גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק הסמוי בין יבואניות הרכב הגדולות לחברות הליסינג

על רקע משבר מעמיק בשוק הרכב הישראלי, הכולל גידול חד בתחרות וירידה בהיקף המכירות, היבואנים פועלים להרחיב את פעילות הליסינג שבבעלותם ● במקביל, בשבועות האחרונים בוטלו ללא הסבר שתי תוכניות הנפקה של חברות ליסינג, שאחת מהן חודשה בסוף השבוע האחרון

מגשר רכבי ליסינג בתל אביב / צילום: עינת לברון
מגשר רכבי ליסינג בתל אביב / צילום: עינת לברון

בשבועות האחרונים דיווחו שתי חברות ליסינג, שלמה רכב ואלדן, על ביטול הנפקות מניות שלהן שהיו מתוכננות לרבעון הנוכחי. שתיהן מגיעות להנפקה מפוזיציה עסקית שונה מאוד. בינתיים הספיקה אלדן לחדש בשבוע שעבר את כוונת ההנפקה שלה, אבל המהלכים האחרונים, שלא לוו בנימוקים מפורטים, מכוונים זרקור אל השינויים במערכת ביחסים המסורתית בין היבואנים לחברות הליסינג, שמואצים בשל המשבר המעמיק בשוק הרכב הישראלי.

יונדאי מככבת בראש טבלת מסירות הרכב, אבל מותג אחר בולט עם קפיצה אדירה
הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

הסיטואציה המאתגרת שבה נמצא כיום ענף הרכב נובעת משילוב גורמים, ובהם עודף תחרותיות בין עשרות מותגים, שיוצר מלחמת מחירים קשה, בהובלת המותגים הסיניים; שינויים מהירים בהעדפות הלקוחות; מלאים כבדים שמעיקים על היבואנים; ותנאי מאקרו מעורפלים עד קודרים, שנגזרים היישר מהמלחמה המתמשכת במעגל המקומי, וממלחמת הסחר במעגל הגלובלי.

לנוכח חוסר הוודאות הגובר נראה שלקוחות רבים, פרטיים ומוסדיים, מעדיפים כיום לשבת כיום על הגדר בטרם ירכשו רכב חדש, אפילו לנוכח מבול המבצעים וההנחות בשוק. אומנם נתוני המכירות של השליש הראשון של 2025 מציגים תמונה יציבה, לכאורה, אבל הם מוטים, בשל אלפי כלי רכב שנרשמו על שם היבואנים לאחר שחלפו 12 חודשים ממועד ייצורם, ובשל הרבה מאוד מכירות "עצמיות" של היבואנים.

היבואנים מעדיפים חברות ליסינג בבעלותם

תיאורטית, מצוקת מכירות של היבואנים אמורה לשחק לטובת חברות הליסינג. יבואני רכב, שנמצאים "עם הגב לקיר" אמורים להגדיל משמעותית את ההנחות לכלל חברות הליסינג, שגם בשגרה נעות סביב 10%-15% ממחיר המחירון הרשמי.

את ההנחות הללו מתרגמות חברות הליסינג להגדלת הרווחים בשתי דרכים עיקריות. הראשונה היא שיווק כלי הרכב ללקוחות הליסינג שלהם במחירים חודשיים שנגזרים ממחירי המחירון הרשמיים של אותם כלי רכב, ולא מהמחירים המוזלים שהן מקבלות.

אם ההנחות הללו גדולות מספיק הן גם יכולות למחוק, לעיתים, את ירידת הערך של כלי הרכב המשומשים בעת מכירתם בתום תקופת הליסינג. כבר ראינו בשנתיים האחרונות מקרים, שבהם חברות ליסינג מכרו דגמים משומשים במחיר כמעט זהה לזה שבו רכשו אותו שלוש שנים קודם. זהו מוקד רווחים שהרווחיות בו עולה לעיתים על הרווחיות מפעילויות הליבה של הליסינג וההשכרה.

הדרך השנייה שבה חברות הליסינג מתרגמות את ההנחות לרווחיות היא לרכוש כלי רכב ו"לגלגל" אותם מיידית ללקוחות פרטיים במסלול "אפס קילומטרים". כלומר, חברת הליסינג מתחלקת עם הלקוח בהנחה שהיא מקבלת מהיבואנים, סוג של תיווך ללא עלות לוגיסטית.

