חברת התעופה האירופית הראשונה שחוזרת לישראל

מאות טיסות בוטלו מאז הפגיעה בנתב"ג, ו־25 חברות תעופה בלבד פועלות כיום בשדה התעופה • שלוש חברות התעופה הישראליות מחזיקות כמעט 70% מהפעילות בנתב"ג • הערב הודיעה אייר אירופה על החזרת הטיסות לישראל, והיא מצטרפת לפליי דובאי, אתיחאד, בלו בירד וטוס שנמצאות בין החברות הזרות שפעילות כעת

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix
נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

גל הביטולים בנתב"ג בעקבות הפגיעה הישירה ממשיך להתרחב: במהלך סוף השבוע, הודיעו מספר חברות תעופה משמעותיות על הארכת ביטולי הטיסות. תחילה, העדיפו החברות להשהות את טיסותיהן לישראל לפרקי זמן קצרים של יום או יומיים, תוך בחינה יומית של המצב, אך כעת, הולכת ומתרחבת רשימת החברות שבוחרות בביטולים ארוכי־טווח.

כל הסימנים מעידים: משבר התעופה הגדול עוד לפנינו
מתכננים לנסוע לניו יורק בקיץ? מחירי הטיסות כבר קפצו בחדות

עם זאת, חברת אייר אירופה צפויה לחדש מחר (12.5) את טיסותיה לישראל, ובכך מצטרפת לאתיופיאן איירליינס ואזרבייג’ן איירליינס שכבר חידשו את פעילותן בקווים לתל אביב. מדובר בשלוש חברות זרות שבלטו גם במשברים תעופתיים קודמים כחברות ששבו לפעול בישראל זמן קצר לאחר הביטולים. אייר אירופה היא חברת התעופה האירופית הראשונה שחוזרת מתחילת המשבר.

מאות טיסות בוטלו

מאז שנורה הטיל לנתב"ג, ביום ראשון בשבוע שעבר, בוטלו במצטבר מאות טיסות (בין 600-700 לפי הערכות), וחלה ירידה של כ־24% בכמות הטיסות הבין־לאומית בשדה. 25 חברות תעופה נותרו פעילות בסך הכל - מתוכן, שלוש חברות ישראליות (אל על, ישראייר וארקיע), שמפעילות כמעט 70% מהטיסות היומיות מנתב"ג, לצד אייר חיפה, ששומרת על קישוריות רציפה של נוסעים משדה התעופה בחיפה.

אל על, ישראייר וארקיע אחראיות יחד ל־218 מתוך 314 הטיסות המתוכננות להיום בנתב"ג - נתח של כ־69% מהפעילות היומית. אל על מובילה עם 132 טיסות, אחריה ישראייר עם 51 טיסות, וארקיע עם 35.

לשם השוואה, גם החברות הזרות שמפגינות יציבות יחסית במשבר הנוכחי, מציגות היקפי פעילות לא מבוטלים, אך הן עדיין רחוקות מלהוות תחרות שמסוגלת לאזן את היעדרותן של החברות הגדולות. כך למשל, פליי דובאי תפעיל היום 17 טיסות, בלו בירד איירווייז תפעיל 16, וטוס איירוויז, לצד איתיחאד, צפויות להפעיל שבע טיסות כל אחת. כך, שכעת המדינה המדינה הזרה עם הכי הרבה טיסות זו האמירויות, עם פליי דובאי ואיתיחאד.

פליי דובאי ואתיחאד האמירתיות נחשבות ליציבות במיוחד: לאורך המלחמה ביטלו טיסות רק באירועי קיצון דוגמת מתקפות ישירות על המרחב האווירי, ותמיד שבו לפעול תוך זמן קצר. בלו בירד וטוס, אף שמדובר בחברות זרות, שמרו על פעילות גבוהה גם בעתות משבר, בעיקר בזכות היותן בבעלות קבוצת התיירות הישראלית קווי חופשה. למעט הפסקה קצרה בחגי תשרי 2024, בעקבות המלצת הרגולטורים האירופיים שלא לטוס לישראל, הן היו הראשונות לשוב לפעילות, כשבמקרה של טוס, החזרה אף קדמה להסרת האזהרה עצמה.

ממוצע הנוסעים ביום ירד ל-50 אלף בלבד

הירידה במספר הטיסות באה לידי ביטוי גם בתנועת הנוסעים. מנתוני רשות שדות התעופה עולה כי בשבוע האחרון, נרשמה ירידה דרמטית: ממוצע של כ־60 אלף נוסעים ביום, שנרשם לפני הפגיעה בנתב"ג, ירד ל־50 אלף בלבד.

בסך הכל, 19 חברות תעופה זרות הודיעו על ביטולי טיסות לישראל. בין אלו שהודיעו על הארכה משמעותית, נמנות קבוצת לופטהנזה - קבוצת התעופה הגדולה והמשפיעה בעולם, שלא תחזור עד ל-18 במאי. אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה קו ישיר בין ישראל להודו, הודיעה על השעיית הטיסות עד ל־25 במאי, ודלתא ויונייטד הודיעה על הפסקת טיסות עד 20 במאי - מה שמשאיר את אל על וארקיע לבדן על הקווים בין ישראל לארצות הברית. החברות שהרחיקו לכת יותר מכולן, הן איבריה ובריטיש איירווייז, שכבר עדכנו כי לא ישובו לפעול בישראל לפני חודש יוני, כאשר בריטיש צפויה לשוב, נכון לעכשיו, רק באמצע החודש הבא.

רשימה מתעדכנת של חברות התעופה, נכון ל-11 במאי (א')

עד 11.5 (כולל):

● אייר אירופה

עד 13.5 (כולל):

● אייר פראנס
● טרנסאוויה

עד 14.5 (כולל):

● וויזאייר

עד 16.5:

● אג'יאן

עד 18.5:

● קבוצת לופטהנזה: לופטהנזה, סוויס, אוסטריאן איירליינס, בריסל איירליינס
● LOT

עד 19.5 (כולל):

● יונייטד איירליינס
● ITA

עד 20.5 (כולל):

● דלתא

עד 21.5 (כולל):

● ריינאייר

עד 25.5 (כולל):

● אייר אינדיה

עד 1.6:

● איבריה אקספרס

עד 15.6 (כולל):

● בריטיש איירווייז