גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלונדון באהבה: חברת התעופה שלחצה לקבל הקלות היא הראשונה לבטל טיסות

בריטיש איירווייז הובילה את התיקון לחוק שנועד לעודד חברות לטוס לישראל בעתות חירום בתמורה להקלות בפיצוי נוסעים - אך היא גם הראשונה שהודיעה כי לא תחזור לארץ לפחות עד אמצע יוני ● ומי דווקא העלו את התדירות?

מטוס של בריטיש איירווייז / צילום: Shutterstock, Jarek Kilian
מטוס של בריטיש איירווייז / צילום: Shutterstock, Jarek Kilian

מאז 7 באוקטובר ענף התעופה בישראל נמצא במשבר שמתנהל בעצימות משתנה. באפריל עוד נרשמה התאוששות זהירה: חברות זרות החלו לשוב והנוסעים מילאו את הטרמינל. אבל אז, כשהאופטימיות בשיאה, טיל חות'י פגע ישירות בנתב"ג ושלח את המערכת לסחרור המוכר.

חברת התעופה האירופית הראשונה שחוזרת לישראל
גל הביטולים נמשך: ענקיות הלואו קוסט מאריכות את השהיית הטיסות לישראל

בישראל כבר הבינו מזמן שצריך להיערך לתרחיש כזה. אחד הפתרונות שהוצעו היה תיקון לחוק שירותי תעופה, המכונה "חוק טיבי" (ע"ש יוזמו ח"כ אחמד טיבי), שנועד להסדיר את זכויות הנוסעים בעת ביטול, עיכוב או סירוב להעלותם לטיסה, וחל על כל טיסה שיוצאת או נוחתת בישראל. בשעת מלחמה, המחיר עבור חברות התעופה היה גבוה במיוחד. חברת הלואו קוסט האירית ריינאייר אף חשפה שעלות הפיצויים שהחוק מחייב לשלם לנוסעים שבוטלה טיסתם בשל המלחמה הגיעה ל־4 מיליון אירו.

שנה וחצי אל תוך המשבר, ולאחר תשעה חודשים ארוכים של דיונים קולניים בוועדת הכלכלה, עבר תיקון לחוק שנועד להטיב עם חברות התעופה. התיקון נולד בדיוק למצבים כמו זה שמתרחש עכשיו: חברות תעופה בינלאומיות שחוששות לחדש את טיסותיהן לארץ, ונדרש מנגנון שיאפשר להן ודאות כלכלית להמשיך לפעול גם בתנאים חריגים.

בחזית המאבק עמדה בריטיש איירווייז, שדחפה לתיקונים ויצאה בשלל הצהרות שתשוב אם יתוקן החוק. ואכן, זמן קצר לאחר שתוקן החוק, ותוך כדי הפסקת אש בצפון ובדרום - היא הודיעה שתשוב לישראל. באפריל החברה חידשה את טיסותיה לישראל, אך ביטלה אותן לאחר פגיעת הטיל בנתב"ג, כאשר מועד חזרתה הוא המאוחר ביותר מבין החברות הזרות.

פחות זכויות לנוסעים

לפני התיקון, החוק חייב את חברות התעופה לשלם פיצוי כספי בגין ביטול טיסה, לספק לינה ולהציע טיסה חלופית ליעד המקורי. התיקון החדש מאפשר לשרת התחבורה, באישור ועדת הכלכלה, להשעות זמנית חלק מהזכויות הצרכניות בתקופות חירום: יינתן פטור מפיצוי, הלינה תוגבל לשני לילות, ההודעה המוקדמת על ביטול תקוצר מ־14 ל־3 ימים, ותתאפשר הצעת טיסה חלופית לא עד ישראל אלא ליעד קרוב. ההקלות יינתנו לתקופה מוגבלת, עד 60 יום בכל פעם.