השיטה פעלה היטב כאשר השוק היה חזק והתנהג בצורה נורמלית והביקוש היה יציב, וראיה לכך ניתן למצוא בדוחות הפיננסיים המרשימים לשנת 2024 של חברות ליסינג ציבוריות רבות, כולל אלה שניסו לגשת להנפקה.

אבל כשהביקוש בשוק נמצא בטריטוריה משברית עמוקה גם מערכת היחסים וחלוקת הכוח בין היבואנים לחברות הליסינג מתחילה להשתנות, וזה מה שקורה כיום.

בשוק הליסינג הישראלי יש שני "מעמדות" של חברות ליסינג. למעמד אחד שייכות חברות ליסינג עצמאיות, שאין להן קשר בעלות ליבואני רכב. למעמד השני שייכות חברות שנמצאות בשליטה ישירה של יבואני רכב.

בשוק שנהנה מביקוש יציב, כל חברות הליסינג, כולל אלה שבבעלות היבואנים, רוכשות כלי רכב מכל היבואנים על פי שיקולים ענייניים, פחות או יותר, ומציעות ללקוחותיהן חוזי ליסינג במחירים תחרותיים על כל סוגי כלי הרכב. אבל בעת משברים עמוקים, כמו הנוכחי, הדירקטיבה העליונה של חברות הליסינג שבבעלות היבואנים היא לשמש צינור שיווקי של "בעל הבית".

דוגמה בולטת במיוחד אפשר למצוא בדוחות של קבוצת פריזבי (קרסו מוטורס), שמלבד יבוא מותגי רכב רבים גם שולטת בחברת הליסינג השנייה בגודלה בשוק, עם צי של כ-32 אלף כלי רכב. על פי הדוח השנתי שלה ב-2024, כ-43% מסך רכישות הרכב החדש של חברת הליסינג שבבעלותה, בשווי כולל של כ-772 מיליון שקל, היו של כלי רכב שאותם מייבאת הקבוצה. בשנת 2023, למשל, נתח הרכישות הפנימיות היה 30% בלבד.

ומכיוון שהיבואנים מעדיפים להעניק לחברות שלהם עדיפות בהנחות ובתנאי הרכישה, לרוב חברות הליסינג העצמאיות קשה יותר ויותר להתחרות בחברות הליסינג שבבעלות יבואנים, במיוחד כאשר מדובר בדגמים מבוקשים.

המשבר בשוק מאיץ כיום את הנטייה של יבואניות רכב מהזרם המרכזי להרחיב את פעילות הליסינג הפרטי והמוסדי שלהן, כמו במקרה של יוניון מוטורס וכלמוביל, ו/או להיכנס לתחום הזה, כמו במקרה של דלק רכב, יבואנית מאזדה. מצד שני, יותר ויותר חברות ליסינג עצמאיות מפתחות את פעילות יבוא הרכב העצמאית שלהן, כמו למשל אלבר, שנערכת לייבא ולשווק בקרוב את מותג הרכב הסיני AVATR, ואף שכרה לשם כך אולם מרכזי של 750 מ"ר ברחוב המנופים בהרצליה. מגודל האולם אפשר בהחלט להניח, שזה לא המותג היחיד שאותו מתכוונת החברה לייבא באופן ישיר. פעילות זו מצטרפת לפעילות יבוא רכבי BYD של קבוצת שלמה, שאינה חלק מההנפקה הנוכחית.

אסי שמלצר, יו''ר שלמה החזקות / צילום: איל יצהר

חברות הליסינג "מייבשות" את הפלח החשמלי

עוד מוקד חיכוך בין חברות הליסינג העצמאיות ליבואני הרכב הוא חוסר רצון של חברות הליסינג העצמאיות לרכוש כלי רכב חשמליים עבור לקוחות הציים שלהן. זאת בשל סימני שאלה מתרבים ביחס ליכולתם של כלי רכב חשמליים לשמור על הערך בשוק המשומשות, במיוחד אחרי שנסעו 100 אלף קילומטרים ויותר בציי רכב. הרבה כלי רכב כאלה מתחילים להיפלט כיום לשוק המשומשות, והתוצאה היא קשיי מכירה גדלים והולכים שלהם, וירידה במחירי השוק.

