננעל סביב רמות הבסיס ● סוכנות דירוג האשראי S&P הותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי, ברמה של A עם תחזית שלילית ● השקל התחזק בחדות מול המטבעות הזרים ● בשבוע הקרוב צפויים להתפרסם מדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב ● וגם: מאילו מניות בוול סטריט כדאי להיזהר?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הלהיט החדש של המשקיעים בת"א - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בשבוע שעבר גייסו 9 חברות SPAC נטולות פעילות 1.8 מיליארד דולר בסה"כ, הנתון השבועי הגבוה ביותר זה שלוש שנים ● מדד ת"א 35 שבר את שיא כל הזמנים בפעם ה־10 מתחילת השנה ● רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● וגם: עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק

הפגנה נגד התייקרות מחירים בתל אביב, 1974. היררכיית צרכים קלאסית / צילום: יעקב סער, לע''מ

לא רק בגלל עייפות מהמלחמה: למה הישראלים לא מוחים על יוקר המחיה

הציבור הישראלי כבר הוביל מחאות שנשאו פרי נגד עליות מחירים, אולם לגל האחרון הוא הגיב בשתיקה ● מומחים מסבירים שככה זה כשהצרכנות פחות נבונה, המשאבים להתנגד מדולדלים, והעלייה רוחבית אז אין "אשם" אחד ● ולמה מחירים זולים טובים לחברות בורסאיות?

העיר צ'נגדו, נקודת המוצא של יוזמת החגורה והכביש / צילום: Shutterstock

טראמפ הולך על פופוליזם, וסין מתמקדת ביעדים כלכליים

בזמן שארה"ב שוקעת במדיניות כאוטית ולא תמיד עקבית, סין צועדת באסטרטגיה סבלנית ומחושבת - מכיבוש דרכי הסחר ועד כניסה עמוקה לקוטב הצפוני ● וכשסין משקיעה מאות מיליארדי דולרים ב"פרויקט החגורה והכביש", שנועד לפתוח אותה לשווקים חדשים, אמריקה של טראמפ ומאסק עסוקה בהתרת בריתות ארוכות שנים ● כתבה שלישית בסדרה על סין־ארה"ב ועתיד הדולר

סוחרים בקריפטו? יכול להיות שתצטרכו לשלם מס של 50% על הרווחים

הרשויות בישראל רואות במטבעות הדיגיטליים השונים נכס החייב במס ופועלות על מנת לחייב את המחזיקים והסוחרים ● באילו מקרים תצטרכו לשלם מס ואיך זה מתבצע?

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

החברה הודיעה על פיטורי ענק שיגיעו גם לישראל, אנליסטים צופים קפיצה של יותר מ־50%

בשבוע שעבר הודיעה ענקית התרופות הישראלית על גל פיטורים שיכלול כ־3,000 עובדים ברחבי העולם ● לפי הערכות שהגיעו לידי גלובס, בארץ יקוצצו 250־300 עובדים, בעיקר ממרכזי החברה בת"א, נתניה וכפר סבא ● וגם: האנליסטית שצופה זינוק של 50% במניה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

"צעד חיובי ענק": בורסות אירופה והחוזים על וול סטריט קופצים ברקע ההסכם הצפוי בין ארה"ב וסין

ארה״ב וסין הודיעו על התקדמות משמעותית בשיחות על הסכם סחר שהתקיימו בסוף השבוע בשוויץ ● פרטי ההסכם צפויים להיחשף היום (ב') ובשווקים חוגגים ● עליות בבורסות אסיה הבוקר, עליות חדות בבורסת הודו על רקע הפסקת האש ● בנק אוף אמריקה: "המשקיעים ממשיכים להחזיק בפוזיציית שורט על הדולר על רקע מלחמת הסחר" ● האנליסט הבכיר מוול סטריט שממליץ על 30 מניות טכנולוגיה מנצחות