הפשרה התקבלה מתוך אמונה שהיא תבטיח את רציפות התעופה לישראל. לכל חברה הייתה רשימת דרישות נפרדת, כאשר ריינאייר למשל דרשה לבטל לחלוטין את חובת מתן כרטיס חלופי לנוסעים שטיסתם בוטלה, בטענה שהמחירים בתקופת החירום עלו לעתים במאות אחוזים לעומת המחיר המקורי. בריטיש ועוד חברות ביקשו להגביל את עלות הכרטיס החלופי לשיעור מסוים ממחיר הכרטיס המקורי, וכן להגביל את החזרי הלינה ל־100 דולר ללילה.

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

נזכיר, כל ההקלות שהוגדרו לחברות התעופה תקפות רק אם שרת התחבורה מכריזה על "מצב מיוחד". בפועל, השרה מירי רגב לא עשתה זאת. במקום זאת היא מתמקדת ביצירת האבים תחבורתיים חלופיים בלרנקה ואתונה, שייתכן שכלל לא היה בהם צורך מעבר לימים הראשונים אחרי הפגיעה, אם הייתה משתמשת בסמכותה להכריז מצב מיוחד. אולם גם בלי שהוכרז מצב מיוחד, עצם קיומו של התיקון בחוק גם בלי שהופעל רשמית, מאפשר לחברות התעופה לטעון בבתי המשפט שמדובר בתקופה חריגה שהמדינה כבר הכירה בה כחירום, ושהחוק החדש נועד לחול עליה. כלומר, גם בלי שההכרזה על מצב מיוחד הופעלה, עצם קיומו של תיקון החוק יכול לשמש טיעון הגנתי מצד חברות התעופה נגד תביעות של נוסעים. מאחר שחוק שירותי תעופה לא כולל מנגנון פיצוי אוטומטי, וכל תביעה דורשת יוזמה אקטיבית מצד הנוסע, הדבר עלול להרתיע תובעים.

על רקע גל הביטולים הנמשך, מתחדדת השאלה האם תיקון חוק טיבי אכן מספק מענה למורכבות שבפניה ניצבות חברות התעופה בעת חירום. בזמן שמרבית ההקלות שניתנו להן טרם הופעלו, ממשיכות חברות זרות להרחיק את מועד חזרתן לישראל. חלקן כבר דחו את חזרתן בפעם השלישית מאז תחילת המשבר. נראה כי עבור חלקן, שיקולי ביטחון ולעיתים גם שיקולים מסחריים גוברים על התמריצים שנקבעו בחוק.

המשמעות היא שגם לאחר שהמדינה עשתה מאמץ רגולטורי, הרציפות התעופתית עדיין תלויה בהחלטות עצמאיות של החברות, שאינן ממהרות לשוב, ותמיד יכולות להסיט את מטוסיהן ליעדים שבהם יוכלו לקבל ודאות מלאה.

טיל אחד שנופל באזור נתב"ג הוא לא רק אירוע ביטחוני, הוא נזק פסיכולוגי שמחלחל מהבורד של חברת התעופה ועד הדייל בקצה.

בפועל, המרוויחות מהתיקון לחוק הן החברות הישראליות, שנהנות מההקלות הרגולטוריות שנקבעו לחירום לצד שליטה כמעט מוחלטת בקווים המרכזיים.

יציבות מצד האמירתיות

מה בכל זאת עושים כדי להחזיר את חברות התעופה? גורמים בכירים בענף מעידים שבישראל מקפידים על העברת מידע ותחקירים לחברות הזרות, מאמץ לשדר ודאות, ואפילו ניסיונות למנוע אזהרות טיסה מצד רגולטורים באירופה ובארה"ב. אזהרות כאלה, כמו זו שניתנה בחגי תשרי 2024, הביאו לכך שבישראל פעלו פחות מ־20 חברות תעופה זרות. נכון לעכשיו פועלות בישראל 25 חברות - קרוב מדי לשפל. מנגד, בענף מסבירים שתמיד אפשר לעשות יותר: לחזק את מערכות היחסים, להציע תמריצים, כלכליים או תפעוליים, ולהסביר טוב יותר את המצב: "בסופו של דבר, תעופה היא תעשייה שבנויה על ודאות".