"סרבנות החשמליות" של חברות הליסינג תרמה לא מעט לירידה במסירות רכב חשמלי מתחילת השנה, והיא מחריפה את המצוקה של יבואני הרכב החשמלי בשוק, שרובם פתחו את 2025 עם מלאים משמעותיים של רכבים כאלה.

גם זה גורם שמעודד כיום יבואנים לפתח פעילויות ליסינג עצמאיות חדשות, או קיימות, שמתמקדות ברכב חשמלי. אומנם חברות הליסינג אינן יכולות לסרב לבקשות ספציפיות של לקוחות ציים שלהן להצטייד ברכב חשמלי, אולם הן יכולות להכווין את הביקוש באמצעות תמחור גבוה במיוחד של כלי רכב כאלה.

בשורה התחתונה, נראה שמשבר הביקוש דוחף את שוק הרכב הישראלי למבנה של ONE STOP SHOP. כלומר, מיזוג מואץ של פעילויות יבוא ושיווק רכב וליסינג. זהו שינוי לא פשוט עבור חברות הליסינג העצמאיות, גם עבור הגדולות שבהן, ובוודאי עבור אלה שטרם הגיעו ל"מסה קריטית" של גודל צי ושל לקוחות.

אם משבר הביקוש יימשך, עשוי להיווצר לחץ גובר על רווחיות ענף הליסינג, וסגירה של חלון ההזדמנויות להנפקות בענף על בסיס הדוחות המצוינים של השנים הקודמות.

עוד כתבות

טראמפ נפגש עם אמיר קטאר, תמים בן חמד א-ת'אני / צילום: Reuters, Brian Snyder

מטוסי בואינג וכטב"מים: העסקאות שחתמו טראמפ ואמיר קטאר

הביקור של נשיא ארה"ב במזרח התיכון נכנס ליומו השני ● טראמפ נפגש הבוקר עם נשיא סוריה אחמד אל-שרע, יום לאחר שהכריז על הסרת הסנקציות האמריקאיות מעל סוריה ● אמש הספיק טראמפ לחתום על הסכם בשווי 142 מיליארד דולר הכולל אספקת ציוד צבאי מתקדם ושירותים ממעל לעשר חברות ביטחוניות אמריקאיות ● מה עוד צפוי בימים הקרובים?

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

טראמפ הוציא את הנאסד"ק מ"שוק דובי", והמשקיעים תוהים כיצד לפעול כעת

מדד הנאסד"ק השלים עלייה של יותר מ־20% מהשפל האחרון, אבל האם זה אומר שכדאי להשקיע בו כעת? ● מדוע לא צריך לנסות "לתפוס" בדיוק את השפל, ומה קרה למי שמכר דווקא כשהשוק הוגדר כ"דובי" ● מומחי שוק מנסים להעריך אם כעת זה הזמן לחזור ולחפש הזדמנויות

דונלד טראמפ ומוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ איש ערב: הנשיא חוצה קווים אדומים בדיפלומטיה של דולרים ושל ג׳סטות. לאן הוא יגיע ואיזה מחיר תשלם ישראל?

השתפכויות האהבה למוחמד בן סלמאן מזכירות לישראל שהיא אינה יכולה להתחרות על אהבתו של הנשיא בהשקעות של ״טריליון דולר״ או ב״ארמון המעופף״ ● כדי להינצל מקוצר הרוח הבסיסי של טראמפ היא חייבת לשכנע אותו שהיא עדיין נכס אסטרטגי ● אבל איך?

וירוס החצבת / צילום: Shutterstock

גל החצבת בישראל: החשש מהילולה במירון ואיך תדעו אם נדבקתם?

כרגע מדווח על 38 חולים שנדבקו בחצבת, מתוכם שני ילדים מאושפזים בבתי החולים ● עדיין לא מדובר בהתפרצות, אך המספר עלול לזנק בסוף השבוע הקרוב, על רקע ההילולה בהר מירון ● היעילות הגבוהה של החיסון, הסכנות מהדבקות במחלה ומי צריך להיזהר במיוחד ● גלובס עושה סדר

מוחמד סינוואר

כך משפיעים החיסולים על חמאס, ומי עשוי להחליף את מוחמד סינוואר?

