ועדת השרים לחקיקה דנה היום (א') בהצעת החוק של יו"ר ועדת החוקה בכנסת, ח"כ שמחה רוטמן, ושל קבוצת ח"כים מסיעתו, הציונות הדתית, המבקשת לצמצם את סמכויותיו של נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית. בתום הדיון אישרה וועדת השרים את הצעת החוק.
● האישה תבעה מיליון שקל לפי הכתובה. מה קבע בית הדין הרבני?
● השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים
● תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש
לפי הצעת החוק, הרכבי השופטים בבית המשפט העליון - ובדגש על בג"ץ - לא ייקבעו עוד על ידי נשיא העליון אלא על ידי תוכנת מחשב. "לעתים קביעת הרכב בית המשפט עשויה לקבוע את תוצאת הדיון עוד בטרם החל", נכתב בהצעת החוק.
עוד נכתב בהצעת החוק: "נוכח העובדה שבשנים האחרונות עוסק בית המשפט במידה ניכרת בנושאים המצויים במחלוקת בציבור הישראלי, ראוי שדווקא בעניינים מסוג זה ייקבע הרכב השופטים בצורה רנדומלית, כך שלא ניתן יהיה לקבוע מראש את תוצאת הדיון".
ההצעה אף מצמצמת את סמכויותיו של הנשיא עמית לאשר דיון נוסף בפסק דין של בית המשפט העליון. כך, במקום שנשיא העליון יוכל לנתב בקשה שהוגשה לדיון נוסף לאחד משופטי בית המשפט, תעבור הסמכות להכריע בבקשה לכלל שופטי העליון.
השופטים יוכלו, לפי ההצעה, להחליט בדעת רוב על קיום דיון נוסף. במקרה כזה, יתקיים הדיון בפני הרכב של כל השופטים בבית המשפט העליון. רוב השופטים בעליון מזוהים כיום עם הקו השמרני.
ההצעות לפיצול תפקיד היועצת המשפטית לממשלה
הדיון בוועדת השרים הגיע אחרי שבשבוע שעבר החליטה הוועדה לתמוך בשתי הצעות חוק של ח"כים מהקואליציה לפיצול תפקיד היועצת המשפטית לממשלה. לפי הצעות החוק של ח"כ מישל בוסקילה ממפלגת הימין הממלכתי של גדעון סער ושל ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, היועמ"שית תעסוק בייעוץ משפטי לרשות המבצעת אך לא תעמוד עוד בראש התביעה הכללית.
הצעות החוק הללו אושרו בוועדת השרים חרף התנגדותה של היועמ"שית, גלי בהרב מיארה. בחוות דעתה התריעה היועמ"שית, כי ההצעות מקודמות על רקע נסיונות הממשלה להדיחה מתפקידה וכי הן נושאות אופי פרסונלי שכן "תוצאתן המעשית היא החלפת זהותה של התובעת הכללית באופן כמעט מיידי".
לדברי בהרב מיארה, "קיים אפוא חשש כבד לכך שיש בהצעות אלו כדי לקדם אינטרסים אישיים כבדי משקל של נבחרי ציבור המצויים תחת חקירה או שהועמדו לדין, בהם ראש הממשלה".
הצעות החוק לפיצול תפקיד היועמ"שית טרם עלו להצבעה בקריאה הטרומית במליאת הכנסת לנוכח הדרישה של המפלגות החרדיות לקדם קודם לכן חוק שיעקוף את פסיקת בג"ץ ויבטיח פטור מגיוס לחרדים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.