גם בשעה שהשמיים לישראל מתרוקנים מחברות תעופה זרות, יש מי שממשיכות להפגין יציבות, בראשן פליי דובאי שהפכה לחברה הזרה המובילה בנתב"ג, ותפעיל מדי יום 17 טיסות. אחריה בלו בירד היוונית שתפעיל 16, וטוס איירווייז לצד אתיחאד, שצפויות להפעיל שבע טיסות כל אחת. לאורך המלחמה, פליי דובאי ואתיחאד האמירתיות ביטלו טיסות רק באירועי קיצון דוגמת מתקפות ישירות על המרחב האווירי, ותמיד שבו לפעול תוך זמן קצר. בלו בירד וטוס, אף שמדובר בחברות זרות, שמרו על פעילות גבוהה הודות לבעלות קבוצת התיירות הישראלית קווי חופשה. למעט הפסקה קצרה בחגי תשרי 2024, בעקבות המלצת הרגולטורים האירופיים שלא לטוס לישראל, הן היו הראשונות לשוב לפעילות, כשבמקרה של טוס החזרה אף קדמה להסרת האזהרה.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האישה תבעה מיליון שקל לפי הכתובה. מה קבע בית הדין הרבני?

מתווך נדל"ן אשר הטעה והסתיר מידע במסגרת עסקה סיבובית שהוביל יחד עם חברו, דירקטור בתאגיד, יישא באחריות כמי שהיה מעורב בהפרת חובת האמונים כלפי אותו תאגיד ● דיינים פסקו שאם בכתובה ננקב סכום מוגזם, הגבר לא יחויב לשלמו ●  בית המשפט נדרש להכריע אם אדם ששכר שירותי ייעוץ משכנתאות צריך לשלם לפי הסכום שביקש מהבנק או לפי הסכום שנטל ● 3 פסקי דין בשבוע

אורי להב, מייסד אאובריין / צילום: יחצ

אחרי כ-20 שנה: אורי להב פורש מאאוטבריין

להב ייסד את החברה עם ירון גלאי ב-2006, ועד 2023 שימש כסמנכ"ל הטכנולוגיות שלה ● הוא יפרוש בקרוב מניהול מרכז הפעילות בישראל, ויוחלף ע"י דפנה מיכאלי, סמנכ"לית משאבי האנוש ● אאוטבריין השלימה לאחרונה מיזוג משמעותי, כששילמה כ-900 מיליון דולר תמורת Teads שהייתה בשליטת פטריק דרהי

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האנליסט הבכיר שבחר 30 מניות בינה מלאכותית שעשויות לזנק

דניאל אייבס, אנליסט בכיר מבית ההשקעות וודבוש, טוען כי שוק הבינה המלאכותית הוא ההזדמנות הגדולה הבאה למשקיעים - "השינוי הטכנולוגי הגדול ביותר זה 40 שנה" ● הוא פירק את השוק לשרשרת הערך המרכיבה אותו, ומנה 30 מניות שיהנו מהטרנד

אתר הבנייה ברחוב הרכסים ברמת גן שקרס / צילום: דוברות המשטרה

פצוע במצב קשה ושני בניינים שפונו: חלק מאתר בנייה ברמת גן קרס

מדובר באתר בנייה ברחוב הרכסים 32-34 ברמת גן ● הקריסה כללה גלישה של קרקע מחלק שמחוץ לאתר הבנייה, ובגללה נפלה לתוך הבור מכונית שחנתה במקום ● הרחובות הרכסים ויד שלום, מרחוב עוזיאל עד רחוב בן גוריון, נסגרו לתנועה ● שני בניינים בסמוך פונו לצורך בחינה הנדסית