אמש ניסתה ישראל לחסל את בכיר חמאס, מוחמד סינוואר ● מאז תחילת המלחמה חוסלה שורה של בכירים בחמאס, בהם גם יחיא סינוואר וראש הזרוע הצבאית לשעבר, מוחמד דף ● האם החיסולים אפקטיביים? "ניתן לראות מה קרה לחיזבאללה לאחר ששדרת הפיקוד שלו חוסלה, וגם בחמאס התוצאות דומות" אומר ד"ר עידו זלקוביץ', מאקדמית עמק יזרעאל

חדשות ההייטק / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock, אינטל

אינטל תישאר בישראל? זו ההחלטה של המנכ"ל ליפ-בו טאן

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: אלפי סוכנים צפון-קוריאנים ניסו להתקבל לעבודה בחברת הסייבר הישראלית סנטינל וואן, פרויקט הבינה המלאכותית של סופטבנק ו-OpenAI נתקל בקשיי מימון, וגם: למה פיטר הנשיא טראמפ את ראש רשות זכויות היוצרים הפדרלית? • חדשות ההייטק 

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים נגד תופעת ה"דרייברים": פשטה על "תחנות מוניות" פיראטיות

מדובר במנגנון משומן הפועל במחשכים, ללא אישורים של משרד התחבורה וללא כל דיווח לרשויות המס ● האפשרות הזמינה של מערך היסעים באמצעות רכבים פרטיים לאורך כל שעות היום וללא כל רגולציה יצרה תעשייה שלמה של כסף שחור המתגלגל מתחת לעין הרשויות

יוני אסיא, מייסד ומנכ''ל איטורו / צילום: יח''צ eToro

"מסע של 20 שנה הגיע לשיאו": החגיגה של משקיעי איטורו בוול סטריט

פלטפורמת המסחר מישראל השלימה הנפקה לפי שווי של 4.3 מיליארד דולר - גבוה מהמתוכנן ● אדי שלו, דירקטור באיטורו ואחד המשקיעים המוקדמים בחברה, על תחילת הדרך: "בגלל המינוף הגבוה והקונוטציה השלילית של אתרים פיננסיים, קרנות הון סיכון לא רצו להשקיע"

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

המס על רווחי היתר של הבנקים הוביל לשחיקת הרווח הנקי של הבינלאומי ב-7%

הרווח הנקי של הבנק הבינלאומי ירד לכ-530 מיליון שקל בעקבות גידול בהפרשות למסים ● כתוצאה מכך נשחקה התשואה על ההון שרשם הבינלאומי ● במקביל הציג הבנק עלייה בהכנסות מריבית, מעמלות ובאשראי לציבור

תעלת סואץ / צילום: Shutterstock

בצל הפסקת האש של טראמפ והחות'ים: מצרים פתחה במבצע הנחות בתעלת סואץ

בניסיון לעודד את חברות הספנות לחזור לים האדום בקצב גבוה יותר, תעלת סואץ הכריזה ביום חמישי האחרון על מבצע הנחות בשיעור 15% למעבר בתעלה ● בתוך כך, יו"ר מינהלת תעלת סואץ קיים בשבוע שעבר סדרת פגישות עם בכירי הענף

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חדשות טובות לטסים: החברה הזרה הכי פעילה בנתב"ג חוזרת

בשעה שחברות תעופה אחרות מבטלות את הטיסות לישראל, באתר ויזאייר הודיעו על חזרה כבר בשבוע הקרוב ● אייר קנדה, שתכננה לשוב לארץ בתחילת יוני, החליטה על הארכת השהיית הטיסות הארוכה ביותר עד כה: עד 8 בספטמבר 2025 ● אלה המועדים בהם החברות הזרות צפויות לחזור לפעילות בישראל

האיום החדש של איראן: יכולה לשגר 600 טילים במקביל לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן מאיימת על ישראל וטוענת כי נתניהו חושש להגיע לאזרבייג'ן; המסמכים שחשפו את הסיוע שקיבלה ישראל בחיסול מחבלי טבח מינכן; ומה עומד מאחורי הכתף הקרה של טראמפ לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדינות אירופה דורשות לדון האם ישראל עומדת בתנאי ההסכם / צילום: Reuters, Eric Broncard / Hans Lucas

