יונדאי מככבת בראש טבלת מסירות הרכב, אבל מותג אחר בולט עם קפיצה אדירה

מתחילת השנה נמסרו בישראל 116,658 כלי רכב חדשים, עלייה של 9% ביחס לתקופה המקבילה, מתוכם כ־30,600 הם מתוצרת סין • אולם מקורת בענף מעריכים כי 2025 צפויה להיות שנה קשה בשל התחרות הכבדה בין מותגים והמלאי הגדול שבידי היבואניות

מכוניות חדשות בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי
מכוניות חדשות בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

מותגי הרכב הסיניים ממשיכים להגדיל בהדרגה את אחיזתם בשוק הרכב הישראלי. כך עולה מנתוני רישוי הרכב לחודשים ינואר־אפריל. בשליש הראשון של השנה נמסרו בישראל 30,693 כלי רכב מתוצרת סין, עלייה של כ־24.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ונתח שוק של 26.3% מכלל המסירות - הנתח הגדול ביותר של תוצרת סין עד היום. לעומת זאת, נתח השוק של כלי הרכב מתוצרת קוריאה, שבעבר הובילו את המכירות בשוק הרכב הישראלי עם למעלה משליש המכירות, התכווץ לכ־20%.

מיקרוסופט עוברת לרכבים חשמליים, וזאת עשויה להיות נקודת מפנה בשוק
עם מחיר של 120 אלף שקל: הסינים כובשים את ציי הרכב, וזו רק ההתחלה

הנתונים מלמדים כי מתחילת השנה נמסרו בישראל 116,658 כלי רכב חדשים, עלייה של 9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, שהתאפיינה בלחימה עצימה. עם זאת על פי הערכות בענף, בשליש הראשון של 2025 נרשמו כ־14 אלף כלי רכב ב"רישום עצמי" על שם היבואנים ונכללו במסירות, לאחר שטרם נמכרו בחלוף שנה שנה ממועד ייצורם ("אפס קילומטר"). בקיזוז הנתון הזה מדובר בירידה של כ־2% במסירות בפועל עד כה השנה ללקוחות משלמים.

הסגנמט החשמלי בירידה

מסירת כלי הרכב החשמליים בשליש הראשון של השנה נמצאות במגמת ירידה. בינואר־אפריל נמסרו 19,129 כלי רכב חשמליים, ירידה של 29% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ונתח שוק של 16.4% מכלל המסירות, לעומת כ־22% בתקופה המקבילה.

כלי הרכב מתוצרת סין עדיין שולטים ללא עוררין בפלח הזה עם נתח של למעלה מ־65% מהמסירות, אולם הפיזור אינו אחיד וניתן להבחין בירידה בכוחם של מותגים ותיקים לצד "חסמי חדירה" משמעותיים דוגמת תחרות מחירים ורוויה בשוק - שבהן נתקלים חלק מהמותגים החדשים, שנכנסו לשוק בחודשים האחרונים וזאת למרות מבצעים ומאמצי החדרה לא מבוטלים.

המותג BYD, שהוביל את המסירות בסגמט בשנה שעברה, תפס בשליש הראשון את המקום התשיעי במסירות לאחר ירידה של 47%; המותג ג'ילי, גם הוא מוביל שוק לשעבר, נמצא במקום ה־22 במסירות עם ירידה של 52%. יצוין כי שני המותגים ממתינים כיום לדגמים חשמליים חדשים.

המצב קשה יותר בעבור המותגים הצעירים בישראל. מותג דונגפנג העלה על הכביש רק 691 כלי רכב בשליש הראשון; המותג Leapmotor העלה על הכביש 477 כלי רכב; המותג Deepal של שנגאן, שהושק בסוף 2024, מסר בשליש הראשון 290 כלי רכב בלבד למרות מלאים משמעותיים בישראל; ואילו המותג הונגצ'י מסר 252 יחידות בלבד.

דגמי הבנזין בכיוון סין

בפלח כלי הרכב עם מנועי בעירה פנימית, כולל היברידיים ופלאג־אין, נמשכת הדומיננטיות של המותגים "המסורתיים" מתוצרת קוריאה, יפן ואירופה, אם כי גם כאן מתרחבת במהירות החדירה של מותגים מתוצרת סין. זאת בעיקר בשל השקה בישראל של דגמי פלאג־אין והייבריד חדשים עם תמחור אגרסיבי בשליש הראשון של השנה.

חמישה מתוך עשרת המותגים, שהובילו את המכירות בשליש הראשון, היו מותגים סיניים. בולט במיוחד הזינוק של המותג ג'אקו של קבוצת צ'רי הסינית למקום השישי עם 5041 מסירות וזאת לאחר שלא היה נוכח בשוק בתקופה המקבילה אשתקד.

אם מסתכלים על קבוצת צ'רי עצמה, שכוללת, כאמור, את המותג ג'אקו, שמיובא על ידי כלמוביל, ואת המותג צ'רי, שמיובא על ידי קרסו מוטורס, נגלה כי היא טיפסה למקום השלישי בדירוג המסירות הכולל בשליש הראשון - לאחר יונדאי וטויוטה. הקבוצה מסרה בשליש הראשון 11,472 כלי רכב, עלייה של כ־215% לעומת התקופה המקבילה.

יונדאי הובילה את המסירות בשוק עם 15,691 כלי רכב, עלייה של 15%. שני דגמים של היצרנית, קונה ואלנטרה, תפסו את המקום הראשון והשלישי במסירות בשליש הראשון של השנה. טויוטה רשמה התאוששות מכובדת עם 14,627 מסירות, עלייה של 36% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

היצרנית הצליחה לחפות על "אובדן" שני דגמים אסטרטגיים, ובראשם קורולה סדאן, שנעלמו מהשוק בעקבות האמברגו של ארדואן על יצוא רכב מטורקיה לישראל.

סקודה היא המותג האירופי היחיד בעשירייה הראשונה, והיא מסרה בשליש הראשון 9,303 כלי רכב, עלייה של 28% לעומת התקופה המקבילה.

צפי לשנה הפסדית

מקורות בענף הרכב מעריכים כי אם יימשך הקיפאון במסירות (כפי שנכתב מעלה שיעור המסירות נמצא בירידה לעומת התקופה המקבילה אשתקד אם מקזזים את כלי הרכב ב"רישום עצמי"), 2025 תהיה אחת השנים הקשות ביותר של הענף אי־פעם. יבואני הרכב החלו את השנה עם מלאי של למעלה מ־100 אלף כלי רכב, שכבר שוחררו ממכס כדי להקדים את העלאת המסים בתחילת השנה. המלאים הללו, במיוחד של כלי הרכב החשמליים, מהווים כיום נטל פיננסי כבד על חלק מהיבואנים.

תורמת לכך גם התחרות הקשה של המותגים המסורתיים מול המותגים הסינים ובין הסינים לבין עצמם. בישראל מתמודדים כיום כ־50 מותגי רכב פעילים עם דגמים בטווח המחיר של 130־270 אלף שקל, שבו מרוכזות רוב המסירות. זהו נתון חסר תקדים עבור מדינה מפותחת עם תקינה אירופית.

יצוין כי בחודש אפריל 2025 בלבד היו בענף הרכב מעל 12 מבצעי מכירות למותגים או לדגמים ספציפיים. בנוסף ניתן להבחין ב"הצפה" של רכבים בערוצי השיווק של רכבי "אפס קילומטר".