ניר מינרבי, אמיר נוה ויהודה נוה. מייסדי חברת קלאסיק / צילום: אייל טואג

שוק הקוונטום הישראלי רותח: גיוס ענק לחברה שרוצה להיות "המיקרוסופט הבאה"

חברת התוכנה הישראלית קלאסיק הודיעה היום על גיוס של 110 מיליון דולר ● שווי החברה לאחר הגיוס לא פורסם, אך הוא מוערך במעל ל-400 מיליון דולר - נתון שמעמיד את החברה, המפתחת מערכת הפעלה למחשבים קוונטיים, בשווי צנוע יחסית המתאים לקצב המכירות השנתי שלה המוערך בכ-9-8 מיליון דולר

נעם וימן, מנכ''ל דיפלומט / צילום: קרן בן ציון גפני

אחרי אקזיט ענק: למה בעלי דיפלומט לשעבר התפטר מהדירקטוריון?

בשבוע שעבר דיוווחה דיפלומט כי יו"ר הדירקטוריון לשעבר ג'פרי מנדל מכר מעל 10% ממניות החברה תמורת 108 מיליון שקל, בעסקאות מחוץ בורסה ● מי רכש את המניות?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; טבע ירדה בכ-5%, אנלייט אנרגיה עלתה ב-4%

מדד ת"א 35 ננעל סביב רמות הבסיס ● סוכנות דירוג האשראי S&P הותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי, ברמה של A עם תחזית שלילית ● השקל התחזק בחדות מול המטבעות הזרים ● בשבוע הקרוב צפויים להתפרסם מדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב ● וגם: מאילו מניות בוול סטריט כדאי להיזהר?

מערכת ההגנה החדשה שגרמניה רוצה לרכוש מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: גרמניה רוצה לרכוש מישראל מערכות חץ 4 שנמצאות בפיתוח, ירדן גוזרת קופון מאספקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, איראן ממשיכה לאיים על ארה"ב והמודיעין הישראלי והאמירותי ישלבו זרועות בסיוע למדינה זרה ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

וול סטריט בדרך ליום ירוק במיוחד. אלה המניות שצפויות לזנק

החוזים על הנאסד"ק עולים בכ-4% ● ארה"ב וסין הודיעו על התקדמות משמעותית בשיחות על הסכם סחר שהתקיימו בסוף השבוע בשווייץ ● פרטי ההסכם צפויים להיחשף היום, ובשווקים חוגגים ● עליות בבורסות אסיה הבוקר, עליות חדות בבורסת הודו על רקע הפסקת האש ● בנק אוף אמריקה: "המשקיעים ממשיכים להחזיק בפוזיציית שורט על הדולר על רקע מלחמת הסחר"

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עכשיו זה רשמי וקבוע: ההתמחות במשפטים תקוצר

קיצור ההתמחות משנה וחצי לשנה החל בעקבות המלחמה כהוראת שעה, וכעת אושרה הצעת החוק ההופכת את המהלך לקבוע ● יו"ר הוועדה שמחה רוטמן דחה את עמדת לשכת עורכי הדין, שקראה להאריך עוד את ההוראה הזמנית ולגבש בינתיים תוכנית מקיפה להכשרת מתמחים

תיעוד של עידן אלכסנדר משבי חמאס / צילום: צילום מסך

חמאס בהודעה רשמית: נשחרר את עידן אלכסנדר

גורם ישראלי: בימים האחרונים התקבלו אינדיקציות לשחרורו של עידן אלכסנדר כמחווה לטראמפ, אבל ישראל לא הייתה בסוד המגעים ● גופתו של רס"ל צבי פלדמן ז"ל, שנפל במלחמת לבנון הראשונה, הושבה במבצע מיוחד של המוסד וצה"ל ● דובר צה"ל בערבית לחות'ים: פנו את נמל חודיידה, נמל ראס עיסא ונמל א־צליף" ● גורם בבית המלוכה הסעודי: מדינה פלסטינית היא תנאי לנורמליזציה עם ישראל ● 59 חטופים - 583 ימים בשבי • עדכונים בולטים 