שבדיה וצרפת יוצאות נגד ישראל ומאיימות בסנקציות כלכליות, והן לא היחידות

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מדלג על ישראל בביקורו במזרח התיכון, ובינתיים באיחוד האירופי צוברת תאוצה יוזמה חדשה שדורשת לדון אם ישראל עומדת בהסכם האסוציאציה ברקע המלחמה בעזה ● מדינות כמו שבדיה וצרפת "התהפכו" וכעת דורשות דיון דחוף בעניין ● על הפרק: סחר של 50 מיליארד דולר בשנה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ביטול עמלות הבנקים: הצעת החוק החדשה והפוליטיקאי המפתיע שעומד מאחוריה

הצעת חוק פרטית, שבין החתומים עליה נמצא גם יו"ר ועדת הכספים, מבקשת לבטל שתי עמלות בנקאיות מרכזיות - עמלת שורה ודמי משמרת ● בעוד שעמלת השורה כמעט ולא קיימת, ביטול דמי משמרת עשוי לחסוך מאות שקלים ללקוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

החברות הזרות מבטלות טיסות, והישראליות מתקשות לעמוד בעומס

יותר ויותר חברות תעופה מודיעות על הארכת ביטולי הטיסות, אבל יש גם כאלה שחוזרות או מאותתות על חזרה אפשרית ● בינתיים, הנוסעים נמצאים בחוסר וודאות, וזה משחק לידיהן של החברות הישראליות ● חדשות התעופה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025

נאסד"ק עלה ב-1.6% ● אנבידיה חזרה ל"מועדון ה-3 טריליון דולר" לאחר שלושה חודשים ● האינפלציה בארה"ב הפתיעה לחיוב: יורדת לקצב שנתי של 2.3% באפריל ● קוינבייס נכנסת למדד S&P 500, זינקה ב-24% ● מניית הרץ, הפוזיציה החדשה של ביל אקמן, ירדה בחדות ● פלנטיר זינקה בכ-8% והשלימה עלייה של כ-70% מתחילת השנה

ריינאייר / צילום: Shutterstock

ענקית הלואו קוסט רינאייר מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

החברה הודיעה על ביטול הטיסות לישראל עד ה-4.6 ● איזי ג'ט הודיעה על הארכת ביטולי הטיסות לישראל עד סוף יוני ● עוד לפני ההודעה הרשמית, נוסעים החלו מדווחים על כך שהחלו לקבל הודעות על ביטולים ● חברת הלואו קוסט הפסיקה את פעילותה בארץ באפריל 2024

ענת כהן דייג, מנכ''לית קומפיוג'ן / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית הישראלית הוותיקה של חברת פיתוח התרופות פורשת

ד"ר ענת כהן דייג פורשת מניהולה של קומפיוג'ן לאחר 15 שנה בתפקיד ● תהפוך ליו"רית פעילה בחברה, אשר נסחרת בשווי של כ־400 מיליון שקל

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; סופר מיקרו קומפיוטר מזנקת ב-14%, צים ב-9%

ירידות קלות בבורסות אירופה ● AMD הכריזה על תוכנית רכישה עצמית של מניות בשווי 6 מיליארד דולר ● פלטפורמת המסחר  איטורו שהונפקה אתמול בנאסד"ק תחל להיסחר בשעות הקרובות ● S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025

זירת תקיפת חיל האוויר הישראלי על בית החולים האירופי בחאן יונס / צילום: ap, Mariam Dagga

הקולות בעזה אחרי ניסיון החיסול: "סינוואר תמות לבד"

גורם ביטחוני על השיחות בדוחא: יש אפשרות לשחרר את מרבית החטופים ● טראמפ נפגש עם נשיא סוריה אחמד א-שרע והאיץ בו להצטרף להסכמי אברהם ● ירי שלישי בתוך יממה: יורט טיל אחד מתימן ● גורם ביטחוני מאשר: חיסלנו פעיל חיזבאללה בלבנון ● "ההזדמנות המתפרצת" לחיסול מוחמד סינוואר – וההערכה: "יכול לקדם עסקה" ● 58 חטופים - 586 ימים בשבי • עדכונים שוטפים