עצרה טיסות לאיראן: כך כבשה לבנון את שדה התעופה שלה מידי חיזבאללה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: תת-התזונה ברצועת עזה נמצאת בנקודת קיצון; מה רוצה טראמפ להשיג מהביקור במזה"ת; וכך לבנון מפחיתה את שליטת חיזבאללה במדינה ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

"ארמון מעופף": המתנה היקרה שיקבל טראמפ מקטאר

בזמן ביקורו במזה"ת השבוע, טראמפ צפוי לקבל מקטאר מטוס המוערך בכ-400 מיליון דולר ● משרד המשפטים האמריקאי העביר לבית הלבן מסמך המאשר כי "אין מניעה חוקית" לקבל את המטוס

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה אישרה את תוכנית ההטבות המורחבת לאנשי המילואים

הממשלה אישרה את הצעת ההחלטה להרחבת מערך ההטבות והתגמול למילואימניקים, במרכזה עומדים כוחות המילואים הלוחמים ● בין היתר, יינתנו מענקים בגובה של עד 20 אלף שקל למפקדים עד רמת המג"ד, כמו גם נקודות זיכוי במס והטבות בדיור

הסרה והתנצלות

צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מושכות את הבורסה בת"א למטה: מה עומד מאחורי הצניחה של המניות הביטחוניות?

למרות האווירה האופטימית בבורסה, המניות הביטחוניות יורדות על רקע ביקורו הצפוי של הנשיא טראמפ במדינות המפרץ מחר, לצד ירידה במפלס המתח בין הודו לפקיסטן והתבססות הפסקת אש בין המדינות ● בנוסף, אל על יורדת על רקע החשש של המשקיעים שלה ששוק התעופה יחזור לפעול במלוא הקצב, והיא תאבד נתח שוק

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

הישראלים שמנצלים את גל ביטולי הטיסות כדי להזמין כרטיסים בזול

לא מעט נוסעים רוכשים טיסות לתאריכים קרובים שיתבטלו בסבירות גבוהה, לעתים במחירים נמוכים במיוחד, מתוך הבנה שחברות התעופה שיבטלו את הטיסה יידרשו להציע החזר כספי או אפשרות לשינוי טיסה ללא עלות נוספת

דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג / צילום: ap, Susan Walsh

ארה"ב הודיעה רשמית: הגענו להסכמות עם סין על הסכם סחר

פרטי ההסכם, שנחתם במהלך מו"מ בשווייץ בסוף השבוע, עדיין לא נחשפו, אך אנשי הממשל אמרו כי פרטיו ייחשפו מחר ● בהודעה רשמית של הבית הלבן, אמר שר האוצר סקוט בסנט כי "אני שמח לדווח שהתקדמנו באופן משמעותי בשיחות הסחר"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר / צילום: ap, Carl Court

מה כוללת עסקת הסחר של ארה"ב עם בריטניה ומה חסר בה?

טראמפ וקיר סטארמר, ראש ממשלת בריטניה, חתמו על הסכם סחר בין המדינות ● האם מדובר בסנונית ראשונה להסכמים עתידיים של ארה"ב, ומה בכלל כולל ההסכם? ● גלובס עושה סדר

גדעון תדמור וקובי כץ, מייסדי נאוויטס / איור: גיל ג'יבלי

גדעון תדמור מצא ביצת זהב במפרץ מקסיקו. זה הסכום שהוא יקבל כל שנה

יו"ר שותפות הנפט גדעון תדמור ושלושת שותפיו, בראשות קובי כץ, צפויים לחלק ביניהם תמלוגים בהיקף ענק של 200 מיליון שקל מההפקה במאגר במפרץ אמריקה ● זאת, בנוסף לזינוק בשווי החזקותיהם בנאוויטס